miljø
Læsetid: 7 min.

Regeringen vil beskytte naturen ved lov, men løftet om 200.000 hektar pesticidfri jord er udeladt

Regeringen vil beskytte naturen ved lov. Men et valgløfte om at forbyde pesticider på 200.000 hektar jord er blevet til, at jorden blot skal »kortlægges«. Regeringen skal tage drikkevand mere alvorligt, mener Danva, mens Danmarks Naturfredningsforening savner konkrete mål om naturbeskyttelse
I løbet af de seneste seks år er fundet af pesticider i drikkevandsboringerne i Danmark fordoblet.

I løbet af de seneste seks år er fundet af pesticider i drikkevandsboringerne i Danmark fordoblet.

Johnny Madsen

Indland
21. december 2022

Den 28. oktober – tre dage før det seneste folketingsvalg – lød udspillet fra Mette Frederiksen (S) i samspil med partierne De Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten, at man ville forbyde brug af sprøjtemidler på op til 200.000 hektar jord i Danmark og dermed gøre den pesticidfri.

»Vores rene drikkevand er truet. Derfor foreslår vi en fredning for et område på størrelse med fire gange Falster,« lød det fra statsminister Mette Frederiksen, i Politiken.

Det blev ikke fastslået, hvor de 200.000 hektar jord skulle findes, men Mette Frederiksen sagde dengang, at der primært var tale om områder, der i dag bliver brugt til landbrug.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Arne Albatros Olsen

Med alle de løftebrud, som ender hun med at falde over sine egne ben, fordi benene en dag bliver indbyrdes uenige om retningen fremover.

Peter Blondin, Bjarne Tingkær, erik jensen, Carl S. Rasmussen, erik pedersen, Estermarie Mandelquist, Rasmus Kristiansen, Per Klüver, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Med alle de løftebrud, som ender hun med at falde over sine egne ben, fordi benene en dag bliver indbyrdes uenige om retningen fremover.

Dorte Sørensen

P1 har også haft emnet oppe i dag. De havde talt med miljøminister Magnus Heunicke, som bare sagde at der skulle flere undersøgelser til før der kunne foretages noget forbud ol.
Det gamle træk med "syltekrukke" taget igen i anvendelse.

Mette Johansson, Peter Blondin, Bjarne Tingkær, erik jensen, Carl S. Rasmussen, erik pedersen, Estermarie Mandelquist, Flemming Kjeldstrup, Rasmus Kristiansen, Lars Jørgensen, Inge Lehmann, Arne Albatros Olsen, Ole Olesen, Steen K Petersen, Carsten Munk, Bjarne Andersen, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Den nye regering, spurgte Landbrug & Fødevarer - som sagde nej!

Bjarne Tingkær, Inger Pedersen, Flemming Kjeldstrup, Rasmus Kristiansen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Elias Kobberup, Ole Olesen, erik pedersen, Jesper Johannsen, Steen K Petersen, Carsten Munk, Susanne Kaspersen og Torben Kjeldsen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Landbruget skal producere så de kan afdrage deres enorme gæld til bankerne. Og nu med stigende renter. Fint nok.

Men hvad med grundvandet, som levere livsvigtig drikkevand til befolkningen? Det sidste år har jeg kunnet læse om den ene drikkevandsboring efter den anden, som må lukke grundet for høje andele af rester af sprøjtemidler. Og det har kun udsigt til at blive være.

- Hvornår begynder vi at blive klogere? Og ikke mindst handle derefter.

Desværre nok aldrig. Men hva. Det går jo kun ud over os selv.

erik pedersen, erik jensen, Flemming Kjeldstrup, Rasmus Kristiansen, Inge Lehmann og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Torben Kjær Andersen

Overskriften dækker ikke helt, eftersom der er tale om, at 640.000 ha skal kortlægges. Og der gemmer sig en vis logik i, at man foretager en fornuftig prioritering af en meget stor indsats, fremfor blot at klø på med de forhåndenværende populistiske søm. Så mindsker man forhåbentlig risikoen for, at vi igen ender med nogle beskyttede områder, som i virkeligheden ikke er sårbare, men blot er med for symbolikkens skyld. Som det viste sig at være tilfældet med en ordentlig klump Natura2000 og en masse §3-områder, da naturen i Europa skulle gøres op.

Eva Schwanenflügel

Mette Frederiksen indledte med en følelsesladet appel, mens hun stod sammen med Pia Olsen Dyhr, Mai Villadsen, Sofie Carsten Nielsen og Franciska Rosenkilde på en mark ved Slimminge Kildeplads mellem Køge og Ringsted:

"Det er næsten ikke til at bære, hvis os, der er her i dag, ikke sørger for, at vores børn og børnebørn får mulighed for at drikke rent vand, sagde Mette Frederiksen."

Hvor mange løgnehistorier vil befolkningen tåle?

Erik Boye, erik lund sørensen, Peter Blondin, P.G. Olsen, Bjarne Tingkær, Carsten Munk, Kim Houmøller, erik jensen, Carl S. Rasmussen, Estermarie Mandelquist, Rasmus Kristiansen, Lars Jørgensen, Michael Borregaard, Morten Larsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel
Jesper Johannsen

Efter at have set DR-TVA her til aften er sagen klar. Det eneste Mægtige Mette Frederiksen er interesseret i er at bevare sig på Statsminister posten Resten er hende komplet ligegyldig.

Demokratiet i Danmark er blevet degenereret og smittet af Trump virusset.

Willy Johannsen

Nu er der desværre sprøjtegift - lidt eller meget - i så vidt jeg ved al dansk drikkevand.
Og der nok ikke noget, hvor man kan presse regeringen mere, end på netop dette felt.
Gift til børnene!

Der, hvor jeg boede tidligere, spurgte jeg den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening - som jeg var medlem af - om at få vore drikkevand undersøgt for sprøjtegift, fordi jeg havde en begrundet mistanke om det.
Svaret var, at det ville man ikke buge foreningens penge på.
Det blev jeg godt nok meget skuffet over.

Jeg har længe haft den oplevelse, at Danmarks Naturfredningsforening på det nærmeste "lever af" den slags.
De råber gevalt, men en uløst situation er i virkelighed til gavn for foreningens kasse.
Jeg blev godt træt af det, og meldte mig ud for et års tid siden.
Der skal åbenbart mere til, før der sker noget.
Muligvis rensning af al dansk drikkevand.
Det bliver dyrt, og om ikke andet kan det vel få den ny regering til at se, at det er bedre at komme i gang så hurtigt som muligt med forebyggelse.
Så råb venligst lidt højere op om det her!

Peter Blondin, Rasmus Kristiansen og Michael Borregaard anbefalede denne kommentar
Michael Borregaard

Skidt være med, at, aqua fons vitae, som det hedder på latin, er livets kilde, nogle vil sige at vand er de "fattigstes" tårer, hvorfor den største kilde til nydelse må være forandring, denne iboende rigdom som eksisterende fattigdom er dog svær at finde når man læser verdensmålene og diverse rapporter som gang på gang bliver præsenteret som historiske.

Det er "sgu" svært at lade sig forføre af overskrifterne når den såkaldte viden ikke fører til handling(er), jeg brækker mig mildest og ærligst talt, i 2017, begyndte man at give de(n) global goalkeepers prize ud, bedre kendt som den såkaldte changemaker award, en begivenhed der bedst af alt kan beskrives som en selfie-Helle, måske det kun er mig, men hvad fanden er al denne mødeaktivitet og ligegyldige priser værd...!!

erik pedersen, Peter Blondin, Eva Schwanenflügel og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar

Hvorfor gælder den gamle frase om at forureneren skal betale, ALDRIG for landbruget. Jeg fatter det ikke ....

Men man kunne kigge lidt på udlandet rundt omkring fx. jvf. denne artikel https://borsen.dk/nyheder/baeredygtig/landbrug-paa-skrump-i-udlandet-dan...

Og måske lade sig inspirere af Holland der opkøber jord/landbrug for at lukke animalsk produktion.
Eller gå skridtet videre og ekspropriere jord omkring vandboringer ? Ved motorvejsbyggeri og alt muligt andet gør man det jo uden at kny eller ryste på hånden ................

Jens Christensen, erik pedersen, Peter Blondin, Inger Pedersen, Carsten Munk, Rikke Petersen, erik jensen, Flemming Kjeldstrup, Eva Schwanenflügel og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

@Jens Juul

Ja, hvorfor ikke? Klem da på den der regering, vi vil sgu havde det gift i vandet!

Willy Johannsen

Det var godt nok en fejlskrivning: (når man nu er halvblind - snart 80)

VI VIL SGU IKKE HAVE DET GIFT I VANDET!
Der med Basta!

Mette Johansson, Peter Blondin, erik jensen, erik pedersen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

@Jens Jull, det er ikke alene et spørgsmål om, at landbruget som forurener ikke skal betale trods alle gamle gode principper herom. Ved pålæg af restriktioner i brug af pesticider skal landbrugeren sågar ovenikøbet have erstatning - mao erstatning for IKKE at forurene, jfr eksempelvis Overtaksationskommissionens fastsættelse af erstatningsstørrelser udenfor Århus by for et par år siden.