Minkerhverv
Læsetid: 11 min.

Minken er tilbage. Skal vi være bekymrede for minkbranchens genopstandelse?

Kombinationen af høje smittetal og pelsdyravl lyder måske som en ond drøm, men den er god nok. Foreløbigt er der ikke grund til bekymring, mener eksperter, men vokser minkerhvervet sig stort igen, er det dog en helt anden situation
Har vi lært så meget af bitter erfaring, at de nuværende høje smittetal godt kan gå hånd i hånd med minkerhvervets genkomst i Danmark?

Har vi lært så meget af bitter erfaring, at de nuværende høje smittetal godt kan gå hånd i hånd med minkerhvervets genkomst i Danmark?

Arkivfoto: Asger Ladefoged

Indland
16. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Lørdag blev de første mink leveret til Danmark, efter at minkavl fra den 1. januar igen er blevet lovligt.

De fleste danskere associerer nok efterhånden mere mink med nedgravede lig og farlige mutationer end med dyre pelse af international kvalitet. Men spørgsmålet er, om vi skal være bekymrede for minkbranchens genopstandelse, eller om vi har lært så meget af bitter erfaring, at de nuværende høje smittetal godt kan gå hånd i hånd med pelsdyrproduktion.

Svaret er nok et sted imellem.

Professor i virologi på Aarhus Universitet Søren Riis Paludan er grundlæggende ikke bekymret for, at der vil opstå en ny, dødelig mutation, som genstarter hele pandemien, så længe minkerhvervet ikke er større end nu. Men at minkavl indebærer en risiko for forhøjede smittetal, kommer man ikke uden om, mener han.

»Jeg synes faktisk, det er lidt speget, det her. Jeg er ikke decideret bekymret, men jeg kan godt se problematikken,« siger han. »Smittekilden fra farmene kan principielt blive så betydelig, at vi vil opleve en generel stigning i smitten, der kan skubbe til et sundhedssystem, der i forvejen er presset,« siger han. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er helt absurd at genindføre en så voldsom luftforurening, og et så stort dyreplageri i form af minkavl. Især efter at et flertal i Folketinget har pålagt os som befolkning at betale et kæmpe mia.beløb for at slippe for minkavlen.

Dorte Nielsen, John Scheibelein, Per Kolind, Anne Bruun, Peter Hansen, Lone Hansen, uffe hellum, Steen K Petersen, Sonja Rosdahl, Morten Petersen , Jens Ole Mortensen, Kim Morten Nissen, Jens Mose Pedersen, Gitte Loeyche, Maia Aarskov, David Zennaro, erik jensen, Inger Pedersen, Jesper Eskelund, Maja Burholt, Rikke Petersen, Peter Wulff, Bjarne Tingkær, Morten Jensen, Dennis Baggers Laursen, Carsten Munk, Per Dørup, Morten Bo Johansen, Susanne Kaspersen, Jesper Kloppenborg, Christina Laugesen, Niels-Simon Larsen, Birthe Madsen, Ervin Lazar, Nike Forsander Lorentsen, Flemming Kjeldstrup, Søren Kristensen, Hans Larsen, Rune Stilling, Steen Bahnsen, Anker Nielsen, Torben Arendal, Per Kortegaard, Bjarne Andersen, Estermarie Mandelquist, Lisbeth Nykjær, Kim Houmøller, erik pedersen, Jørgen Tryggestad, Eva Schwanenflügel, Karen Grue, Erik Karlsen, Ulla Hansen, Marianne Wiltrup, Claus Christiansen, Holger Nielsen, Ete Forchhammer , Hans Larsen, Erik Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Troels Ken Pedersen, Ole Olesen, Jesper Johannsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, bare forargede.

Dorte Nielsen, Anne Bruun, David Zennaro, Jesper Kloppenborg, Niels-Simon Larsen, Hans Larsen, Ete Forchhammer , Bjarne Andersen, erik pedersen, Jørn-Erik Rasmussen, Mette Johansson, Holger Nielsen, Hans Larsen, Erik Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Jesper Johannsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Minken er tilbage - og vi har også stadig regeringen.

Kommer der ikke snart nogle gode nyheder?

Anne Bruun, Gitte Loeyche, David Zennaro, Torben Skov, Maja Burholt, Susanne Kaspersen, Niels-Simon Larsen, Flemming Kjeldstrup, Hans Larsen, Steen Bahnsen, Bjarne Andersen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen og Claus Christiansen anbefalede denne kommentar
Kevin Vilhelmsen

Mink er en skændsel, det er mishandling, og helt unødvendigt.

Dorte Nielsen, John Scheibelein, Anne Bruun, Peter Hansen, uffe hellum, Steen K Petersen, Sonja Rosdahl, Morten Petersen , Flemming Kjeldstrup, Carsten Munk, Gitte Loeyche, Maia Aarskov, erik jensen, Flemming Jensen, Maja Burholt, Peter Wulff, Bjarne Tingkær, Susanne Kaspersen, Niels-Simon Larsen, Ervin Lazar, Nike Forsander Lorentsen, Søren Kristensen, Hans Larsen, Ole Olesen, Steen Bahnsen, Anker Nielsen, Torben Arendal, Per Kortegaard, Bjarne Andersen, Estermarie Mandelquist, Lisbeth Nykjær, Herdis Weins, Lone Hansen, Kim Houmøller, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Torben Lindegaard, Karen Grue, Erik Karlsen, Ulla Hansen, Holger Nielsen, Marianne Wiltrup, Claus Christiansen, Ete Forchhammer og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Ja pinedød skal vi være bekymrede! Så vidt det har været muligt at høre i de korte pauser mellem musiknumrene i radioavisen er loven om rigelig million erstatning til minkavlere med syge mink stadig ved magt. Uanset om de fortsat lader sølvmåger opsamle og sprede enhver sygdom som de uhindret henter i minkburene.

Den vanvittige lov som er kun tilsyneladende vedtaget med tanke på landbrugsdyr til konsum men åbenlyst skrevet så bredt at den også omfatter pelsdyr. Det er kun et spørgsmål om en mindre ændring i fortolkning af loven så kan hunde og katte ejere også får erstatning for et sygt dyr, eventuelt i form af ny bil eller lejlighed.

Førhen er de afpelsede mink kørt til biodiselproduktion hundefoder og lignende men nu hvor de angiveligt betragtes på samme måde som landbrugsdyr til konsum må man formode at de afpelsede kadavere fremover anvendes i en cocktailpølse produktion til snapsetingets jægergryde.
De meget meget dygtige politikere har rigeligt fortjent et nærende måltid efter deres mange anstrengelser.

P.S. der kan forekomme spor af Ironi.

Anne Bruun, Gitte Loeyche, erik jensen, Susanne Kaspersen, Jesper Kloppenborg, Flemming Kjeldstrup, Ole Olesen, Kim Houmøller, Herdis Weins, Karen Grue, Holger Nielsen, Jens Christensen, Marianne Wiltrup, Ete Forchhammer og Claus Christiansen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

information har forhørt sig hos to partier, V og K, der er klart positive over for minkerhvervet, men man har undladt at give nogen videre taletid til to af partierne der er imod denne genopstandelse af et døende erhverv.
Hvorfor denne glemsomhed?
Hvorfor ser artiklen kun på erhvervet ud fra en corona-vinkel? hvad med dyremishandlingen? hvad med arbejdsforholdene der var kritisable før nedlukningen, er de bedre nu? er det atter udenlandsk arbejdskraft der skal holde erhvervet i gang?
Hvad med nabogenerne fra de gamle minkfarme, har man sikret sig mod dem?

Anne Bruun, uffe hellum, Steen K Petersen, Sonja Rosdahl, Jens Ole Mortensen, Hans Larsen, Gitte Loeyche, Torben Skov, erik jensen, Maja Burholt, Bjarne Tingkær, Inge ambrosius, Erik Nielsen, Per Dørup, Susanne Kaspersen, Jesper Kloppenborg, Niels-Simon Larsen, Nike Forsander Lorentsen, Flemming Kjeldstrup, Ole Olesen, Lise Lotte Rahbek, Steen Bahnsen, Torben Arendal, Bjarne Andersen, Estermarie Mandelquist, Herdis Weins, Lone Hansen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Carsten Sperling, Karen Grue, Erik Karlsen, Ulla Hansen, Holger Nielsen og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

Hvad sker der, hvis mink erhvervet bliver lukket igen?
Skal skatteyderne så igen betale en milliard erstatning til avlerne, der måske også har underskud på bedriften?
Jeg tror, at der var nogle avlere, der grinede hele vejen til banken, da de blev lukket ned sidste gang.
Det skulle være lukket for ever, som andre lande også har gjort.
Eller starter de op igen i håb om en ny milliard erstatning?
Jeg spørger kun?

Christen Thomsen, Anne Bruun, Steen K Petersen, Sonja Rosdahl, Gitte Loeyche, David Zennaro, erik jensen, Dennis Baggers Laursen, Susanne Kaspersen, Ervin Lazar, Freddie Vindberg, Flemming Kjeldstrup, Ole Olesen, Bjarne Andersen, Herdis Weins, Lone Hansen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Erik Karlsen og Morten Wieth anbefalede denne kommentar

Resistente bakterier og dyremishandling.
Det er, hvad dansk landbrug producerer, udover en masse forurening.

Anne Bruun, Lone Hansen, Hans Larsen, Gitte Loeyche, Maia Aarskov, Torben Skov, erik jensen, Maja Burholt, Ulla Hansen, Erik Nielsen, Susanne Kaspersen, Jesper Kloppenborg, Carsten Munk, Flemming Kjeldstrup, Steen Bahnsen, Holger Nielsen, Estermarie Mandelquist, Herdis Weins, erik pedersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Hvis man ikke bruger momentum nu til at afskaffe minkerhvervet, så har politikerne virkeligt forpasset deres besøgstid!

Som i mange andre lande er det kun et spørgsmål om tid før man etisk forbyder opdræt af dyr blot for deres pels skyld. Alt andet lige gør vi her i Danmarks os selv en bjørnetjeneste ved ikke at forbyde dette nu.

Det vil blive væsentligt dyrere for skatteyderne hvis vi først lader erhvervet starte op igen og lade det geninvestere en masse penge.

Lone Hansen, uffe hellum, Steen K Petersen, Sonja Rosdahl, Herdis Weins, erik pedersen, Hans Larsen, Gitte Loeyche, erik jensen, Susanne Kaspersen, Carsten Munk, Flemming Kjeldstrup, Mette Dyrberg, Hans Larsen, Ole Olesen, Lise Lotte Rahbek, Rune Stilling, Karen Grue, Kim Houmøller, Steen Bahnsen og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Erstatningen til minkavlerne er endnu ikke udbetalt. Det er sgu ikke i orden.
https://landbrugsavisen.dk/ny-regering-vil-sikre-hurtig-udbetaling-af-er...

Når det er sagt, så virker det komplet tankelamt at åbne for pelsproduktion via levende dyr igen og der er al mulig grund til bekymring. Det er hverken i orden overfor dyrene, overfor det omgivende miljø eller overfor nogetsomhelst andet end profit.
Det får alligevel en ende og det kan lige så godt være med det samme.

Anne Bruun, Thomas Andersen, Herdis Weins, Flemming Kjeldstrup, erik pedersen, Maja Burholt, Claus Nielsen, Susanne Kaspersen, Niels-Simon Larsen, olivier goulin, Carsten Munk og Karen Grue anbefalede denne kommentar
Flemming Kjeldstrup

Nu kører de med underskud og statstøtte en fem års tid, hvorefter EU endelig forbyder erhvervet. Så skal bønderne naturligvis have en gigantisk erstatning igen.

Herdis Weins, erik pedersen, Gitte Loeyche, erik jensen, Maja Burholt, Susanne Kaspersen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Ud over smittefare og miljøproblemer gad man godt vide om minkene, med deres små "poter", har andet at stå på end det metalgitter man ser på billederne?

Dyreværnsloven § 1. "Dyr er levende væsener og skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe."

.... og siden indespærring er menneskets foretrukne afstraffelsesform når det gælder alvorlige forbrydelser, var det jo nærliggende at betegne den form for anbringelse (med eller uden bund i burret) som ja: en væsentlig ulempe. En ting er jo dyreplageri, noget andet og langt mere alvorligt er organiseret dyreplageri.

Anne Bruun, Herdis Weins, erik pedersen, Gitte Loeyche, erik jensen, Maja Burholt, Torben Lindegaard, Christina Laugesen, Susanne Kaspersen, Lise Lotte Rahbek og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Jan S. Jensen

Liberale erhverv i Danmark har altid været på statsstøtte.

Stem på Venstre og få et tilskud. Til dine dyr din bil eller til opkøb af dine sygtfarlige pesticider. Har du en overdimensioneret båd, så send den til ophug. Men husk at sende regningen!

Christen Thomsen, Anne Bruun, Flemming Kjeldstrup, erik jensen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Vi lever vel fortsat i et demokrati eller?

Der har aldrig været flertal for at forbyde minkavl permanent i det danske folketing.

Der var et stort flertal for, at forbyde det indtil 2023, på grund af corona.

I bedste fald viser ovenstående kommentarer, at nogle har blandet det sammen.

I værste fald er vi ude i, at nogle taler for at tilsidesætte demokratiet.

Carsten Bjerre, Torben Kjær Andersen og Peter Krogh anbefalede denne kommentar

Jeg fatter ikke at de har tilladelse til at genoptage det modbydelige erhverv, hvor dyrene lider og reelt også udgør en smittefare.
Vi har en dyrevelfærdslov, og den kan minkavlerne ikke efterleve, så det i sig selv, gør det uforståeligt, at de har fået tilladelse til at forsætte med det svineri.

De små pelsdyr har ikke selv en stemme, så vi må bruge vores demokratiske ret til at få lukket det for evigt.

Jeg mener det såvel er de, der udfører det grusomme erhverv som politikerne vi, der er imod dyremishandling, “skal efter”, og da målet er at få stoppet den meningsløse, unødvendige industri, appelerer vi selvfølgelig til alle der har samme mål, om at bruge deres demokratiske ret til at stemme imod handel med og produktion af pelsdyr ved at skrive under på borgerforslaget mod pelsdyravl.

Heldigvis er der også politikerne, der allerede arbejder for samme sag, og jo mere opbakning de får, jo hurtigere tror jeg, vi når i mål.

Så jeg vil bede dig bruge et par minutter af dit liv, til at underskrive Borgerforslaget og derefter dele det på de sociale medier mm.

https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-12756&fbclid=IwA...

Anne Bruun, Herdis Weins, Flemming Kjeldstrup, Jens Ole Mortensen, erik pedersen, Ole Olesen, Freddie Vindberg, Gitte Loeyche og erik jensen anbefalede denne kommentar

@Thomas Andersen
Der er ingen som helst tvivl i mit sind om at flertallet af stemmeberettigede ønsker et fremadrettet forbud mod pelsavl.
Det bliver naturligvis først en demokratisk beslutning når vi får overbevist vores politikere om at flertallet ikke ønsker pelsavl.

Men at vores folkevalgte ikke for år tilbage, eller senest ved sidste minkforbud, satte en slutdato for erstatning til minkavlere kan kun skyldes
international lov, dumhed eller korruption.
Det første tvivler jeg på er tilfældet.

Anne Bruun, uffe hellum, Herdis Weins, Flemming Kjeldstrup, erik pedersen, Erik Nielsen, Maja Burholt, Thomas Andersen og erik jensen anbefalede denne kommentar
Flemming Jensen

Ja

olivier goulin

Elendig beslutning. Nu havde vi endelig et kærkomment alibi til helt at afskaffe dette forkastelige erhverv - og så lukker de op for det igen. Det bliver en invitation til flere problemer i fremtiden.

Var den fyrstelige kompensation ikke baseret på den præmis at deres erhverv blev lukket ned for stedse?

/O

Anne Bruun, Flemming Kjeldstrup og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Gitte Loeyche

Skulle nogle stadig betvivle, at minkavl er dyremishandling, vil jeg blot nævne, at mink er solitærdyr og at svømmehuden mellen tæerne er der af en årsag!

Dorte Nielsen, Anne Bruun, uffe hellum, Herdis Weins, Flemming Kjeldstrup, erik pedersen, Ole Olesen, Freddie Vindberg og Maja Burholt anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

@ Oliver

Kærkomment alibi er heldigvis ikke nok, tænk bare hvad dine politiske modstandere så ville slippe afsted med.

Det er jo udemokratisk!

Kompensationen var ikke baseret på at et lovligt erhverv lukker, men at den enkelte der modtog kompensation ikke ville åbne op for minkavl.

Der er nogle der har fravalgt erstatning for nu at genoptage deres livlige erhverv.

Carsten Bjerre, Torben Kjær Andersen og Peter Krogh anbefalede denne kommentar

“Genopstandelse”? Hvad har minkavl med religion at gøre? Måske menes genopståen?

Anne Bruun, Dan Jensen, Lise Lotte Rahbek og Flemming Kjeldstrup anbefalede denne kommentar

Demokratiet gælder vel alle levende individer - også de umælende dyr ?????

Vi skal ikke mange år tilbage da det var en almindelig opfattelse at dyr er dumme , at dyr ikke kan tænke - så blev der iværksat en dyreværnelov, under protester fra dem som ikke havde forestillings evne til at tænke ud over den gængse opfattelse at dyr står lavere end os mennesker, derfor kunne man se bort fra deres lidelser - Fandens til logik

Dyreværnsloven bliver ikke taget alvorlig bl.a. fordi dyrplageri ikke er klart retsgyldigt defineret.

Overtrædelse af loven bliver stadig ikke overholdt
- Svinefabrikkerne eksempelvis - når en morgris er tilladt at ligge spændt fast i tremmer som gnaver hul i kroppen og piner dens krop til tortur som i koncentrations-lejr, det meste af dens liv
- når minkenes ophold i bure som kun består af trådhegn, og de bliver tæsket når de skal fodres, så er det også tortur og overtrædelse af dyreværnsloven !

og så er der alle de andre eksempler på dyremishandling, som vi kender - og som indskrænket bliver accepteret.