Interview
Læsetid: 4 min.

Forskelsbehandling er forudsætningen for indfødsret, siger ny formand for Folketingets Indfødsretsudvalg

For den nye formand for Folketingets Indfødsretsudvalg, Nye Borgerliges Mikkel Bjørn, er det ikke så relevant, hvor ansøgere til statsborgerskab kommer fra. Alligevel vil han lade nationalitet have betydning, siger han
Den nye formand for Folketingets Indfødsretsudvalg, Nye Borgerliges nye folketingsmedlem Mikkel Bjørn, er kritisk over for det »massetildelingssystem«, som han kalder den nuværende måde, hvorpå statsborgerskaber tildeles

Den nye formand for Folketingets Indfødsretsudvalg, Nye Borgerliges nye folketingsmedlem Mikkel Bjørn, er kritisk over for det »massetildelingssystem«, som han kalder den nuværende måde, hvorpå statsborgerskaber tildeles

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Indland
9. januar 2023

I sidste uge blev Folketingets Indfødsretsudvalg sammensat, og den nye formand, Nye Borgerliges nye folketingsmedlem Mikkel Bjørn, sagde i weekenden i et interview med Ritzau, at han vil lade nationalitet påvirke nye statsborgerskaber.

Information har bedt ham uddybe.

»Selvfølgelig vil jeg kulegrave alle de erfaringer, vi har, når jeg skal give et statsborgerskab, fordi jeg ser statsborgerskabet som en investering, vi folkevalgte kan foretage på danskernes vegne,« siger Mikkel Bjørn, som understreger, at han her udtaler sig som menigt medlem af udvalget og ikke som formand:

»Derfor synes jeg, vi er nødt til at have en formodning og forventning om, at når vi giver statsborgerskabet, så er det til gavn for Danmark og vores samfund som helhed.«

Generelt er Bjørn kritisk over for det »massetildelingssystem«, som han kalder den nuværende måde, hvorpå statsborgerskaber tildeles. Det har været meningen – mener han – at det skulle være så »administrativt:

»Helt generelt synes jeg, vores måde at forvalte det på er dybt uansvarlig og lemfældig,« siger han:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Om et par årtier er Kina et mere frit land end Danmark.

Britta Hansen, Peter Meyling, Tommy Clausen, Gitte Loeyche, Flemming Sørensen, Torben Skov, Hans Larsen, Flemming Jensen, Per Klüver, Jens Juhl-Holm, Inger Pedersen, Susanne Kaspersen, Bjarne Tingkær, Anne-Marie Esmann, erik pedersen, Carsten Munk, Eric Mård, Lillian Larsen, Elise Berg, Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der findes ikke den skrue, der er løs nok i den danske såkaldte udlændingepolitik.

Mere vil have mere.

Britta Hansen, Peter Meyling, Tommy Clausen, Vilhelm Olsen, Hanne Ribens, Gitte Loeyche, Flemming Sørensen, Torben Skov, Per Klüver, David Zennaro, Inger Pedersen, Susanne Kaspersen, Anne-Marie Esmann, erik pedersen, David Breuer, Arne Albatros Olsen, Lillian Larsen, Elise Berg, René Hansen, Rasmus Kristiansen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Tænk en næsten racistisk tænkende mand kan blive formand for dette udvalg?
I min optik at denne unge mand fik stemmer nok til at komme ind i vores folketing-Han snakker om moral og menneskesyn og han har i hele valgkampen ikke lagt fingre imellem med sine stærkt anti islamiske synspunkter.
Men en ganske ,måske for pæn, interview med denne fyr. Vi kan da kun håbe at mere menneskelige synspunkter kan pille lidt ved a m.

Peter Meyling, Tommy Clausen, Hanne Ribens, Gitte Loeyche, Torben Skov, Marianne Jespersen, Flemming Jensen, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, David Zennaro, Susanne Kaspersen, Sonja Rosdahl, erik pedersen, Dorte Schmidt-Nielsen, Carsten Munk, Eric Mård og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Et af de få lyspunkter i det 17 mand store Indfødsretsudvalg er dets NÆSTFORMAND Helene Lilliendahl Brydensholt (Alt). Måtte pressen interessere sig mere for hende end for udvalgets formand! (- som da Støjberg løb med opmærksomheden som Venstres næstformand.) Skønt flertallet i udvalget nok vil protestere mod det?

søren ploug, Tommy Clausen, Ingrid Olsen, Gitte Loeyche, Torben Skov, Marianne Jespersen, Hans Larsen, Viggo Okholm, Susanne Kaspersen, Anne-Marie Esmann, erik pedersen, David Breuer, Eric Mård, Bjørn Pedersen, Thomas Vestergaard, uffe hellum, Eva Schwanenflügel, Kenneth Krabat og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar

Betingelserne for at opnå dansk statsborgerskab er opregnet i lov om dansk indfødsret, og man kan anbefale den unge mand at læse lovteksten, før han udtaler sig om, hvilke betingelser eller hensyn, han vil opstille. Fødested er ikke et kriterie, der er indeholdt i loven.

Måske er Mikkel Bjørn bare en glad amatør, der efter et halvt år finder ud af, at man som folketingsmedlem ikke har megen indflydelse på politiske beslutninger. Som udvalgsformand bliver hans vigtigste opgave - i samarbejde med regering og embedsapparat - at forvalte den gældende lov.

Sine private sym- og antipatier kan han lufte på Toga Øl- og Vinstue.

søren ploug, Britta Hansen, Tommy Clausen, Gitte Loeyche, Flemming Sørensen, Torben Skov, Hans Larsen, Inge ambrosius, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Per Klüver, David Zennaro, Susanne Kaspersen, Sonja Rosdahl, Anne-Marie Esmann, erik pedersen, Dorte Schmidt-Nielsen, David Breuer, Rasmus Kristiansen, Ete Forchhammer , Eric Mård, Pernille Elholm og Kim Jensen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Godt gået, Mikkel Bjørn - jeg er sikker på, at du vil gøre dit parti stolt.

Andreas Lykke Jensen

@Viggo Okholm, hvad er der i vejen med anti-islamiske synspunkter?

Annette Munch

@ Viggo Okholm.
Den unge nyuddannede skolelærer fik 193 stemmer!

Et godt eksempel på at mange FT medlemmer slet ikke selv har fået det demokratiske mandat.
De er afhængige af partierne, selv om løsgængerne kan tage deres mandat med til andre partier - det hænger ikke sammen

Godt at han i det mindste ikke er alene om at bestemme andre menneskers skæbne

søren ploug, Rasmus Kristiansen, Hanne Ribens, Marianne Jespersen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Per Klüver, Susanne Kaspersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Wikipedia indeholder en omfattende omtale af den unge politiker. Dette korte citat åbner for lidt dybere indsigt i hans verdensbillede:

"Mikkel Bjørn Sørensen startede i Konservativ Ungdom, hvor han blev lokalformand for KU Vejle. Han tilhørte den nationalkonservative Hvid Fløj i ungdomspartiet. I 2016 blev han sammen med to andre medlemmer af KU ekskludere"

søren ploug, Britta Hansen, Vilhelm Olsen, Hanne Ribens, jens christian jacobsen, Steen Obel, Torben Skov, Marianne Jespersen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

Han fik 888 personlige stemmer ved sidste valg, lidt mindre end næstforpersonen i udvalget Lilliendahl Brydensholt fra Alternativet. https://www.dr.dk/nyheder/politik/folketingsvalg/valgte
- men nej, det er ikke særligt mange stemmer i forhold tiI f.eks. Inger Støjberg, som fik godt 47.000. Men er det det personlige stemmetal, der skal afgøre, hvor korrekte/forkerte ens synspunkter er? Hitler fik 13 millioner stemmer ved Præsidentvalget i 1932 og Trump fik 63 millioner i 2016.

jens christian jacobsen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Godt at den unge mand ikke skal vurdere alle os hvide danskere. Vi var nok mange der enten ikke ville kunne få det forjættede danske statsborgerskab eller få det taget. Der minder mig om Orwells film 1984. Vor Herre bevare os. Tankevækkende hvem han selv er. Men vi lever jo i et frit land hvor vi må ytre hvad vi lyster. Blot ikke DE ANDRE.

søren ploug, Ete Forchhammer , Britta Hansen, erik pedersen, Carsten Munk, Rasmus Kristiansen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

"»Vi så gerne et system med mulighed for mere personlige samtaler, så vi fik mulighed for at grave dybere i nogle ting, der ikke vedrørte bare overfladiske parametre, men handlede om folks værdimæssige tilhørsforhold og synspunkter."

Sindelagskontrol for fuld udblæsning.!

Vi plejer jo ellers at bryste os af ...Frit at tænke, tro og tale...

søren ploug, Britta Hansen, Hanne Ribens, Flemming Sørensen, Rasmus Kristiansen, Herdis Weins, Torben Skov, Erik Bjørn Olsen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Uden at ryste på hånden er manden villig til at bryde mindst 3 af Grundlovens paragraffer. Og han har åbenbart ikke fattet magtens tredeling. Nej - lovgivere skal ikke sagsbehandler. Det skal den udøvende magt. Giv ham et basalt kursus i det danske demokratis opbygning og principper.

David Breuer, Flemming Sørensen, Rasmus Kristiansen, Torben Skov, Hans Larsen, Inge ambrosius, Eva Schwanenflügel og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Torben Bjerrehuus

Tak til information for at publicere divergerende synspunkter. Jeg har hele livet læst 4-5 aviser dagligt for at få et nuanceret billede. Efterhånden behøver jeg blot at læse Information. Tak

Andreas Lykke Jensen:
Jo da og han er så ikke den eneste i dette land, og ja hvordan udtrykker man sig?
Holdningsmæssig med rod i buddhismen er jeg jo milevidt fra islam, men nu er jeg odenseaner så jeg oplevede hans opslag i diverse medier og han gik aldrig i dialog om uenigheder uanset jeg ofte forsøgte :) Men blacklistet blev jeg dog ikke.
Men i min optik er han ikke moden til en formandspost, men alle skal vel tilgodeses?

MB udtrykker jo nærmest racistiske tendenser ift at udøve sit hverv i udvalget & gør sig til smagsdommer over de menneskers identitet som søger statsborgerskab.
Hvis jeg havde magt som jeg har agt kunne jeg fristes til at vurdere MB udfra samme skala & fratage ham hans statsborgerskab.

Vilhelm Olsen, Rasmus Kristiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Debatten om værdier er uhyre vigtig. Jeg tror på at der findes sande værdier og at det gode skal søges. Jeg tror også de og det findes i alle religioner, mennesker, kulture, samfund etc. Ved at ekskludere mennesker fra fællesskaber fremmer vi ikke disse mål. Tværtimod. Hvis vi søger dem og er åbne vil de dukke op.

Mon ikke den nye udvalgsformand skulle lede lidt mere og lidt grundigere med et åbent sind.

Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Flemming Jensen

Åh nej.

Jesper Johannsen

En kopi scene fra Matador med Jesper Langbergs karakter som Kristen Skjern, den evige nummer to, som hovedingrediens. Meget fantasiløs og uinspirerede.

Kan ungdommen virkelig ikke finde på andet end det som løsningen på udfordringerne?

Anders Sørensen

Det er sjovt, så langt vi er kommet, siden Poul Nyrup udtalte de berømte ord: "De bliver aldrig stuerene". Ordene var som bekendt møntet på DF og deres forhold til "de fremmede".

I dag kæmper DF for overlevelsen - ikke fordi de er blevet stuerene eller fifler med EU-midler, men fordi det er blevet så normalt at pisse på "de fremmede", at ingen bemærker stanken.

Og udviklingen accelererer. Ikke alene er ofte racistiske Nye Borgerlige blevet et etableret parti, - det har decideret fundet vej direkte til maskinrummet højre om DF i en grad, at dårligt nogen løfter et øjenbryn over, at Mikkel Bjørn som den naturligste ting i verden er formand for Folketingets Indfødsretsudvalg, selvom han åbenlyst gør en dyd ud af at ligne et teleporteret medlem af Hitler Jugend.

søren ploug, Peter Meyling, Kim Jensen, Hanne Ribens, Jan Damskier, Flemming Sørensen, Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Asiya Andersen

"Set med mine øjne, stuerene det bliver I aldrig" citat Poul Nyrup

Den slags holdninger vil i mine øjne også altid være møg beskidte. Desværre bliver det mere og mere stuerent i Europa, at racister får mere og mere magt. Jeg gruer for fremtiden. Vi bryster os med humansine og menneskerettigheder, men Europa er sgu snart ikke bedre end de regimer vi ser ned på.

Inger Pedersen, Rasmus Kristiansen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Asiya Andersen

Humanisme skulle der stå.

Brian W. Andersen

@ William Kern

Hvorfor bare en omtale på Wikipedia, når Mikkel Bjørn selv har skrevet åbent om hvad han mener og hvad han vil?
https://mikkelbjorn.dk/hvad-kaemper-jeg-for/

Det bliver især underholdende, når han vil til at fjerne al offentlig støtte til KVINFO, LGBT+ Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke og hvem han eller syntes ikke er konservative nok.

Vil man vide mere, så kan man jo følge med på sociale medier, hvor han jævnligt poster "spændende" opslag på Facebook og Twitter. Følgende opslag kan f.eks. give en lille idé om, hvordan man kommer ind og får magtfulde topposter i Folketinget med en noget nær bundrekord på 888 personlige stemmer:
https://www.facebook.com/photo?fbid=577770391025808&set=a.230318832437634

Og han er konsistent nok i overbevisning og meninger til at vække en ekspert engang imellem, hvilket der er lidt eksempler på her:
https://twitter.com/mikkel_bjorn/status/1544663979661877251
https://twitter.com/mikkel_bjorn/status/1574332163197210624?lang=da
https://navisen.dk/blog/ekspert-i-ytringsfrihed-om-nye-borgerliges-folke...

Det er på ingen måde svært at komme til at kende mere til den nye formand for Folketingets Indfødsretsudvalg, der i øvrigt også er medlem af Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg, Uddannelses- og Forskningsudvalg, Retsudvalg og Kulturudvalg, samt medlem af Nordisk Råd. Og jeg har det lidt ambivalent med at det er så let, for nu hvor jeg kender mere til Mikkel Bjørn, så er der en del af mig, som ville ønske at jeg ikke kendte til ham overhovedet.

søren ploug, Eva Schwanenflügel, Rasmus Kristiansen, William Kern og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Fie Ankjer Nielsen

Så fratag mig mit danske statsborgerskab. Jeg er autisk og kan ikke *fordrage* at folk rører ved mig i nogen udstrækning overhovedet

Rasmus Kristiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Andreas Lykke Jensen
"@Viggo Okholm, hvad er der i vejen med anti-islamiske synspunkter?"

Alt! der er forskel på at have en saglig debat baseret på fakta og ulækker racisme og had.
"hvad er der i vejen med anti-jødiske synspunkter"... husker du hvordan det gik?

søren ploug, Rasmus Kristiansen, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen og Peter Meyling anbefalede denne kommentar