Analyse
Læsetid: 4 min.

Taktisk retræte fra SVM-regeringen splitter oppositionen i tre

Efter først at have sat hårdt mod hårdt, og insisteret på, at ekstra forsvarsudgifter skulle betales med en sløjfet store bededag, er regeringstoppen slået ind på en mere pragmatisk kurs
Selv om regeringstoppen endnu ikke har lagt sig fladt ned og officielt droppet den hidtidige revolverpolitik, er der i praksis tale om, at oppositionen har vundet første holmgang med den nye flertalsregering, skriver Lars Trier Mogensen.

Selv om regeringstoppen endnu ikke har lagt sig fladt ned og officielt droppet den hidtidige revolverpolitik, er der i praksis tale om, at oppositionen har vundet første holmgang med den nye flertalsregering, skriver Lars Trier Mogensen.

MADS CLAUS RASMUSSEN

Indland
21. januar 2023

Truslen om en folkeafstemning har umiddelbart virket. Efter en historisk samlet opposition har forsøgt at lægge maksimalt pres på SVM-regeringen, ser det nu ud til at være lykkedes at få løsnet op for de ellers hårde positioner.

Krejlermentaliteten er tilbage på Christiansborg.

I løbet af de kommende dage vil alle Folketingets partier blive inviteret til drøftelser hos finansminister Nicolai Wammen (S) om forskellige finansieringsforslag, og dermed har SVM-regeringen reelt droppet kravet om, at partier skulle sige ja til at afskaffe store bededag, før de overhovedet kunne få lov til at sidde med ved forhandlingsbordet.

Det realpolitiske kursskifte skete, da statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag aften under den lange ’åbningsdebat’ efter valget blev udfordret og dernæst slog fast, at SVM-regeringen vil indkalde til nogle »drøftelser med Folketingets partier«, altså også de partier, som afviser at ville stemme for at afskaffe store bededag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Lad os nu se, hvem der vinder hvad. Mon ikke det bliver et nej til kommende overenskomst hvis ikke lønmodtagerne fårbededagen - eller en anden fridag - tilbage?

Martin Hansen, erik pedersen, Marianne Wiltrup, Ole Olesen, Mogens Holme, Elisabeth From, Holger Nielsen, Carsten Bjerre, Peder Bjerring, Frank Wilhelmsen, Marianne Jespersen, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er en pyrrhussejr for regeringen, der som jens christian jacobsen siger, muligvis alligevel får som fortjent af arbejdstagerne.

De partier, der nu lægger sig fladt ned og ruller rundt for til gengæld at få lov til at være med ved 'de voksnes bord' i forsvarsforliget, ser ikke det store billede; fra nu af vil regeringens tromlen blive reglen, ej undtagelsen.

Men måske er de ligeglade, så længe de får 'indflydelse' og ser ud som om de 'tager ansvar'..

Det er alligevel vigtigere end befolkningens ve og vel, må man forstå.

uffe hellum, Martin Hansen, erik pedersen, Lillian Larsen, Espen Bøgh, Ib Christensen, Poul Søren Kjærsgaard, Ole Olesen, Mogens Holme, Flemming Sørensen, Elisabeth From, Nova Lone Jespersen, Peter Bryde Poulsen, Holger Nielsen, Niels Clausen, Frank Wilhelmsen, Erik Boye, Inger Pedersen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Hvor er Løkke i alt dette ?
Er Bededagshalløjet mon hans værk ?
I alle fald har både Socialdemokratiet og Venstre fået en masse af deres egne i mod sig ...

erik pedersen, Lillian Larsen, Marianne Wiltrup, Peter Iversen, Elisabeth From, ove schmidt, Holger Nielsen, Peder Bjerring, Frank Wilhelmsen, jens christian jacobsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peder Bjerring

Der må da være enkelte blandt regeringspartiernes spinkle flertal, der har svært ved at støtte i første omgang fjernelse af Store Bededag, men også skattestop og borgerlige reformer af den offentlige sektor. Lad os få et nyt valg.

erik pedersen, Lillian Larsen, Marianne Wiltrup, Ole Olesen, Mogens Holme, Elisabeth From, Holger Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"En sort kiste med teksten “Socialdemokratiet – DK’s forhenværende arbejderparti” og en gravsten med ordene “1878-2023 Socialdemokratiet som arbejderparti er afgået ved døden” var blandt de medbragte rekvisitter, da 80-90 nordjyske bygningsarbejdere torsdag eftermiddag begravede Socialdemokratiet.

Ceremonien foregik foran Socialdemokratiets kontor på Boulevarden i Aalborg, hvor de fremmødte en efter en gik forbi kisten og smed en vissen rose på låget."

https://arbejderen.dk/fagligt/nordjyske-bygningsarbejdere-begraver-socia...

Der er givetvis mange Aalborgensere, der nu bitterligt fortryder deres kryds ved bysbarnet Mette Frederiksen..

uffe hellum, Martin Hansen, erik pedersen, Espen Bøgh, Lillian Larsen, Gitte Loeyche, Ole Olesen, Mogens Holme, Elisabeth From og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Bo Kristiansen

Tænk at de (troede jeg) socialistiske fagforeninger vil kæmpe så hårdt for en religiøs helligdag.
Lad os afskaffe folkekirken og kirkeskatten, og i stedet indføre en sikkerhedsskat.

Jens Bo Kristiansen

Tænk at de (troede jeg) socialistiske fagforeninger vil kæmpe så hårdt for en religiøs helligdag.
Lad os afskaffe folkekirken og kirkeskatten, og i stedet indføre en sikkerhedsskat.

Mette Johansson

Kirkeskatten er jo frivillig, så hvis bare sikkerhedsskatten også bliver det, så ser jeg ingen problemer i dét. Så kunne man jo passende samtidig gøre det frivilligt at betale skat til kongehusets opretholdelse. Bortset fra det, så vil jeg antage, at størstedelen af befolkningen opfatter bededag som en fridag og ikke har religiøse fornemmelser i den forbindelse. Tiden er ikke til færre fridage - hellere til flere. Hvad med at bytte bededagen for en 7. ferieuge. Så kunne vi bytte skærtorsdag for en 8. ferieuge - og så fremdeles :-)

Værneskat hed det i 1950'erne i den kolde krigs tid.

Hvis der i dag blev indført en årlig værneskat på 1 % af den skattepligtige indkomst, ville den indbringe langt mere end de 5 mia. kroner, regeringen skal bruge til militæret. De, der så mangler det beløb, der afleveres i værneskat, kan så vælge at arbejde lidt mere --- på frivillig basis.