Interview
Læsetid: 7 min.

»Hun vidste, at både livet og begavelsen var en gave – og det skulle man udnytte«

Ritt Bjerregaard er død, 81 år gammel. Tre personer, som på hver deres måde var tæt på hende, fortæller om hendes betydning – for dem og for det samfund, som hun brugte størstedelen af sit liv på at forandre
Ritt Bjerregaard, da hun var undervisningsminister i 1978. Hun blev, ifølge Mogens Lykketoft, et symbol for kvindelig fremmarch på den politiske scene og i magtens centrum.

Ritt Bjerregaard, da hun var undervisningsminister i 1978. Hun blev, ifølge Mogens Lykketoft, et symbol for kvindelig fremmarch på den politiske scene og i magtens centrum.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland
23. januar 2023

Inden hun får det første spørgsmål om Ritt Bjerregaard, skynder Hanne-Vibeke Holst sig at komme med et vigtigt forbehold:

»Når man skal beskrive Ritt, er det som at fremlægge en firebinds erindringsbog. Mindre kan ikke gøre det. Hendes liv er en murstensroman – så meget kan jeg starte med at sige,« siger forfatter Hanne-Vibeke Holst om sin igennem mange år samarbejdspartner og ikke mindst veninde Ritt Bjerregaard, der netop er død, 81 år gammel.

Information har talt med Holst og to andre personer om en af dansk politiks mest indflydelsesrige kvinder, der ikke var bange for hverken at tage eller tale om magten.

De tre personer kendte tre forskellige sider af Ritt Bjerregaard. Hanne-Vibeke Holst som nær ven, Mogens Lykketoft som politisk samarbejds- og diskussionspartner og Birgitte Possing som historiker og forsker i kvinders vej til ligestilling, hvor Ritt Bjerregaard var med til at bane vejen for både sin egen generation af kvinder og dem, der kom efter hende.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her