Baggrund
Læsetid: 5 min.

Kan Claus Hjort dømmes for at bekræfte oplysninger, der allerede har været fremme?

Centralt i sagen mod den forhenværende forsvarsminister bliver, om han kan dømmes for at bekræfte oplysninger, der har været ude i medierne, men aldrig før er blevet bekræftet
Indland
22. februar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her
Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er tiltalt efter paragraf 109, der skal sikre fortrolighed omkring hemmelige aftaler med fremmede lande.

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er tiltalt efter paragraf 109, der skal sikre fortrolighed omkring hemmelige aftaler med fremmede lande.

Mathias Svold

Det centrale spørgsmål i sagen mod Claus Hjort Frederiksen bliver, om han kan straffes for at have bekræftet oplysninger, der i vidt omfang allerede har været ude i offentligheden – men ikke tidligere er blevet bekræftet af ministre eller andre myndighedspersoner. Det siger professor emeritus i strafferet Jørn Vestergaard, efter at statsadvokaten i Viborg tirsdag har rejst tiltale mod den 75-årige venstremand.

»Jeg vil mene, at det er en uafklaret retstilstand. Vi har at gøre med oplysninger, som har cyklet rundt i offentligheden som en slags offentlig hemmelighed, men som ikke tidligere er blevet bekræftet. Der er både noget, der kan tale for, at han bliver dømt, og noget, der kan tale imod, og nu skal en domstol altså lægge snittet,« siger professoren.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Petersen

Hvem har slettet min kommentar fra tidligere? … er Information begyndt med censur??

Rainer Lippold

Interessant er, at anklagemyndighed åbenbart ser sig nødt til at i dag sende en pressemedde ud, for at forsvare anklagen. Så meget om "vi udtaler os ikke om verserende sager".

Dorte Sørensen

Godt at sagen bliver prøvet ved domstolen.
I mine øjne handlede CHF ret tåbeligt ved at være så åbent mundet - "bare" for at ville jorder den daværende forsvarsminister Trine Bramsen.

Men noget godt kan der måske komme ud af sagen - måske får befolkningen mere viden om hvad der kan indgås hemmelige aftaler om og med.

Torben Nielsen, Jesper Kloppenborg, Ejvind Larsen, Ole Olesen, David Zennaro, Alfred Rosen, Steen K Petersen og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
Jørgen Larsen

Utrolig så mange, der tilsyneladende VED HVAD han helt specifikt tiltales for. Det kunne jo tænkes, at tiltalen omfatter andet end nævnte bekræftelse.

Man er altså ikke ansvarsfri fordi noget er en 'offentlig hemmelighed' - altså hvad der i virkeligheden kun er en mere eller mindre velunderbygget formodning. CHF har sikret sig, at det ikke længere er en 'offentlig hemmelighed', men en kendsgerning. Hvad har været hans motiv? Næppe hensynet til landets sikkerhed.

Frederik Schwane, Inger Jensen, Ejvind Larsen, Ole Olesen og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Mit - ganske private bud:
- CHF ville drille S-forsvarsministeren.
- han snakkede "for højt" om kabel-tapningen - og gjorde dermed rygter til officielle kendsgerninger
Den kabel-tapning, som "alle" kendte til, men nu blev det officielt erkendt.
Træls!
- det var IKKE velset af "bestilleren af oplysningerne/samarbejdspartneren" USA
- så kom bøvlet med aflytningen fra USA af bl.a. Angela Merkel... Ups!
- USA har formentligt har brokket sig markant - og krævet drastiske skridt over for "ulovlighederne"
- Den danske regering + efterretningstjeneste klapper hælene sammen og parerer ordre
- og rejser sag - i hvert fald sådan bare for et syns skyld...

Herefter er mit gæt:
Der vil findes formildende omstændigher/uklare forretningsgange/Hjortens alder og familiære omstændigheder - så sagen kan henlægges, samtidig med, at "vi" kan forsikre USA om, at "vi" skam har gjort alt muligt for at opklare, udrede og afstraffe denne skammelige ugerning, der jo på det nærmeste bragte selveste Verdensfreden i fare...

Eller hvad?

erik jensen, Torben Nielsen, Inger Jensen, Jesper Kloppenborg, Ejvind Larsen, Anders Graae, Peter Mikkelsen, David Zennaro, Lillian Larsen, Flemming Sørensen, Arne Albatros Olsen, Mogens Kjær, Birgit Rosengreen, uffe hellum, Steen K Petersen, Søren Fosberg, Claus Petersen og søren ploug anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Jeg forstår at Dorte Sørensen nok forstår at USAbliver vred på Hjort men samtidig tror at vi får noget at vide om hemmelige aftaler.
Hvis vi får noget ar vide om hemmelige aftaler, så er de vel ikke hemmelige mere. At vi har hemmelige aftaler er ikke en hemnelighed, men om hvad ved vi ikke præcis, vi kan kun gætte, det er vel det er en hemmelighed går ud på .Pigen spørger en anden pige om hun kan holde på en hemmelighed og svarer ja, men tilføjer, det kan du tilsyneladende ikke, for så ville du holde mund.
Alle vidste at Sverige havde hemmelige aftaler med USA , selv om landet var neutralt. Hvad disse aftaler gik ud på vidste kun de indviede og spionerne som Sverige har haft så mange af har derfor altid sværmet rundt i landet og på kontorerne for at fortælle fjenden, jeg tror det var Sovjet og nu russerne, hvad Folkehjemmet havde gang i. DK har i over 70 år leveret oplysninger til USA.Det er ikke en hemmelighed. Det må bare ikke siges højt. Deri består brøden .

Dorte Sørensen

jens peter hansen - min anke gå mere på om det er i orden i et demokrati ,at nogen regeringen osv - kan indgå hemmelige aftaler med andre stater. I mine øjne er det et demokratisk problem - Se fx. aftalen om at USA godt måtte have atomvåben på Grønland - det blev først opdaget, at der var en sådan aftale da et fly faldt ned.

PS: Hørte i P1-morgen at der er mange måder ,som CHF kan undgå en retssag på. Fx. hvis forsvaren og CHF får åbne døre så kan anklageren stå i samme problem som CHF er anklaget for , når denne læser anklagen op i retten. Derfor er der stor sandsynlighed for at anklageren må trække sagen. - Bare et af eksemplerne , der blev givet.

Michael Hullevad, Ejvind Larsen, Ulf Johannesson, Peter Mikkelsen, David Zennaro, fin egenfeldt, Alfred Rosen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

NSA, med hjælp fra FE, har målrettet indhentet data – spioneret – mod norske, svenske, tyske og franske politikere og embedsmænd gennem dette såkaldte dansk-amerikanske samarbejde, hvor vores politikere var dem som tog mod de amerikanske ordre.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, den daværende tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, og den daværende tyske oppositionsleder, Peer Steinbrück...you name it!

Og så lige resten af befolkningerne I disse lande.

Når vores politikere og sikkerhedstjenester leger James Bond, og bliver opdaget, så ligger der nok en eller anden straf gemt til os fra hver af disse lande. Så'n hen af vejen. Og den rammer dig og mig. Så op i røveren med FE, PET, Claus Hjort og resten af det politiske slæng!

uffe hellum, Ejvind Larsen og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Fint, at sagen kan få en afslutning, omend det bliver via en domstol. Resultatet er givet på forhånd. Jvf. punkt 22 kan CHF kun dømmes uskyldigo, i og med at man kun kan dømmes, hvis det man har afsøret vitterlig ér en statshemmelighed. Men siden ikke engang pressen har nogen idé om hvad en sådan hemmelighed skulle gå ud på, så er der ikke nogen hemmelighed, for ellers ville vi - eller i det mindste pressen - jo allerede kende til den. Case closed.

Torben Kjær Andersen

Hvis han dømmes er netop det vel et problem for sikkerheden, nemlig en bekræftelse på, at det, han omtalte blot var en beskrivelse ag virkeligheden.

Torben Nielsen, Ejvind Larsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Dorte Sørensen 21. februar, 2023 - 20:54

Det lykkedes Trine Bramsen at nosse FE-sagen fuldstændigt op.

3 FE chefer bliver hjemsendt på baggrund af en indberetning og
pressemeddelelse fra TET - og efterfølgende konkluderer
FE-kommissionen, at der ikke er grundlag for at drage nogen til
ansvar eller at rejse kritik af FE i sag om videregivelse af oplysninger
om danske borgere.

Trine Bramsen overreagerede totalt - og i mellemtiden bliver FE chef
Lars Findsen udsat for rumaflytning og efterfølgende anklaget for at have
røbet detailler om det tophemmelige NSA-FE samarbejde til sin mor,
sin bror og sin kæreste.

Det er fuldstændigt udenfor skiven.

Det tjener Claus Hjort Frederiksen til ære, at han er gået ind i sagen til støtte
for Lars Findsen - han kunne have klappet kaje helt uden problemer og have undgået en masse ævl og kævl, herunder en omkostningstung og tidskrævende retssag.

Jeg tror USA er fuldstændig ligeglade med, hvad prut-danske amatører fjoger rundt med. Claus Hjort havde jo ret i, at vi allerede var blevet informeret af Snowden. Når det er sagt skal han selvfølgelig holde sin mund.

Den egentlig skandale er stadigvæk, at danske toppolitikere i årevis har set igennem fingre med massiv, ulovlig overvågning, men det viser sig jo bare gang på gang, at de er nogle fabelagtige amatører og opportunister. Den nye generation synes dog i en klasse for sig selv.

Jeg må erkende, at jeg her mest bare har læst overskrifter. Claus Hjort var som beskæftigelses minister kynisk i forhold til arbejdsløse og syge. Jeg er ikke skadefro, men har på ingen måde ondt af manden. Er han uskyldig skal han frikendes. Er han skyldig skal han dømmes en passende straf.

Jane Nielsen, Ejvind Larsen, Per Klüver, Kim Houmøller og Rune Stilling anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Torben Lindegaard
Jeg er ikke Trine Bramsens fans (har ligesiden hun var IT-ordfører, ment at det vare meget "vås" hun kom med )- men hvis hun ikke havde reageret efter Tilsynes barske kritik , så var hun nok også kritiseret.
Når LF blev rumaflyttet af sine tidligere medarbejdere - må det vel ha' haft en grund - Det er ikke til at vide hvad der er op og ned i den sag .
Men når en person som CHF kommer med de oplysninger - mod hans tavshedspligt - "bare" for at jorder Trine Bramsen så er det da for dumt.

Torben Nielsen, Ejvind Larsen og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Dorte Sørensen 22. februar, 2023 - 12:12

Hvor har du det fra, at Claus Hjort Frederiksen udtalte sig i FE sagen
for at jorde Trine Bramsen ???

Jeg har set interviewet med CHF hos Lippert.

Jeg så det faktisk live, og blev ikke specielt overrasket over "afsløringerne"

Jeg havde allerede læst det hele her i Avisen -
og dit forsøg på at motivfortolke CHF er en vildand uden baggrund i fakta.

Min vurdeing er derimod, at CHF udtalte sig i sagen til benefice for
Lars Finsen, som var blevet totalt kørt over af Trine Bramsens helt
fejlagtige reaktion på TET's særlige undersøgelse af FE på baggrund
af materiale indleveret af én eller flere whistleblowere - en undersøgelse,
der blev fuldstændigt tilsidesat af FE-kommissionen, der fuldstændig
frikendte FE.

Jeg har ingen specielle følelser hverken for eller imod FE; men jeg bryder
mig da slet ikke om at se et menneske blive kvast af systemet.

Dorte Sørensen

Torben Lindegaard - Jeg har ikke set interviewet med Lippert - kun hørt om omtaler og hørt CHF udtalelser i fx. P1 - Her var han klart efter Trine Bramsen .

Jeg er også imod, at folk bliver kørt over i systemet - men hvem af os der mest motivfortolker til fordel eller modsat for CHF er jeg i tvivl om.
Den senere frikendelse af FE er der da også et spørgsmål ved , da "vi" aldrig har hørt om hvad der blev bedt om at undersøge osv.

Torben Nielsen, Ejvind Larsen og Per Klüver anbefalede denne kommentar

Det er ikke første gang at en efterretningstjeneste vil puste sig selv op ved overdreven hemmelighedskræmmeri. Jeg kommer jo straks til at tænke på Kejsergadesagen. Her blev det afsløret )af Politisk Rvy og Information) at efterretningstjenesterne aflyttede telekommunikation og delte oplysningerne med CIA. Journalisterne blev arresteret og anklaget efter samme paragraf som i den foreliggende sag. Det hele endte med nogle dagbøder! Selvfølgelig skulle CHF have holdt sin mund, men så er den heller oikke værre. Skaden er blevet langt større ved at køre både den og sagen mod Findsen op på den måde. Måske kunne man have kaldt CHF og Findsen ind til 'kammeratlig samtale', holdt sin kæft og glemslen havde sænket sig. Og så afslører sagen at kontrollen med efterretningstjenesterne er ganske utilstrækkelig. Men den - efter min mening mere interessante diskussion - drukner helt.

Michael Hullevad

I "Hemmelige tjenester" holder man mund og nægter ALT! Sådan skulle det ikke være.
Hvis Trine Bramsen havde læst på lektien var der ikke sket en skid. Så havde man ordnet vasketøjet internt. I stedet blev der foretaget arrestationer af ledende medarbejdere i FE og PE fik til opgave at "spionere" mod kollegerne i FE. Hvad tænker de udenlandske eterretnings tjenester om slig amatørisme. Det har nok ikke gjort dem venligere stemt, til stor skade for DK.