Sundhed
Læsetid: 7 min.

En ’tripledemic’ raser i Danmark. Og vi har formentlig ikke set toppen endnu

Kombinationen af corona, influenza og luftvejssygdommen RS-virus skaber travlhed på de i forvejen pressede hospitaler og har forårsaget en markant overdødelighed blandt de ældste i vores samfund. Især influenza har i år potentialet til at blive en stor epidemi, men eksperter er uenige om, hvor bekymrede vi bør være
Der er ikke meget aktivitet i corona testcentret.

Der er ikke meget aktivitet i corona testcentret.

Morten Stricker

Indland
6. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Vi lever i et sygt land. Bogstavelig talt.

Efter at have været lykkeligt glemt har coronavirussen igen fået tag i dele af befolkningen, og det sker, samtidigt med at luftvejssygdommen RS-virus og influenza også breder sig.

En ’tripledemic’ er sygdomsbølgen, der også raser i resten af Europa, blevet kaldt.

Antallet af dødsfald i Danmark er i de seneste uger steget »markant«, som Statens Serum Institut (SSI) udtrykker det. Det viser den seneste tendensrapport herfra, der udkom torsdag. Seruminstituttet udgiver hver uge en status over udbredelsen af COVID-19 og andre luftvejssygdomme herhjemme.

Det er især blandt de ældre over 75 år, at der har været registreret langt flere dødsfald end forventet i vintermånederne, hvor dødeligheden i forvejen typisk stiger lidt.

Det er svært at sige, om det primært er RS-virus, corona eller influenza, der er skyld i overdødeligheden, mener Lone Simonsen, som er professor og leder af PandemiX-centret på Roskilde Universitet.

»Men tallene er lidt voldsomme,« siger hun og understreger, at hun dog ikke er alarmeret over situationen, som den ser ud lige nu.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Carsten Kristensen

Overdødelighed blandt 75-84 årige, (standardafvigelser fra gennemsnit):
Uge 48 0,12
Uge 49 1,82
Uge 50 5,51
Uge 51 7,60
Højeste overdødelighed registret tidligere under Corona-epidemien var 4,67 i uge 14 2022.
Selv under influenza-epidemien 2017-18, hvor influenza-vaccinerne viste sig virkningsløse, kom man ikke over 4 (3,55 i uge 9 2018).
Nu er alle ældre vaccineret mod Corona, influenza og lungebetændelse og alligevel ser vi en enorm overdødelighed.
Det er simpelthen en skandale, at vi ikke er bedre til at beskytte vores ældre medborgere!

John Scheibelein, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Ole Olesen, Holger Nielsen, Dennis Tomsen, Else Mortensen, Naja Abelsen og Marianne Wiltrup anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Carsten Kristwnsen
Alene ud fra oplysninger i denne artikel er det altså svært at sammenligne tidligere tal for overdødelighed med den nuværende situation, hvor 3 virussygdomme kulminerer samtidig, hvor sygehusene er endnu mere pressede end i 2017 og 18, og hvor plejehjemmene presser et i forvejen belastet personale til at tage dobbeltvagter mm. Personalemangel er et langt alvorligere problem end vira.
Så man kunne begynde med at kræve, at personalet var vaccineret og bede pårørende om at deltage i plejen af deres ældre familiemedlemmer.
Tak til journalisten for en sober, oplysende artikel - til forskel fra andre avisers alarmisme.

Hans Bruun Jensen, Olaf Tehrani, Holger Nielsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Carsten Kristensen

Hospitalerne er ikke hårdere ramt nu, end de var i 2018 - dengang var flere indlagt på intensiv - det kan dog ændre sig de kommende uger.
Overdødeligheden blandt ældre skyldes manglende rettidig omhu med at få beskyttet de ældre mod smitte - altså sjusk, slendrian og inkompetence!

Michael Borregaard

(D)en ´tripledemic´ som raser skal man passe meget på med at tale op må være læren fra de sidste små 3 år.

At der dør flere ældre i Danmark, excess death, skyldtes blandt andet den såkaldte drytinder-effekt og personalemangel. Årsagssammenhængen til opblussen i influenza og rsv er immunitetsgæld, ser man dog isoleret set på influenza og rsv har begge toppet da forekomsten som følge af den eksisterende immunitetsgæld har ramt tidligere end de ellers plejer, med andre ord, sandsynligheden for at Covid-19, Influenza og RSV topper på samme tid er forsvindende lille og usandsynlig, vi er formentligt nede på en tiendel af en procent, hvilket vil sige på promille-niveau.

Problemet vi står over for denne vinter, kalder med andre ord ikke på panikskabelse og vildfarne overskrifter. En af de ting man skal holde sig for øje er, at vira konkurrerer med hinanden, herunder har entero, rhino- og adenovirus effekter i "kampen" om, disse studier og forskning, om end de kun udgør cirka 5% af virologilitteraturen, blev startet i 1957. En af de vigtige ting at gøre sig klart er, at R0 for covid er højere end for Influenza som normalt har en R-værdi på 1,28, mens kontakttallet for RSV er 3(med en standardafvigelse på 0,6).

At kræve at personalet er vaccineret er dog heller ikke for at tage udgangspunkt i kommentarerne en god løsning, faktisk viser mange af de sidste par studier der er foretaget, at desto flere stik/boostere man har modtaget, dets mere tilbøjelig er man til faktisk at få Covid-19. Alt dette kan man læse om i Science, Lancet, medXriv m.fl. tidskrifter.

At artiklen er en "sober" en af slagsen er en ting, problemet er dog at mange stadigvæk lever efter de to ord antivax´er og pro-vaccine, disse to ord er ydre punkter, i mellem finder man selective-vaccines og delayed-vaccines, det letteste vil være at sige lorte land, hvad sker der, de ældre dør og falder som fluer i lille Danmark....!!

Peter Mikkelsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Michael Borregaard
Vil du venligst fortælle hvor i Lancet mv. du læser at vaccinationer og boostervaccinationet gør, at man 'er mere tilbøjelig til at få Covid-19.'
Jeg har ledt i Science og Lancet og kan ikke finde belæg for din påstand.

Michael Borregaard

@Jens Christian Jacobsen

Nu skrev jeg med flere, men, belægget for min påstand som du efterspørger findes her: medRxiv: "Effectiviness of The Corona Virus Disease 2019 (Covid-19) Bivalent Vaccine...!!

God læselyst.

jens christian jacobsen

@Michael Borregaard
Tak for interessant henvisning. Det kan blive en lang diskussion, og det er næppe pladsen her. Blot dette: Din medRxiv data er foreløbige og ikke peer reviewede, bl.a. er baseline temmelig rodet hvilket gør sammenligning mellem de involverede grupper vanskelig: Hvilke aldersgrupper indgår, hvormange har ledsagende virale infektioner, hvad tæller som (selvrapporteret (?)) sygdom osv.
Oplysningerne om, at jo flere boostere jo hyppigere infektion strider mod øvrige vaccineerfaringer mod forkølelsesvira og svarer hverken til den danske sundhedsstyrelses udmeldinger eller til udtalelser fra hjemlige virologer og epoidemiologer der i modsætning til dig ikke mener, at influenzainfektionerne har kulmineret, men at det tidligst sker engang i slutningen af januar.
Sundhedsstyrelsen skriver (070922): '..vaccinen [bivariante BA.4/BA.5-vaccine] matcher den variant, der er dominerende, og .....vil have en bedre smitteforebyggende effekt end den BA.1-variantopdaterede vaccine, men størrelsen heraf er ukendt og kan først vurderes efterhånden, som de variant-opdaterede vacciner bliver taget i brug.' Det sidste mener jeg er vigtigere end en foreløbigt og meget overraskende meddelse om boostervacciners svindende effekt
Så mon ikke det er alt for tidligt ligefrem at fraråde plejehjemspersonale at bliver genvaccineret? The proof of the cake is the eating...

Michael Borregaard

@Jens Christian

Det kunne helt sikkert blive en længere debat ... ved dog godt at MedRxiv ikke er peer rewied artikler, det er netop derfor jeg også læser artikler derfra ; )

Tak for et velargumenteret svar - og som du selv skriver, er der ikke enighed på området.

God Weekend!!

jens christian jacobsen

En ny variant Omikron-variant XBB 1,5 er mere smitsom, giver hurtigere symptomer og undviger til dels opnået immunitet. Over 40% af tilfældene kommer fra USA.
Så skal EU og Danmark vel teste og overvåge indrejse fra USA?
Nå nej. Det er jo the Good Guys...