Økonomi
Læsetid: 4 min.

Druedahl om regeringens afskaffelse af store bededag: »Det er ikke god økonomisk politik«

Regeringens forslag om at afskaffe store bededag indebærer løntillæg til månedslønnede, et farvel til helligdagstillægget for timelønnede og færre offentligt ansatte. Økonom har svært ved at se, at det får effekt på længere sigt
Indland
14. januar 2023
»Vi har nærmere flere, der kræver, at arbejdstiden skal ned, end at folk skal arbejde mere, og det hænger ikke sammen med regeringens planer,« siger lektor i økonomi Jeppe Druedahl.

»Vi har nærmere flere, der kræver, at arbejdstiden skal ned, end at folk skal arbejde mere, og det hænger ikke sammen med regeringens planer,« siger lektor i økonomi Jeppe Druedahl.

Jakob Dall

Med regeringens fremlagte lovforslag, står det nu klart, hvordan man har tænkt sig at gennemføre en afskaffelse af store bededag. Regeringen vil kompensere månedslønnede for den ekstra dags arbejde med et løntillæg svarende til en arbejdsdag. Helt konkret 0,45 procent af årslønnen. Derudover fjernes helligdagstillægget for timelønnede, da det fremover bliver en almindelig arbejdsdag.

Men løntillægget er ikke et incitament, hvis man vil have folk til at arbejde mere og øge arbejdsudbuddet, vurderer Jeppe Druedahl, der er lektor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

»Der skal mere til. Ellers har jeg svært ved at se, at det her kommer til at betyde noget på længere sigt. Det kan godt være, at det har en effekt nu og her, og at det vil vare ved. Men det er ikke særlig god økonomisk politik at føre det på baggrund af nogle så udokumenterede effekter,« siger han.

Derudover mener han, at regeringens ønske om, at folk skal arbejde mere, står i modsætning til den tendens, man ser i samfundet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henning Kjær

Besynderligt at det ikke gavner samfundsøkonomien at rigtig mange/alle årligt arbejder én dag mere.
Ergo så forringer det heller ikke samfundsøkonomien at vi holder flere feriedage. Antallet arbejdsdage er ligegyldigt!

Alternativt kunne man tilbyde alle at beholde Store Bededag som en fridag ved en øget skattetrækprocent,

P.G. Olsen, Peter Hansen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

“Ih, hvor vi gungrer” sagde musen da den løb over broen efter en elefant. “Ih, hvor vi handler og reformerer” siger regeringen, mens den glemmer at tjekke om broen kan bære dens elefantprojekter og at skænke det mange tanker om der er mere end en lyd i den handlekraftige “gungre-larm”??

Bjarne Andersen, Arne Albatros Olsen, fin egenfeldt, Inger Pedersen, Ole Olesen, Flemming Sørensen, Jes Thomsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Helt ærligt. Det er så nemt gennemskueligt at afskaffelsen af St. Bededag bare en afledningsmanøvre. Alle journallister og kommentatorer taler ikke om andet end St. Bededag, og i dække af 'røgen' fra St. Bededagsferien gennemfører SVM-regeringen så en hel masse andre 'reformer' - helt uden, at det bliver kommenteret.

Ete Forchhammer , erik jensen, Bjarne Andersen, Flemming Birch, Kim Houmøller, Inger Pedersen, Gitte Holmen, Steffen Gliese, Torben Arendal og Peter Aarslev anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Forslaget er symbolpolitik når det er bedst, økonomisk politik når det er værst og socialpolitik når det er helt umuligt.

Lillian Larsen, ingemaje lange, Ete Forchhammer , Bjarne Andersen, Arne Albatros Olsen og Lene Basballe anbefalede denne kommentar
Morten Kjeldgaard

Dels vil afskaffelse af fridage bane vejem mod 4-dags ugen, dels er folk glade for fridagene i foråret som tilbringes med klargøring af haven eller i sommerhus, så de vil bare tage en fridag. Nu er der jo råd til det når der arbejdes en ekstra dag.

Ib Christensen

De må rulle skattelettelser tilbage. Der har jo tydeligvis ikke været råd til dem.

Bent Larsen, Lillian Larsen, ingemaje lange, Ete Forchhammer , Bjarne Andersen, Rolf Andersen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, kjeld jensen, Lene Basballe, P.G. Olsen, Ole Henriksen, Inger Pedersen, Carsten Munk, Ole Olesen og Flemming Sørensen anbefalede denne kommentar

Dumt, plat og utroværdigt, der er intet økonomiske i det lange løb i at afskaffe en enkelt fridag, det er nok mere noget ideologisk!

Men man undres over at den nye sammensværelsesregering fra start vil gøre sig så konfrontatorisk og upopulær, det lover ikke godt for dens fremtidige virke omend den godt kunne gå hen og blive ret kort når upopulariteten og den interne strid begynder at ulme.

Mht. at skaffe penge til forsvaret, så drop alle skattelettelser og indfør evt. en højere skatteprocent til de fleste, hvis altså man troværdigt kan argumentere for at det er det der skal til for at få genopbygget det danske forsvar.

Samtidigt er jeg også sikker på at det danske erhvervsliv og produktionsvirke også helt sikkert er villige til at bidrage til dette, så måske er fokus på den almindelige lønmodtager meget ideologisk frem for løsningsorienteret, er formålet mon et andet?

Lillian Larsen, Bjarne Andersen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Ole Henriksen, Inger Pedersen, Ib Christensen og Ole Olesen anbefalede denne kommentar

Var der ikke noget med at man "opdagede" 55 milliarder kr i overskud på sidste års nationalregnskab, der havde puttet sig? Så er det da bare tage fra dem, så behøver vi ikke alt det bøvl med Bededag. Hvad skal de ellers bruges til.

Lillian Larsen, Bjarne Andersen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Lene Basballe og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Store Bededag kan vel blive en fridag lige som 1. Maj er i overenskomsterne, uden at det koster arbejdsgiveren noget.
Helle Thorning Schmidt gav jo topskattelettelser for 2,6mia. der blev taget i Forsvaret.

Bjarne Andersen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Peter Hansen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Gad vide hvor lille en afgift man kunne nøjes med at indføre på finansielle transaktioner for at få de samme penge i statskassen som man mener at få ved at stjæle en fridag fra borgerne?

Lillian Larsen, Ete Forchhammer , Bjarne Andersen, Arne Albatros Olsen, Ib Christensen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben Arendal og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Lars-Bo Abdullah Jensen

Med de 52 milliarder der blev fundet i finanserne, og de 3,5 milliard som bededagen kan indbringe minus 1 milliard, så kan vi udsætte afskaffelsen i Ca 20 år, det burde være tid nok til at finde et alternativ.

Lillian Larsen, Klaus Ipsen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

Det her sker også for at sikre, at den danske model undermineres yderligere - for EU-toppen er den danske model jo en torn i øjet, der gør, at de (endnu og stadig) ikke kan detailstyre det samlede europæiske arbejdsmarked sammen med vennerne i det globale BIG BUSINESS. De er jo pt også godt i gang med at sikre, at DK tvangsudskrives til at implementere en lovbestemt EU-mindsteløn - hvor vi jo er vant til, at løn og arbejdsvilkår, det er noget, arbejdsmarkedets parter tager sig af.

Jeg tænker, at det her derved er én måde, der sammen med andre "angreb" er at få implementeret det "EU-pensum" det er at sikre, at den danske model forsvinder. Som jeg har hørt det, så var den tidligere så "kritiske og kritiserede" skolereform også EU-pensum med det formål at sikre systematisk og struktureret fordummelse af kommende generationer. Vi ser også, hvordan denne "fordummelsesfest" fortsætter ved, at en kandidatgrad fremover for mange fags vedkommende tages på 4 år, og ikke 5 år. Der er vel heller ikke nogen i dag, der ikke er sig bevidste om, at EU også har stor andel i at sikre, at den danske velfærdsstat snart imploderer - ligesom den gør i så mange andre vestlige og EU-lande. Helt efter planen og BIG BUSINESS´hoved.

Det er dog befriende, at så mange allerede har anfægtet og set igennem de forskellige "langt-ude" argumenter for at afskaffe St. Bededag og at politikerne også erkender, at det her stunt har med de kommende overenskomstforhandlinger at gøre - dvs. at sikre endnu mere statslig, lovmæssigt indblanding i det, der burde være noget, arbejdsmarkedets parter tager sig af. Men da det er BIG BUSINESS, der jo efterhånden har al magt og vælde, og (indenlandske og EU-) politikerne siges at være købt og betalt af BIG BUSINESS, så er det jo BIG BUSINESS, der bestemmer (sammen med oligarker, store hedge-fonde (der snart ejer hele verden) og ikke-demokratisk valgte topfolk i store ikke-demokratiske internationale organisationer).

Jo, det er en interessant tid vi lever i - der kan gå to veje: Enten ender vi globalt i den mørkeste middelalder eller så vil alt det, der sker og erkendes af flere og flere, blive starten på en anden New World Order, end den, der tilsyneladende af mange politikere har været talt om og planlagt igennem en længere årrække. Og jo, ser man klip på udenlandske medier, så er mange udenlandske politikere og nationale ledere ikke karry med at bruge udtrykket New World Order ....

Torben Kjær Andersen

Samtidig med, at regeringen griber ind i den danske model, forsøger den at få afskaffet EU-direktivet om mindsteløn med argument om, at det griber ind i den danske model…. …..

Ete Forchhammer , erik jensen, Bjarne Andersen, Arne Albatros Olsen, Kim Houmøller, Ib Christensen, Rolf Andersen, Inger Pedersen, Peter Hansen, Morten Poulsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Hvem ér det egentlig, der bliver ved med at stemme på Mette Frederiksen ??

Ete Forchhammer , Ingrid Mohr, Bjarne Andersen, Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Kim Haagensen

Det er og bliver en klima-sort regering. Der er nærmest ingen grænser for de “positive” effekter af forslaget om at fjerne en helligdag (St. Bededag): fuld lønkompensation, højere indkomst, større skattegrundlag, mere produktion og indtægter til virksomhederne - hvorfor så ikke tage hul på fjernelse af de 52 umulige weekenddage vi har spredt ud over hele året! Men hov - skal vi ikke lige netop mindske forbruget, fokusere produktionen på mindre klimabelastning gennem øget innovation fremfor øget produktion, sikre vores ældre tilstrækkelig hjælp og værdighed i plejen, sikre vores sygehuspersonale ordentlige forhold og tilstrækkelige ressourcer, sikre vores børn og unge tilstrækkelig voksenkontakt og vidensopbygning. Alle disse ting får vi kun gennem skattebetaling, som vi alle bidrager med. Øget skat vil mindske forbruget, og gavne klimaindsatsen.

Helle Degnbol, Ete Forchhammer , Inger Pedersen, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar