Forurening
Læsetid: 4 min.

Minkforbuddet forbedrede vores luft og miljø markant. Det kan deres genkomst ændre på

Aflivningen af de 16 millioner danske mink var godt for vores luftkvalitet, miljø og klima. Nu er minkavl igen lovligt, og fagfolk er bekymrede for, om den positive udvikling på sigt sættes over styr
Før beslutningen om at aflive alle mink i 2020 var der omkring 800 minkfarme i Danmark. Indtil videre har kun 13 minkavlere valgt at genstarte erhvervet, efter det atter blev lovligt ved årsskiftet, så medmindre mange flere kommer på samme tanker, ser minkindustrien ikke ud til at kunne påvirke udledningerne af ammoniak betydeligt.

Før beslutningen om at aflive alle mink i 2020 var der omkring 800 minkfarme i Danmark. Indtil videre har kun 13 minkavlere valgt at genstarte erhvervet, efter det atter blev lovligt ved årsskiftet, så medmindre mange flere kommer på samme tanker, ser minkindustrien ikke ud til at kunne påvirke udledningerne af ammoniak betydeligt.

Palle Peter Skov

Indland
17. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Aflivningen af alle mink i Danmark skete i kølvandet på en stor politisk skandale. Set med grønne briller havde den dog en markant forbedrende effekt på vores luftkvalitet og miljø.

Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) på Aarhus Universitet oplyser til Information, at nedlukningen forventes at have mindsket udledningerne af ammoniak med seks procent i 2021. Det har både forbedret naturen og biodiversiteten i nærheden af minkfarmene og mindsket den luftforurening, som hvert år er en medvirkende årsag til 3.000 for tidlige dødsfald i Danmark.

»En reduktion på seks procent er en stor ændring på et år,« siger chefkonsulent Ole-Kenneth Nielsen fra Aarhus Universitet, som opgør tallene. »Det er sjældent, at vi ser så store ændringer i udledningen af ammoniak.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Kjeldsen

Nu må det stoppe. Luk al minkproduktion, der er ingen rationelle grunde til at lad den forsætte. Det er dyremishandling, pænt pakket ind, det har ingen nytte som overhovedet og det skaber en fuldstændig unødig CO2 udledning og 'anden giftig miljøforurening.

Aase Nielsen, Svend Erik Sokkelund, John Scheibelein, Erik Tvedt, Per Kortegaard, Rasmus Kristiansen, Mogens Holme, Ulla Hansen, Gitte Loeyche, Per Klüver, Flemming Kjeldstrup, Torben Arendal, fin egenfeldt, Hans Larsen, Inge ambrosius, Anders Larsen , Karen Grue, Torben Bruhn Andersen, Ingrid Olsen, Uffe Juul, Carsten Munk, Maia Aarskov, Freddie Vindberg, David Zennaro, Karsten Nielsen, Henrik Nielsen, Peter Bryde Poulsen, Vibeke Nødskov, Ete Forchhammer , Jes Thomsen, Maja Burholt, Anna Olsen, erik pedersen, Thomas Tanghus, William Kern, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Claus Christiansen, Marianne Rosenkvist , erik jensen, Ole Olesen og Karin Mette Petersen anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig skal det være lovligt! Men det betyder vel ikke, at vi skal sætte reglerne på standby for dyrevelfærd og lugtgener og kontrol med infektionssygdomme og regler for udenlandsk arbejdskraft.

Da vi jo så, at erhvervet havde et enormt behov for opsyn og kontrol, er det vel meget naturligt at kræve certificering for at kunne bestyre en minkfarm. Hvis bestyreren har styr på arbejdsmiljøloven, dyrevelfærdsloven, regler for forurening, og har opsynsansvar med regnskabet og personaleforhold, så er der sikkert slet ingen problemer.

Hvis en gammel krejler, som aldrig har interesseret sig for at overholde loven, tror at han kan svindle videre som før corona, så er der brug for masser af offentlig kontrol.

Der kommer selvfølgelig justeringer af reglerne hen ad vejen, hvis det viser sig at rovdyr bliver vanvittige af indespærring. Så der må påregnes ret meget plads til løbegangene og til stimulering af dyrenes naturlige jagt-adfærd og behov for territorium.

Lur mig om ikke samtlige de 13 mink-producenter har regnet med at de kan genoptage svineriet og svindelen ligesom før?

@Torben: Det er sgu ikke pænt pakket ind. Det er en svinsk industri drevet uden hensyn til naboer, miljø, arbejdsforhold, smittespredning og dyrevelfærd.

Ib Christensen, Per Klüver og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Uffe Hellum, hvorfor skal det “selvfølgelig være lovligt” ?
Vil du uddybe det, for jeg forstår det ikke?

Mogens Holme, Ulla Hansen, Gitte Loeyche, Flemming Kjeldstrup, Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Pernille Kofoed

De gener gælder jo alle steder hvor der er for mange dyr på en gård/produktion. Bor selv tæt på en stor svinefarm og gyllen stinker hele tiden og særligt slemt når tankbiler skal hente alt det lort. Og vi har alt for meget algevækst i vores have, som nogle mener er fra udluftning fra svinefarm.

Torben Kjeldsen, Rasmus Kristiansen, Kim Houmøller, Erik Nielsen, Ulla Hansen, Flemming Kjeldstrup, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Carsten Munk, Karen Grue, Freddie Vindberg, David Zennaro, Ete Forchhammer , Maja Burholt og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Carsten Dyreborg

@erik pedersen
Ja, det er svært, når vibrationerne i ekkorummer forstyrres

Søren Kristensen

Man kan også håbe på nye generationer smukke unge mennesker, som både vil et bedre klima og dyrene det bedste, ikke interesserer sig for mink som andet end et i naturen frit forekommende væsen. Jeg mener, hvis man endelig skal gå i eller med pels, så skal man da selv have skudt dyret - ellers er det jo bare super dekadent og et flammende tegn på dårlig stil.

Kim Houmøller

Hvem bliver ansvarlig for alle de undslupne mink, der i den grad ødelægger
vores natur?

Mogens Holme, Erik Nielsen, Jens Christensen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Det er måske nu der bør defineres nye miljømæssige spilleregler for minkindustrien. Så kan dem der vil begynde få en frisk start, der har indkalkuleret alle omkostninger. Eller lade være. Så kan vi sikre os en for alle acceptabel industri.
Nu er chancen der.

Henrik Nielsen

Jeg synes, at det er en syg industri, og at regeringen burde have benyttet lejligheden til at stoppe den helt, nu der ikke er nogen aktive virksomheder.

Aase Nielsen, uffe hellum, Rasmus Kristiansen, Mogens Holme, Gitte Loeyche, Flemming Kjeldstrup, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Landbrug & Fødevarer - og regeringen - er den samme friske gylle.

Mogens Holme, Flemming Kjeldstrup og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

Hvem går egentlig med mink? Er der virkelig society-damer nok? Jeg synes, man burde bearbejde og forfine ko-skind. Det er dog et sideprodukt af noget, vi spiser.

Jesper Johannsen

Genopstandelsen af minkavl i Danmark viser alt, hvad der er galt og hvorfor det er gået så galt i verden.

Rasmus Kristiansen, Mogens Holme, Gitte Loeyche og Flemming Kjeldstrup anbefalede denne kommentar
Torben Kjær Andersen

Med den befolkningstæthed der var i minkland, er det næppe der, de anslået 3000 årlige dødsfald som følge af luftforurening ville kunne stedfæstes til. Men der er da nok af industrielle aktiviteter i tætbefolkede områder at tage af, hvis det nu handler om luftforurening.

Ib Christensen

Så længe der er nogen der vil købe mink pels, så vil der blive avlet mink.
Og dyrevelfærden bliver næppe bedrer af, at de avles i andre lande end Danmark.
At lade det ende sådan er blot at være hykler. Vende det blind øje til.

Vi her i landet kunne gå forest med, at kræve minkenes forhold forbedres.
Og samtidigt lave regler om at pels solgt her i landet skal være avlet efter de nye krav.

Faktisk har det altid undret mig at vores miljøkrav mm. lader til at være ligegyldige, bare det ikke sker her.

Per Christensen, Carsten Bjerre og Torben Kjær Andersen anbefalede denne kommentar
Morten Larsen

Men der er jo desværre nok ikke den politiker, der er glad for sin karriere, der tør røre minkavlerne med en ildtang, læs "minkskandalen". Så det ligner et rent carte blanche til branchen ? Det erhverv burde jo være lukket ned for årtier siden, af alle de glimrende grunde, som bliver nævnt i ovenstående kommentarer.

Det er fuldstændig vildt, at mink igen skal gasses og pelses i Danmark. De lever et kummerligt liv i trådbure. Pelsen bliver vel til pelse, der ender på en rig kvinde et eller andet sted i verden. Hvordan med kødet? Bliver det til kød og benmel til dyrefoder - måske til kæledyr som katte og hunde? Jeg ved det ikke. Jeg mener bare, det er et af de mest tåbelige, ligegyldige og dyremishandlende produktioner, der findes.

Aase Nielsen, Rasmus Kristiansen, Mogens Holme og Morten Larsen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Alle ødelæggelser er altid blevet talt op med argumenter om alle de penge der er i det. Og sådan vil det fortsætter indtil der ingen vej er tilbage. Grådighed har fået overtaget over demokrati og livsbetingelse.

Er der virkelig et demokratisk flertal for, at vi skal ødelægge livsgrundlaget for livet på Jorden?

Det må der jo være siden vi gør det. Enten det eller også er der ikke overensstemmelse mellem befolkningen og det repræsentative demokrati. Og hvor går grænserne egentligt for det repræsentative demokrati. Kan et flertal virkelig bare gøre, hvad de vil? Også selvom følgerne er fatale som vi så det i nazismens Tyskland for 75 år? Adolf Hitler startede med at være demokratisk valgt.

@erik pedersen - Jeg mener helt alvorligt, at det i princippet skal være lovligt både at avle og slagte dyr til konsum.

Hvis bare man lige overholder loven for dyrevelfærd, arbejdsmiljøloven, skatteregler, rapportering af personaleforhold, kontrol med smittespredning under en pandemi.

Ligesom alle normale danske virksomheder overholder de relevante regler, men tilsyneladende ikke en eneste minkfarm i Danmark kunne leve op til helt naturlige og rimelige regler. Der var EN (1) minkfarm, der leverede personaleoplysninger til information om smittespredning. Det er meget svært at konkludere andet, end at samtlige andre er en flok satans svindlere, der snylter på landet uden at ville samarbejde om småting som smittespredningskontrol og skattekontrol.

Disse virksomheder er efter min mening parasitter, der gerne vil forurene, men som ikke vil betale deres bidrag ligesom alle andre virksomheder. De vil gøre Danmark en kæmpe tjeneste, hvis de flytter deres aktiviteter til et land, hvor reglerne harmonerer bedre med deres opfattelse af dyrevelfærd og arbejdsforhold. Jeg vil anbefale Indien eller Kina.

@Maia Aarskov -- Vi har også masser af katte og hunde. Ikke en eneste bundtmager behøver at mangle skind, hvis de kan markedsføre et fornuftigt produkt, så Fido kan varme fingrene for hele familien i nogle år efter, at han selv har stillet poterne.

Jeg forestillede mig en overgang, at min elskede gamle kat kunne fortsætte post-mortem med at varme mine fødder, men jeg tror hellere jeg vil strikke mig nogen hjemmesko istedet. Så kan han, til den tid, blive gravet ned i haven sammen med vores andre katte.

Uffe Hellum
Æret være o.s.v. De gøder vel også lidt.