Inflation
Læsetid: 3 min.

Recession nærmer sig: Ledigheden stiger, og lidt flere kan ikke betale boliglån til tiden

Inflation, energikrise og faldende eksport begynder at vise sig i de økonomiske nøgletal. Nye tal viser, at flere boligejere er havnet i betalingsproblemer. Imens forhandler politikerne om ny inflationspakke

Antallet af boligejere, der får problemer med at betale deres lån, er langt fra niveauet under finanskrisen. Det markante er, at det nu går den forkerte vej.

Mathias Svold

Indland
1. februar 2023

Fra historisk lave renter og fede tider på boligmarkedet til rekordhøj inflation med stigende energi- og forbrugerpriser og højere renter. De privatøkonomiske forhold er blevet vendt på hovedet det seneste år, og nu begynder tiderne at kunne ses i statistikkerne.

Antallet af ledige i Danmark steg i december med 2.700 personer, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Dermed er ledigheden nu steget tre måneder i træk. Derudover viser nye tal fra bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, at flere boligejere har fået sværere ved at betale renter og afdrag på deres boliglån til tiden.

Den såkaldte restanceprocent, som viser, hvor stor en del af boligejernes ydelser, som ikke er betalt 3,5 måned efter fristen, var i tredje kvartal af 2020 0,14 procent. Det er en smule højere end de foregående kvartaler og betyder, at boligejerne mangler at betale 14 øre for hver 100 kroner, de skulle have betalt.

Selv om niveauet er steget, er tendensen ikke alarmerende, mener Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

»Langt, langt de fleste boligejere betaler til tiden, og det er stadig meget lave tal for restancer,« siger hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Regeringen svigter fuldstændig sine løfter fra valgkampen.

Men det er selvfølgelig mere reglen end undtagelsen; noget befolkningen har måttet sande i mange tilfælde efter regeringens ekstremt korte tid ved magten..

Inflationspakken skulle faktisk have været ti gange større, og det er der en grund til at den ikke er blevet alligevel.

Den nye blå blok har nemlig valgt at undtage særbeskatning af den overnormale profit, som energibranchens mellemhandlere har skovlet ind, selv om EU lige har givet mulighed for at inddrage disse beløb.

Paradoksalt undskylder regeringen sig med EU's regler, når de postulerer, der ikke er mulighed for at beskatte disse inflations-baroner.

Pelle Dragsted fra Enhedslisten siger:

"Det her er et kæmpe svigt af borgerne. Formålet med EU-aftalen var, at de selskaber, der har spundet guld på energikrisen, skulle betale nogle af de penge tilbage til borgerne, som har betalt en overpris for el og varme.
Men med regeringens forslag vil de fleste af de penge nu blive i lommerne på energiselskaberne. Det er faktisk en skandale, siger Pelle Dragsted, finansordfører for Enhedslisten.

Et bredt flertal i Folketinget har sagt, at vi skal omfatte mellemhandlerne.
De har trukket milliarder op af borgernes lommer, men nu vil regeringen undtage dem fra indtægtsloftet.
Når det gælder olie- og gasselskaberne, vil regeringen lade dem slippe med at betale det såkaldte solidaritetsbidrag i 2023, selv om det også kunne opkræves for 2022, hvor de har tjent enorme summer, tilføjer han."

https://arbejderen.dk/indland/fattige-familier-har-sparet-paa-alt-nu-ska...

Det er på høje tid, at vi får indsigt i parristøtten fra lobbyisterne!

kjeld jensen, Morten Larsen, Torben Skov, Flemming Sørensen, Helle Brøcker, Ditlev Palm, Torben Burkal, Torben Arendal, Kim Morten Nissen, Torben K L Jensen, jens peter hansen, Mads Troest, Inge Lehmann, Jørgen Tryggestad, John S. Hansen, Helle Bovenius, Malcolm McGugan, Claus Petersen, Susanne Kaspersen, Uffe Juul, Mogens Holme, Jes Thomsen, jens christian jacobsen, erik pedersen, Rasmus Kristiansen, Estermarie Mandelquist, Thomas Andersen, Kim Houmøller, Johannes De Fine Licht, Kjeld Hansen, Viggo Okholm, Anders Reinholdt, Steen K Petersen, Inger Pedersen, Martin Christensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

At forbruget mindskes fordi folk får færre penge burde jo være en god nyhed. Vi har så ufatteligt svært ved at erkende at menneskehedens materielle forbrug er for stort og må bringes ned. --- Bare ikke lige for mig og mine landsmænd.
Problemet er jo nok at det burde være de riges forbrug som blev begrænset og ikke de fattiges. Omfordeling er nødvendig.
Men Socialdemokratiets hele eksistens bygger jo på at gøre kagen større så der kan blive mere til de fattige uden at tage fra de rige.
Naturen sige bare at det ikke er holdbart mere.

Rasmus Kristiansen, Achim K. Holzmüller, Eva Schwanenflügel, Hans Martens, Mogens Holme, Inger Pedersen, erik pedersen, Carsten Munk, Steffen Gliese, Inge Lehmann, Lise Lotte Rahbek, Søren Kristensen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Der er nogle der siger arbejdsløshed er forudsætningen for et stigende aktiemarked, så måske er vi alligevel på vej ud af inflationen og hvem ved, måske også recessionen - eller løbe jeg med en halv vind ( jeg har ikke rigtigt forstand på økonomi)?

Lise Lotte Rahbek

Inflationshjælp.. joh, men det er vel ligesåmeget for at banker og kreditforeninger ikke skal lide tab, når boligkøbere ikke kan betale deres lån.

Tror vi på at inflationen bliver mindre næste år?
Jeg gør ikke.
Det er bare svært at få øje på, hvor der kan spares i de mindre husholdninger, når regeringen insisterer på, at alle, også de syge og gamle, skal ud i arbejde. Arbejde betyder transport og flere indbrud/tyverier/stresssygemeldinger og mere travlhed for sundhedsvæsnet og mere pres på miljø.
Det er en sær verden.
(Boligkøbere, må man være og ikke bolig-ejere, når bank og kreditforening ejer det hele + renter)

Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Inge Lehmann og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Jens mose Pedersen det var jo det geniale ved vores flexicuritymodel. Den lavede overraskende nok beviseligt kagen større.

Det var bare ikke nok for de allergrådigste blandt os.

Og fordi den klasse stadig var ved magten og havde/har direkte adgang til topnetværk, medier og politikerne har de bid for bid afskaffet flexicuritymodellen.

Vores politikere giver dem i både pose og sæk.

Og politikerne kan slippe afsted med det, fordi medierne kun fokuserer på det politikere lover op til valg og ikke en systematisk analyse af, hvad de laver imellem valgene.

Alle kan forstå, at man er nød til at indgå kompromiser ved samarbejde, men når man ikke engang tager sine mærkesager med til forhandlingsbordet er man uærlig, uansvarlig og undergraver demokratiet indefra.

Når man så jeg går til valg på en mærkesag og så bagefter undskylder sig med eller ligefrem hylder sig som pragmatisk er det løgn med løg på.

Så når de store medier konstant anpriser de typiske magtpartier, som ansvarlige, pragmatiske og realistiske er det renskuret propaganda.

Og når man så kan læse Danmark er det mindst korrupte land i verden, må det virkelig stå galt til ude i verden.

Rasmus Kristiansen, Achim K. Holzmüller, Morten Larsen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Mogens Holme, erik pedersen og Kim Morten Nissen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Energiselskaberne og mellemhandlerne opfører sig som sortbørshajer, også dem der laver klimavenlig strøm!, og det er en skandale at regeringen ikke beskatter de ublu fortjenester.

kjeld jensen, Rasmus Kristiansen, Ebbe Overbye, Achim K. Holzmüller, Morten Larsen, Eva Schwanenflügel, Flemming Sørensen, Sven Elming, Kim Houmøller, Lise Lotte Rahbek, Inge Lehmann, Steen K Petersen, erik pedersen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Problemet, som Socialdemokratiet desværre ikke kan gøre noget ved, er jo, at rigdommen kommer i kraft af virksomhedernes succes på globale markeder. Danske virksomheder sælger det meste - og får tit produceret det meste - udenfor Danmarks grænser.
Dermed opstår konkurrencestaten, hvor landene presses til at tilbyde erhvervslivet de mest lukrative vilkår, fordi de ikke længere er underlagt de lokale forhold dér, hvor de hører til, hvis det ikke opleves som optimalt, for loyalitet er en by i... derovre østpå.
Kun hvis staterne går sammen om et moratorium, der begunstiger udviklingen til landets og borgernes fordel så godt som verdensomspændende, kan man igen få bragt skik på sagerne.

Torben K L Jensen

Er det ikke lidt underligt at før Corona-hjæpepakkerne med milliarder til alt og alle var statsgælden omkr. 19 % af BNP og her og nu er på 14 % - med andre ord var alle initiativerne en god forretning for staten godt hjulpet på vej med negative renter på statsobligationer - Det bør fortsætte fordi de kommende klimaændringer bliver en eksistentiel trussel mod det danske folkestyre.

Rasmus Kristiansen, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Steen K Petersen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Super at den her regering har planlagt at skovle penge fra bunden op i toppen på vej ind i en recession. Og mangler der penge, når økonomien bliver tynget, så kan Påskeferie bare indkasseret. Gevinsten kan så deles op på 50% til Forsvaret og 50% til topskattelettelser.

Bunden af samfundet har alligevel ikke forstand på penge. De bruger dem bare. Ligesom de bare hænger ud på gadehjørnerne, hvis de har for meget fri. Og hvis de keder sig. Så afsted til fronten med dem. Ligesom i det gode gamle USA, hvor bunden af samfundet for rigtig mange oplevelser på den bekostning. Og de er jo vant til at søge dækning gennem ugentlige skoleskyderier.

Rasmus Kristiansen, Inge Lehmann, Inger Pedersen og Morten Larsen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Hvordan giver man flere penge til dem der har mindst i en tid med inflation uden inflationen accelerer? Mange økonomer, særligt dem med et blåt tilsnit, siger det vil øge inflationen, hvis fattige for flere penge. Sådan er deres logik, som kun omhandler A og B holdet som rigtige mennesker i samfundet. Men løsningen er simpel, for inflation skabes af et gennemsnitlig overforbrug. Tag lige så mange penge fra de rigeste gennem øgede skatter og fordel pengene til dem der har mindst. Så er der samlet set stadig den samme økonomiske balance i samfundet som helhed.

Altså. Hvor svært kan det da være.

Rasmus Kristiansen, Ebbe Overbye, Inge Lehmann, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Søren Kristensen
01. februar, 2023 - 10:00

Hvad er det, du vil gøre os klogere på?
Eller fortælle?