Ny rapport: Grindsted-forurening løber ind under boligområder

Ny rapport fra COWI bekræfter, at Grindsted-forureningen både findes under et boligområde i Grindsted, hvor kommunen i årtier har tilladt private vandboringer til havevanding, og i et helt nyt boligkvarter. »Stærkt beklageligt,« mener regionsrådspolitiker
Den nye rapport fra COWI viser, at forureningen fra lossepladsen når hele vejen frem til den i forvejen meget forurenede Grindsted Å samt Engsøen, der ligger nær åen.

Den nye rapport fra COWI viser, at forureningen fra lossepladsen når hele vejen frem til den i forvejen meget forurenede Grindsted Å samt Engsøen, der ligger nær åen.

Magnus Hove Johansson

Indland
30. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

I årevis har rapporter advaret om, at forureningen fra det gamle Grindstedværket i den sydvestjyske by Grindsted kunne løbe ind under huse og private haver i et boligområde kaldet Sydbyen.

Alligevel har Billund Kommune først i maj 2022 forbudt havevanding fra de mere end 100 private vandboringer, som tal fra GEUS viser, at der findes i området. Med en privat boring er man sin egen vandleverandør.

Og selv om Billund Kommune siden 2006 har vidst, at Grindsted-forureningen potentielt havde direkte kurs mod den nye bydel Morsbøl Søpark har kommunen fortsat byggeriet. 

Nu bekræfter en ny rapport fra rådgivningsfirmaet COWI, at forureningen findes under både Sydbyen og Morsbøl Søpark.

Poul Erik Jensen, som sidder i regionsrådet i Region Syddanmark for Socialdemokratiet og er formand for Miljøudvalget, finder det »stærkt betænkeligt og beklageligt«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Se endelig Kettys kamp på DR. ...har hun fået ret? Når det åbenlyse bliver fornægtet
https://www.dr.dk/drtv/program/kettys-kamp_348584

Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Kim Houmøller, Steen K Petersen og Marianne Rosenkvist anbefalede denne kommentar
Marianne Rosenkvist

Ja det er virkelig en dokumentar, der er værd at se.

Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

"Ny rapport: Grindsted-forurening løber ind under boligområder"

Så snart der opspores en forureningskilde skal staten omgående gribe ind og få fjernet forureningen hurtigst muligt. Det juridiske og økonomiske slagsmål må så tages i årene efter. Ovenstående viser med al tydelighed, som vi jo egentlig godt ved, at det ikke kan vente.

Det er på høje tid der bliver indarbejdet noget langsigtethed i den måde vi forvalter landet på.

Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, lars søgaard-jensen, Christel Gruner-Olesen, Tina Peirano og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Jesper Johannsen
29. januar, 2023 - 21:39

"Så snart der opspores en forureningskilde skal staten omgående gribe ind og få fjernet forureningen hurtigst muligt"

Umiddelbart lyder det da som en god hensigt...

... men når du herefter går ind og ser på, hvilke kapital-interesser, staten dermed ville komme til at genere...

... tror du så selv på, at det i en overskuelig fremtid vil kunne tænkes at blive realiteter???

Hans Larsen, Steen Obel, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Susanne Kaspersen, Ete Forchhammer , lars søgaard-jensen, Lise Lotte Rahbek og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Nej. Men ikke særlig klogt at lade være.

Men vi har jo set det der er langt være med manglende "rettidig omhu". For at bruge en Mærsk floskel. "Ihhh, hvor har vi det godt og ihhh, hvor har vi fortjent det" har ofte lydt på Hr. Møllers kontor på Esplanaden. For at bruge en mere. Har både Hr. Møller og resten af Mærsk slet ikke kendt til konsekvenserne af deres aktiviteter? Jo. Selvfølgelig har de det. Men "rettidig omhu" og "ihhh, hvor har vi fortjent det" omhandler kun et økonomisk overskud her og nu. Resten var og er ligegyldigt.

Så igen. Nej må være svaret. Og det vil det desværre blive ved med at være til dagenes ende. Men jeg synes nu det er det rigtige at gøre. Men sådan er der så meget. Tag f.eks. den tyske Bundesminister für Wirtschaft und Klimaschutz Dr. Robert Habeck fra B90/Die Grünen som har måttet sande et stykke realpolitik og givet tilladelse til udvidelse af den tyske kulmineindustri i Lützerath og genstarte de tyske kulkraftværker.

Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Martin Christensen

Og lige en 50 år gammel hilsen/sang fra Røde Mor:
https://www.youtube.com/watch?v=Vc0oqTZo6sI

Hans Larsen, Annette Munch, Lillian Larsen, Arne Lund, Eva Schwanenflügel og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Thomas Helbo Hansen

Det helt vilde er, at region (amt) og kommune har vidst dette i over 30 år ..... og intet gjort..

Det er virkelig nogle politikere som burde have en meget dårlig smag i munden..

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Thomas Helbo Hansen, 30. januar, 2023

Det skal du vist ikke regne med!

Mange er nok døde, sådan var det også med Rockwool / mineraluld (tror jeg det hed) , selv om politikerne vidste det var kræftfremkaldende tilbage i 1930erne, og som først i 1970-800erne blev forbudt. 50 år senere.

Politikerne kender godt deres besøgelsestid, og ikke mindst glemsomheden der sluger næsten alt.

Jesper Johannsen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Egentlig lidt sjovt ikke. Folk, sikkert også dig og mig, er røstet over at blive ramt af det ene eller det andet. Selv om det er vores livsstil, og dermed vores egen måde at leve på, som er årsagen til alle ulykker.

Forureningen i f.eks. Grindsted kommer ikke fra himlen. Den har vi selv skabt. Mange i Grindsted har sikkert selv været med at gøre "arbejdet" igennem årerne og tjent til dagen og vejen på det. Og vi arbejder videre på sagen alle vegne dag og nat.

Ingen er uskyldige.