Umiddelbart kunne det lyde som en opgradering. Men for landets nedslidte indebærer den såkaldte Arne Plus-ordning, som den tiltrædende SVM-regering vil indføre, i virkeligheden en forringelse af muligheden for at gå tidligt på pension.
De vil først kunne gå på pension tre år senere, end de i dag har mulighed for med den såkaldte seniorpensionsordning. Og den ydelse, de skal leve af, vil være op til flere tusinde kroner lavere, end hvad de kan få i dag.
»Det er en markant forringelse,« siger Per H. Jensen, der er professor ved Aalborg Universitet og ekspert i tilbagetrækning.
Og det vil især gå ud over de kortuddannede, forklarer han.
»Det er jo mest dem, der bliver nedslidt. De må så tage nogle flere kodimagnyler og klemme balderne sammen og se, om de kan klare nogle flere år på arbejdsmarkedet, før de kan få lov at trække sig tilbage,« siger Per H. Jensen.
Hos Gigtforeningen, der har mange medlemmer på den eksisterende seniorpensionsordning, ser man også Arne Plus som en klar forringelse. Sune Friis Krarup, der er leder for politik og viden, kalder det nye navn »rent spin«.
»Det her er mennesker, der fortjener en værdig udgang på arbejdslivet, men det får de ikke med denne her ordning,« siger han.
»Jeg er skuffet over, at det kommer fra en statsminister, der i 2019 gik til valg på, at det nu var de nedslidtes tur, sammen med en tidligere statsminister, der selv har lavet den gamle ordning.«
Færre penge i færre år
Seniorpensionen giver nedslidte mulighed for at trække sig tilbage op til seks år før pensionsalderen med en månedlig ydelse på op til 19.700 kroner før skat for enlige og 16.700 kroner for gifte og samlevende. Det er et krav for at få tilkendt seniorpensionen, at man har arbejdet 20-25 år på fuld tid, og at man kun kan arbejde 15 timer om ugen.
Den såkaldte Arne Plus-ordning, som SVM-regeringen vil indføre i stedet, vil give ret til at trække sig tilbage tre år før pensionsalderen med en månedlig ydelse »på cirka 15.000 kroner«, fremgår det af regeringsgrundlaget.
Det er umiddelbart bedre vilkår end den eksisterende Arne-pension, hvor det højeste beløb, man kan modtage, er cirka 14.000 kroner om måneden før skat. Men i forhold til seniorpensionen er der altså ifølge regeringsgrundlaget tale om en forringelse.
Og seniorpensionen omfatter vel at mærke langt flere end Arne-pensionen.
Hidtil har næsten 20.000 personer fået tilkendt seniorpension, mens blot 7.753 har fået Arne-pension, rapporterede DR i september på baggrund af tal fra jobindsats.dk.
»Der er nogen, der får frataget nogle muligheder her,« siger Jeppe Druedahl, der er lektor i økonomi ved Københavns Universitet.
»De får færre penge, end de ellers ville have fået på seniorpension, og de får det i færre år.«
Ligner en forringelse
Seniorpensionsordningen blev indført i 2019 under Lars Løkke Rasmussens VLAK-regering. I 2020 blev Mette Frederiksens socialdemokratiske regering enig med Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten om at udvide ordningen. Det skete samtidig med indførelsen af Arne-pensionen,
I en pressemeddelelse glædede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sig dengang over, at aftalen sikrede »større retfærdighed i pensionsmuligheder«. Der skulle være »bedre muligheder for, at de lønmodtagere og selvstændige, der har tendens til at blive nedslidt, kan trække sig tilbage, inden de er slidt ned til sokkeholderne«, lød det fra den socialdemokratiske minister.
Udvidelsen af seniorpensionen skulle træde i kraft i 2024, men nu vil den nye regering altså i stedet forringe ordningen.
Bent Greve, professor i social- og arbejdsmarkedspolitik ved Roskilde Universitet, tager forbehold for, at der ikke står noget i regeringsgrundlaget om, hvorvidt man vil ændre i modregningsreglerne og kriterierne. Men på det foreliggende grundlag ser der ud til at være tale om en forringelse, vurderer han.
»Alt andet lige så er det en forringelse i forhold til i dag. Der vil komme en svag forbedring for dem, der i dag har Arne-pensionen, men samlet set ligner det en forringelse af tilbagetrækningsordningerne,« siger Bent Greve.
Tre år er alt for lidt
Det er vigtigt at huske, at den almindelige folkepensionsalder samtidig er stigende, pointerer Per H. Jensen fra Aalborg Universitet:
»Det betyder jo, at det tidspunkt, hvor nedslidte tre år før folkepensionsalderen kan komme på seniorpension, også hæves løbende.«
Leder for politik og viden i Gigtforeningen Sune Friis Krarup peger også på, at situationen kun bliver gradvist værre i takt med, at pensionsalderen stiger, og at tre års tidligere pension derfor er langt fra nok.
»Vi så gerne at seniorpensionen blev udvidet fra seks til syv år i takt med, at pensionsalderen stiger, fordi der bare er jobfunktioner, folk ikke kan holde til i så mange år,« siger han.
»Tre år er alt for lidt, og i stedet får vi borgere, der ikke har vished for deres forsørgelsesgrundlag, og som ender på ressourceforløb og kontanthjælp. Mennesker, der måske har knoklet i 40 år i samfundsnyttige job.«
Information har forgæves forsøgt at få et interview med en ordfører for Socialdemokratiet. Partiet ønsker ikke at udtale sig om sagen, før de nye ministre er præsenteret, oplyser pressetjenesten.
Regeringen på midten
Danmark har fået en midterregering bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne. Men hvad vil den med Danmark? Hvad kan de tre partier samarbejde om? Og hvilken ideologi skinner mest igennem i deres politik? Information følger udviklingen i denne serie
Seneste artikler
’Regnestykket går ikke op’, sagde statsministeren. Men der kan være flere penge end antaget
18. januar 2023Reformer er nødvendige for at finde finansiering til forsvar, klima og velfærd, lød det fra Mette Frederiksen i tirsdagens tale til Folketinget. Men ifølge økonomer kan det økonomiske råderum være større, end regeringen regner medOppositionen er enig om store bededag, ikke om finansiering af forsvaret
18. januar 2023I et åbent brev afviser de ni partier at gå med på regeringens ultimatum om store bededag. Men pengene til øgede forsvarsudgifter er de ikke enige om. Enhedslisten peger på det økonomiske råderum, Dansk Folkeparti på udlændingeområdetØkonomer har svært ved at se, hvordan regeringen vil nå sit mål for arbejdsudbud
17. december 2022Regeringen vil øge arbejdsudbuddet med 45.000 inden 2030, men en række økonomer har svært ved at forstå dens beregninger og tvivler på, at flere af tiltagene vil give den ønskede effekt
Hvor tit er det mon nødvendigt i forsståelsen af individuelt contra samfundsmæssigt ansvar at returnere til forne tider i forrige århundrede?
KAN vi dog ikke blive klogere?
Lige nu ser jeg sammenhæng, jeg bestemt ikke bryder mig om - men ser som en realitet. Se gerne denne serie på DR, især afsnit 2 og 4: Men de er alle gode at få forstand af :-)
https://www.dr.dk/drtv/se/historien-om-de-fattige_-1920_1950_235539
https://www.dr.dk/drtv/se/historien-om-de-fattige_-1974_2010_235543
Den bliver voldsomt forringet. "Plus" er et manipulerende new-speake udtryk fra George Orwells 1984.
C holdet betaler fuldt ud regningen til denne her flertals Venstre regerings politik.
Og INGEN kan forhindre det. INGEN kan vælte denne regering andet end dem selv. Så der er ingen grænser for alle de ødelæggelser den kan gennemfører de næste 4 år.
Kan man få al den SKAT tilbage som man har betalt gennem et 40 års arbejdsliv i tillid og forventning til Socialdemokratiet og velfærdsstaten? Ellers er der tale om statsorganiseret tyveri. Men her gives der nok ingen erstatning.
DET HAR ALTID DREJET SIG OM AT SIKRE MAGTELITEN SIN MAGT OG VÆLDE
Surprise, surprise - som altid og til alle tider, så er det samfundets dårligst stillede, der naturligvis skal kvases og trampes på - mens de udskammes, tales ned, angribes og bebrejdes samfundets og deres egen "dårlige situation". Middelklassen skrumper i den vestlige verden, så mange af dem/os vil inden længe selv opleve, hvad denne kvasen og trampen på medfører. For manges vedkommende sikkert en STOR overraskelse - men hvis man ikke vil høre, så må man jo føle
Som Jesper Johannsen skriver, er det naturligvis rendyrket newspeak at kalde denne nye pensionsordning en forbedring ved at benævne den 'Arne Plus'.
De ramte græder efter præsentationen af regeringsgrundlaget:
"Lene Steffensen er 59 år, fra Holstebro og arbejder i fast fleksjob. Hun er glad for jobbet, for sine chefer og sine kolleger, men er i den seneste tid begyndt at spejde mod muligheden for seniorpensionen. Hun regnede med at kunne søge pensionen om to og et halvt år.
- Jeg har set frem til det og talt ned til, hvor mange måneder, der går, før jeg kan søge seniorpension. Så kom nyheden, og jeg begyndte helt bogstaveligt at give mig til at græde, siger hun."
...
"Lene Steffensen er visiteret til at kunne arbejde 12 timer om ugen, men arbejder 7,5. Reglerne for seniorpension dikterer indtil nu, at man skal have en nedsat arbejdsevne på højst 15 timer.
- Uanset hvad skal jeg vente i næsten seks år nu. Jeg kan gå på pension som 68 årig, og med Arne-pensionen ville jeg kunne gå fra som 65-årig, så de har givet mig tre år mere på arbejdsmarkedet, siger hun:
- To og et halvt år var et eller andet sted overskueligt og en gulerod til at give alt, hvad jeg har og kan. At det så bliver over fem år, før jeg kan begynde at søge. Det er så langt ude i fremtiden, at det ikke er en gulerod mere.
Socialdemokratiet ønskede onsdag ikke at stille op til interview om sagen."
https://nyheder.tv2.dk/politik/2022-12-15-regeringens-nye-arne-ordning-f...
Det var nøjagtigt det samme som skete, da Mette Frederiksen var beskæftigelsesminister i Thorning-regeringen.
Her gjorde man også livet uendeligt meget sværere for de syge og handicappede ved at indføre de modbydelige ressourceforløb, der i mange år frem umuliggjorde at komme på førtidspension, selvom folk var dødssyge.
Det sparede man mange milliarder kroner ved, som også gik til skattelettelser.
Da Mette Frederiksen lancerede Arne Pensionen, skrev forfatter, cand.mag og debattør Lisbeth Riisager Henriksen i den anledning en kronik:
"Dén reform har pint og plaget i titusindvis af mennesker i nu godt seks år. De ”tæller deres dage i sygdom, armod og elendighed”, som det hedder i forordet til den nye bogantologi De reformramte fra Forlaget Udenfor (2018) – og Frederiksen indrømmer jo over for Avisen.dk, at hun godt ved det. Det udstiller et åbent, betændt sår – både menneskeligt og politisk.
Hvis reformen af førtidspension havde medført et godt, retfærdigt og værdigt system, eller hvis Socialdemokratiet endda havde villet være med til at ændre den grundlæggende, så havde de slet ikke haft nogen grund til at komme med et særligt udspil til pensionsreform for ”de nedslidte”. Så ville alle jo være rummet i en fælles, værdig løsning."
https://www.altinget.dk/artikel/debat-var-frederiksens-foertidspension-f...
Mette Frederiksen er ikke blevet blå, hun har blot vasket den røde lakering af.
Der er mange kommentarer her i tråden, der ramme lige i plet. Eva Schwanenflügel du nævner en, der ønsker seniorpension, men den kan hun ikke få nu, grundet den forringelse, der venter. En af mine gode venner er meget syg, men åbenbart ikke syg nok til førtidspension, han ved ikke rigtigt, hvad han skal vælge, der er ca. 4 år til han kan få pension, han ville helst på Seniorpension, for den kan han leve af, men den såkaldte Arnepension, kan han ikke leve for, og jeg forstår han godt, for hvem kan leve for ca. 10.000 før skat? Han overvejer om han skal melde sig syg til han kan få pension, men så bliver han også ramt økonomisk. Han har ikke betalt til efterløn. Han forventer, at han snart bliver fyret. Jeg føler med ham, da han grundet sig sygdom ikke kan gå 500 meter, der er nok ingen, der kan fortælle mig, hvad han skal gøre? Det er den nye regering, der ødelægger det for ham, og som en skriver, det er MF der lavede hele lortet, da hun kaldte sig beskæftigelses minister, men da hun fik magten, ville hun ikke rulle det tilbage, for det ville jo ødelægge hendes planer om skattelettelser til de velhavende, inkl. sig selv, tænk på, hvor mange penge hun ville miste, men hendes store og for Danmark dyre pension beholder hun jo, og den skal der ikke pilles ved. Tænk hvor en ulykke det vil være for hende, hvis hun ikke har råd til makrelmadder. Jeg tror ikke på, at hun spiser så mange som hun siger. Hun er fuld af løgn, som de fleste andre politikkere. Det er min mening, og den holder jeg fast på.
@ Holger Nielsen
Det gør mig ondt at høre om din ven med svær sygdom.
Selvfølgelig skal han melde sig syg, for det er jo det, han er!
Og så burde han opsøge én, der kan hjælpe ham med at få en førtidspension, det er ikke lige så vanvittigt svært at opnå, som det har været.
Hvis han kan finde penge til det, kunne en løsning måske være en privat socialrådgiver?
Held og lykke til din ven, jeg håber det ender godt.
@Eva Schwanenflügel tak for dit svar, men jeg ved ikke, om det er en mulighed for ham. Desværre.
For ikke at glemme seniorjobordningen, hvor ældre arbejdstagere kunne få et job med overenskomstmæssig løn. Nu risikerer de, at falde ud af dagpengesystemet og ikke have anden indkomst, fordi vi ved at ældre arbejdsløse vælges fra i jobsøgningsprocessen.
Hvis folk så i det mindste fik mulighed for igen at få efterlønsbidraget udbetalt skattefrit igen som det var muligt i sommers. Tusindvis af mennesker beholdt ordningen i tillid til seniorjob ordningen blev bevaret og deres økonomi og liv kunne reddes. De stakles mennesker bliver nu ladt fuldstændig i stikken. Er du 60 år+ og har været ledig i 2 år er det game over. Oven i kommer så, at det forventes arbejdsløsheden vil stige med ca. 100.000 i Danmark i 2023. Der bliver hård kamp om tomme pant flasker og skraldespaden hos Fakta.
Kan ikke sige jeg er overrasket over, at det netop er en forringelse de vil byde os.
Bare det at de finder behov for at have ordet "plus" i navnet, burde være os et varsel. Lidt sørgeligt de så åbenlyst benytter plusord. Minder om den gang Borgerservice fik sit navn. Der er da i det mindste "service" i navnet.
Men jeg er nu ikke så pessimistisk. Der er en chance for at både Venstre, Moderaterne og Socialdemokraterne ender med, at vise hvad de faktisk står for. Og at vælgerne ved næste valg er blevet det klogere. Ja Ja jeg er naiv, men håbe må man vel.
Vi skal blot holde ud max. 4 år. "Det skal blive være før det bliver bedrer"
At de vil lukke joncentrene, er da en ide. Men vi ved vel alle, at det er der understøttelsen til erhvervslivet uddeles. I form af diverse tilskud og gratis arbejdskraft. Og det har de næppe tænkt at stoppe.
Frygter de vil feje det mere ind under gulvtæppet, ved at "lukke" jobcentrene.
Sjovt nok ender deres skattelettelse netop der, hvor nasserøvene i erhvervslivet befinder sig.
Vi bør få et offentligt register over hvad vores skattekroner går til. En liste over alle virksomheder og hvad de modtager af tilskud. Så vi kan leve op til vores pligt om at fravælge de ukvalificerede og uetiske, i den fri konkurrences navn. For politikerne vil åbenbart heller ikke tage det ansvar.
@Jesper Johannsen
Da efterløn blev indført var der mange der mente, at det skulle jeg da slutte mig til.
Sagde dengang, at det ville jeg ikke, for jeg troede ikke på ,at det stadig ville være mig til nytte når jeg nåede til at det kunne være til nytte.
Kan du sige mig hvad og hvem havde nytte af efterløn? (undervejs og i dag)
@Holger Nielsen
MF gik forrige gang på valg som Børnenes minister. Ikke at vi har set meget til det, udover propaganda video med børn på hendes Facebook profil.
Der er mange måder at udnytte mennesker på, men en fordel med børn er, at de jo åbenbart fordamper omkring de 16 - 20 år. Og skiftes ud med dovne hunde og nasserøve vi andre skal være ligeglade med.
Vi har alle været børn engang. En barndom skulle gerne være en god, men forhåbentlig relativ kort tid, af et helt liv.
Jeg håber virkelig den koalition vores nye regering er, gør det muligt for mine landsmænd at blive klogerer til næste valg. Potentialet er der. Så vær med på, at snakke mere politik de næste fire år, i stedet for at vente til der er valg.
Din ven er i vores hænder. Ikke politikernes. Selv om de tager sig betalt for det.
@Gitte Holmen
Du skal ikke have alt din skat tilbage. Du har betalt for at dine evt. børn kunne gå i skole, og få den nødvendige lærebehandling m.m.
Men at de opføre sig som om vi ikke engang skal have tak for vores indsats er under al kritik. Der bliver færre og færre af os der betaler vores skat med glæde. Fordi vi blot bliver sjoflet som nyttige idioter til genglæd.
Når man tænker på det hedder sig "at tyv tror hver mand stjæler" stiller det politikers snak om nasserøve og ukvalificerede danskere i et ret skarpt lys.
Lad os snakke mere politik de næste fire år. Ingen grund til at vente til der udskrives valg. Det lader til politikerne trives ved vores korttidshukommelse.
P.S.
Hov sidste indlæg var faktisk et svar til
@Jesper Johannsen
@Inger Pedersen
Vores forfædre lader faktisk til at have været klogere. Det var ikke dumt at de indførte topskat.
Topskat var et middel til, at begrænse dem der ikke kunne få nok. Det gav plads på det frie marked, og begrænsede monopoler.
At give topskattelettelser er direkte tåbeligt. For det gør ikke, at de køber mere til køleskabet, eller flere fjernsyn. Det har de allerede dækket ind. Så de penge ender ikke med, at cirkuler i vores samfund.
Du spørger: Kan vi ikke blive klogere?.
Siden 2. verdenskrig er der brugt mange penge på at forske i hvordan folk kunne blive så manipuleret, som den tyske befolkning blev.
Men der er ikke brugt ret mange penge på at dele den viden ud bredt. Og jeg kender ikke til et eneste financieret forsknings projekt i, hvordan man gør folk immune for manipulation.
Hvad tror du man lader os betale spinddoktorer for?