Forsvaret
Læsetid: 5 min.

Om dansk våbenkøb: »Utroværdigt, når forsvaret intet har at udsætte på israelsk våbenproducent«

Forud for kanonkøb for 1,7 milliarder kroner har forsvarets indkøbsstyrelse analyseret omstridt israelsk våbenproducent uden at finde kritikpunkter. Utroværdigt og ufatteligt, siger Leila Stockmarr, der har skrevet ph.d. om israelsk våbenindustri
Udstyr fra den israelske våbenproducent Elbit Systems til ’crowd control’ betyder, at Israels væbnede styrker hurtigt kan slå ned på protester. På billedet anholder israelske soldater en palæstinenser under sammenstød på Vestbredden.

Udstyr fra den israelske våbenproducent Elbit Systems til ’crowd control’ betyder, at Israels væbnede styrker hurtigt kan slå ned på protester. På billedet anholder israelske soldater en palæstinenser under sammenstød på Vestbredden.

Mosab Shawer

Indland
30. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Inden forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensens udmelding torsdag om anskaffelse af artillerisystemer og raketkastere for i alt 1,7 milliarder kroner fra den kontroversielle israelske våbenproducent Elbit Systems, har Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse gennemført en såkaldt CSR-analyse af virksomheden. Ifølge FMI gik virksomheden, som ellers i årevis har været blacklistet af store danske pensionsselskaber for mistanke om brud på menneskerettighederne, glat igennem testen.

»Der var i denne analyse intet at udsætte på virksomheden, og FMI konkluderede i den forbindelse, at virksomheden ikke er underlagt internationale sanktioner,« oplyste styrelsens presseansvarlige således til Information.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Menneskerettigheder ser ud til at være ligegyldige for den danske regering og et flertal i Folketinget , når det gælder Israel - havde det været fx. Iran så havde piben nok væreten hel anden.
Her gælder det gamle ord om, at dobbeltmoral er godt

PS: mener at have hørt om andre godt kunne levere et ligene materiel og lige så hurtigt - hvorfor har Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse ikke undersøgt det.
Hvis det bliver dyre så kan regeringen jo bare snuppe en helligdag til - eller hvad?

erik jensen, Carsten Munk, Thomas Tanghus, Anne Bruun, Peter Beck-Lauritzen, Jes Thomsen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Ole Olesen, Jørgen Tryggestad, Bjarne Tingkær, Jens Lysdal, Mathias Petersen, Susanne Kaspersen, Mogens Holme, Jan S. Jensen, Elisabeth From, Nike Forsander Lorentsen, Eric Mård, Peter Mikkelsen, Holger Nielsen, Torben Arendal, Marianne Stockmarr, Rolf Andersen, Jesper Kloppenborg, Erik Karlsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Altså, dem der viser den største form for hykleri, er de Radikale og SF. For det var disse to partier der for nogle år siden forhindrede Forsvaret i at indkøbe det israelske våbensystem, de såkaldte haubitser. Og derfor faldt det ud til den franske producents fordel, alene fordi at det var det politiske korrekte valg. Hærens første prioritet var det israelske, fordi det på de afgørende punkter var bedre end det franske. Men i Danmark er det politikerne der vælger, og ikke de fagligt kompetente. Frankrig var i det godes selskab, og israelerne var i det det dårliges selskab, så derfor valgte forsvarspolitikerne ud fra følelser, og ikke ud fra objektive kriterier.

For faktum er, at det netop er de Radikale og SF der er vendt på en tallerken (Enhedslisten holder fast i deres beslutning), og nu alligevel gerne vil hoppe ned fra den moralske høje hest, fordi virkeligheden er en større trussel end visioner og gode hensigter.

Torben K L Jensen

Når det nu skal være skal de danske soldater have det bedste der findes på markedet men de israelske har aldrig bevist deres værd i en krig mod en stormagt - noget man ikke just kan sige om palæstinenske civile. Lad os bare vente eller købe/bestille noget andre europæiske nato-medlemmer har.

erik jensen, Peter Beck-Lauritzen, Ole Olesen, Jens Lysdal, Susanne Kaspersen, Nike Forsander Lorentsen, Eric Mård, Holger Nielsen, Marianne Stockmarr, Rolf Andersen, Jesper Kloppenborg og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Dorte Sørensen, ja menneskerettigheder er de facto ligegyldige for flertallet på Christiansborg - det behøver du såmænd ikke ta' uden for landets grænser for at opdage....

Svaret på dit spørgsmål om hvorfor kun et israelsk firma er undersøgt som mulig leverandør til det danske forsvar, hænger nok en smule sammen med hvorfor Mette Frederiksen partout skulle på en smuttur til israel på et tidspunkt hvor det bl.a. betød en indenrigspolitisk ekstra forsinkelse pga. karantænen der fulgte svipturen. Israel er ganske enkelt et af Mette Frederiksens blinde punkter...

erik jensen, Torben K L Jensen, Carsten Munk, Lillian Larsen, Anne Bruun, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Ole Olesen, Steen K Petersen, Jens Lysdal, Susanne Kaspersen, Jan S. Jensen, Elisabeth From, Eric Mård, Karin Gottenborg, Holger Nielsen, Torben Arendal, Dorte Sørensen, Jørgen Tryggestad, Rolf Andersen, Jesper Kloppenborg, Inger Pedersen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Hvis forsvaret hele vejen igennem har foretrukket at købe ind hos dette israelske firma, siger det mest om hvor uforsvarligt forsvaret tænker.

uffe hellum, erik jensen, Anne Bruun, Peter Beck-Lauritzen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Jens Lysdal, Susanne Kaspersen, Mogens Holme, Eric Mård, Holger Nielsen, Marianne Stockmarr, Jesper Kloppenborg og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

USA støtter Israel mere end massivt med økonomi til militær grej og har gjort det siden WW2 med Israel som USA's vigtigste allierede i det mellemøstlige område. Så USA synes sikkert godt om Danmark's 1.700.000.000 kr. stor våbenkøb i Israel.

Besynderligt er det. Ikke mindst fordi franske Nexter har tilbudt Danmark at levere 19 nye CAESAR 8×8 haubitser på rekordtid. Et system, som på forhånd er kompatibel med NATO's systemer, som de skal indgå i.

erik jensen, Lillian Larsen, Anne Bruun, Peter Beck-Lauritzen, Jes Thomsen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, William Kern, Susanne Kaspersen, Eric Mård, Karin Gottenborg, Holger Nielsen, Ete Forchhammer , Torben Arendal, Dorte Sørensen, Marianne Stockmarr, Rolf Andersen, Jesper Kloppenborg, Inger Pedersen, Torben K L Jensen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Ete Forchhammer
29. januar, 2023 - 21:38

"Svaret på dit spørgsmål om hvorfor kun et israelsk firma er undersøgt som mulig leverandør til det danske forsvar, hænger nok en smule sammen med hvorfor Mette Frederiksen partout skulle på en smuttur til israel på et tidspunkt hvor det bl.a. betød en indenrigspolitisk ekstra forsinkelse pga. karantænen der fulgte svipturen. Israel er ganske enkelt et af Mette Frederiksens blinde punkter..."

Osse min tanke gennem de sidste dage: Den der med vaccinen var vist ikke andet end et skalkesjul - kald det gerne en dårlig undskyldning eller bortforklaring...
Den slags er der andre ministre, der er kommet galt af sted med (jf halløjet omkring Pia Kjærsgaards såkaldte "besøg" på Christiania) - men nu har regeringen jo et flertal -indtil videre... Hvem er de første, der springer fra i et partiskift, så det kollapser???

Marianne Stockmarr, Anne Bruun, Peter Beck-Lauritzen, Rolf Andersen, Inge Lehmann, William Kern, Jens Lysdal, Susanne Kaspersen, Jan S. Jensen, Holger Nielsen, Ete Forchhammer , Torben Arendal og Jesper Kloppenborg anbefalede denne kommentar
Mathias Kvolsgaard

@Jesper Johannsen

"Besynderligt er det. Ikke mindst fordi franske Nexter har tilbudt Danmark at levere 19 nye CAESAR 8×8 haubitser på rekordtid. Et system, som på forhånd er kompatibel med NATO's systemer, som de skal indgå i."

Hvis man følger med i krigen i Ukraine, så ved man hvilken forskel HIMARS systemet gør for ukrainerne. De har en langt større rækkevidde en de 'kun' 40km CAESAR systemet har.
Det raketsystem der er indkøbt giver en langt langt større taktisk forskel da de kan ramme forsyningslinjer og andre strategiske mål langt inde bag frontlinjen.
Derfor er dette et bedre indkøb, da man ikke er begrænset til 40km i rækkevidde.

Ete Forchhammer

Mathias Kvolsgaard, kan hænde man ikke er begrænset af 40 km, men til gengæld er man begrænset af et gøre sig til en uintelligent robot.

erik jensen, Anne Bruun og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Har nok lidt svært ved at forestille mig nogen våbenproducent, der kan passere frit gennem et filter af humanitære frasorteringskriterier.

Anne Bruun, Erik Karlsen, Michael Hullevad og Carsten Kristensen anbefalede denne kommentar
Allan Nørgaard Andersen

Hvor er det træls at netop nu, hvor SF under SVMp-regeringen for alvor kan demonstrere at partiet er kommet væk fra den principløshed, som kendetegnede partiet under Thorning, så melder man i stedet højt og tydeligt ud at partiet er indstillet på igen at agere skødehund: "..når man indgår i forlig, må man også acceptere kompromiser, " fremfører partiets forsvarsordfører. Har de andre partier da ikke indgået forlig? Skal de andre ikke forlige sig med noget? Eller er det ganske enkelt lettest for SF at forlige sig med at DK for at understøtte bekæmpelsen af én besættelsesmagt (Rusland), bidrager til at styrke en anden (Israel)?

Marianne Stockmarr, Anne Bruun, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Inge Lehmann, Jørgen Tryggestad, Jens Lysdal, Susanne Kaspersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Jan S. Jensen

Mon ikke man fik udarbejdet en Corporate Social Responsibility analyse dengang vi havde overvågningsudstyr, der virkede lokkende på folkene nede i Saudi Arabien! Disse mennesker er hæderlige og tager stort ansvar.

De stakkels palæstinensere er udelukket for et hvert selskab. På twitter og Meta har journalister fortalt om formelle processer (mails) for hvordan israelske agenter giver ordre til det sociale medie, der uden at blinke fjerne palæstinensere - og det hele hilst meget velkommen af diverse Helle Thorning-censurråd. Disse mennesker israelerne bomber igen og igen er ikke hæderlige i Corporate Social Responsibility forstand. Deres krav om land ja, taler man først om det, så er man jo nødt til at give dem det hele nærmest.

Og så er der jo også den store test. Er dit lands sikkerhedspolitik totalt styret udefra, nemlig at gøre alt hvad amerikanerne kræver og er du maniac og giver dit land den max gas mht. amerikanske krav.

Marianne Stockmarr, Susanne Kaspersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Stockmarr kan så skrive videre og analysere, om der er 'pæne' lande der producerer 'rene', humanistiske våben- og overvågningssystemer som vi så kan købe fra.
Jeg gætter på - ingen.
https://asc.army.mil/web/weapon-systems/
https://factsanddetails.com/korea/South_Korea/Government_Justice_Militar...
Stadig flere lande har en stadig mere integreret produktion af våben og overvågningsudstyr fra stadig færre fabrikker. 'Worldwide deployable.' Herunder til overvågning og bevæbning af landets egne borgere.

SF - "den evige skødehund". 24/7 klar med empatiske og humanistiske udmeldinger om stort og småt, men aldrig klar til at stå på mål for noget når det koster. Socialistisk Fakeparti

Issa Chaaban, Marianne Stockmarr, Anne Bruun, Erik Karlsen, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Michael Hullevad, Jacob Nielsen og Flemming Sørensen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

@Ete F. 21.43 nej det er ikke et udtryk for at forsvaret tænker uforsvarligt, da man anbefalede det israelske våbensystem. Forsvaret skal komme med en faglig anbefaling. Og det gjorde de. Og så må det være op til de folkevalgte, ud fra politiske hensyn, at tage en beslutning. Men vi er (forhåbentligt) enige om at både SF og de Radikale optræder hyklerisk i denne sag. Først ville man ikke, og nu vil man så alligevel gerne.

@Jesper J. 21.54, jeg tror ikke du, og mange andre har forstået den primære årsag til hvorfor at man nu har fravalgt det franske system, på trods af at de kan levere nyt hurtigt, som erstatning for de 19 stk. haubitser, der bliver sendt til Ukraine. Vælger man genanskaffelse med det franske system, så vil det også blive afleveret til Ukraine, lige så hurtigt som det kan bygges. Og så er vi (forsvaret) lige vidt. Det israelske kan i modsætning til det franske, ikke leveres uden at Knesset beslutter sig for at deres “produkter” må sendes til en part i krigen, som Israel har valgt at være neutral i. Og den beslutning ligger formentligt langt ude i fremtiden.

Jacob Nielsen ja de skal anbefale, det der i deres øjne faglige bedste materiale.

Det er ikke det, der er hovedproblemet.

Problemet er, at de har lavet en CSR-analyse som ikke er baseret på faglig baseret grundlag.
Citat "Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse gennemført en såkaldt CSR-analyse af virksomheden. Ifølge FMI gik virksomheden, som ellers i årevis har været blacklistet af store danske pensionsselskaber for mistanke om brud på menneskerettighederne, glat igennem testen."

Og når forsvaret ikke bruger bedst fagligt grundlag her, kan vi så stole på, de gør med materialet?

Marianne Stockmarr, Anne Bruun, Jan S. Jensen, Torben Arendal, Rolf Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Ret beset er Israel vel i samme kasse, som Rusland: tyvstjæler andres jordarealer, med lige så tvivlsomme argumenter! Israel burde vel boykottes, tilsvarende Sydafrika, for apartheid-styre. Og Mettes fraternisering med Israel, ja vel også den tidligere østrigske præsident, lader noget tilbage at ønske af hendes dømmekraft. Forsvarets våbenkøb er også problematisk, både hos Elbit, men også F35 fra USA! Udtryk for total "tone-døvhed"!

Inger Pedersen, Marianne Stockmarr og Anne Bruun anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

@Inge, nej sagen er den at Forsvaret har vurderet at der CSR-mæssigt ikke var nogen problemer i at købe det israelske våbensysten. Og den vurdering er rigtig. For det eneste parti i Folketinget der idag mener det modsatte er Enhedslisten, som alligevel aldrig har villet tage ansvar, når det gælder vores fælles. sikkerhed. Ej at forglemme det forholdsvis store (hykleriske) segment blandt Informations kommentatorer.

Svend Jespersen

At bede Leila Stockmarr om at vurdere anvendeligheden af produkter fra den israelske våbenindustri må vel nærmest kategoriseres som at bede Rasmus Paludan om at vurdere brugbarheden af islamisk demokratiforståelse i Danmark ud fra Det Muslimske Broderskabs eller Hizb ut-Tahrirs skrifter, dvs. totalt blottet for mulighed for meningsfuld samtale eller debat.

Jacob Nielsen

Og når man så iøvrigt har et nærtstående familiemedlem, der abonnerer på de samme yderliggående synspunkter, til at anbefale de (efter min mening) absurde kommentarer som der er en del af til den her artikel. De bliver nemlig anbefalet ihvertfald så længe at de kritiserer Israel. Blottet for analyse, men fuld af følelser. Desværre.

Jesper Johannsen

Om et par år er der ingen, som kan huske, hvorfor der er krig i Ukraine. Så er der kun krig for at vinde. Krigen bære krigen i sig selv. Et opgør mellem ideologier og magt om, hvem der skal kontrollere verdensordenen.

Jeg ved godt den gode gamle George Orwell er lidt slidt. Men fremtiden er ikke så svær at spå om som man skulle tro. For menneskets natur er så forudsigelig. Desværre er det i Europa alle krigsødelæggelser i gode gamle George's "1984" foregår. Tænker eftertænksomme Olof Scholz's tøven skyldes han har læst den.

Jacob Nielsen

Hvis @Jesper havde evnen til at reflektere, og være kritisk over for egne tanker om hvad det er for en trussel som vi står overfor, ville han måske kunne stille sig selv spørgsmålet: “Er det mig der har ret og stort set hele det danske Folketing der tager fejl, eller er det mig, og Enhedslisten der læser Putun og Nazidumaen forkert?

Sagt på en anden måde. Havde Chamberlain eller Churchill ret?

Nu er det ikke sådan at jeg forventer at @Jesper og de øvrige kommentatorer der også støtter fred for enhver pris, om at ændre deres holdning. Men alligevel…

Og så til den glædelige nyhed, som er at Danmark også arbejder på at donere Leopard 2 kampvogne til Ukraine.