Når den nyudnævnte nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen inden længe indtager posten, vil to ud af tre i topledelsen af Nationalbanken have skabt deres karriere i Finansministeriet.
Selv om det fører flere kvalifikationer og fordele med sig at have en forhistorie i landets tungeste ministerium, kan det også udfordre uafhængigheden og evnen til at bevare det kritiske syn.
Det vurderer Christoph Houman Ellersgaard, der er adjunkt og forsker på CBS med særligt fokus på den danske magtelite.
»Man har udpeget en gammel kending i magtnetværkene, der kan få sværere ved at agere uafhængigt, fordi han er meget tæt forbundet med en lang række folk, som han har haft nogle langvarige relationer til,« siger han.
Nationalbanken og Finansministeriet er to af de tungeste økonomiske institutioner i Danmark, og det er vigtigt, at de hver især er kritiske over for hinanden, og at det, der bliver foretaget begge steder, bliver kigget efter i sømmene. Derfor kan for tætte bånd også være en ulempe, vurderer Jeppe Druedahl, der er lektor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet.
Jamen er det ikke bare tilbage til den sædvanlige svingdørs-diskussion?
Kald det korruption eller ej...
På alle planer, hele vejen rundt blandt Bestemmerne.
Evt. kan man kalde det vennetjenester, rip-rap-rup-effekt eller nepotisme, hvis vi synes, det lyder pænere...
Men for tiden er det vel bare sådan, det er?
Jeg håber ved gud ikke, at han har taget Finansministeriets 'regnmaskiner' med over i Nationalbanken, for så står det slemt til.
PS: Jeg er bl.a. civiløkonom fra CBS.