Krigen i Ukraine
Læsetid: 4 min.

Forsvaret køber våben fra sortlistet våbenproducent: ’Det er virkelig svært at forstå’

Den israelske våbenproducent Elbit Systems er sortlistet af flere pensionsselskaber på grund af mistanke om brud på menneskerettighederne. Alligevel vil Forsvaret indkøbe artillerisystemer fra virksomheden
Indland
28. januar 2023
På trods af FMI’s udmelding har Jakob Ellemann-Jensen oplyst til Ritzau, at han ikke har haft nærmere overvejelser om at købe artilleri fra en våbenproducent, der leverer udstyr til Israels operationer i det palæstinensiske selvstyre.

På trods af FMI’s udmelding har Jakob Ellemann-Jensen oplyst til Ritzau, at han ikke har haft nærmere overvejelser om at købe artilleri fra en våbenproducent, der leverer udstyr til Israels operationer i det palæstinensiske selvstyre.

Emilie Lærke Henriksen

Regeringen har med støtte fra en række partier besluttet sig for at indkøbe 19 såkaldte ATMOS-artilleripjecer samt seks PULS-raketkastersystemer fra den israelske våbenproducent Elbit Systems for 1,7 milliarder kroner. Nyindkøbene skal erstatte de 19 franske Caesar-artillerisystemer, som Danmark for nylig donerede til Ukraine.

Det meddelte forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i en pressemeddelelse torsdag aften: »Jeg er glad for, at det er muligt at finde en løsning, hvor Forsvaret hurtigt kan genetablere den nødvendige operative kapacitet,« skrev ministeren.

Elbit Systems præsenterer på sin hjemmeside artilleripjecerne ATMOS, der står for Autonomous Truck Mounted Howitzer System, og ifølge producenten har de »overlegen ildkraft, styrket mobilitet og kort reaktionstid«. Om PULS hedder det, at »det autonome artilleriraketsystem leverer en omfattende og omkostningseffektiv løsning til præcis affyring af alle typer avancerede raketter med optimal reaktionsevne«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jacob Nielsen

Ja, ingen tvivl om at den israelske producent må grine over Folketinget dobbelte standard.

Først var de ikke gode nok, og ved et pludseligt trylleslag, kan de nu alligevel godt bruges.

Er det prisen for ikke at udvise rettidig omhu?

erik jensen, Rolf Andersen, Michael Hullevad, Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen og Mads Mide Michelsen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Jamen halleluja!

HVAD foregår der dog i det, der skulle forestille at være toppen af det danske samfund???

Lige nu har jeg det sådan, at efter 3 gange, er det UD!

1. Store bededag contra krigsvåben (ikke bededag i sig selv, men den tåbelige kombination)
2. Køb af israelske våben
3. ??? - men forventeligt ret snart...

Problemet er så bare: HVILKEN instans har her og nu magt og ret til at eksekvere dommen?

erik jensen, Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Arendal, erik pedersen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Ahh, jamen altså: Mette Frederiksen har ALTID haft et godt og venligt øje til israelsk industri ... det må alle dem, der stemmer på hende da have vist hele tiden ?

https://www.altinget.dk/artikel/mistanken-til-mette-frederiksens-vaccine...

Hans Larsen, Line Bech, Anne Bruun, erik jensen, Franz Nitschke, Jørgen Tryggestad, Ete Forchhammer , Jacob Nielsen, Erik Nielsen, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Arendal, Dorte Sørensen, uffe hellum og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen
Line Bech, Anne Bruun, erik jensen, uffe hellum og erik pedersen anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Regeringen er en skændsel for Danmark . Der er ingen etiske overvejelser i deres handlinger . Moral ligger fjernt; både i deres ageren på hjemmebanen - men så sandelig også udenfor grænserne.
Gid den får et kort liv. Regeringen altså

Hans Larsen, Anne Bruun, Bea Gustafson, William Kern, Jørgen Tryggestad, Rolf Andersen, Torben Skov, erik lund sørensen, P.G. Olsen, Flemming Sørensen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Ole Olesen, fin egenfeldt, Peter Beck-Lauritzen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

@erik -- den vamle leverpostej-politik, hvor mellemklasse-arbejdere tramper på de svageste arbejdere og på de arbejdsløse, kombineret med den mest afskyelige bondske racisme, det er jo sådan set banneret, Mette er blevet valgt under.

Hvis nogen af de afstumpede racister, der har stemt på Mette, forsøger at lyve sig fra, at S står for at tyrannisere de fattigste, så har jeg intet forsvar for dem. De vidste udmærket, hvad er stod på banneret.

Mette har aldrig støttet "venstrefløjen", forstået som forsvaret for de mennesker, der er under angreb, eller som ikke kan varetage deres egen position i vores kapitalistiske samfund.

Jeg ser det som et demokratisk problem, at skingre stemmer som Mettes ustraffet kan tale om at "øge arbejdsudbuddet", det vil sige "producere flere desperate danskere, så slaver er villige ofre for udbytning". De samme mennesker er jo ALLEREDE tilgængelige for markedet. Du skal bare tilbyde penge nok, så skal jeg hjertens gerne vaske din bil eller dit toilet for dig. Åh, du mente naturligvis "gratis". Du ønsker en lille sød slavepige skal skure dit toilet for småpenge.

Når mette-musen skriger propaganda som "arbejds-udbuddet", så mener hun naturligvis "muligheden for at købe slaver billigt, og behandle dem som lort".

Hans Larsen, erik jensen, Franz Nitschke, Rolf Andersen, Torben Skov, Erik Nielsen, Flemming Sørensen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, fin egenfeldt, Peter Beck-Lauritzen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvorfor er der ikke en større debat i medierne .
Disse våben blev tidligere fravalgt og de "gl." generaler fraråder også valget. Dels fordi personalet skal om bag i lastbilen for at affyrer det og der der ved ikke beskyttet . Dels er det ikke kordineret med andre våben der bruges i Nato. (Kilde p1)
Det er langt fra det der kan kaldes retteligt omhu - men tåbeligt.
Men tak til Information for artiklen.

Hans Larsen, Anne Bruun, Bea Gustafson, Jørgen Tryggestad, Ete Forchhammer , Rolf Andersen, P.G. Olsen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Ole Olesen, fin egenfeldt, Peter Beck-Lauritzen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ uffe hellum

"den vamle leverpostej-politik, hvor mellemklasse-arbejdere tramper på de svageste arbejdere og på de arbejdsløse, kombineret med den mest afskyelige bondske racisme, det er jo sådan set banneret, Mette er blevet valgt under."

Rart at se en forståelse af den danske lønmodtagerklasse, som engang blev betegnet som arbejderklassen, i dag er delt i to klasser, hvoraf kun den ene er arbejderklasse i klassisk forstand. Mette og de fleste andre socialdemokrater i toppen af dansk politik kommer fra den anden af disse og det er også hvem de repræsenterer. Den består af de tilbageværende af den heldige halvdel af arbejderfamilier, der med statens hjælp blev boligejere i 50'erne til 70'erne og af disses børn, børnebørn og oldebørn, som har fået fordelene ved ejendomsformue i arv, så de aldrig har skullet tjene hele sin indtægt som arbejdsindtægt.

Det er en af Danmarks store forbandelser at begge disse klasser opfatter sig selv som arbejderklasse, imens den stærkeste af disse har taget patent på at vide og bestemme alt hvad der er godt for "arbejderklassen". Generelt er det en stor kilde til privilegieblindhed som vores samfund og ikke mindst samfundets svageste ville have det bedre af at være foruden.

Og vi er i det hele taget gode til blinde vinkler. Der er et Nato-land som køber og anvender våbenkommunikationssystemer fra Elbit Systems, selvom det dog ikke har købt og næppe vil købe ATMOS og PULS systemerne. Det er det Nato-land, som også har Elbit Systems børsnoteret på Nasdaq i New York og der sker jo aldrig at danske politikere har hele snudeskaftet parkeret dybt oppe i måsen på USA når emnet er dansk forsvarspolitik.

uffe hellum, Anne Bruun, erik jensen, Carsten Munk, Torben Skov, Flemming Sørensen, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

At donera et artillerisystem til Ukraine før at sen købe et fra Israel, Israel et land som slår ihjel palæstinensere. Man brækker sig over politikerne på borgen med sin totale afsavn af moral og misbrug af skattepenge. Hvorfor er det f.eks. intet parti som arbejder for at man bliver fri for at betale skatpenge som går til forsvaret ligesom med folkekirken?

Hans Larsen, Line Bech, uffe hellum, Anne Bruun, erik jensen, Ete Forchhammer , Torben Arendal, Viggo Okholm, Anders Graae, Erik Nielsen, Carsten Munk og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Flemming Jensen

Når bare Jacob Ellemann-Jensen forstår det er alt i den skønneste orden.

Jeg synes også at det er noget bekymrende at Pia Olsen Dyhr støtter ovennævnte våbenkøb og iflg dagens DR.dk også vil stemme for afskaffelsen af store bededag. Snak lige om brunnæse.

Rolf Andersen, erik jensen, Jørgen Tryggestad, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Tobias Torfing, Jacob Nielsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Michael Hullevad

Man kan ikke både blæse og have mel i munden! En flertals regering er en kompromis regering (når den består af 3 partier med forskellige interesser).
Når man af hjertets godhed har doneret de indkøbte Cæsar kanoner skal der findes en anden løsning. Det skulle ske hurtigt! Derfor valget af et israelsk våben system!
Kritisabelt? Som Mette vil besvare: sådan er det bare.!

Rolf Andersen

Jeg gentager gerne mit tidlige link til JP, som også referer til DR:

"Den franske våbenproducent Nexter har onsdag aften tilbudt at hastelevere af 19 nye Caesar-pjecer - også kaldet haubitser eller kanoner - til Danmark i 2024.

Det skriver DR Nyheder.

- Vi kan levere den første haubits til kasernen i Danmark i november i år. Hele serien af 19 kanoner kan vi færdiglevere i 2024, lyder det ifølge DR Nyheder fra Nexters talsmand, Gabriel Massoni.

- Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse (FMI) skal blot bestemme, om haubitserne skal være med seks eller otte hjul."

https://jyllands-posten.dk/politik/ECE14899720/danmark-tilbudt-hasteleve...

Hvad ER det med Mette og Ellemans forhold til Isralesk militær-industri ??

Hans Larsen, Line Bech, uffe hellum, Anne Bruun, Peter Beck-Lauritzen, erik jensen, erik pedersen, Jørgen Tryggestad, Torben Skov, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Der er lidt faktuelle fejl i nogle af de ovenstående kommentarer.

Hæren første prioritet var, den israelske model.

Det var SF og de Radikale der ikke ønskede at købe dèn model som Hæren gerne ville have. Derfor valgte man (forsvarspartierne) den franske model.

Det er SF og de Radikale der nu har skiftet standpunkt, primært fordi Hæren (og forsvaret generelt) er på hælene, og slet ikke kan levere NATOs styrkemål til tiden.

Når man ikke kan levere det som man har lover NATO, skyldes det et bevidst politisk valg. Der er ingen overraskelser. Folketinget har fået det man har betalt for (ca. 1.36% af BNP) og måske i virkeligheden også en hel del mere. Det koster så nu, hvor forsvaret slet ikke er gearet til en ligeværdig modstander, og hvor der går mindst 10 år, med massive investeringer, før vi igen har genetableret et reelt forsvar, og ikke blot en udenrigspolitisk markeringsstyrke.

Når kritikken nu rammer den israelske model, skyldes det ikke at den ikke fungerer, men fordi den er bygget til en ulige modstander, i ørkenkrig, og ikke til det bløde terræn som vi især har her i Nordeuropa, når man ikke kan køre på fast banet vej. Den manglende beskyttelse af personellet, var ikke tidligere et problem, fordi fjenden ikke rådede over artilleri. Det kan blive et problem mod vores nuværende modstander, fordi truslen er russiske contraskydninger.

jens christian jacobsen, Torben Skov og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar

Krigsretorikken bliver bare være efterhånden som hysteriet om våbenleverancer til Ukraine fortsætter  -  hvordan kan flertallet af politikere i folketinget blive enige om at støtte indkøb af Israelsk producerede våben  -  et apartheid styre som vedligeholder krigen i Mellemøsten, med Israelsk besættelse af Gazastriben og Vestbredden??? 

-  nu er Danmark villig til at indgå våben aftale med det
autoritære nationale regime  Israel ??
men egentlig går det ud på det samme  -   alliancer med USA / NATO / og samarbejder med USA om verdensmarkedet   -  nu UDVIDER man  bare den sikkerhedspolitiske opbygning -  at støtte højrefløjs diktaturer..... som hele tiden har været i USA´s interesse.                  
Israel har gang på gang bedt den amerikanske regering om våbenleverancer 
og fået dem !
   -  så det kan egentlig være underordnet om våbnene kommer direkte fra USA, eller gennem Israel, det er en beskidt handling  -  KONTROLLERET AF HVEM  ?

Hans Larsen, erik jensen, Ditlev Palm, erik pedersen, Viggo Okholm, Nike Forsander Lorentsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

@ Nike Forsander Lorentsen

Du stiller spørgsmålet: " Hvorfor er det f.eks. intet parti som arbejder for at man bliver fri for at betale skatpenge som går til forsvaret ligesom med folkekirken?"

Det er der mange forklaringer på, men den enkleste er, at vi én gang har haft et parti, der lovede medvind på cyklestierne. Det gik ikke partiet så godt, og ingen andre har lyst til at dumme sig tilsvarende.

jens christian jacobsen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

@Nike, man kunne måske også blive fri for at betale til politien?

Og når man så går og røver en bank, så nægte at lade sig anholde af politiet, fordi det har man jo ikke betalt til.

Jesper Johannsen

Nu er vi jo i krig. Så tæller andre normer og moralværdier end dem vi normalt bruger. Alle må jo ofre sig. Undtagen de rige. De får topskattelettelser af vores SVM regering, mens dem der må ofre sig ikke har råd til at holde Jul. 60.000 børn blev det vist til i 2022 efter hvad man kunne læse.

Hans Larsen, Line Bech, Viggo Okholm og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Så der findes også 'gode' og 'onde' våbensystemer?Et fransk er godt? Et israelsk ondt?
Vorherrebevares...

Jens Christian Jacobsen:
Gider du lige præcisere her? Går ud fra du mener at al våbenproduktion i princippet er ondt uanset afsenderen?
Men det virker absurd at købe fra en nation, som reelt næsten er på linje med den nation vi lige nu ofrer milliarder på at bekæmpe..

@ Jesper Johannsen

Jamen det er da så rigtigt, som det er sagt. Hvis du nu for en gangs skyld ville forholde dig til artiklens emne, hvad ville du så skrive

Brian W. Andersen

@ jens christian jacobsen

Nej, det gør der ikke og det har jeg heller ikke set nogle påstå i den aktuelle debat. Våbensystemer er blot redskaber, men helt uagtet nationalitet findes der gode og onde mennesker i alle gradueringer fra de bedste til de værste og nogle mennesker arbejder med produktion og salg af våben, hvor de har indflydelse på hvilke våben der fremstilles og hvad disse våben kan/vil blive anvendt til. Hvis der er våbentyper og våbenanvendelser vi ikke vil acceptere, så er der jo nok nogle mennesker som det ikke ville være så smart at give en masse penge, fordi penge er i sig selv et redskab til indflydelse, magt og muligheder. Ifølge nogle kilder har Elbit Systems udvist en virksomhedsadfærd, som peger på at nogle af disse er involveret i virksomheden.

Jeg ved ikke hvem, der har ret i sine påstande om de konkurrerende våbenproducenter, men jeg ved lidt om hvem, der står bag produktionen af henholdsvis Elbit Systems, der fremstiller ATMOS, og Nextar Systems, der fremstiller CAESAR. Nextar Systems er hurtigt overset, eftersom denne producent er 100% ejet af den franske stat. Elbit Systems er derimod et aktieselskab med aktierne i fri handel på børserne i New York og Tel Aviv. Den største aktieandel (44%) er i hænderne på milliardæren Michael Federmann, imens resten af aktierne er fordelt blandt en række investorer, som blandt andre tæller 1832 Asset Management LP, The Vanguard Group, Inc., flere israelske investerings og pensionsselskaber, samt private investorer.

Hvad man så end kan sige eller mene om våbenproducenterne, så har erfaringerne i nyere tid generelt været at hvis en part udviser en uetisk adfærd, som strider imod menneskerettighederne, så er det lettere for det internationale samfund at stille en nation til ansvar, end det er at stille en række multinationale private investorer til ansvar, samt at dette forhold ofte har en effekt på hvilken adfærd en part udviser.

Det er en fordel at være orienteret inden handling - har de danske politikere mister overblikket ?

Det er virkelig mærkeligt at regeringen seriøst vil handle med Israel om våben -
ja, om noget-som-helst - det siges at være den mest højreorienterede regering i
Israels historie !!!
Det fremgår at de tunge "gamle drenge" i Netanyahus nye regering er involverede i alverdens ulovligheder / forbrydelser.

Her er tale om en betydelig forværring i det israelske styre, som i-for-vejen fører aggressive angreb mod Palæstinenserne - besætter Palæstinensernes jord, udvider bosættelser på Vestbreden .

- her gælder andre regler -
for at forsvare amerikanske interesser i Mellemøsten, vil amerikanerne gerne samarbejde med Israelsk diktatur -
derfor INGEN humanitær støtte og våben til Palæstinenserne.

MEN Ukrainerne skal hjælpes, imod Rusisk diktatur.