Det går næsten for godt i Danmark. I hvert fald for godt til, at vælgerflertallet helt køber den dystre krisesnak, som statsminister Mette Frederiksen (S) excellerer i at levere i sine store taler. Således også i sin tale om rigets tilstand, som traditionen tro blev holdt som en reel åbning af det nye Folketing tirsdag eftermiddag.
Den socialdemokratiske statsminister fortsætter ufortrødent, hvor hun slap, da hun sad som leder af etpartiregeringen. Endnu en gang talte hun om »splittelse og polarisering«, »pandemi og krig i Europa« og »energikrise og inflation«.
I Mette Frederiksens verden har en ny form for permakrise ramt Danmark, altså en konstant og kronisk tilstand af ustabilitet og uro. Den ene krise tager den anden, og alt balancerer efterhånden på kanten af sammenbrud. Et sandt mareridt truer forude.
Og dog. For statsministeren leverer også en helt anden fortælling om det lille og hyggelige Danmark, et næsten uopnåeligt glansbillede, om man vil.
Mette Frederiksen har allerede taget borgerlig liberal agitation til sig med evige trusler, hvis ikke vi gør som hun siger. En agitation vi har været vidner til gennem årtier og som dagligt benyttes på medier som Jylland-Posten og Berlingske-Tidende.
Der er nærmest ingen grænser for de elendige vi kan blive udsat for, hvis ikke vi stemmer JA til borgerlige anbefalinger gennem utallige folkeafstemning omkring medlemskabet af EU. Men de forfærdelige forudsigelser er ALTID udeblevet ved et NEJ. Trusler om 100.000 vis af arbejdsløse og et fald ned i den økonomiske ruin. Tommer trusler, som aldrig blev til noget. Ofte endog tværtimod.
Mage til ævl at lægge øre til den påstand, at hvis vi beholder St Bededag nærmest er på vej mod ruin. En regering som tror på nisser bør finde anden beskæftigelse!
Danmark er ikke blevet rig på trods af velfærdsstaten, men på grund af velfærdsstaten. I Tyskland har de lavets lønnede omkring det halve i løn i forhold til Danmark. I Tyskland ejer de lavets lønnede intet. De har ingen formue. I Danmark har selv de lavestlønnede, indtil nu, haft mulighed for at opbygge sig en formue gennem en ejerbolig. Men det begynder at slutte nu for de generationer af unge, som er på vej ud på arbejdsmarkedet. Nu skal bunden være uden formue og føjelige som bunden i det tyske samfund, hvor der hersker en helt helt anden tone end i Danmark. Indtil nu.
Jeg har en fornemmelse af, at deres tåbelige tale om afskaffe store bededag er et skalkeskjul for deres skattelettelser til de velhavende. Det siger de nemlig ikke et bogstav om. Hvis SVM forsætter den kurs, så tror jeg ikke hverken S eller V har nogen chance for at blive valgt som statsminister i mange fremover, hvis nogen sinde mere. Det er politisk selvmord.
Jeg har en kraftig fornemmelse af, at både S og V ryger meget langt ned i mandater efter næste valg. V måske ned i nærheden af spærregrænsen, men hvis det bliver tilfældet, så er de selv ude om det. SVM har allerede mistet vælgere i meningsmålinger siden valget, og det bliver endnu værre, men som sagt til næste valg får de deres dom af vælgerne.
De er så naive, at de ikke vil se et halvt år frem, hvor der spås om en stor arbejdsledighed! Hører de ikke efter, hvad der bliver sagt fra fagfolk om fremtiden? Det lader det ikke til.
Der meldes jo om 100.000 ledige, og der kommer måske flere konkurser i nærmeste fremtid? Hvem ved?
Er der nogen, der hører efter længere?
Det brede danske folkestyre er med et snuptag kuppet til et økonomisk diktatur af et dumstædigt triumvirat der stadig holder fast i de neo-liberale dogmer som USA lige har erklæret for ubrugelige i kampen for klimaet. Og så det hele til et forsvar der slet ikke er i stand til at bruge pengene de får smidt i nakken på fornuftig vis.
Og hvorfor så det ? Tjah - køen foran våbenhandlerne er lang som et ondt år og det samme er leveringstidene for slet ikke at tale om uddannet personel til forsvaret,sundhedsvæsen,psykiatrien og den mere brede uddannelsespukkel vi står overfor. At fremrykke ting tre år når alle véd det ikke kan lade sig gøre er ikke bare dumt - det er uansvarligt.
Frederiksen har da en pointe i, at folkeafstemninger bør være en fremmed fugl i et repræsentativt demokrati. Hvad hun ikke har gennemskuet er, at det voksende krav herom er danskernes udgave af de gule veste og reelt en afstemning om den slet skjulte magtbrynde i hendes regeren på basis af fremmaning af kriser og fjendebilleder,
Ikke noget at sige til at også i Danmark er folk ved at være trætte af det liberale demokrati. Når alt kan bortforklares med, at ' man skal kunne tælle til 90'o.l. bliver politiske idealer til tom retorik i en magtdiskurs.
Hæv spærregrænsen til 5%, udvid valgperioden til 5 år og indfør mange flere folkeafstemninger især om lokale forhold. Og hæv formuebeskatningen. Ellers er jeg bange for, at også Danmark kommer til at stå overfor valget mellem stadig lavere valgdeltagelse eller vækst af autoritære 'folkebevægelser.'
Hvordan skal vi egentlig dække udgifterne for alle de ting vi gerne vil have? Regeringen har da en pointe, selv om de ikke får point for det kunstneriske indtryk.
"Vejen Frem"
Den paranoide søgen mod højre!
Torben K L
Du får lige en anbefaling mere.
"Historiker: Folkeafstemning om store bededag er et af oppositionens få magtmidler
En folkeafstemning om store bededag er en af de meget få muligheder, som oppositionen støder på i de kommende år for at kunne styrke deres egen politiske situation, skriver Jens Lei Wendel-Hansen."
https://www.altinget.dk/artikel/historiker-folkeafstemning-om-store-bede...
Det er bare med at benytte sig af muligheden for at stække den nye blå bloks magtbrynde før det endegyldigt er for sent!
Der er andre ord, ordet fantastisk er ikke kun fantastisk men rummer også:
irreal, irreel, eskapistisk, ubegrundet, grundløs, uberettiget, illusorisk, opdigtet, overfladisk, forkromet, eventyrlig, eventyragtig, glansbilledagtig, som taget ud af en bog, drømmeagtig, overspændt, mytisk, mytologisk, sagnagtig, utopisk.
Ellers kan enhver jo nok forstå hvad ministeriet mener,- ik´?
Og muligvis ville det være godt at få lønningerne til jordemoderne og sygeplejerskerne til at matche med år 2023, omlægge al vækst til udelukkende klimaændrings og bæredygtighedspolitik, således AT de unge igen kunne have lyst til at sætte børn i verden.
En arrogant og folkefjendtlig sortseende flok ministre har limet sig fast på taburetterne. Dem jeg stemte på i ydervingen.... Haloooooo,----- er I der endnu?
Hendes tale kan ses som et patetisk genbrug af nogle af de gamle virkemidler.
Og nej , hun vil ikke ældes med ynde.
Kære Arne.
Uanset køn så er den nuværende regering ukøn.
@Eva Schwanenflügel
Der er desværre andre 'alternativer' end folkeafstemninger overfor et politisk system, der gennemfører en magtdiskurs på trods af vælgernes ønsker. Jens Lei Wendel-Rasmussen skriver i dit link:
'..Det er svært at se andet alternativ til enten hængekøjen eller reelt ukritisk opbakning.'
På et tidspunkt lærer vælgerne af magtgale politikere, at deres intetesser ikke betyder noget. Så kan de vælge hængekøjen som foreslået. Men de kan også vælge at bakke op om en autoritær stat med en stærk mand i spidsen. Det sker stadig hyppigere i en verden, hvor liberale stater svinder i antal og nu kun udgør ca 35% mod for 15 år siden, hvor demokratier stod for mindst 70%.
En folkeafstemning kan synliggøre problemer, men ikke løse dem. Det er op til det politiske system. Og Mette F. har afvist at lytte. Hvorfor ikke tro på, hvad hun siger?
Det er helt forkert, når statsministeren taler om folkeafstemninger som "en glidebane."
Folkeafstemninger efter grundlovens § 42 er en forfatningsretlig mindretalsbeskyttelse; m.a.o. en beskyttelse af det parlamentariske mindretal, der majoriseres af et folketingsflertal (i dette tilfælde et regeringsflertal). Mindretallet - de 60 medlemmer - kan da kræve, at Folketinget henvender sig til vælgerne for at få den pågældende lov enten bekræftet eller afvist af vælgerne. Det har intet med "glidebane" at gøre, men det er karakteristisk for dem, d er hader folkeafstemninger, at de - når det en sjælden gang bliver overvejet - hører man straks indvendingerne: "vi kan da ikke have folkeafstemninger hver anden dag" om "alle mulige tilfældige emner" eller "det strider mod det repræsentative parlamentariske system" eller "vælgerne har ikke indsigt nok til ar afgøre det".
Her har vi omsider en sag, hvor vælgerne har større indsigt end politikerne i deres elitære saloner, hvor de ikke er omgivet af almindelige mennesker, men af spindoktorer, håndgangne konsulenter, presseafdelinger og journalister. At overlade emnet til vælgerne vil være en meget værdifuld landvinding for folkestyret.
Forøvrigt er det helt forkert, når statsministeren udtaler, at folkeafstemning aldrig har været brugt til at afgøre et konkret spørgsmål. Vi har nemlig i Danmarkshistorien haft to - men også kun to - folkeafstemninger, der ikke havde at gøre med grundlovsændringer, valgret eller afgivelse af suverænitet. :
Den første i 2018 om salget af De Vestindiske Øer, som vælgerne godkendte, den anden i 1963 om fire jordlove, som vælgerne forkastede. Skulle detvære en glidebane - her 60 år senere - for en enkelt gangs skyld at spørge vælgerne om deres mening om et helt konkret spørgsmål?
Hvad der er slående, igen, er at de kriser MF peger på »splittelse og polarisering«, »pandemi og krig i Europa« og »energikrise og inflation«. Igen og som i fuldstændigt er hun hamrende ligeglad med klima, miljø og biodiversitet; de eneste virkelige kriser og de, der over tid for alvor vil sparke gang i hendes påståede kriser.
Hendes eneste fokus er at føje USA og det evige forbrugs alter.
Ideen om at bruge en folkeafstemning for at forsvare den danske model er en naturlig udvikling når man tænker på den opblødning blandt politikerne når man tænker på at bruge rigsretten på bagateller.