Omstilling
Læsetid: 2 min.

Ekspertrapport om CO₂-afgift på landbrug forsinkes igen igen

SVM-regeringen pålægger ekspertgruppe en udvidet arbejdsopgave, som yderligere vil forsinke indsatsen for at reducere landbrugets CO2-udledninger
Oprindelig skulle den regeringsnedsatte arbejdsgruppe om CO2-afgiften, ledet af professor i økonomi Michael Svarer fra Aarhus Universitet, have afleveret sin slutrapport i efteråret, men arbejdet er flere gange blevet udskudt fra politisk side.

Oprindelig skulle den regeringsnedsatte arbejdsgruppe om CO2-afgiften, ledet af professor i økonomi Michael Svarer fra Aarhus Universitet, have afleveret sin slutrapport i efteråret, men arbejdet er flere gange blevet udskudt fra politisk side.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
3. februar 2023

Endnu engang bliver udspillet om en kommende afgift på landbrugets drivhusgasudledninger udskudt. Det erfarer Information fra flere kilder med indsigt i arbejdet. Dermed forsinkes formentlig også det politiske arbejde med en opdateret og skærpet plan for landbrugets indsats for at bringe erhvervets udledninger ned.

Oprindelig skulle den regeringsnedsatte arbejdsgruppe om afgiften, ledet af professor i økonomi Michael Svarer, Aarhus Universitet, have afleveret sin slutrapport i efteråret, men valget og regeringsdannelsen satte arbejdet på pause. »I begyndelsen af det nye år« lød meldingen på det tidspunkt om den justerede deadline for arbejdet.

Nu ventes det imidlertid, at ekspertgruppen med seks medlemmer får et udvidet kommissorium af den nye regering og derfor skal bruge længere tid. Nogle kilder forventer, at slutrapporten med anbefalinger om en afgiftsmodel kommer »op til sommerferien«, andre anser »efter sommerferien« for realistisk.

Ifølge Michael Svarer har ekspertgruppen fredag sit første møde siden august, og her forventer han, at man modtager det udvidede kommissorium fra regeringen.

Ifølge den oprindelige opgavebeskrivelse fra februar 2021 skal ekspertgruppen fremlægge modeller for, hvordan landbruget kan omfattes af den ensartede CO₂-afgift, som blev besluttet politisk med en bred aftale om en grøn skattereform i juni sidste år. Ekspertgruppen skal også belyse fordele og ulemper ved blandt andet en reguleringsløsning for landbruget som alternativ til afgiften.

Eksperternes opgave er betydeligt vanskeliggjort af, at det i den politiske vedtagne opgavebeskrivelse fra 2021 meddeles, at forslagene skal være provenuneutrale og understøtte bnp og arbejdsudbud.

I SVM-regeringens regeringsgrundlag fra november hedder det, at granskningen af en klimaafgift på landbruget skal udvides med også en granskning af mulige forbrugsafgifter – det kunne være på klimabelastende animalske produkter. Det er denne udvidede opgave, som ekspertgruppen venter at få officiel besked om på fredagens møde.

Den komplicerede opgave med at udforme et eller flere afgiftsforslag for landbruget gøres ikke nemmere af, at de seks eksperter i deres arbejde har løbende deltagelse af afdelingschefer fra hele seks ministerier i en trepartiregering, som skal koordinere indbyrdes.

Ifølge Informations oplysninger er ekspertgruppen ivrig efter at komme videre med arbejdet, hvorimod regeringens repræsentanter ikke synes at have videre travlt.

Den store udfordring

Landbruget er den sidste store udfordring i bestræbelserne på at leve op til klimalovens officielle mål. Landbruget er selv af et politisk flertal i 2021 blevet pålagt et bindende mål om at reducere sine udledninger af drivhusgasser med 55-65 procent i 2030, målt i forhold til basisåret 1990.

Af Landbrug & Fødevarers netop offentliggjorte årsstatistik, Fakta om Fødevareklyngen 2022, fremgår det, at landbrugets CO₂-udledninger ikke er faldet de seneste ti år. Med den hidtidige udvikling vil landbruget i 2030 være den største udleder af drivhusgasser i Danmark med ansvar for 45 procent af udledningerne.

Så sent som onsdag gentog Landbrug & Fødevarer sin skepsis over for en CO₂-afgift på erhvervet.

»Det er en helt forkert præmis, der er opstået, og som blev fremherskende under valgkampen: at man er nødt til at pålægge landbruget en hård afgift for at få os til at levere på CO₂ og klima. Det er en præmis, Landbrug & Fødevarer anfægter, hver eneste gang vi hører det,« sagde Merete Juhl, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, ifølge Landbrugsavisen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Kjær Andersen

Hvor stor en procentdel af Danmarks udledning af CO2 udleder en befolkning på 6 mio, når den dagligt fordøjer landbrugets produkter,?

Steen K Petersen, jens christian jacobsen, Jesper Johannsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Jeg KUNNE have en fornemmeæse af, at det ikke handler om, hvad den danske befolkning indtager - men om, hvad det såkaldte danske landbrug udleder!
I form af en eksport, der ikke giver noget betydeligt bidrag til hverken bnp, beskæftigelse eller noget som helst andet...

Stigende indflydelse fra udenlandske kapitalfonde som ejere af dansk landbrugsjord er formentligt lodret indifferent over for miljø- og klimabøvl inden for kongeriget - det er ligesom ikke deres problem, vel?

Hdrefter er spørgsmålet: Hvor meget spytter de i kassen hos såvel Landbrug og Fødevarer - og partiorganisationerne???

Eric Mård, Lillian Larsen, erik pedersen, Mogens Kjær, Eva Schwanenflügel, Troels Ken Pedersen, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, søren jensen, nanna Brendstrup, jens christian jacobsen, Karen Grue, Mogens Holme, Jesper Kloppenborg, Jesper Johannsen, Mette Johansson, Torkil Forman, Alvin Jensen og Rune Stilling anbefalede denne kommentar

Det er en farce. Den nye regering er en farce. Socialdemokratiet er en magtliderlig, inkompetent og landsødelæggende farce. Der sker ikke noget før hele banden ryger ud på r.. og albuer

Lillian Larsen, erik pedersen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Troels Ken Pedersen, Steen K Petersen, Harald Viuff, Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, jens christian jacobsen, Mogens Holme, Jesper Kloppenborg, Jesper Johannsen, Mette Johansson og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Noget af det vigtigste i den her diskussion om landbruget er, at den enkelte landmand ikke gør noget forkert. De passer bare deres arbejde og forretning som så mange andre. Og det gør det virkelig godt. Det der er galt er politikken og den bagvedliggende finanssektor. En politik, som fordre konventionel landbrug gennem en forældet tilgang til landbrugsstøtte. En finanssektor, som har presset landbruget op i en gældsfælde på lovninger på evige stigninger på landbrugsjord op gennem 00'erne. Det har efterladt landbruget i en gældsfælde med en gæld tæt på 300 milliarder kr.. En gæld, som med død og vold skal indfries til den økonomiske elite. Miljø eller ej.

Igen. En ureguleret kapitalisme er roden til alle ødelæggelser i verden. Men det er blå mennesker ude af stand til at forstå.

Lillian Larsen, erik pedersen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Inge Lehmann, jens christian jacobsen, Inger Pedersen, Susanne Kaspersen, nanna Brendstrup, Kim Houmøller og Karen Grue anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

En tysk undersøgelse viser, at mennesker, som har en formue på 20 millioner euro og derover udleder 2.300 tons CO2 årligt grundet deres livsstil.

10% af verdens rigeste er årsagen til 50% af verdens CO2 udledninger. Skal de 90% betale prisen for de 10% svineri?

Fratag de rigestes forbrug og red verden uden de helt store forandringer. Så let kunne det være. Men de rige har købt sig ind på selv Socialdemokratiet i Danmark, som ellers lige er blevet kåret som nummer et på det listen over mindst korrupte lande i verden.

Lillian Larsen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, jens christian jacobsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Meld Jer ind i andelsgaarde.dk
det er en dråbe i havet. Gør det alligevel

Kirsten Nielsen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Peter Gløde, Mogens Holme, Susanne Kaspersen og nanna Brendstrup anbefalede denne kommentar

De har det altså festligt i den nye regering. Der skal ikke mangle noget til dem, der har i forvejen, og sociale tabere stemmer alligevel ikke på socialdemokraterne.

Lillian Larsen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Inge Lehmann, Mogens Holme og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

En langt værre tilsvining af miljø og mennesker, der kommer fra det danske kandbrug, er PFAS og derivater heraf:
Når der sprøjtes med pesticider på marker, så risikerer planterne at blive forurenet med de stort set unedbrydelige PFAS-industrikemikalier. Herfra kan de ophobe sig i mennesker gennem fødekæden og øge risikoen for skader på immunsystemet, give kræft og en række andre sygdomme.
Første led i årsagssammenhængen kommer fra forskningsresultater fra en undersøgelse i det fagfællebedømte ‘Journal of Hazardous Materials Letters fra Texas Tech University i USA:
Forskerne bag undersøgelsen fandt PFAS i syv ud af ti udbredte såkaldte insekticider, insektdræbende pesticider, solgt på det amerikanske marked. Stofferne er imiidlertid også tilladt i EU og resten af verden.
https://ing.dk/artikel/forskere-finder-pfas-pesticider-spredt-paa-dyrked...
Og selv hvis minster og styrelse forbyder brug af de 7 pesticider får landmændene bare dispensation. Det gør de altid. Og dispensationer forlænges uden undersøgelser af nogen art. Bare landmanden ringer og spørger.

Eric Mård, erik pedersen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Steen K Petersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Jesper Johansen det står faktisk værre til.
https://www.theguardian.com/environment/2023/jan/31/emissions-divide-now...

Så vi har vitterligt nået det punkt, at hvis vi fjerner de 1 procent rigeste i verden, får vi købt rigtig meget tid til at omstille til en fossilfri verden for at undgå de værste temperaturstigninger.

erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Torben Kjær Andersen

Ja, det er svært med al den menneskelige påvirkning af klimaet, kampen mod sult og sygdom hvis den lykkes, krigen i Ukraine, daglig genopladning af et par milliarder mobiler, osv, osv.,,

Kirsten Nielsen

Denneher ekspertgruppe fortsætter så vidt, jeg kan se, også her efter valget. Altså må den være uafhængig af, om at der er valg eller ikke. Hvorfor Søren kan de ikke arbejde ufortrødent videre?