Sundhed
Læsetid: 11 min.

PFAS-forureningen er overalt. Her er, hvad du skal vide om de sundhedsskadelige stoffer

Forureningen med PFAS er blevet kaldt en af vor tids største miljøudfordringer. Stofferne ophober sig i kroppen og påvirker vores helbred. Et totalforbud er den eneste vej frem, mener eksperter
Forureningen med PFAS er blevet kaldt en af vor tids største miljøudfordringer. Stofferne ophober sig i kroppen og påvirker vores helbred. Et totalforbud er den eneste vej frem, mener eksperter

Sofie Holm Larsen

Indland
25. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Jo mere vi undersøger, desto tydeligere bliver det: De sundhedsskadelige og svært nedbrydelige PFAS-stoffer findes vitterligt overalt. 

Senest er de fundet i økologiske æggeblommer i hele Danmark. Det viser en undersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet har lavet for Fødevarestyrelsen. Konklusionen er, at PFAS-stofferne kommer fra det fiskemel, som indgår i hønsenes foder, hvilket nu har fået brancheforeningen Danske Æg til at stoppe brugen af fiskemelet.

Og for et par uger siden viste en række stikprøver, som Naturstyrelsen foretog af græs nær de danske kyster, at koncentrationen af PFAS var for høj på 60 ud af 67 lokationer. Det samme gjaldt for ni ud af 47 prøver af overfladevand.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Som beskrevet ovenfor er PFAS svært nedbrydeligt i naturen. I årtier er det brugt overalt og alle vegne. I dag ser det så ud til det er overalt og alle vegne. Og det vil det så være i mange mange år frem. Hvis det er i fiskebenmel i foder til økologiske høns, så er det i fisk i havet. Et hav, som er enormt stort og som derfor har en enorm fortyndende effekt. Alligevel når det frem til økologiske høns og deres æg. Med andre ord. Der mp virkelig være enorme mængder af det her PFAS i havet og dermed alle mulige andre steder i miljøet omkring os. Og det i mange mange år frem.

Dertil kommer så alt muligt andet vi ikke har fået fokus på endnu.

Hold da op. Vi har godt nok været flittige de seneste 100 år. Måske det var bedre vi dovnede den lidt med en arbejdsuge på 30 timer fremover med mere plads til børn og familier. For miljøets og vores egen skyld. Men det er der ikke ligefrem lagt op til politisk. Tværtimod. Og så skal vi knokle videre til 74 år en gang om få årtier.

Vi skal jo have penge til massiv oprustning. Det kan enhver se behovet for lige nu. Selv om vi samlet set har rigeligt i forvejen. Så kan vi bøvle med at skrotte det om 25 år igen. Forhåbentlig.

Anne Bruun, Mette Johansson, Marianne Jespersen, Niels Bent Johansen, erik pedersen, Inge Lehmann, erik jensen, Torben Bruhn Andersen, lars søgaard-jensen, Jes Thomsen, Eva Schwanenflügel, Morten Larsen, Mogens Holme, Kristian Knudsen, Arne Albatros Olsen, Anker Nielsen, Dylan Storm, Torben Arendal, Torben Skov, Vibeke Zacho og Kim Morten Nissen anbefalede denne kommentar

Det er ad helvede til-til-til-til-til-tBONK! Måske rammer det talecentret i hjernen, hvis der er-er-er-er-ebonk! noget tilbage af den.

Igår røg alt køkkenudstyr med nonslip i containeren. Nye udgifter til støbejern-ern-ern-dunk!
Men det får være sådan-ådan ...

Inge Lehmann, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Som udgangspunkt renser vi dog ikke drikkevand i Danmark, men det kan vi blive nødt til i fremtiden.

Ja. og den dag vi accepterer at rense drikkevandet for skadelige kemikalier er den dag, hvor kemikaliesprederne vil sige, at forureningen ikke er noget problem, for man kan jo bare rense drikkevandet.... Det er en stor og begrædelig afvikling, vi står midt i.
For konkurrenceevnen og de lande vi måler os med og økonomien og investeringerne i Bæredygtig energi (hvilket er en grum spøg, for det findes ikke) og fanden og hans pumpestok skal have penge først.
Nej NU skal vi da også have det lidt rart, så lad os lade være med at snakke mede om det. (Don't look up!)

Tak for artiklen.

Anne Bruun, P.G. Olsen, Marianne Jespersen, Niels Bent Johansen, erik pedersen, Inger Pedersen, Inge Lehmann, Torben Bruhn Andersen, Hans Martens, Kim Øverup, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Arne Albatros Olsen, Carsten Munk, Kjeld Pedersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Hvis du er under 40 år, så tænker jeg PFAS plus andre gode kemikalier har været en fast bestanddel af din fra din første omgang moset banan.

Anne Bruun, Inge Lehmann, Lillian Larsen, Torben Arendal og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Så er der vist her , at man ikke skal sige, " at det som ikke slår dig ihjel gør dig stærkere".

Jeg bliver gang på gang overrasked over , hvor meget at " vi skider i engen rede",

ja i det hele taget kan man sige at vi lever i et stor komplext kemisk eksperiment, hvor der vel år tilføjes nye mere eller mindre farlige stoffer til listen.

Hvor i alverden er den sunde fornuft blevet af.

Anne Bruun, Mette Johansson, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Torben Bruhn Andersen, lars søgaard-jensen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Torben Arendal, Lise Lotte Rahbek og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Ja, Jesper Johannsen. Og vi der er over 40 fik i stedet for DDT og bly fra benzin i babymosen.

Mht. ødelæggelsen af drikkevandet, mener jeg at det medvirker til varegørelse og kapitalisering af drikkevand. Finanskapitalen står på lur! :o(
Se filmen "Lords of water". Jeg kan desværre ikke linke til en highdefinition version.

https://youtu.be/azGcAdhsHpM

Carsten Munk, Inge Lehmann, erik jensen, Torben Bruhn Andersen, lars søgaard-jensen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Kristian Knudsen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Kristian Knudsen

Dybest set er det vel ikke en tilfældig opdagelse af pfos-forbindelserne som skete der i 30´erne? Vel nærmere en tilfældig opfindelse!? Som med så meget andet kemisk innovation som efterføgende uhæmmet kastes på markedet - med os levende væsener som prøveklude.. Det værste er, at vi ALTID er blevet advaret mod feks teflon-belægning på køkkenredskaber... mens industrien har gjort sit for at latterliggøre advarsler og argumenter.. Helt uden sølvpapirhat ka jeg konstatere at det er ikke første gang og næppe heller den sidste.

Anne Bruun, Steen Bahnsen, Marianne Jespersen, Niels Bent Johansen, Carsten Munk, Inge Lehmann, Torben Bruhn Andersen, Hans Martens, Torben Arendal, Helle Bovenius, Steen Obel, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Morten Larsen

De næste "ukendte stoffer " Vi bliver, Åh så chokerede over, vil være, de store mængder glasfiber og epoxy, som bliver slidt af vindmølle vingerne, i vind og vejr, og det er ikke små mængder vi taler om. Desuden bliver gamle møller bare gravet ned i jorden, den nedbrydning som naturen går i gang med, vil også ende i vores drikkevand, på sigt. Grøn energi, det er det ikke.

Steen Bahnsen, erik jensen, Hans Martens og Torben Kjær Andersen anbefalede denne kommentar
Bruno Petersen

Tak for artikel, der vist ikke er den første om emnet? Processen med at få politikerne til at tro at det er deres ansvar er allerede sat i gang. Som det kommer til udtryk i at det er et regeringsansvar at skaffe lige konkurrencevilkår imellem danske og udenlandske virksomheder. Tanken om at lovgive så danske virksomheder bliver “ekspederet” ud af landet er nærliggende men uetisk på flere ledder og kanter. Så vi “tilintetgør” ingen erhverv - endnu. Vi skaber evidens og vi udbreder evidens. Tiden der kan gå med det og politiske tanker på om “noget skal foregå frivilligt eller med påbud” er de der 30-50 år. Altså: om 30-50 år kan en JSN skrive at der skam trods alt er sket noget tilfredsstillende. Jeg ved ikke hvad …… ? Det er vejen …..! Jeg er vist skuffet over et eller andet? Undskyld mig!

Peder Bjerring

Regningen for dette bør sendes til Dupont og andre producenter af disse rædselsfulde stoffer. Skulle regningen være så stor, at de går nedenom og hjem, er det en glædelig sidegevinst.

Anne Bruun, Marianne Jespersen, Niels Bent Johansen, Torben Bruhn Andersen, lars søgaard-jensen, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Torben Skov anbefalede denne kommentar
John Johansen

John Oliver på Last Week Tonight havde fokus på PFAS for et år siden, i et af hans show's, hvor der viderebringes yderst væsentlig baggrunds information om emnet, i en tragikomisk forklædning, dog med en videreformidling af historisk indsigt, der kan savnes i den hjemmelige debat.

https://www.youtube.com/watch?v=9W74aeuqsiU

Anne Bruun, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, lars søgaard-jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Som mange i tråden giver udtryk for ligger problemet jo i vores glæde og henrykkelse over at tage nye og fuldstændig ukendte produkter cum kemikalier i brug uden garanti for deres sikkerhed.
Vi er nemlig sporet til at se de positive muligheder, og negligere de negative. Læs Daniel Kahnemans bog Thinking Fast and Slow. Sådan er vores hjerner indrettet. De fleste af os vil negligere de negative effekter af vores handlinger.

Vi, i første gang nok EU og USA, Canada m.fl., burde indføre en slags Cradle to Cradle certificering af alle produkter inden de kan frigives på markedet. Derved kan vi undgå at udsætte os, naturen og fremtidens levende væsener for flere farlige stoffer.
https://www.c2ccertified.org/get-certified/product-certification

Anne Bruun, Steen Bahnsen, Marianne Jespersen, Torben Arendal, Inge Lehmann, erik jensen, Torben Bruhn Andersen, lars søgaard-jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Politikerne kunne starte med, at give REACH tænder og ikke altid i sidste øjeblik bakke ud.

I det øjeblik vores politikere møder erhvervslivets donorer, ser de igen kun penge og den neoliberale ideologi som det allervigtigste.

Det er som om erhvervslivets elite og vores politikere lider af den almindelige opfattelse af skizofreni, hvor erkendelsen af skaden er afkoblet tilbedelse af penge og ideologi.

Jeg kan ikke på anden måde forklare, hvordan man ellers vidende kan forgifte sine egne og sine børns omgivelser så godt og grundigt.

Anne Bruun, Inger Pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Klaus Brusgaard

Tjah, nu findes også rester af de carcinogene svampemidler DMS og DMSA i stort set alt drikkevand, mange steder over grænseværdien. Nu er stoffet cyazofamid, der hidtil har været betragtet som sikkert, vist at nedbrydes til netop DMS og DMSA. Cyazofamid bruges stædigvæk og vil dermed medvirke til at bringe DMS og DMSA koncentrationerne endnu højere over grænseværdierne.
Hvornår lærer vi at arbejde efter et forsigtighedsprincip fremfor bare at bruge løs af alle mulige kemiske komponenter og derpå reagere med et “hov, jamen…”

Anne Bruun, Arne Albatros Olsen, Torben Bruhn Andersen, Mette Johansson, Niels Bent Johansen, Lise Lotte Rahbek, Torben Arendal, Inge Lehmann og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Klaus Brusgaard
Det gør vi kun, hvis vi holder op med at konkurrere om økonomisk rigdom.

En anden måde at sige det på: Det er usandsynligt.

Anne Bruun, Steen Bahnsen, Niels Bent Johansen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Niki Dan Berthelsen
Klaus Brusgaard

#Lise Lotte Rahbek
En meget anvendt måde at rense drikkevand på er vha. ozon.
Mht. DMS og DMSA er det så også vist at de to stoffer omdannes 1:1 til NDMA (N-nitrosodimethylamine). NDMA er så både carcinogent og toxisk (skader lever, nyre, bugspytkirtel og og..). Og sådan kan man blive ved at lappe ....

Niels Bent Johansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Er der nogen, som har undersøgt om tandpasta indeholder PFAS eller lignende fluorstoffer?

Jeg er ikke spor overrasket, i en verden af produkter med kemikalier og grundstoffer , bearbejdet tilfældigt og brugt ligegyldigt - og når konkurrencen bestemmer - kan det kun gå galt.

Hvem kender tal på ALLE de stoffer som bruges, og hvem kender
kontra indikationerne omkring diverse stoffer ?

Vi tror vi lever i en ren og pæn del af verden, vi ser OS selv som dem der kan producere med god samvittighed - men hele svineriet er pakket fint ind... konkret og mentalt.
NEJ, svineriet findes ikke hos os.....
- det findes i udviklingslande, der ser vi med lidt foragt på DERES manglende evne til at forvalte produktionerne og deres rod og affald

Denne løgn, at vi tror vi er de bedste, kombineret med ligegyldighed har givet "grønt lys" for nogle producenter ( ikke alle selvfølgelig) og uvidende politikere - til en SYG civilisation.