Midt mellem dundertale og lovprisning forsøger Mette Frederiksen at genopfinde den tredje vej

Det ene øjeblik trues Danmark ifølge Mette Frederiksen af permakrise med evig ustabilitet, og det næste er vores lille eventyrnation et fantastisk land. Men statsministeren kommer også med en retorisk løsning, som dog er hørt før: en ny tredje vej
Den socialdemokratiske statsminister fortsætter ufortrødent, hvor hun slap, da hun sad som leder af etpartiregeringen.

Den socialdemokratiske statsminister fortsætter ufortrødent, hvor hun slap, da hun sad som leder af etpartiregeringen.

MADS CLAUS RASMUSSEN

Indland
18. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Det går næsten for godt i Danmark. I hvert fald for godt til, at vælgerflertallet helt køber den dystre krisesnak, som statsminister Mette Frederiksen (S) excellerer i at levere i sine store taler. Således også i sin tale om rigets tilstand, som traditionen tro blev holdt som en reel åbning af det nye Folketing tirsdag eftermiddag.

Den socialdemokratiske statsminister fortsætter ufortrødent, hvor hun slap, da hun sad som leder af etpartiregeringen. Endnu en gang talte hun om »splittelse og polarisering«, »pandemi og krig i Europa« og »energikrise og inflation«.

I Mette Frederiksens verden har en ny form for permakrise ramt Danmark, altså en konstant og kronisk tilstand af ustabilitet og uro. Den ene krise tager den anden, og alt balancerer efterhånden på kanten af sammenbrud. Et sandt mareridt truer forude.

Og dog. For statsministeren leverer også en helt anden fortælling om det lille og hyggelige Danmark, et næsten uopnåeligt glansbillede, om man vil.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Mette Frederiksen har allerede taget borgerlig liberal agitation til sig med evige trusler, hvis ikke vi gør som hun siger. En agitation vi har været vidner til gennem årtier og som dagligt benyttes på medier som Jylland-Posten og Berlingske-Tidende.

Der er nærmest ingen grænser for de elendige vi kan blive udsat for, hvis ikke vi stemmer JA til borgerlige anbefalinger gennem utallige folkeafstemning omkring medlemskabet af EU. Men de forfærdelige forudsigelser er ALTID udeblevet ved et NEJ. Trusler om 100.000 vis af arbejdsløse og et fald ned i den økonomiske ruin. Tommer trusler, som aldrig blev til noget. Ofte endog tværtimod.

Helle Brøcker, John Scheibelein, Inger Jensen, Susanne Kaspersen, Flemming Sørensen, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen, William Kern, Peter Mikkelsen, Torben Bruhn Andersen, Ole Olesen, Peter Blondin, Martin Christensen, Arne Albatros Olsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Mage til ævl at lægge øre til den påstand, at hvis vi beholder St Bededag nærmest er på vej mod ruin. En regering som tror på nisser bør finde anden beskæftigelse!

Helle Brøcker, John Scheibelein, Susanne Kaspersen, Flemming Sørensen, Marianne Jespersen, Bjarne Andersen, Poul Reynolds, Eva Kjeldsen, Peter Mikkelsen, Torben Bruhn Andersen, Ole Olesen, Peter Blondin, Freddie Vindberg, lars søgaard-jensen, Mogens Holme, Jes Thomsen, Klaus Lundahl Engelholt, Torben Kjær Andersen, Martin Christensen, Jeanette Jensen, Ejvind Larsen, erik pedersen, Erik Boye, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Peter Meyling, Margit Hansen, Inger Pedersen, Holger Nielsen, Steen K Petersen og Jesper Johannsen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Danmark er ikke blevet rig på trods af velfærdsstaten, men på grund af velfærdsstaten. I Tyskland har de lavets lønnede omkring det halve i løn i forhold til Danmark. I Tyskland ejer de lavets lønnede intet. De har ingen formue. I Danmark har selv de lavestlønnede, indtil nu, haft mulighed for at opbygge sig en formue gennem en ejerbolig. Men det begynder at slutte nu for de generationer af unge, som er på vej ud på arbejdsmarkedet. Nu skal bunden være uden formue og føjelige som bunden i det tyske samfund, hvor der hersker en helt helt anden tone end i Danmark. Indtil nu.

Helle Brøcker, John Scheibelein, Susanne Kaspersen, Troels Ken Pedersen, Inger Jensen, Flemming Sørensen, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen, William Kern, Bjarne Andersen, Eva Kjeldsen, Peter Mikkelsen, Torben Bruhn Andersen, Ole Olesen, lars søgaard-jensen, Mads Aagaard, jens christian jacobsen, Steffen Gliese, Ejvind Larsen, Jørgen Tryggestad, Margit Hansen, Inger Pedersen, Ib Christensen, Holger Nielsen, Steen K Petersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

Jeg har en fornemmelse af, at deres tåbelige tale om afskaffe store bededag er et skalkeskjul for deres skattelettelser til de velhavende. Det siger de nemlig ikke et bogstav om. Hvis SVM forsætter den kurs, så tror jeg ikke hverken S eller V har nogen chance for at blive valgt som statsminister i mange fremover, hvis nogen sinde mere. Det er politisk selvmord.
Jeg har en kraftig fornemmelse af, at både S og V ryger meget langt ned i mandater efter næste valg. V måske ned i nærheden af spærregrænsen, men hvis det bliver tilfældet, så er de selv ude om det. SVM har allerede mistet vælgere i meningsmålinger siden valget, og det bliver endnu værre, men som sagt til næste valg får de deres dom af vælgerne.
De er så naive, at de ikke vil se et halvt år frem, hvor der spås om en stor arbejdsledighed! Hører de ikke efter, hvad der bliver sagt fra fagfolk om fremtiden? Det lader det ikke til.
Der meldes jo om 100.000 ledige, og der kommer måske flere konkurser i nærmeste fremtid? Hvem ved?

John Scheibelein, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Søren Skadhede, William Kern, Espen Bøgh, Torben Bruhn Andersen, Steen K Petersen, Carsten Bjerre, Per Kortegaard, Inger Pedersen, Torben K L Jensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Rune Stilling

Er der nogen, der hører efter længere?

John Scheibelein, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Inger Pedersen, Lene Basballe, Bjarne Andersen, Arne Albatros Olsen, Carsten Munk, Peter Mikkelsen, Torben Bruhn Andersen, Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek, Dylan Storm, Søs Dalgaard Jensen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det brede danske folkestyre er med et snuptag kuppet til et økonomisk diktatur af et dumstædigt triumvirat der stadig holder fast i de neo-liberale dogmer som USA lige har erklæret for ubrugelige i kampen for klimaet. Og så det hele til et forsvar der slet ikke er i stand til at bruge pengene de får smidt i nakken på fornuftig vis.
Og hvorfor så det ? Tjah - køen foran våbenhandlerne er lang som et ondt år og det samme er leveringstidene for slet ikke at tale om uddannet personel til forsvaret,sundhedsvæsen,psykiatrien og den mere brede uddannelsespukkel vi står overfor. At fremrykke ting tre år når alle véd det ikke kan lade sig gøre er ikke bare dumt - det er uansvarligt.

John Scheibelein, Susanne Kaspersen, Flemming Sørensen, Steen Obel, René Hansen, Marianne Jespersen, William Kern, Bjarne Andersen, Poul Reynolds, Eva Kjeldsen, Peter Mikkelsen, Torben Bruhn Andersen, Ole Olesen, P.G. Olsen, Steen K Petersen, lars søgaard-jensen, Freddie Vindberg, Mogens Holme, Jes Thomsen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Munk, Martin Christensen, Ib Christensen, Jørgen Tryggestad, Ingrid Mohr, Erik Boye, Søs Dalgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen og Mathias Petersen anbefalede denne kommentar
Torben Kjær Andersen

Frederiksen har da en pointe i, at folkeafstemninger bør være en fremmed fugl i et repræsentativt demokrati. Hvad hun ikke har gennemskuet er, at det voksende krav herom er danskernes udgave af de gule veste og reelt en afstemning om den slet skjulte magtbrynde i hendes regeren på basis af fremmaning af kriser og fjendebilleder,

Helle Brøcker, John Scheibelein, Mikael Benzon, Susanne Kaspersen, Klaus Lundahl Engelholt og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Ikke noget at sige til at også i Danmark er folk ved at være trætte af det liberale demokrati. Når alt kan bortforklares med, at ' man skal kunne tælle til 90'o.l. bliver politiske idealer til tom retorik i en magtdiskurs.
Hæv spærregrænsen til 5%, udvid valgperioden til 5 år og indfør mange flere folkeafstemninger især om lokale forhold. Og hæv formuebeskatningen. Ellers er jeg bange for, at også Danmark kommer til at stå overfor valget mellem stadig lavere valgdeltagelse eller vækst af autoritære 'folkebevægelser.'

Susanne Kaspersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Henrik Nielsen

Hvordan skal vi egentlig dække udgifterne for alle de ting vi gerne vil have? Regeringen har da en pointe, selv om de ikke får point for det kunstneriske indtryk.

Freddie Vindberg

"Vejen Frem"

Den paranoide søgen mod højre!

Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Eva Kjeldsen og Peter Blondin anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Torben K L

Du får lige en anbefaling mere.

Susanne Kaspersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Historiker: Folkeafstemning om store bededag er et af oppositionens få magtmidler 

En folkeafstemning om store bededag er en af de meget få muligheder, som oppositionen støder på i de kommende år for at kunne styrke deres egen politiske situation, skriver Jens Lei Wendel-Hansen."

https://www.altinget.dk/artikel/historiker-folkeafstemning-om-store-bede...

Det er bare med at benytte sig af muligheden for at stække den nye blå bloks magtbrynde før det endegyldigt er for sent!

John Scheibelein, Susanne Kaspersen, Flemming Sørensen, Marianne Jespersen, Bjarne Andersen, Arne Albatros Olsen, Eva Kjeldsen, Espen Bøgh, Torben Bruhn Andersen, Torben K L Jensen, Ole Olesen, Jan Guldager og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Der er andre ord, ordet fantastisk er ikke kun fantastisk men rummer også:
irreal, irreel, eskapistisk, ubegrundet, grundløs, uberettiget, illusorisk, opdigtet, overfladisk, forkromet, eventyrlig, eventyragtig, glansbilledagtig, som taget ud af en bog, drømmeagtig, overspændt, mytisk, mytologisk, sagnagtig, utopisk.

Ellers kan enhver jo nok forstå hvad ministeriet mener,- ik´?

Og muligvis ville det være godt at få lønningerne til jordemoderne og sygeplejerskerne til at matche med år 2023, omlægge al vækst til udelukkende klimaændrings og bæredygtighedspolitik, således AT de unge igen kunne have lyst til at sætte børn i verden.

En arrogant og folkefjendtlig sortseende flok ministre har limet sig fast på taburetterne. Dem jeg stemte på i ydervingen.... Haloooooo,----- er I der endnu?

Maja Burholt, John Scheibelein, Susanne Kaspersen, Inger Jensen, Marianne Jespersen, Torben K L Jensen, Freddie Vindberg, Arne Albatros Olsen, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Hendes tale kan ses som et patetisk genbrug af nogle af de gamle virkemidler.

Og nej , hun vil ikke ældes med ynde.

Kære Arne.

Uanset køn så er den nuværende regering ukøn.

Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Eva Schwanenflügel
Der er desværre andre 'alternativer' end folkeafstemninger overfor et politisk system, der gennemfører en magtdiskurs på trods af vælgernes ønsker. Jens Lei Wendel-Rasmussen skriver i dit link:
'..Det er svært at se andet alternativ til enten hængekøjen eller reelt ukritisk opbakning.'
På et tidspunkt lærer vælgerne af magtgale politikere, at deres intetesser ikke betyder noget. Så kan de vælge hængekøjen som foreslået. Men de kan også vælge at bakke op om en autoritær stat med en stærk mand i spidsen. Det sker stadig hyppigere i en verden, hvor liberale stater svinder i antal og nu kun udgør ca 35% mod for 15 år siden, hvor demokratier stod for mindst 70%.
En folkeafstemning kan synliggøre problemer, men ikke løse dem. Det er op til det politiske system. Og Mette F. har afvist at lytte. Hvorfor ikke tro på, hvad hun siger?

Det er helt forkert, når statsministeren taler om folkeafstemninger som "en glidebane."

Folkeafstemninger efter grundlovens § 42 er en forfatningsretlig mindretalsbeskyttelse; m.a.o. en beskyttelse af det parlamentariske mindretal, der majoriseres af et folketingsflertal (i dette tilfælde et regeringsflertal). Mindretallet - de 60 medlemmer - kan da kræve, at Folketinget henvender sig til vælgerne for at få den pågældende lov enten bekræftet eller afvist af vælgerne. Det har intet med "glidebane" at gøre, men det er karakteristisk for dem, d er hader folkeafstemninger, at de - når det en sjælden gang bliver overvejet - hører man straks indvendingerne: "vi kan da ikke have folkeafstemninger hver anden dag" om "alle mulige tilfældige emner" eller "det strider mod det repræsentative parlamentariske system" eller "vælgerne har ikke indsigt nok til ar afgøre det".

Her har vi omsider en sag, hvor vælgerne har større indsigt end politikerne i deres elitære saloner, hvor de ikke er omgivet af almindelige mennesker, men af spindoktorer, håndgangne konsulenter, presseafdelinger og journalister. At overlade emnet til vælgerne vil være en meget værdifuld landvinding for folkestyret.

Forøvrigt er det helt forkert, når statsministeren udtaler, at folkeafstemning aldrig har været brugt til at afgøre et konkret spørgsmål. Vi har nemlig i Danmarkshistorien haft to - men også kun to - folkeafstemninger, der ikke havde at gøre med grundlovsændringer, valgret eller afgivelse af suverænitet. :

Den første i 2018 om salget af De Vestindiske Øer, som vælgerne godkendte, den anden i 1963 om fire jordlove, som vælgerne forkastede. Skulle detvære en glidebane - her 60 år senere - for en enkelt gangs skyld at spørge vælgerne om deres mening om et helt konkret spørgsmål?

Maja Burholt, jens christian jacobsen, Inger Jensen, Flemming Sørensen, Eva Schwanenflügel og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar
Klaus Brusgaard

Hvad der er slående, igen, er at de kriser MF peger på »splittelse og polarisering«, »pandemi og krig i Europa« og »energikrise og inflation«. Igen og som i fuldstændigt er hun hamrende ligeglad med klima, miljø og biodiversitet; de eneste virkelige kriser og de, der over tid for alvor vil sparke gang i hendes påståede kriser.
Hendes eneste fokus er at føje USA og det evige forbrugs alter.

Maja Burholt, Eva Kjeldsen, Flemming Sørensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Ideen om at bruge en folkeafstemning for at forsvare den danske model er en naturlig udvikling når man tænker på den opblødning blandt politikerne når man tænker på at bruge rigsretten på bagateller.