Omstilling
Læsetid: 8 min.

På syv år er danskernes produktion af affald steget med knap to millioner ton

Danskerne genererer mere og mere affald, og vi er langt fra at nå EU’s mål for, hvor meget vi skal genanvende. Industri og kommuner strides om løsningerne
Pånær 2019 er mængden af affald steget hvert år fra 2013 og til 2020, og hver dansker genererede i 2020 813 kilo husholdningsaffald.

Pånær 2019 er mængden af affald steget hvert år fra 2013 og til 2020, og hver dansker genererede i 2020 813 kilo husholdningsaffald.

Indland
11. januar 2023

Mens mængden af affald stiger, er Danmark langt fra at nå EU’s mål om genanvendelse af husholdningsaffald. Det fremgår af Miljøstyrelsens seneste affaldsstatistik, der udkom i december og kortlægger, hvor meget affald der bliver produceret i Danmark, og hvor stor en andel der er blevet genanvendt i perioden 2016 til 2020.

Ifølge statistikken blev 54 procent af husholdnings- og husholdningslignende affald indsamlet til genanvendelse i 2020, hvilket er en stigning fra 52 procent året før, og mindre blev også indsamlet til forbrænding. Dog estimerer Miljøstyrelsen, at blot 40 procent af den samlede mængde husholdningsaffald reelt blev genanvendt, hvilket er samme mængde som i 2019.

Det tal ligger langt fra EU’s mål for genanvendelse af husholdningsaffald, der lyder, at mindst 55 procent skal genanvendes i 2025, 60 procent i 2030 og 65 procent i 2035.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Puha. Det var heldigt, nu hvor affald indgår som en vigtig ressource i det "moderne" grønne cirkulære samfund. Hvor er vi gode. Danmark er endnu engang foran.

Søren Kristensen, erik jensen, Ete Forchhammer , Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Torben Kjær Andersen, Steen K Petersen, Carsten Bjerre, erik pedersen, Alan Frederiksen, Torben Arendal og Torben Skov anbefalede denne kommentar

ja og så er der vækst i lortet - og vækst det ka vi li - køb og kasser´
Måske skulle man, som tidligere foreslået, lægge de store indkøbscentre i umiddelbar nærhed at forbrændigsanstalterne - så beøver vi ikke køre hjem med indkøbet, vi kan køre det direkte på forbrændingen

Lars Knudsen, erik jensen, Alvin Jensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Ja, affald er det nye 'guld' i dén grønne omstilling, som levebrødspolitikerne og vækstøkonomerne har fået øje på. Det er heldigt. For så kan vi fortsætte derudaf med at forbruge og vækste, som om der ingen grænser er for materielt forbrug. Man ser for sig en kamp mellem Forbrændinganstalterne og biogas producenter om alt det værdifulde affald, som kan afgasses og efterfølgende genbruges i bl.a. jordbruget som gødning. Tanken er god nok. Men har myndighederne har styr på affaldet og de kommercielle aktører, som udnytter det, så vi ikke bare flytter vores miljøbelastning (forurening) andre steder hen. ..Lissom dem, som 'roder op' i stedet for at 'ryde op'...same same but different.

jens christian jacobsen

ikke-genanvendeligt affald udgør hovedparten af brændslet bag fjernvarmen som i disse år udrulles til hele Danmark. Som udgangspunkt har fjernvarme derfor ikke ret meget med genanvendelighed af affaldet af gøre. Og så alligevel.
Men det er et sats at basere de næste mange årtiers varmeproduktion i Danmark på en stadig større import fra de øvrige EU-lande af ikke-genanvendeligt affald, når meget af det affald overhovedet ikke er sorteret, og hvor kontrol med affaldet mange steder er ikke-eksisterende. Det ryger direkte ned i dansk affaldsforbrænding og dansk fjernvarme med ukontrolleret udslip af gasser og giftstoffer. Men fjernvarme er billig, og det tæller...

Erik Fuglsang, Mogens Kjær og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Malene Wiinblad

Rystende at affaldsmængderne stiger. Sidste år fik jeg lavet en ombygning i mit hus. Man skal virkelig sætte hælene i for at få håndværkerne til at genanvende træ i byggeriet fx paneler. Det lykkedes i et vist omfang. Resten af affaldstræet har jeg savet op i små stykker som jeg brænder i brændeovnen. Det er vist ulovligt men jeg brænder selvfølgelig ikke maler og imprægneret træ men der er masser af helt rent fyrretræ, som er giver god varme og så kan jeg spare strøm. Jeg husker den familie som belv udstillet i fjernsynes fordi de brændte affaldstræ. Hvad med en mere nuanceret indstilling så man kan genbruge mere uden selvfølgelig at brænde giftige materialer.
Derudover er der selvfølgelig alt for meget plastic emballage. Reducer.

Lise Lotte Rahbek

Det der også kunne være relevant at nævne er bl.a:
- Bygge- branchen laver benhårde kalkuler på prisen på at sortere, opbevare og transportere bygge-overskudsmaterialer.Det handler også om mandsskabtimer. Disse tal sættes overfor at smide overskudsmaterialerne i en container som affald.

- Der er et udvidet producentansvar for emballage og engangsplast under udrulning. Det betyder, at emballageaffald overføres til virksomhedernes regning og ansvar og ikke på forbrugernes. Det er virksomhederne som skal betale for indsamling af emballage og hvad der sker med det bagefter.
Vi kan jo allesammen lige smutte ud og se på mængden af pap, plastik og folie i vores husholdningsskraldespande og se, hvor stor en andel, der er emballage.

At klandre forbrugerne for at generere affald er temmelig dumt. Vi køber det, vi kan finde i butikkerne. Ingen almindelig forbruger kan umiddelbart gennemskue den beregnede udløbsdato for f.eks et køleskab. Eller en smartphone. Vi kan til nød gennemskue dårlig kvalitet hvad angår møbler og tekstiler, men det kræver overskud at handle i genbrugsbutikker. Et overskud som kan være svært at finde, hvis man i forvejen er ramt af stigende inflation og huslejer og en deprimerende politik. Bare en ting som lagner er filme en bekostelig affære, hvis stoffets vævning skal kunne holde i 10 år.

Indtil videre har jeg ikke set mange nationale politikere have den indsigt og det mod der skal til at gribe ind i virksomhedernes konkurrence-nerver for at øge kvaliteten og holdbarheden af de varer, de sender på markedet, så det ikke bliver til affald. Dertil er politikere og erhvervsliv viklet lidt for godt ind i hinanden.

erik jensen, Erik Fuglsang, Alvin Jensen, Mogens Kjær, jens christian jacobsen og Dennis Tomsen anbefalede denne kommentar
Torben Kjær Andersen

Stigningen omhandler ifølge artiklen husholdningsaffald. Bygggeaffald er dermed ikke med i regnestykket.

Christian de Thurah

Affaldsmængderne stiger - hvem ved, måske kan vi ligefrem blive selvforsynende en dag?

Søren Kristensen, Maia Aarskov og Torben Kjær Andersen anbefalede denne kommentar

"For det andet foreslår han, at flere produkter designes på en måde, hvor de bedre kan skilles ad og sorteres i rene materialer og dermed nemmere kan genanvendes." For nogle år siden så jeg en dokumentar om "Cradle-to-Cradle" princippet (eller manifest). En af de mere lavthængende frugter var design af f.eks. en kontorstol, så den på få minutter kunne skilles ad i dele, hvor hver del var lavet af et enkelt materiale og således kunne sorteres let. Et andet eksempel var (som jeg erindrer det) en tæppefarvningsfabrik, der efter ændring af farvemetode-/stoffer, rensede det vand, den tidligere havde forurenet. I stedet for ensidigt at satse på at rydde op, lykkedes det altså at ændre fremstillingen, så den faktisk bidrog til et renere miljø (jeg har ikke undersøgt kilden til dette igen, så historien er muligvis ikke helt så eventyrlig).

Der kan læses om bogen bag her: https://en.wikipedia.org/wiki/Cradle_to_Cradle:_Remaking_the_Way_We_Make...

Erik Fuglsang, Alvin Jensen, Mogens Kjær og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Det egentlige problem er at nye råvarer er alt for billige. Hvis prisen på råvarer var meget højere skulle vi nok udvinde det af vores affald.

erik jensen, Karin Hansen, Carsten Munk og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Kan ikke lade være at tænke på, at udtrykket " rige svin" naturligvis må bunde i det simple faktum, at de rige jo sviner langt mere end de fattige.

Haveaffald (2020) står for godt en femtedel af husholdningernes samlede affald, næststørste kilde efter dagrenovation. MST-rapportens tabel for husholdningernes affald giver et godt overblik over udvikling (og størrelse) for de enkelte fraktioner.

Der skal stilles krav til en minimumslevetid samt reperationsmulighed for elektronik, hvidevarer m.v.
Og så har vi hele problematikken med "fast fashion" og de nu 24 modesæsoner for at der altid er nyt på hylderne.

Søren Kristensen

Problemet bliver førtst rigtig uoverskueligt når 8 mia. mennesker, hvis ikke 10 eller flere, underlægger sig 8 modesæsoner. Der må vi bare håbe fremtidens nyrige forstår at prioritere anderledes hensigtsmæssiget - eller at de fx. finder på noget engangstøj som er både bæredygtigt og lækkert at gå i.