Udviklingspolitik
Læsetid: 7 min.

Forestillingen om, at man kan bekæmpe fattigdom og klimaforandringer for de samme penge, er »trylleri«

Størstedelen af klimabistanden tages fra udviklingsbistanden, og udviklingspolitik skal gå hånd i hånd med klimatiltag, lyder det fra regeringen. Det møder kritik fra eksperter, der frygter, at man misforstår modtagerens situation
I den konfliktfyldte Tigray-region giver det ikke mening at investere i klimatiltag, når der er brug for mad og vand nu og her

I den konfliktfyldte Tigray-region giver det ikke mening at investere i klimatiltag, når der er brug for mad og vand nu og her

Eduardo Soteras

Indland
15. februar 2023

Udviklingsbistand kan godt bruges til klimatiltag, og det kan give mening at tænke klima mere ind i udviklingspolitik. Det er dog langt fra sikkert, at det altid er en god idé. Danmark er nødt til at slippe fokussen på »egne kortsigtede interesser« og huske, hvem modtageren af bistanden egentlig er.

Sådan lyder det fra to eksperter, efter Dan Jørgensen for nylig sagde i Information, at det giver mening, at klimatiltag finansieres af midler, der egentlig skulle gå til udviklingsbistand. Tingene hænger sammen – det er ikke enten-eller, som han formulerede det.

Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker ved DIIS, giver ministeren ret i, at det er positivt, at tingene tænkes mere og mere sammen. Både hvad angår klimatilpasning- og reduktion kan der være en sammenhæng med fattigdomsbekæmpelse. Det er dog langt fra altid sikkert, pointerer han, og det har konsekvenser for udviklingsbistanden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inger Pedersen

Anders Bentsen
14. februar, 2023 - 15:20

Jamen det lyder da meget godt.
Hvordan vil du kombinere det med de sult- og fattigdomsproblemer, der ødelægger liv sådan lige her og nu?
Det var fokus førhen.

Eller er det bare ligemeget, bare de firmaer, der kan profitere af at levere fremtidig billig energi, støttes og/eller forgyldes?