Folketingsdebat
Læsetid: 5 min.

Heftig store bededagsstrid i Folketinget: »Det er spin, og det er gennemskuet«

Ingen positioner flyttede sig i lang folketingsdebat om regeringens forslag om at sløjfe store bededag. Otte oppositionspartiers ændringsforslag om at gemme sagen til efter et folketingsvalg blev afvist. De Radikale søger dialog med regeringen
Især Socialdemokratiets ordfører Jens Joel kom under beskydning under førstebehandlingen af SVM-regeringens lovforslag om at fjerne store bededag. »Ordføreren må simpelthen holde op med at forsøge at binde danskerne på ærmet, at uden det her er der ikke råd til velfærd og forsvar. For regeringen bruger jo samtidig syv milliarder kroner på at sænke skatterne,« sagde Enhedslistens Pelle Dragsted.

Især Socialdemokratiets ordfører Jens Joel kom under beskydning under førstebehandlingen af SVM-regeringens lovforslag om at fjerne store bededag. »Ordføreren må simpelthen holde op med at forsøge at binde danskerne på ærmet, at uden det her er der ikke råd til velfærd og forsvar. For regeringen bruger jo samtidig syv milliarder kroner på at sænke skatterne,« sagde Enhedslistens Pelle Dragsted.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Indland
3. februar 2023

I en seks en halv time lang debat i Folketinget torsdag gennemspilledes alle argumenterne for og imod at inddrage store bededag for at skaffe penge til Forsvaret.

Det skete under førstebehandlingen af SVM-regeringens lovforslag om at fjerne fridagen, en behandling, hvor de tre regeringspartier kategorisk afviste et ændringsforslag fra otte af de ni oppositionspartier om at udskyde en beslutning til efter et valg, så vælgerne kan få mulighed for at markere deres syn på sagen.

Et folketingsvalg skal senest komme i 2027, og pengene til Forsvaret fra fridagsaflysningen skal ifølge regeringen først bruges i 2030-33.

De Radikale støttede ikke oppositionens forslag om udskydelse, men erklærede sig i stedet klar til at »gå åbent, konstruktivt og positivt til forhandlinger om regeringens lovforslag«, som partiets ordfører Katrine Robsøe formulerede det. Hun afviste at svare på, om De Radikale vil sige ja eller nej til at afskaffe store bededag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inger Pedersen

Halleluja!
Hvor dumme tror de da virkeligt, vi er???

"Beskæftigelsesministeren svarede, at »det samlede regeringsgrundlag er en lang række prioriteter, også nogle af dem kompromiser, også noget af det, hvor vi har sat os og er blevet enige på tværs af de tre partier – også nogle gange med løsninger, der ikke var nogen, der havde haft in mente, før man satte sig til bordet«, forklarede Ane Halsboe-Jørgensen:"

Oversat til almindeligt dansk:
"Jeg aner ikke, hvad der foregår - men der er nogen, der har givet mig besked på at sige et eller andet..."

uffe hellum, Torben Siersbæk, Erik Karlsen, Bea Gustafson, Poul Anders Thomsen, Gitte Loeyche, Susanne Kaspersen, Jean Thierry, Holger Nielsen, erik jensen, Henning Andersen, Flemming Sørensen, Carl S. Rasmussen, Lise Lotte Rahbek, Steen K Petersen, Mogens Holme, Torben Arendal, Dorte Sørensen, Anker Nielsen, Claus Petersen, Ejvind Larsen, Lone Hansen, Alvin Jensen, Jeanette Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Først tog de Store Bededag, Then Berlin...

Alexander Bak, Bea Gustafson, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen, Mogens Holme, Torben Arendal, Ejvind Larsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det store spørgsmål som ingen fra oppositionen mærkeligt nok tænkte på at stille til ordførerne fra regeringen, er det om 'ekstra hænder' på plejehjem, sygehuse og i daginstitutioner, hvor regeringen påstår, at en fjernelse af Store Bededag vil skaffe flere af slagsen.

Altså med andre ord at slå fast med syvtommersøm, at 'øget arbejdsudbud' ikke er det samme som flere arbejdspladser eller flere ansatte, men det stik modsatte.

Men der kommer altså ikke lige pludselig flere pædagoger, SOSU-assistenter eller sygeplejersker ud af, at man afskaffer en fridag, tværtimod skal de samme mennesker arbejde endnu mere, og det midt i en stressepidemi, der tager kegler og kræver langtidssygemeldinger og/eller flugt fra faget.

For skolelærernes vedkommende kan det betyde afskedigelser, fordi kommunerne ikke har tænkt sig at børnene skal gå i skole en ekstra dag, men lærerne pludselig skal arbejde en dag mere.

"Fremover kan man forestille sig, at eleverne skal i skole på store bededag og i stedet for måske have en dag længere sommerferie eller juleferie, lyder det fra Danmarks Lærerforening.

Konsekvensen for lærerne bliver, at de stadig får en ekstra arbejdsdag om året, men ingen elever at undervise den ekstra dag. Det betyder, at der bliver lagt op til at nedlægge stillinger svarende til det antal timer, man får ved en hverdag mere om året, vurderer Danmarks Lærerforening."

På gymnasier og ungdomsuddannelser er det fuldstændig uvist, hvad det indebærer.

https://www.altinget.dk/artikel/det-betyder-afskaffelsen-af-store-bededa...

Faktisk regner Finansministeriet med, at forslaget vil være medvirkende til, at 2700 stillinger i det offentlige afskaffes sammen med Bededag.

Mange mister også mange penge ved sløjfningen:

"Buschaufføren og mange andre timelønnede står til at gå markant ned i løn, hvis regeringens lovforslag om store bededag bliver en realitet. Regeringen lovede ellers danskerne mere i løn, når de skulle arbejde en dag ekstra."

https://fagbladet3f.dk/artikel/saa-meget-koster-store-bededag-dig-i-loen

Pensionister og andre mister også penge, idet regeringen planlægger at 'neutralisere' den stigning i ydelser, der ellers burde indtræffe, når lønnen stiger:

"Normalt stiger overførselsindkomster som folkepension, omtrent i takt med at lønnen stiger. Men regeringen vil sløjfe den stigning i blandt andet folkepensionen, der ellers ville være blevet resultatet af at sige farvel til store bededag."

https://www.altinget.dk/artikel/regeringen-vil-fravige-normal-skik-intet...

Konservative og Danmarksdemokraterne er lodret imod afskaffelsen af store bededag, men vil alligevel ikke garantere at genindføre den.

Det forstår Enhedslisten ikke.
Hvorfor er ikke alle oppositionspartier klar til at garantere, at store bededag bliver genindført, når nu regeringen hverken er til at hugge eller stikke i?

https://www.dr.dk/nyheder/politik/konservative-og-danmarksdemokraterne-t...

De Radikale har (som sædvanligt) mere uld i mund end alle andre; de støtter afskaffelsen, men vil alligevel ikke svare på, hvorvidt de stemmer for regeringens lovforslag..

https://www.dr.dk/nyheder/politik/radikale-er-positive-overfor-afskaffel...

Der er intet godt at sige om dette fridagstyveri, og det fik de forskellige regeringsordførere skåret helt ud i pap ved at hælde floskler og spin i en lind strøm ud fra talerstolen.

Så mød op foran Christiansborg til kæmpedemonstration den 5. Februar!

Martin Hansen, Jørgen Tryggestad, Poul Anders Thomsen, Gitte Loeyche, Jean Thierry, Holger Nielsen, Mette Johansson, Flemming Sørensen, Lise Lotte Rahbek, Steen K Petersen, Mogens Holme, Ib Christensen, Carsten Bjerre, Estermarie Mandelquist, Thomas Andersen, Claus Petersen, Mathias Petersen, John Johansen, Ejvind Larsen, erik pedersen, Dorte Sørensen, Lone Hansen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Henrik Nielsen

Alle de negative kommentarer, har jo en rationel kerne! Men det har deres/vores krav om bedre velfærd, sundhed og sikkerhed også. Spørgsmålet er jo om vi kan sksfe de nødvendige penge og hænder på anden vis. Vel at mærke med samme flertal for indtægter og udgifter.

Eva Schwanenflügel

@ Henrik Nielsen

Man kunne jo blot undlade at give skattelettelser til rige arvinger, boligspekulanter og de i forvejen velhavende lønmodtagere.

Desuden beskatte den overnormale profit, elselskaber, mellemhandlere og olieselskaber putter i lommen i disse for dem så indbringende tider.

Og iøvrigt stoppe skattehuller.

Det var bare lige 'top of mind' ;)

uffe hellum, Torben Siersbæk, Marianne Wiltrup, P.G. Olsen, Bea Gustafson, Jean Thierry, Holger Nielsen, Mette Johansson, Morten Jensen, Elisabeth From, Inger Pedersen, Flemming Sørensen, Carl S. Rasmussen, John S. Hansen, Lise Lotte Rahbek, Jes Thomsen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Ib Christensen, Torben Arendal, Estermarie Mandelquist, Claus Petersen, Thomas Andersen, Mathias Petersen, Ejvind Larsen, erik pedersen, Dorte Sørensen, Lone Hansen, Peter Meyling, Mads Troest, Alvin Jensen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

@Eva
Overfinasering. Men det kan selvfølgelig gøre så vi afvikler statsgællen hurdigere.

Jesper Johannsen

Henrik Nielsen, jeg tør æde min gamle hat på du ikke er en dag over 45 år.

Regeringen har udfordret demokratiet og befolkningen /vælgerne. Fordi de tav om denne afskaffelse af store. bededag. Fordi de ikke vil lytte til og respektere befolkningens ønsker. Fordi de ikke tager en folkeafstemning. Beslutningen er en "helligbrøde". Ikke mindst angående troværdighed og tillid.
Hvordan kan en oppositions demokratisk indstillede politikere reagere troværdigt i forhold til deres vælgere angående regeringens "u-trolige" beslutning.
Kære troværdige opposition, sæt jer i respekt såvel i forhold til befolkningen som
i forhold til regeringens uansvarlige beslutning.
Brug mindretals beskyttelsen i Grundlover og forlang en folkeafstemning. hvis ikke regeringen og dens folketingsflertal ikke vil lytte og forstå befolkningens ønske
Men det kræver at 60 folketingsmedlemmer bruger deres grundlovssikrede mindretals beskyttelses ret.

Marianne Wiltrup, Poul Anders Thomsen, Holger Nielsen, Flemming Sørensen, Carl S. Rasmussen, Lise Lotte Rahbek, Steen K Petersen, Mogens Holme, Ib Christensen, Torben Arendal, Carsten Bjerre, Claus Petersen, Thomas Andersen, Ejvind Larsen, erik pedersen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Et PS: til Eva Schwanenflügel 02. februar, 2023 - 21:45

Den med lærerne skal være tilstede på skolen uden elever er allerede indført i forbindelse med afskaffelsen af lærernes 7 ugers sommerferie. Der var så megen tale om at lærerne skulle have en "normalarbejdstid" og at det var forfærdeligt at de havde 7 ugers sommerferie samt kunne gå tidligt hjem nogle dage - en ting glemte politikkerne o.a. ,at mange lærer brugte megen tid hjemme til forberedelse osv.
( Her ville det da være mere nødvendigt med en normalisering af Folketingets politikkernes ferieperiode - det ville også hjælpe på tiden til at få love ordenligt igennem med høringssvar osv........)

Ligeledes f år overførselsindkomsterne ikke i dag automatisk den samme lønstigning som arbejdsmarkedet så de kommer stadig længere og længere bagud.

Torben Siersbæk, Eva Schwanenflügel, Jean Thierry, Holger Nielsen, Inger Pedersen, Lise Lotte Rahbek, Ib Christensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Når der foreslås disse større ændringer i samfundet, så undrer det mig, at journalisterne ikke spørger ind til påvirkning af CO2 regnskabet.

Det er som om, at interessen for CO2 regnskabet, er begrænset til de tiltag der direkte handler om dette.

Kassetænkning er hvad det er.

Hvis der er flere der skal arbejde store Bededag, så er der også flere biler på vejene, fabrikken udleder CO2 osv.

Eller hvad med nedsættelse af arveafgiften, som store Bededag financierer, den giver flere penge til de mest CO2 udledende befolkningsgrupper. Hvad gør det for CO2 regnskabet?

Eller hvad betyder øget militær udgifter for CO2 regnskabet?

Det kunne være godt hvis de danske journalister begyndte at interesserer sig for det. Men det kommer nok ikke til at ske når de fleste medier er ejet af kapitalister og vækst afhængige.

Mathias Petersen, Marianne Wiltrup, Eva Schwanenflügel, Jean Thierry, Holger Nielsen, Carsten Munk, Mette Johansson, Antonieta Medeiros, Inger Pedersen, Lise Lotte Rahbek og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Morten Petersen

Sørgelig forestilling.
I de 25 år jeg har fulgt politik har jeg dog aldrig hørt “Repræsentativ Demokrati” nævnt så mange før af magthaverne. Hvorfor det skal nævnes er jo relativt åbenlyst…

Afkoblingen med den elitære magtelite, og det folk de skulle repræsentere har aldrig været større.

Jeg syntes det er så sørgeligt at se Christian Raabjerg Madsen i Debatten i aftes…
Ord er overflødige efterhånden.

Jeg efterlyser modige politikkere der tør står ved deres holdninger… også før et valg……

St. Bededag handler ikke om St. Bededag, men om et politisk magtrum der skaber afmagt og vrede i befolkningen…..

Er det politik?

Mathias Petersen, Eva Schwanenflügel, Poul Anders Thomsen, Jean Thierry, Holger Nielsen, Carsten Munk, Inger Pedersen, Steffen Gliese, Peter Meyling, Lise Lotte Rahbek, Steen K Petersen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Morten Petersen

Social Demokratiet har de ældre vælgere solidt i sigtekornet.

Arbejdsudbuddet skal jo bl.a. sikres for at understøtte den støt stigende procentuelle andel af ældre medborgere…..

Arne Pension, Ældre Check, (Ja mange ældre i vores omgangskreds syntes jo St. Bededag er et fantastisk forslag) :)

Kig dog på Ejendomskatten…… hvordan er murstensformuen mon fordelt i DK?

Holger Nielsen, Inger Pedersen og Peter Meyling anbefalede denne kommentar

@Morten Petersen
Lige præcis.
Der er mange ældre der har taget nogle gigantiske fortjenester hjem på ejendomsmarkedet de senere år,som støtter Socialdemokratiets klapjagt på de unge.
Det er virkeligt usmagelig at høre på den snak om de stakkels ældre der har "knoklet et langt liv."
De har i årevis tørret regningen af på de unge.
Og sørme om ikke de fortsætter med at snuppe de fridage som de selv har nydt godt af.

Lise Lotte Rahbek

Ja, helt enig i at miljø - klimapåvirkninger OGSÅ skal være en del af beregningerne for fremtidig økonomiske skrueøvelser

Mathias Petersen, Eva Schwanenflügel, Jean Thierry, Holger Nielsen, Mogens Holme, Mette Johansson, Inger Pedersen og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men afskaffelsen af St Bededag udvider netop ikke arbejdsudbuddet, fordi det rent faktisk binder potentiel fri arbejdskraft.

Carl S. Rasmussen

Mon folketingsmedlemmerne fra S og V ikke skulle tænke på hvad kosekvenserne bliver for dem efter næste valg.
Vælger vreden vil ramme dem.
3,5 år er ikke nok til den svinestreg de lægger navn til vil blive glemt.

Eva Schwanenflügel, Kim Petersen, Holger Nielsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Hellere bededag som arbejdsudbud end at presse arbejdsløse mere som arbejdsudbud. Siger det bare..............

Søren Kristensen

Alt hvad der sjovt, rart og giver mulighed for et åndehul eller lidt livskvalitet skal selvfølgelig afskaffes, Det begyndte med posthuset, socialkontoret, knapperne på din bilradio, som du kunne dreje på og høre musik med en melodi, butikker der handlede med andet end dameting og noget du kan stoppe i munden - og nu også St. Bededag. Hvad bliver det næste, ud over rattet i vores biler, som vi sagtens kan undvære for at få råd til såkaldt velfærd?

Jette Kjældgaard

Hvordan ved man hvor mange penge forsvarsforliget koster, når de ikke kan levere et godkendt regnskab og budget??? Meget belejligt at hovsa-tallet svarer til beregningerne for hvad ophævelse af st. bededag kan spæde i kassen.

Marianne Wiltrup, Eva Schwanenflügel, Jean Thierry, Holger Nielsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Claus Petersen

Med forslaget om at afskaffe Store Bededag, - et forslag jeg ikke støtter, - har regeringen på én gang formået at få den folkekirkehadende yderste venstrefløj til at kaste sig ud i et forsvar for en religiøs helligdag og fået de arbejderfjendske partier på højrefløjen til at kaste sig ud i et forsvar for arbejdernes rettigheder.

Det er i sig selv et mirakel!

erik pedersen, Eva Schwanenflügel, P.G. Olsen, Inger Pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

I andre tråde har jeg slået til lyd for (gen)indførelse af værneskat, sådan som den kendtes i 1950'erne, da Danmark i den kolde krigs tid var nødt til at opruste. Som det ser ud nu, er det nok kun et spørgsmål om dage eller uger, før et eller flere af Folketingets partier foreslår værneskatten indført igen.

Med de umådelige forsømmelser på forsvarsområdet, som skiftende regeringer har ansvaret for gennem de sidste 30-40 år, kan det ikke forbavse, at forsvaret nu ifølge et Rizau-telegram i dag oplyser et behov for anskaffelser for 87 milliarder kroner (i typisk medieslang, hvor man lukker øjnene for alvoren, kaldes det af TV2 for en "ønskeseddel," - den rette betegnelse ville være en "mangelliste.")

At der samtidig er behov for mere mandskab end de nuværende 4.000 er heller ikke svært at forstå, men vanskelighederne er nærmest uoverstigelige, fordi de fleste kaserner og talrige øvelsesområder er nedlagt, rigtig mange befalingsmænd er gået på pension og ikke erstattet af nye, betjeningen af materiellet stiller større krav til uddannelse end for 50 år siden. På nogle områder står vi på helt bar bund (ingen u-både, intet landforsvar etc).

De 87 milliarder kan hurtigt vise sig at være en undervurdering. Vi ved, at næsten alle offentlige investeringer kommer til at koste 50-75 % mere end først estimeret, og forsvaret er ingen undtagelse, slet ikke når der - som Statsrevisorerne har påvist - er dramatiske problemer med økonomistyringen i Ellemanns ministerium.

Hvad ved vi om værneskatten i 1950'erne? Prøv at læse på dette link:

https://www.folketingstidende.dk/samling/19541/lovforslag/L10/index.htm

Her kan vi se, at værneskatten i skatteåret 1955/56 for indkomster på over 300.000 kr. udgjorde 50.450 kr. af de 300.000 og 25 % af resten. Ved en indkomst på 1 mio kr. var værneskatten således på ca. 225.000 kr. For mindre indkomster på mellem 12.000 og 40.000 kr. (de 12.000 var nok en normal arbejderlønning dengang) var skatten på 190 kr. af de 12.000 og 10 % af det overskydende beløb. Forresten skulle alle aktieselskaber betaler 25 % ekstraskat.

Regeringen vil afskaffe Store Bededagsferien, og antyder, at der kommer mere af samme slags. Men den kan lige så godt tage fat ved nældens rod og forberede et lovforslag om værneskat. Hvis forsvaret skal bruge f. eks. 100 milliarder kroner, og hvis behovet kan fordeles over 8 år, skal der finansieres 12 mia om året. Metoden her kunne f. eks. være:

Personskatterne (indkomstskatterne) forhøjes med 2 %, hvilket udløser et proveny på ca. 6 mia. kr. Selskabsskatterne forhøjes med 10 %, hvilket udløser et proveny på ca. 6 mia. Denne løsning er både effektiv og fair, I modsætning til bededagsfadæsen,

Niels Erlinger

Hvis formålet er at skaffe omkring 2-3 mia. til forsvaret, så kunne en af metoderne være at udbygge kontrollen med refusion af udbytteskat til udenlandske aktionærer.

Her kunne man måske lave en regel om, at kun udenlandske aktionærer, som er navnenoteret i aktiebogen, kan få deres udbytteskat refunderet.

I stedet for at kun en person ordner al refusion af udbytteskat, så lav en afdeling hvor der er ansat 20-30 medarbejdere, som kun kontrollerer refusion af udenlandsk udbytteskat.

Denne metode vil give nogenlunde samme bidrag til forsvaret, som at arbejde på St. Bededag.

Hermed er der så en alternativ finansiering.

Så glem alt om at sløjfe St. Bededag.

Peter Krogh, Mathias Petersen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Lise Lotte Rahbek og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

Det ganske enkelt noget forbandet svineri, regeringen har gang i. Store Bededag er vores fridag, ikke deres. Vi er ikke deres slaver, de er valgt af og skal forestille at arbejde for os, ikke omvendt. Hvis en eneste af de røvere havde nævnt at de ville stjæle en fridag fra befolkningen, før folketingsvalget, så havde han ikke haft en kinamands chance for at plante sin fede røv i folketingssalen. Vi skal ikke finde os i at hårdt tilkæmpede rettigheder hældes i kloakken med et pennestrøg. Denne regering lægger elendigt ud og stiler mod at blive en af de mest forhadte nogensinde i dansk politik.

Marianne Wiltrup, Kim Petersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Afskaffelse af store bededag er et rip-off. En dag vi selv kommer til at betale for. Den kompensation der gives via ferietillægget vil blive modregnet i den lønpulje der er på bordet til overenskomstforhandlingerne. Det er 100 % sikkert - så igen-igen vil lønmodtagerne bliver fordret med deres egen hale.

Arbejdsmarkedsbidraget blev indført i 90erne og skulle finansiere dagpenge mv. Siden dengang er statens udgifter til dagpenge og beskæftigelsesindsats STYRT-dykket, men vi betaler stadig det samme - så her er der masser af finansiering at hente til både dette og hint...........

Iøvrigt kan man kun opfordre til at de lønmodtagere der har mulighed for det, køber erstatningsfridage for deres fritvalgskonto (hvis man har sådan een i sin overenskomst). Her tilbageføres skatten hvis man køber fridage i stedet for som lønudbetaling). På den måde kan man få sin fridag og samtidig være med til underminere dette lønmodtagerfjendtlige overgreb.

P.S. Jeg vil gerne være med til at betale for bl.a. krigen i Ukraine, de sikkerhedsmæssige udfordringer, sundhed mv. men via skatten.............

Mathias Petersen, Eva Schwanenflügel, Kim Petersen, William Kern, Inger Pedersen, Lise Lotte Rahbek og Poul Anders Thomsen anbefalede denne kommentar
Thomas Gitz-Johansen

Store Bededag er SÅ irriterende og indholdstom.

Jesper Johannsen

SVM regeringen holder fast. Vi giver os ikke, i bedste blå stil. En fredags fridag ryger fra næste år.

Men lønmodtagerne kommer snart igen. Igen med et krav om en firedages arbejdsuge med fuld lønkompensation. Mere overskud til familie, mere overskud til livet uden for arbejdslivet, som ellers lægger beslag på alle dage. Samt mindre nedslidning fysisk og mentalt i et belastende arbejde, som bliver mere og mere kompleks og krævende.

- Skidt med Store Bededag. Fremtiden byder på fri, hver fredag.

Og da flere igen er begyndt at være medlem af en ægte overenskomstbærende fagforening, kan der komme magt på bordet for mere fritid til lønmodtagere. Flere steder er det allerede udbredt. Ikke kun i Danmark, men hele EU rundt. Og det har vist sig, at en kortere arbejdsuge medfører en højere produktivitet. Arbejdstiden har været låst fast på 5 dage og 37 timer i en evighed efterhånden, samtidig har lønnen for mange været låst fast eller ligefrem skrumpet gennem reallønsnedgang alt i mens virksomhederne skovler penge ind som aldrig før. Og en solid lønforhøjelse giver flere skatte kroner i statskassen til mere velfærd.

Fire dages arbejdsuge på 30 timer med fuld lønkompensation. Og det kan kun gå for langsom.

Først skulle det gå op for den måbende befolkning, at bededagen skal omsættes til kanoner i 30-32. Det første man dengang måtte spørge om, var hvad hastværket så skal til for.
Men som tiden skrider frem åbenbares, at vi taler om en kæmpe skrøne der dækker over noget helt andet.
Ellemann og Bivognen har i regeringsforhandlingerne krævet et blodoffer hos Socialdemokraterne, hvor man viste, at man var villig til her og nu at give en varig og helt meningsløs omfordelings bod som velkomstgave til det nye makkerskab.
Gaven prøvede man at reducere til noget symbolsk, for 3 milliarder årligt udgør jo ikke andet end en spytklat i havet med sine 2,5 pro mille af det årlige budget.
Men samtidig med rummer boden beskæringer i det offentlige forbrug og gedigne skattelettelser til højindkomster, og personer, der lever af kuponklip og som modtagere af udbytte, der i år buldrer opad skal absolut intet yde.
Derfor er det efterhånden blevet klart, at krydset var salgstalen, der skulle få sneglen til at glide ned, og jo mere hult den klinger, jo mere slingrer forklaringerne naturligvis. Der står jo idiot i panden på dem, der ikke kan indse, at vi taler om en politisk og ikke økonomisk nødvendighed, men at det var Venstre1 og 2's pris for regeringsdeltagelsen.
De mange besparelser dækker ca. de mange gaver, der uddeles til Over Danmark, og hele operationen har ikke konsolideret Danmark en tøddel.
Det seneste skud i argumentationen er nu, at vi skal have nye penge. Men det er nok en næste ubærlig snakke operation, for det er der jo ikke behov for, hvis man ikke sjattede gamle penge ud.
Ser vi på udviklingen de kommende 8 år frem til 2030 kan vi prøve at forestille os en udvikling som i de seneste 8 år. Der har forøgelsen af BNP i faste priser i gennemsnit
været ca. 2%. Fortsætter dette i de kommende år, vil der i alt ske en vækst i bruttonationalproduktet samlet ca. 500 milliarder kr. Alt sammen nye penge, der kan beskattes. Så mon ikke det snarere er det, end de sammensparede påståede 24 milliarder far Bededagen der han mening af drøfte, når vi skal redde Danmark.
Jeg er klar over, at der er udfordringer. Men så lad os tale om, hvor meget de fylder, i stedet for at tvære rundt i spin og springe ud i en øjeblikkelig øvelse, hvor et politisk omfordelingscirkus er ved at røvrende den store majoritet af befolkningen.

Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Tak til Information, fordi I bragte et udmærket referat af folketingsdebatten i avisen i fredags. Der er desværre efterhånden næsten aldrig referater af de politiske debatter i nogen af de trykte medier. Bare I ville følge op med lidt referater engang imellem....

Freddie Vindberg

Regeringen fra helvede.