Alkoholkultur
Læsetid: 6 min.

Der er »tung evidens« bag Sundhedsstyrelsens alkoholgrænse

Bryggeriforeningens direktør, Nick Hækkerup, ønsker et opgør med »nypuritanerne« i alkoholdebatten og kritiserer Sundhedsstyrelsens alkoholgrænse. Styrelsen og forsker understreger, at der ligger et tungt vidensgrundlag bag, og at der stadig er store problemer med druk i Danmark
Gymnasieelever til puttefest i Dyrehaven.

Gymnasieelever til puttefest i Dyrehaven.

Mathias Eis Schultz

Indland
3. januar 2023

Det er forkert, når den tidligere socialdemokratiske sundhedsminister Nick Hækkerup, der i dag er direktør i Bryggeriforeningen, påstår, at der »ingen evidens« er for Sundhedsstyrelsens anbefaling om højst at drikke ti genstande om ugen.

Det fortæller Niels Sandø, der er forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen.

»Vores anbefaling er baseret på en stor litteraturgennemgang, som Syddansk Universitet har lavet, der omfatter 60 systematiske reviews og metanalyser samt et metastudie fra Australien, som trækker på 40 videnskabelige artikler,« siger han.

I studierne har forskerne fulgt folk, som drikker i forskelligt omfang, og så set på, hvordan det går med deres sygelighed inden for forskellige områder såsom kræft, lever- og hjerte-kar-sygdomme. Der er ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, 200 forskellige sygdomme og tilstande, som er forbundet med alkohol.

»Det er tale om nogle store studier, og der er mange af dem. Det er god evidens,« siger Niels Sandø. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvis mænd kan tåler mere end kvinder hvorfor har man så lavet samme grænse ? Før var der forskel , det lugter af woke ideologi

Rosa Maluna Dahl

Fuld er Nick Hækkerup i hvert fald ikke.

Vibeke Zacho, Alvin Jensen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Troels Ken Pedersen

Lejesvend

Carl S. Rasmussen, Mogens Holme, Inger Pedersen, erik pedersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Carsten Kristensen

Endnu en socialdemokratisk luder for kapitalen - ynkeligt!

Erik Bresler, Lars Knudsen, Christian Andersen, Carl S. Rasmussen, Mads Horn, Mogens Holme, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Mogens Bach Jensen, erik pedersen, Jørgen Tryggestad, Morten Jensen, Alvin Jensen og Jesper Kloppenborg anbefalede denne kommentar

@Kim Lahn - Det havde man også indtil for ganske nyligt: 7 for kvinder, 14 for mænd.
Men det viser sig, at når alkoholen indtages i moderate mængder, gør det ikke en kæmpestor forskel. Og siden anbefalingerne kan siges at være moderate mængder, skelner man ikke længere her.

Knut Borch-Johnsen, Inge ambrosius, Mads Horn, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Mads Mide Michelsen, Fie Ankjer Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

I sådan en stilling er man jo provisions lønnet alt efter de resultater man levere. Så jo mere øl Hækkerup kan få os til at hele ned, og ungdommen i særdeleshed, jo mere provision kommer der ind på kontoen. Med kan en tidligere sundhedsminister tillade sig at opfører sig sådan? Helt klart NEJ. Men Danmark er jo ved at blive "moderne" og her tæller moral og etik intet. Kun hvad der kommer ind på kontoen tæller.

Og hvad der gør det hele nærmest forfærdelig er den virkelighed, at ikke bare var Hækkerup sundhedsminister. Han var en Socialdemokratisk sundhedsminister. Det var i hvert flad den rolle han spillede.

Efterhånden spørger jeg mig selv, er der overhovedet nogen på Christiansborg op i folketinget, som faktisk er Socialdemokrater eller spiller de et uærlig skuespil over for os vælgere og udelukkende sidder der for gangen, pensionen og den status der følger med ved at kunne skrive MF i sit CV på LinkedIn?

Sådan som Nick Hækkerup gør nu er i hvert flad ikke med min forståelse af Socialdemokratiske værdier. Tværtimod. Det er Nye Socialdemokratiet, som ikke længere har noget med Socialdemokratiet at gøre.

Bea Gustafson, Vibeke Zacho, Lene Grøstad, David Zennaro, Morten Wieth, Lars Knudsen, Carl S. Rasmussen, Mads Horn, Mogens Holme og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Man har et standpunkt, til man tager et nyt!
"Dem der betaler, bestemmer musikken!"
Der er stadig noget råddent i Danmark!
Nick må have rygrad, som en regnorm!
Ja, respekten for Nick er til at overse!
- men det er jo ikke førstegang, at politikkere "pisser" på vælgerne.

Vibeke Zacho, Christian Andersen, Inger Pedersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

Der fokuseres ret ensidigt på de negative konsekvenser ved druk. Man skulle næsten tro at forskerne aldrig har haft en god bytur, der sluttede med et knald. Alkohol virker jo på GABA-receptoren og løsner op for folks hæmninger, så de kan have det lidt sjovt. Så de kan lade batterierne op til at knokle endnu en uge med uddannelse og job. Så de kan komme hinanden ved. Vi skal jo huske på at at livet er sjovest, når det er lidt farligt.

"Det her handler altså ikke om, at jeg er en ond direktør i en sort lobbyorganisation" ond er måske så meget sagt, men ellers, jo!
Man kan godt chille i kolonihaven og til vejfest med alkoholfri øl. De smager faktisk godt; man bliver ikke sløret; man kan køre hjem, hvis man er gæst; man får ikke hovedpine osv. Og så er man noget mere charmerende som ædru

Erik Bresler, Vibeke Zacho, Lene Grøstad, David Zennaro, Lars Knudsen, Christian Andersen, Christian Bruun og erik pedersen anbefalede denne kommentar

@Jester Johannsen: Dejligt, at folk er ved at vågne op til virkeligheden, dvs. at Socialdemokratiet slet ikke længere står for og fører den politik, som de gjorde i "de gode gamle dage". I USA ved flere og flere efterhånden også godt, at der ingen forskel er på Republikanerne og Demokraterne - de er alle købt og betalt af BIG BUSINESS.

I øvrigt interessant, hvordan evidensbegrebet også her "er i opløsning". Eller skal vi sige - som jeg forstår det, særligt efter at have læst, set og hørt udenlandske ikke-mainstream-medier de sidste par år: At få/have forskningsmæssig evidens i dag er desværre ofte noget, man kan betale sig fra, hvis man har penge og lobbyister nok. Det samme gælder ift. at betvivle forskningsmæssig evidens - hvis "bare" man har pengemagt og kommunikationsspecialister nok.

Morten Wieth, Peter Beck-Lauritzen, Mads Horn, Rasmus Kristiansen, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan S. Jensen

Hold da op, man giver Nick Hækkerup let spil her.

Han siger at sundhedsparnasset er puritansk. De svarer, at han ikke har ret i at den danske festkultur er puritansk. Hvad?

Det hjælper ikke at være så dårlig til at kommunikere som sundhedspernasset gør her. Og måske har Hækkerup ligefrem ret. Ialtfald synes danskerne ikke at høre efter hvad de siger om alkohol. Og det når nu sundhedsmyndighederne har vores børns opmærksom når myndigherne vil i f.eks. skolen.

Hvorfor går det galt på alkoholområdet, når vi på fedt og sukket så'n nogenlunde slipper for tiltale internationalt. Er det fordi sundhedspernasset er dårlige til det med kommunikation. Prøv at fortælle det her til dine allerede gabende teenagere:

'Hvis man drikker ti genstande om ugen fordelt over tre dage, vil en gennemsnitlig person have en livstidsrisiko på én til to procent for at dø af en alkoholrelateret sygdom eller skade. Ved et højere forbrug stiger risikoen – i højere grad for kvinder end for mænd.'

Freddie Vindberg

Bryggeriforeningen vil selv bestemme, hvor meget gift, der skal hældes i borgerne - ligesom Landbrug & Fødevarer selv bestemmer, hvor meget gift, der hældes ud på markerne.

Så i stedet for rent drikkevand - skal vi bare drikke mere øl.
Hvem passer på folket i vores demokrati? Politikerne?

Kristian Knudsen, Vibeke Zacho, Peter Beck-Lauritzen, Lars Knudsen, Carsten Kristensen, Carsten Munk, Mads Horn, Rasmus Kristiansen, Mogens Holme, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er jo på ingen måde nogen nyhed, at Nick Hækkerup opfinder argumenter, der promoverer de synspunkter, han indtager som politiker eller lobbyist.

Det er ikke for ingenting, han blev sammenlignet med Erasmus Montanus, da han med stor seriøsitet og inderlig overbevisning proklamerede fra Folketingets talerstol, at "overvågning betyder mere frihed".

Nu skal det så hedde sig, at det er 'nypuritansk' at anbefale et vist antal genstande ugentligt, og at 'danskerne' overhovedet ikke har rekord i druk.

Meget skal man høre, før ørerne falder af..

Vibeke Zacho, David Zennaro, bent nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Lars Knudsen, Carsten Kristensen, Gøsta Hansson, Carsten Munk, Mads Horn, Rasmus Kristiansen, Mogens Holme og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Søren Dideriksen

Nick Hækkerup er jo 100% inhabil i den her sag. Hvorfor er der nogen der overhovedet tager ham seriøst i en debat om alkohol?

Vibeke Zacho, Tage Chabert, Lene Grøstad, Peter Beck-Lauritzen, Erik Nielsen, Mads Horn, Rasmus Kristiansen, Mogens Holme, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rikke Petersen

Hvorfor har vi ikke mærkning på alkohol, som vi har det på cigaretter? Så kan man selv tage et oplyst valg.

Flemming Jensen

Sundhedsstyrelsen har gentagne gange, gennem flere år, råbt op om danskernes dårlige alkoholkultur, har det hjulpet NEJ.
Ved danskerne at det er yderst skadeligt at drikke JA.

Hækkerup sagde på et tidspunkt at det var en hyggefaktor , dét med at tage en øl, tage én til ....og så tage lidt på konen. Hvem f..... gider blive begramset af en fuld idiot?

Hækkerup sagde på et tidspunkt at det var en hyggefaktor , dét med at tage en øl, tage én til ....og så tage lidt på konen. Hvem f..... gider blive begramset af en fuld idiot?

Poul Anders: Er du ironisk?
Jeg er i vildrede. Er et knald i alkoholtåger dejligt? For dig?

Poul Anders Thomsen

@ Vibeke. Hvis du aldrig har fået et godt knald under indflydelse af alkohol, så har du noget til gode. Man må i al ydmyghed foreslå dig at rede op til noget vildt.

Tak, men nej tak