Regeringen åbner en farlig flerfrontskrig mod sine egne borgmestre

Landets borgmestre begynder for alvor at gøre modstand mod den nye regerings planer om at påtvinge besparelser i den kommunale velfærd. Utilfredsheden ulmer selv blandt flere af bykongerne fra Socialdemokratiet og Venstre
Udover aktuelt at skulle kæmpe mod alt fra biskopper til fagbosser om afskaffelsen af store bededag kan SVM-regeringen også se frem til en budgetkrig med borgmestre og borgere mange år frem

Udover aktuelt at skulle kæmpe mod alt fra biskopper til fagbosser om afskaffelsen af store bededag kan SVM-regeringen også se frem til en budgetkrig med borgmestre og borgere mange år frem

Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Indland
14. januar 2023

Kampzonen er hurtigt blevet udvidet for den nye midterregering. Politisk set tegner den mest ildevarslende slagmark til at kunne blive de hårde opgør, som SVM-regeringen lægger op til at føre med landets kommuner, hvilket bringer den i direkte konfrontation med lokale frontfigurer for både Socialdemokratiet og Venstre.

En række borgmestre advarer nu om de borgernære konsekvenser ved flere af de forslag, som er skrevet ind i det nye regeringsgrundlag, ikke mindst spareøvelserne, hvor man dels vil finansiere et lønløft til offentligt ansatte ved at skære tre milliarder kroner på »kommuner og regioners udgifter til administration«, og dels vil gennemtvinge en yderligere besparelse på tre milliarder kroner ved at nedlægge jobcentrene senest i 2030.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Spøjst billede der er sat over artiklen! Se på armene, se på ansigtsudtrykkene…
Uanset om man kalder det en midterregering, er det i hvert fald ikke en ret samlet midte den repræsenterer… tænk, at regere dette land er blevet en gang “to mand frem for en enke, løb!”
Gad vide hvem den næste kongelige undersøger bli’r?

Torben Skov, Peter Mikkelsen, Peter Meyling, Marianne Wiltrup, Rolf Andersen, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kieran Cantrell

Jacob Bundsgaard siger at den demografiske udvikling presser Aarhus. Det ved han meget om, han har jo en erklæret mål at Aarhus skal have over 400.000 indbyggere.

Søren Kristensen

Det lykkedes ikke i fodbold at skabe en eliteliga, men det lykkedes i dansk politik. Hvad er det fodboldens verden ikke har forstået?

Arne Albatros Olsen

Der er når magten tror , at den har nået det omnipotente stadie, at det først rigtig går galt. Vi er vist ved at være der efterhånden.

Ole Olesen, Ete Forchhammer , Rolf Andersen, Jesper Kloppenborg, Peter Mikkelsen, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Peter Meyling

Man kunne ønske at de mange S-borgmestre, der er langt tættere på virkeligheden end politikerne på Christiansborg, ville slå bare lidt hårdere i bordet.
Men i S handler det ikke om politikken man fører,men om at få valgt "den store leder."

Nu har Mette været rød, grøn og blå,hvad hun laver politisk bekymrer tilsyneladene ikke hverken partiets medlemmer eller vælgere.
Der er nul selvstændig tankegang i det parti.

Hvis Mette sigerat de skal gå strækmarch,så gør de det.

ingemaje lange, Ole Olesen, Ete Forchhammer , Rolf Andersen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg kan anbefale, at man lytter til P1s søndagseftermiddagsprogram med Clement Kjersgaard fra i dag (ja! jeg anbefalede faktisk et program med CK), hvor visse, ikke så ringe tanker fra regeringen bliver luftet af (også overraskende) bl.a. Morten Dahlin - ønsket om at komme væk fra nulfejlskulturen, tilbageholdenhed i forhold til at skride ind med foranstaltninger ved enkelttilfælde og den slags.

Steffen Gliese

- og spørgsmålet om, hvad man gør, når folk ikke længere skal tjekke ind på nedlagte jobcentre.

Inger Pedersen

Steffen Gliese
15. januar, 2023 - 18:02

Det lyder spændende - skulle måske for en gangs skyld tillade CK at invadere mine øregange...

... men har inden da liige brug for at vide: Gælder ønsket om afsskaffelse af AFR's nulfejlskultur alene politikerne selv - eller alle andre, også dem/os på B- og C-holdet?

Socialdemokratiets ledere har i generationer lyttet til de socialdemokratiske borgmestre og ikke mindst til fagbevægelsen.

Er det slut nu? Er Mette Frederiksen og partiets ledelse kommet i dårligt selskab i den ny regering? Er det umuligt at føre socialdemokratisk politik - indtil regeringssamarbejdet bryder sammen?

Den slags spørgsmål er svære at komme uden om.