Regnemodeller
Læsetid: 4 min.

Debatten om store bededag afslører en inkonsistens i Finansministeriet

Igenigen er Finansministeriets regnemodeller genstand for hård kritik. Denne gang handler det om de økonomiske effekter af at afskaffe store bededag. Det omstridte regnestykke udstiller en ubalance i ministeriets regnemetoder, siger økonom
Regeringens planer om at sløjfe store bededag har bragt finansministeriets regnemetoder i centrum. Ministeriet kritiseres for at lægge effekter, der ikke er evidens for, til grund for deres regnestykke, som viser, hvor meget der er at tjene på en afskaffelse af fridagen. På billedet ses store bededag sidste år i Københavns Domkirke.

Regeringens planer om at sløjfe store bededag har bragt finansministeriets regnemetoder i centrum. Ministeriet kritiseres for at lægge effekter, der ikke er evidens for, til grund for deres regnestykke, som viser, hvor meget der er at tjene på en afskaffelse af fridagen. På billedet ses store bededag sidste år i Københavns Domkirke.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Indland
12. januar 2023

Normalt anses Finansministeriets regnemodeller af magthaverne som de ypperste til at vurdere effekterne af politiske tiltag. Men de seneste dage er kritikken væltet ned over ministeriet, efter at flere økonomer har kritiseret regnestykket bag forslaget om at afskaffe store bededag.

Helligdagen, som ifølge SVM-regeringen skal sløjfes af hensyn til Danmarks sikkerhed og Forsvaret, har været et af de mest omdiskuterede emner siden regeringsdannelsen. Finansministeriet vurderer, at manøvren vil øge arbejdsudbuddet langvarigt med 8.500 fuldtidspersoner, men den påstand findes der ingen evidens for, mener flere økonomer og partier.

Ministeriet erkendte tirsdag, at man ikke er bekendt med empiri, der illustrerer den langvarige effekt på arbejdsudbuddet ved at afskaffe en helligdag. Men netop fordi man ikke er bekendt med nogen empiri, lægger ministeriet »beregningsteknisk til grund, at effekten er langvarig«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lillian Larsen

Det vil da være meget nemmere at opkræve en dagsløn fra alle, også virksomheder. Lavtlønnede og overførselsindkomster vil rammes mindst. Så er der også mindre at forhandle om.

Holger Nielsen, Peter Mikkelsen, Per Klüver, fin egenfeldt, Inge Lehmann, Inger Pedersen, Susanne Kaspersen, Flemming Sørensen, Dorte Sørensen, Alvin Jensen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Carsten Kristensen

Selvfølgeligt skal Lars og Mette ikke slippe af sted med at stjæle danskernes vigtigste konfirmationsdag - kæmp for Store Bededag.

Karsten Nielsen, Holger Nielsen, kjeld jensen, Steen K Petersen, Lillian Larsen, Torben Arendal, fin egenfeldt, Susanne Kaspersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

3.300.000.000 kr. i statskassen bare ved at afskaffe store bededag. Er I overhovedet klar over, hvor rige vi kan blive ved at afskaffe alle helligdage, alle weekender og ferie, som det er for de lave indkomster USA? Altså. Vi kan blive vildt rige.

Hvorfor har vi da ikke gjort det for længst.

Holger Nielsen, Peter Mikkelsen, Per Klüver, Torben Arendal, Inge Lehmann, Ole Olesen, Susanne Kaspersen, Kenneth Krabat, Sven Elming, Lone Hansen, Alvin Jensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Alene ved at afskaffe ferien kan Danmark nedsætte sit CO2 udslet betydeligt, da ingen længere har tid til at flyve til de varme lande.

En af de virkelig lave frugter lige til at plukke. Og det går jo ikke ud over nogen, som tæller i det nye neo liberale Socialdemokratiske samfund.

Holger Nielsen, Peter Mikkelsen, kjeld jensen, Ulla Hansen, erik pedersen, Torben Arendal, Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, Sven Elming, Lone Hansen, Alvin Jensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Kan vi ikke bare blive enige om, at Finansministeriet og politikerne som sædvanligt gaslighter befolkningen med blålys, der afspejler deres egen, blå overbevisning om økonomisk politik?

Det er ikke mere end et par dage siden, man lige fandt 54 milliarder kroner tilovers i statskassen, der på besynderlig vis var blevet væk, da man lavede sine beregninger.

Glem heller ej de kalkuler, der førte til at omkring 37.000 mennesker røg ud af dagpengesystemet, da man besluttede at beskære perioden med to år.
Her havde man regnet med, at det højst ville dreje sig om et par tusinde.

"Selvom beskæftigelsen er høj og ledigheden lav, så mister godt 14 langtidsledige hver dag deres dagpengeret, viser nye tal.
Fire ud af ti af dem får hverken løn eller penge fra det offentlige bagefter."

https://fagbladet3f.dk/artikel/14-langtidsledige-falder-ud-af-dagpengesy...

Det er lige så langt ude at koble fjernelsen af Store Bededag med krigen i Ukraine og øgede forsvarsudgifter.
For hvorfor så give skattelettelser for 5 milliarder til de mest velhavende, hvis Riget fattes penge?

Det gør Riget nu heller ikke; finanserne er overholdbare.
Men skattelettelserne gavner også politikerne selv, der åbenbart ikke skal yde noget for samfundet, ligesom almindelige arbejdstagere.

"Medlemmer af Folketinget er nemlig i den indkomstgruppe, der vil få glæde af den såkaldte "mellemskat", som regeringen vil indføre. Og det kan betyde, at politikerne fremover kan stikke omkring 7000 kroner mere i lommen årligt.

Det viser beregninger, som Henning Boye Hansen, der er skatteekspert i revisionsselskabet BDO, har lavet for TV 2."

https://nyheder.tv2.dk/politik/2023-01-11-mens-danskerne-skal-spare-faar...

Er vi snart nået dertil, at det bliver helt tydeligt for alle, at Finansministeriet anvender sig af prædisponerede krystalkugler, og at diverse 'ansvarlige' partier i virkeligheden er mere eller mindre inhabile, fordi det eneste de efterhånden tænker på er magt og mammon?

Nok slet ikke.
De fleste aner ikke hvad der foregår..

Men det kan være, fagbevægelsen og dens medlemmer endelig har fået serveret nok spin til at de begynder at tage affære.

Storkonflikten sejler nærmere.

Minna Rasmussen, Karsten Nielsen, Hans Christian Jørgensen, William Kern, Holger Nielsen, poul pedersen, Peter Mikkelsen, Mads Bech Madsen, kjeld jensen, Per Klüver, erik pedersen, Ole Henriksen, Steen K Petersen, Torben Arendal, fin egenfeldt, Inge Lehmann, Carsten Sperling, P.G. Olsen, Lene Basballe, Rolf Andersen, Ole Olesen, Carsten Munk, Susanne Kaspersen, Flemming Sørensen, Torben K L Jensen, Jes Thomsen, Claus Mortensen, Kim Houmøller, Martin Christensen, Claus Petersen, Estermarie Mandelquist, uffe hellum, Dorte Sørensen, Sven Elming, Lillian Larsen, Lone Hansen, Alvin Jensen, Espen Bøgh og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Det mest latterlige er at de gav skattelettelser samtidigt med at de fortalte bededag skulle finansiere våben.

Hvordan fik de råd til skattelettelserne så.

Minna Rasmussen, Hans Christian Jørgensen, William Kern, Holger Nielsen, Peter Mikkelsen, kjeld jensen, Per Klüver, erik pedersen, Ole Henriksen, Steen K Petersen, Torben Arendal, Inge Lehmann, Carsten Munk, P.G. Olsen, Rolf Andersen, Ole Olesen, Susanne Kaspersen, Ebbe Overbye, Jes Thomsen, Claus Petersen, Estermarie Mandelquist, uffe hellum, Dorte Sørensen, Sven Elming, Lillian Larsen, Lone Hansen, Alvin Jensen, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Forslag til oprettelse af landefred:

1 arbejdsdag = gennemsnitligt 7,4 timer.
Gennemsnitligt årligt antal arbejdsdage, fratrukket weekender og helligdage: 253 dage.

Hvis vi nu fordeler den truede store bededag på årets arbejdsdage, vil det i min regnebog give rundt regnet 1,8 minutter pr. arbejdsdag.

Jamen så lad os dog alle sammen hver eneste arbejdsdag ofre os og til overmål forlade arbejdspladsen 2 min. ekstra efter normeret arbejdstid hver eneste dag året rundt!

VI HAR YDET VORT OFFER!
lANDET, SOLDATERNE OG KANONERNE ER REDDET!
PUTIN ER BESEJRET!

Og aldrig en sjæl vil mærke det!
- Øh - måske undtagen alle de steder, hvor medarbejderne i forvejen ikke hidtil har talt minutter, fordi de sådan set allerede mere tænkte på, at lortet jo skulle fungere, uanset hvad...

Hans Christian Jørgensen, Holger Nielsen, erik pedersen, Steen K Petersen, Torben Arendal, fin egenfeldt, Inge Lehmann, Rolf Andersen, Susanne Kaspersen, Jes Thomsen, uffe hellum, Lone Hansen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

- Der kommer en god løsning imorgen.

Lev med det!

Nikolaj Lykke Nielsen, Holger Nielsen, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Inger Pedersen, Susanne Kaspersen, John S. Hansen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvis de positive briller skal på så er det da godt for ændringer i Finansministeriets regnemaskine, at de nu selv bruger manglende evidens.

Dorte Sørensen

Godt forslag Inger Pedersen, men den metode sparer arbejdsgiverne ikke for en helligdagsbetaling og arbejdstagerne snydes ikke for en helligdagsbetaling .

Jesper Johannsen

Kirkerne og præsterne er glade for Store Bededag afskaffes. Den har i deres øjne altid været et misfoster. Det kan jo ikke undre, da kirken og kristendommen har fostret kapitalismen for hvem alle fridage for lønmodtagere er et misfoster.

Dorte Sørensen

Biskopperne har da skrevet om deres modstand af afskaffelsen.

Nu er kommunerne med socialdemokratiske borgmester også imod, da det vil koste kommunerne at have daginstitutioner og skoler åben en ekstra dag.

Lillian Larsen, Holger Nielsen, kjeld jensen, Per Klüver, erik pedersen, Steen K Petersen, Steffen Gliese, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Carsten Munk, Susanne Kaspersen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

@Dorte Sørensen

Ja, hvis de afskaffer den helligdag, så burde vi alle "tage fri", og ligge vores behov for "borgerservice" den dag og møde op på landets kommuner.

Håber også pressen vil huske at have travlt med, at beskrive diverse politikers store indsats på netop den dag.

Lillian Larsen, Holger Nielsen, erik pedersen, fin egenfeldt, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Finansministeriet hævder, at de har anvendt samme beregningsmetode ved tidligere regeringer. Jeg kan ikke finde et fortilfælde. Findes der overhovedet fortilfælde i moderne samfund, hvor man sløjfer en helligdag, og følger den økonomiske effekt?

Holger Nielsen, kjeld jensen, erik pedersen, Steen K Petersen, Lillian Larsen, Torben Arendal, Ole Olesen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Flemming Sørensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er ikke evidens for økonomiske forestillinger, som politiske kandestøberier er det en drøm om at kunne se ind i en ukendt fremtid. Der er, hvad vi beslutter, det er det, der er civiliserede samfund. Det er ikke penge, der mangler i samfundet, det er arbejdskraft, og det vil blive mere og mere tydeligt, fordi vi har forsømt at omlægge samfundet og vores ide om samfundet i forhold til både den tekniske og sociale udvikling. Af al magt holder vi fast i lønarbejdet, fordi det er den måde, vi måler produktivitet på, men også den måde, folk oplever deres betydning og rolle i samfundet på og får afløb for deres behov for at handle i verden.
Alt det må vi lave om på for at få det bedre, for at verden kan få det bedre, for at samfundet kan blive bedre. Det handler ikke om en dag, det handler om en frygt for, at vi ikke vil kunne, hvad vi kan, fordi arbejdskraften svinder ind. Men så skal man jo netop ikke udvide behovet for arbejdskraft med endnu en arbejdsdag, så skal man finde ud af, hvordan vi hensigtsmæssigt kan forvalte den arbejdskraft, der er - se væk fra tåbelige ideer om 'penge', som teknikken allerede har taget luften ud af, hvad der giver os alle de finansielle problemer, og se at komme i gang med at decentralisere beslutninger af faglig karakter, øge jagten på viden og indsigt i verden og samfundet og naturen og således opfyldt af meningsfuld beskæftigelse forbruge lidt mindre og lade det betyde mindre, hvilket mærke der står på det i og for sig ret ens tøj, der produceres.

William Kern, Holger Nielsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Michael Strate

Igen en overfladisk artikel fra INFORMATION.
Pga de talløse statslige økonomiske regler for regnioner og kommuner vil inddragelse af St Bededag med meget stor sandsynlighed betyde reduktion af offentlig ansatte velfærdsmedarbejdere i kommunerne, ifølge flere konservative økonomer.
Prøv selv at læse argumentationen
mvh

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE14828228/afskaffelse-af-helligdag-...

Freddie Vindberg

Den nye regering er fuld af spin og sludder - og fup og fiduser!

Hvad med afskaffelse, af den nye regering? Er det for meget, at bede(dag) om?

William Kern, Holger Nielsen, Peter Mikkelsen, kjeld jensen, Ulla Hansen, Per Klüver, erik pedersen, Lillian Larsen, Torben Kjær Andersen, Torben Arendal, Ole Olesen, Inge Lehmann, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

At forveksle teori med virkelighed er dumt. Når det gøres systematisk ville vi i min branche kalde det psykotisk. Er økonomer syge?

Holger Nielsen, erik pedersen, Steen K Petersen, Lillian Larsen, Torben Arendal, Ole Olesen, Steffen Gliese, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

En dårligt start og en pinlig forstilling at være vidne til for en ny regering!

Man fatter jo ikke de vil skabe så meget ballade for noget der mest minder om borgerlig ideologisk symbolik et seriøst og reelt tiltag der kan gavne noget som helst.

Hvis der mangler akutte penge til f.eks. forsvaret, så hæv os alle 1% i en midlertidig forsvarsskat, eller lav en skat på spekulationshandler/Daytrading og computertrading på aktiemarkedet, der burde være rigeligt muligheder for at få reelle penge hjem på anden måde end at lægge beslag på folks kostbare fritid.

William Kern, Holger Nielsen, Peter Mikkelsen, Per Klüver, erik pedersen, Ole Olesen, Inge Lehmann og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Tilføjelse, der manglede lige et fremfor, så der skulle stå: fremfor symbolik et seriøs osv.

Anders Jørgensen

Så ud fra økonomisk teori er Rigshospitalet en stor udgift men hvis vi privatises selv samme hospital i morgen, ville det være en indtægt. Og den teori skal økonomer ikke selv stå på mål for, men derimod forlanger man mere evidens for at kommunehospitalet faktisk giver et økonomisk afkast for samfundet.
Jeg ville ønske, at en dag skulle økonomerne fremlægge evidens for deres "teorier " og argumentere, men på højde med fysik, kemi, biologi.
Hvis du desuden gerne vil drille en økonom så bed vedkommende om at forklare hvorfor en frisør i følge deres regnskaber er en indtægt for han yder ikke noget for samfundet ifølge deres modeller. Frisøren fremstiller ikke et produkt som kan vidersælges, og han yder ikke en økonomisk fordel for samfundet via sin service. Men frisøren bliver talt med fordi de betaler skat.

Holger Nielsen, Peter Mikkelsen, Ole Henriksen, erik pedersen, Steen K Petersen, Lillian Larsen, Steffen Gliese, Inge Lehmann, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Den nye regering sænker arveafgiften for familieejede virksomheder. Det vil for eksempel betyde en rabat på næsten 13 milliarder kroner til den stenrige Lego-familie. Samtidig får direktørfamilien tre gange så stor en skattelettelse som arbejderfamilien."
...

"Et skattestop kan få afgørende betydning for mulighederne for at føre konjunkturpolitik via finanspolitik. Når skatteinstrumenterne er låst fast, siger det sig selv, at det kun er muligt at føre finanspolitik via de offentlige udgifter, det vil sige indkomstoverførsler, udgifter til offentlige serviceydelser og offentlige investeringer. Dette er næppe et stort problem, hvis det er hensigtsmæssigt at lempe finanspolitikken. Men hvis finanspolitikken skal strammes, ja, så vil det være nødvendigt at reducere de offentlige udgifter”, skriver tidligere overvismand Christen Sørensen i en kommentar i Jyllands-Posten den 10. januar."

"Direktører og arvinger af virksomheder scorer kassen på regeringens skattelettelser"
https://arbejderen.dk/indland/direktoerer-og-arvinger-af-virksomheder-sc...

William Kern, Holger Nielsen, Dorte Sørensen, Ole Henriksen, Per Klüver, erik pedersen, Steen K Petersen, Anders Jørgensen, Steffen Gliese, Ole Olesen, Inge Lehmann, Carsten Munk, Freddie Vindberg, Inger Pedersen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Jeg opfatter forslaget om afskaffelse af store Bededag ved lov som grotesk i dansk sammenhæng og med stor mistro.

Politikerne ved det ville afstedkomme store protester med fokuserede øjne kun på dette.

Da et, man igen blander sig via lovgivning i den berømte påståede danske arbejdsmarkedsmodel og to man piller ved en århundredelang tradition.
(Og der var Dansk Folkeparti bange for muslimerne)

Det kan kun give ballade.

Så hvad slags beskidt og frygteligt politik er det, regeringen vil snyde igennem, mens alles øjne er fokuseret på Store Bededag?

Eller er det et forhandlingstrick, hvor man giver Store Bededag som luns for noget andet utænkeligt, man ellers ikke ville have fået igennem?

Et er sikkert, jeg stoler ikke på vores grådige og illoyale politikere og tiltror dem det værste.

William Kern, Holger Nielsen, Dorte Sørensen, kjeld jensen, Kenneth Jacobsen, Per Klüver, Flemming Berger, erik pedersen, Ib Christensen, Steen K Petersen, Ole Olesen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Kommentar til Carsten Sørensen citatet hos Eva Schwanenflügel lige ovenfor: Stramninger i finanspolitikken begrænser den offentlige sektors ressoucer. Derfor kan vi ikke stramme; vi skal derimod øge omsorgsudgifter og grønne investeringer. Det kan vi kun ved at skaffe indtægter/ressourcer fra traditionel naturdestruktiv/forbrugende erhvervs virksomhed. Et gammeldags middel er skatter. Men skatter regulerer blindt; det er nødvendigt at finde nye midler. Det kunne være at øge den samfundsmæssige indflydelse, som faktisk vil en sådan udvikling, i virksomhedernes ledelse. Måske kunne vi lade vores grønne foreninger og de mest grønne politikere få bestemmende pladser i bestyrelserne. Måske kunne vi forlange ved lov, at der afsættes en høj procentdel af virksomheders investeringer i disse aktiviteter. Måske kunne vi forlange ved lov at en stor procentdel af virksomheders overskud kun kunne udbetales til omsorgs- , sundheds - eller sociale/relationelle formål. Måske kunne Mærsks fond til almennyttige formål være en model. For jeg går ud fra at Mærsks enorme overskud tilgår denne fond og udbetales til almennyttige formål?!

Carsten Geisle

Da man på en eller anden måde siden Fog ikke tør at hæve skatterne for modsvare, det stigende træk på velfærdsydelser og forsvarbliver man nødt til at tale udenom og sløre det faktiske:
Man forhøjer skatten i al almindelighed ved at afskaffe St. Bededag og give skattelettelser til udvalgte grupper!
Fy for Pokker

William Kern, Holger Nielsen, Inger Pedersen, kjeld jensen, Inge Lehmann, erik pedersen, Ib Christensen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Kjær Andersen

Nå, men så blev staten da gjort religiøs. Spændende, hvornår vi får en rigtig statskirke . Og ikke mindst, hvad dens trosgrundlag skal være. Forsvarsforliget, måske?

Marie-Christine Poncelet

For nogle år siden havde man i Frankrig afskaffet en helligdag, pinsen mandag, begrundelsen var hedebølge som havde slået mange ældre borger ihjel, penge skulle bruges til at forbygge samme situation.
Nu er man gået bort fra det, det viser sig at der var så meget fravær alligevel at det var for kompliceret at administrere osv
Jeg forslår så at borgerne melder sig syg på store Bededag i fremtiden eller tage en fri dag .

Hans Christian Jørgensen, William Kern, Holger Nielsen, Inger Pedersen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, kjeld jensen, Inge Lehmann, erik pedersen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

@Inge Lehmann
12. januar, 2023 - 14:01

Det har også været min tanke.

At bededagen er en stor afledningsmanøvre for at holde pøblens opmærksomhed væk fra andet.

Jeg har allerede nævnt, at der er givet skattelettelser før bedagen overhovedet er afskaffet.
Arveafgiften er ændret lige så.

Er der nogen der ved hvad det koster os, sammenlignet med forventninger til hvad bededagen forventes at give?

At regeringen forlanger et ja til at afskaffe bededagen fra ikke regerings partier for, at må være med i forsvars forhandlinger kan også bidrage til den tanke.
Med den modstand der er i befolkningen, vil det være svært at gå med til det, medmindre man har magten.
Husker i hvordan vi endte i Irak krigen?
"det er ikke noget vi tror, det er noget vi ved!"

Her i landet hvor vi åbenbart ikke skal have noget til overs for fanatisk troende, er det netop hvad der forventes af os.

Mangler vi penge til våben, hvad så med at sælge den overvågning, vi nu ved ikke er af terrorister, men overvågning af regerings politikere og parti ledere i vores nærmeste nabo demokratier
Eller er nogen da allerede blevet betalt for den?

Eller vi kan forhandle om at opholde censur filteret.

For det var da ikke frygt for bussemanden, at vi i dag har et samfund hvor mennesker fødes, til at leve et helt liv under censur og overvågning.
Det er jo terrorister der påvirker med frygt.

Men simpelt sagt, overskrifterne er fyldte med Bededag. Gad vide hvad der sker i baggrunden.
Forsvarsforliget er en mulighed.
Og jeg er temmelig sikker på den er præget, i stor grad, af de samme der ønsker, at vi censurere og overvåger.

Lillian Larsen, Hanne Kock, Holger Nielsen, Inger Pedersen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Måske ligger der også en distraktion i den anden ende af argumentet, hvor afskaffelsen af Bededag er den ene, anskaffelsen af flere våben den anden. Thi hvordan blev det almindeligt vedtaget, at vi skulle svare verdens skæve gang med flere våben? Vi husker forargelsen over Trumps 2%-forlangelse - at svaret tydeligvis var, at det ville koste os dyrt allesteds, hvor pengene var bedre brugt. Vi kan i flæng nærme skoler, ældre, børn, uddannelse sygehuse etc. Men så kom krigen i Ukraine, og vi skal føle os truet af et russisk militær, vi kan holde stangen ved at sende våben uden selv at affyre et eneste skud. Ukrainerne ser ud til at klare sig fino. Hvorfor skal vi så opruste? Vi har jo i forvejen mange gange større forsvarsbudgetter end russerne (og kineserne). Men nu også et usædvanligt enigt folketing desangående. Hvor blev debatten af? Forsvandt den op i Store Bededag?

Jesper Johannsen

Vil du vide, hvad der er den egentlige årsag til at fjerne store bededag, så læs hvad jeg skriver her.

Offentligt ansatte får 0,45% i lønkompensation for den tabte fridag. I mandetimer svare denne ene dag til ca. 2.700 offentligt ansatte. Resultatet bliver ikke, at der nu skal udføres mere arbejde i det offentlige med de ekstra timer til rådighed. Der skal derimod afskediges 2.700 offentligt ansatte landet over. Det øger så arbejdsudbuddet med tilsvarende 2.700 fuldtidsstillinger. Og nu kommer så hammeren. Den mørkeblå hammer. Alle offentligt ansatte får 0,5 timer betalt middagspause stillet til rådighed gennem diverse overenskomster. Tilkæmpede rettigheder. Hvis den udsættes for en omgang "store bededag", og der f.eks. lige nu er 830.000 offentligt ansatte bliver det til 415.000 timer DAGLIGT. Og med ca. 21,5 arbejdsdage pr. måned bliver det 8.922.500 timer hver måned. Om året bliver det noget der ligner 107.070.000 mandetimer. Omregnet til fuldtidsstillinger ender vi på 55.650 ansatte, som efter "store bededags" metoden kan sættes fri og afsættes til arbejdsudbuddet.

Men det snakker Mette ikke om. Endnu. Men der er jo også god tid til at omsætte alle de mange gode ideer de kommende år med en magtfuld flertalsregering, som Danmark ikke har set sit lige. Venstre kommer de næste måneder til at brage i vejeret, når det går op for venstre vælgere, hvad den her regering betyder. Og som den opmærksomme læser har lagt mærke til i regeringsgrundlaget lægges der ingen skjul på store dele af det offentlige skal privatiseres. Det er bare ikke kørt helt i stilling. Herigennem kan der barberes yderligere 100.000 eller 200.000 offentlige stillinger væk og sendes ud på det private arbejdsmarkeder.

Det har været Venstres målsætning hele tiden dag ind og ud de seneste snart 25 år. Og Lars, han er jo Venstremand helt ind i de dybeste afkroge af hjertekamrene. Og sammen med Jacob ånder og lever han kun med et formål. Afvikling af det offentlige. Og det kommer til at ske nu. Ustoppelig.

Når de Socialdemokratiske vælgere endelig fatter, hvad der sker er løbet for længst kørt og Mette kørt over af bussen midt på maven. Skuffede vælgere vil flygte fra Socialdemokratiet ved det næste valg. Mange vil holde helt op med at stemme. Og her sidder så Jacob klar. Klar til at indtage statsminister kontoret i både 8, 12 eller 16 år, hvor Socialdemokratiet er i chok og opposition.

Præcis, som det skete i starten af 00'erne i Tyskland, hvor det tyske Socialdemokrati SPD indførte HARTZ reformerne og chokerede SPD vælgere måtte se på over 20.000.000 tyskere røg ud i fattigdom. Stemmeprocenten faldt fra omkring 87% til tæt på 70 og gav 16 år som Bundeskanzler til Angela Mergel og CDU. Resten er historie. Og som man siger gentager historien.

Den perfekte storm mod afviklingen af den Socialdemokratiske velfærdsstat er sat i værk.

Holger Nielsen, Inge Lehmann, Ib Christensen, Inger Pedersen og poul pedersen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Glemte lige. Modellen for at privatisere store dele af det offentlige ligger klar og blev udviklet tilbage i 2010, hvor de offentlige forsyningsvirksomhed blev udskilt og privatiseret til offentligt ejet aktieselvskaber, som i princippet kan sælges til en hver tid. Som vi så det ske med dele af det offentligt ejede DONG Energi. Så det er bare at trykke på en knap.

Holger Nielsen, Inge Lehmann, Dorte Sørensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Anders Jørgensen

Og vi må ikke undervurder, hvad disse spåmand af fremtiden kan se i den økonomiske glaskugle, de spår og vi følger. Selvfølgelig bliver vi fortalt, når lav konjektureren rammer, at deres økonomiske spådomme kun var vage forudsigelser. Og hvad kalder vi disse mennersker, Vismænd. Ikke de vise mænd fra østerland, men lad os sige Vesterland, eller noget.

Denne gruppe af overnaturlige individer har sågar en leder, som vi i folkemunde kalder over vismand. Kan det nu undre nogen, at kun ganske for personer tør modsige sig over vismanden, Jeg mener det kunne hurtigt ende med en enkelbillet til vulkanen.

poul pedersen

Læser man i Jesper Tynell's bog: "Af hensyn til erhvervslivet", får man et alarmerende indblik i, hvordan erhvervsinteresser påvirker embedsmænd og ministeriers arbejdsprocesser, således at lovforslag eller administrative løsninger er kliappet af, inden de præsenteres for folketinget og offentligheden. På denne måde holdes åbenlyse huller i f.eks. skattelovgivningen åbne, hvilket lader milliarder på et svindelatigt grundlag hvert år pøse ud i lommerne på et veritabelt svindlerregimente, der er ingen legal ret har på voldsomme beløb.
Vi kender alle

Lillian Larsen, Holger Nielsen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Anders Jørgensen 12. januar, 2023 - 12:11 Du skriver -" Frisøren fremstiller ikke et produkt som kan vidersælges, og han yder ikke en økonomisk fordel for samfundet via sin service." -
Med den forudsætning så er der mange der ikke burdes regnes med , da de fleste servicefag ikke har et "produkt" som kan vider sælges. Men de yder en værdi for samfundet.
Problemet er mere alle de opgaver der ikke tælles med og som har været årsagen til den skæve lønopdeling, som pædagoger, sundhedspersonalet osv. liger under i dag.

Lillian Larsen, Holger Nielsen, Anders Jørgensen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Jesper Johannsen
12. januar, 2023 - 20:04

"Og som den opmærksomme læser har lagt mærke til i regeringsgrundlaget lægges der ingen skjul på store dele af det offentlige skal privatiseres. Det er bare ikke kørt helt i stilling. "

Fuldstændigt enig.

"Velfærdssamfundet" er nysprog for privatisering.
Intet andet.

Vi er - ikke uden grund - ikke helt tilfredse med den måde "Det offentlige" agerer på.
Så er spørgsmålet jo bare, om det vil blive bedre af at leve i et system, hvor det er private firmaer, der svinger taktstokken for skoler, børnehaver, sygehuse, ældrepeje, vejes vedligeholdelse, etc. etc....

Minna Rasmussen, Lillian Larsen, Holger Nielsen, Inge Lehmann og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
poul pedersen

dette faldt ud i ovenstående indlæg - sorry
fortsat..
udbytteskatteskandalelen der siden 2004 består af et åbent hul i kontrollen af refusion af udbytteskat, uden at nogen kender de reelle ejere af de omfattede selskaber. Selv om vi lige nu ser en sag til samlet omkring 12,5 milliarder kr., står hullet på baggrund af pres fra bankerne og store selskaber aldeles åbent, og den dag idag skal vi regne med uberettiget udbetaling af af store beløb til banker, på vegne af svindlere med det argument at det er en for stor administrativ byrde af dokumentere ejernes identitet, hvorfor samme selskaber refunderes flere gange.
I hele perioden har medarbejdere ved skat påpeget problemet, men er bevidst uden folketingets involvering blevet ignoreret på det groveste i ministeriet grundet lobbyister fra de store erhvervsorganisationer og Finansrådet. Hvis man nu forlangte, at udbytterefusion kun kunne udbetales til en ejer, der havde tilmeldt sig et register hos skattemyndigheden, ville problemet være løst.
Men det sker ikke. Man kan sige, at erhvervskræfterne har formået at moppe sig til en kriminel praksis, hvor store beløb bortsvindles statskassen.
En tilsvarende praksisses i store landbrug, der opdeles på flere anpartsselskaber, og derved får EU-støtten udbetalt flere gange.
Den slags asocial adfærd bærer i sig vidnesbyrd og en snyltende klasse, der lever helt uden for lov og ret, og det gælder jo også i andre forhold, som f.eks. Sisyfos kampen mod skattely. Men mon ikke også det gælder indretningen af finansministeriets regnemodel, der helt skævt indregner afledede effekter af skattelettelser, men ikke virkningen af visse offentlige udgifter - lige undtagen når det gælder beregning af arbejdsudbuddet ved en nedlagt St. Bededag.
Med det man kan man ikke være i tvivl om, at blev alle disse uberettigede bidrag til det kriminelle kleptokrati (det danske oligarki) indhøstet, ville der være rigelige midler til øgede militærudgifter i en helt anden skala end det talentløse børneteater om St. bededag giver udtryk for.
Jeg frygter, at kleptokratiet fortsætter med den nye regering i intensiveret form, fordi al lovbehandling nu af holdes ude af folketinget, hvorefter opgøret med ulovlighederne vil blive begravet af de borgerlige regeringspartnere, helt på linje med den praksis, især de borgerlige regeringer har introduceret.
Jeg synes at skimte en periode, hvor Danmarks kurs mod banan- og minimalstaten
vil have en opblomstring

Minna Rasmussen, Lillian Larsen, Holger Nielsen, Inge Lehmann, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Poul Pedersen gør dig selv en tjeneste og brug afsnit.

Det gør indlægget mere læsevenligt, især når de er lange.

Det ser nu ud til at regering for en hver pris vil stå fast i afskaffelsen af den historiske fridag stor bededag.

Derfor appelere jeg til at tryk bør avle modtryk, og håber derfor at fagforeningerne vil samle teten op og så arbejde på den 6 ferieuge.

Danskerne arbejder for meget og for hårdt, det er på tide med enten en kortere arbejdsuge eller flere fridage.

Livets formål er IKKE at arbejde, arbejde bør være midlet til at leve livet, og ikke omvendt som der ofte synes, mere eller mindre, direkte prædiket i den nye arbejdsudbuds religions hellige navn.

Hans Christian Jørgensen, Inge Lehmann, Holger Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

Engang, som alle eventyr begynder, var det røde S arbejdervenlig, og ville velfærd for landet. Nu er det blå S blevet fjender for arbejder og hele velfærden.
Lur mig om ikke SVM regeringen ryger langt ned af listen, når det næste valg er afgjort. Jeg har i dag set, jeg mener det var Voxmeter, at de 3 partier alle er gået ned i meningsmålinger. Dem der er "sluppet" billigst - endnu er M, de er "kun" gået ned med 0,2, S med 0,3 og V med 3, og dermed under 10.
Jeg bliver ikke forbavset, hvis V kommer ned i nærheden af spærregrænsen. S måske under 15-20 og M måske helt ud. Jeg så at DD også er faldet i meningsmålingen. Jeg håber at næste valg kommer senest til sommer.
Man har vel lov til at drømme?

Lillian Larsen, Inge Lehmann, Peter Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Marie-Christine Poncelet

"Jeg forslår så at borgerne melder sig syg på store Bededag i fremtiden eller tage en fri dag ."

Civil ulydighed kan være vejen frem. Når politikerne vil noget helt andet end borgerne.

"Driv os ikke til fortvivlelsens selvhjælp" skrev Orla Lehmann i 1848. Hans og andres kamp førte til enevældens afskaffelse.

Hvis fagbevægelsen, kirkens folk og alle vi andre står fast, vil Store Bededag bestå, enten fordi regeringen må opgive sit usympatiske og urealistiske projekt. Eller fordi ingen vil respektere loven, hvis den vedtages.