statsborgerskab
Læsetid: 4 min.

Ekspert: Nye tal tyder på, at Folketinget bryder handicapkonventionen

Det lykkes kun for ganske få ansøgere med funktionsnedsættelse at få dispensation fra krævende statsborgerskabsprøver. Det tyder på, at handicapkonventionen ikke overholdes, mener indfødsretsekspert Eva Ersbøll
Formanden for Indfødsretsudvalget, Mikkel Bjørn (DF), kalder det for »noget vrøvl« at kritisere udvalget for ikke at overholde handicapkonventionen

Formanden for Indfødsretsudvalget, Mikkel Bjørn (DF), kalder det for »noget vrøvl« at kritisere udvalget for ikke at overholde handicapkonventionen

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Indland
18. februar 2023

Ud af 503 såkaldte sygdomssager har Folketingets Indfødsretsudvalg i perioden 2019-22 kun givet dispensation til 26, der dermed har kunnet få dansk statsborgerskab. Det fremgår af et aktuelt folketingssvar fra udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S).

Sygdomssager er sager, hvor Indfødsretskontoret i Dybvads ministerium har vurderet, at ansøgere på grund af langvarige fysiske, psykiske, sensoriske eller intellektuel funktionsnedsættelse ikke er i stand til at bestå eksempelvis danskprøve eller indfødsretsprøven, som ellers er den normale vej til at få statsborgerskab.

For indfødsretseksperten, seniorforsker emerita Eva Ersbøll, tyder det lave antal dispensationer på, at handicapkonventionen, som Danmark har tilsluttet sig, ikke overholdes. Hun peger på, at når Indfødsretskontoret i ministeriet forelægger en sygdomssag for udvalget, har embedsværket på forhånd vurderet, at ansøgeren opfylder naturalisationscirkulærets krav til at få sin dispensationsansøgning forelagt for Indfødsretsudvalget og dermed også, at den kan falde inden for handicapkonventionens rammer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Ulrik Dahlin

"Vi tildeler ikke statsborgerskab efter konventioner i Indfødsretsudvalget.
Det gør jeg i hvert fald ikke."
citat fra artiklen af Mikkel Bjørn

Det er en tilståelsessag, at i hvert fald Mikkel Bjørn sætter sig ud over
de konventioner, som Danmark har underskrevet og ratificeret.

Selvfølgelig skal alle Folketingsudvalg agere i henhold til de
konventioner, som vi har tiltrådt.

Mikkel Bjørn må afsættes som formand for Indfødretsudvalget.

Inger Nord, Gitte Loeyche, Inger Jensen, Erik Tvedt, Jakob Sulsbrück Møller, Steen K Petersen, Peter Meyling, Christel Gruner-Olesen, Leif Koldkjær, Dorte Sørensen, Holger Nielsen, Lars Jørgensen, erik pedersen, Marianne Jespersen, bodil hein, Eva Schwanenflügel, Jan Guldager, Inger Pedersen, Thomas Vestergaard, Hans Larsen og Marie Jensen anbefalede denne kommentar
Thomas Vestergaard

Højrefløjen med Mikkel Bjørn som en rigtig hardliner har ingen problemer med at stigmatisering af alle muslimer og når de er handicappede er det næsten endnu bedre for ham. Sørgeligt at man mener på den ene side at man skal værne om den kristne tro, som i sin grundholdning skal hjælpe de udsatte og handicappede, men det gælder åbenbart kun når man er kristen.
Der er noget DF og generelt højrefløjen har misforstået. I alle religioner er grundholdningen at man hjælper udsatte handicappede og derfor skal vi give disse mennesker statsborgerskab...

Gitte Loeyche, Inger Jensen, Steen K Petersen, Dorte Sørensen, Holger Nielsen, Hans Larsen, erik pedersen, Marianne Jespersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

En åbenlys politikers tilståelsessag. Kan formanden indklages for ligebehandlingsnævnet? - eller kan han krysteragtigt gemme sig bag sin folketingsimmunitet. Det vil være væsentligt om Institut for menneskerettigheder, ombudsmanden m.fl. vil vurdere sagen. Håber Ulrik Dahlin og Information virkelig sætter tænderne i denne sag. I øvrigt også en oplagt sag for gadejuristen til at afprøve sine politiske idealer på.

Gitte Loeyche, Inger Jensen, Steen K Petersen, Kim Houmøller, Dorte Sørensen, Holger Nielsen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Torben Lindegaard og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Tak til Ulrik Dahlin og Information - håber at I "bider" jer fast i sagen.

Ligeledes tak til Peder Hvelplund (EL), der har bedt ministeren om at fremlægge tallene.

Inger Nord, Gitte Loeyche, Inger Jensen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Torben Lindegaard, erik pedersen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Bruno Petersen

Tak for artikel og det saglige indhold i kommentarerne. Jeg skal gøre mit bedste for at Socialdemokraterne følger op i samme spor. Det må være det rette.