Klimaloven
Læsetid: 8 min.

Klimarådet dumper regeringens klimaindsats for tredje gang

Regeringen har stadig ikke anskueliggjort, at klimamålene for 2025 og 2030 kan nås, og heller ikke Danmarks EU-forpligtelser ser ud til at kunne klares med den nuværende politik, siger Klimarådet i hård dom over den politiske indsats. Kun hurtig indsats over for landbruget kan give håb
Landbruget vil i 2030 stå for næsten halvdelen af de danske drivhusgasudledninger

Landbruget vil i 2030 stå for næsten halvdelen af de danske drivhusgasudledninger

Magnus Hove Johansson

Indland
1. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Hvad sker der, når man dumper for tredje gang?

På de videregående uddannelser betyder det typisk, at man må gå. Med Klimarådets underkendelse for tredje år i træk af regeringens evne til at anskueliggøre, at de bindende danske mål i klimaloven kan nås, rejser sig spørgsmålet, hvad regeringen vil gøre? Eller rettere: Hvad Folketinget vil stille op med regeringen?

I bemærkningerne til klimaloven hedder det, at »i yderste konsekvens kan et flertal i Folketinget udtrykke mistillid til klima-, energi- og forsyningsministeren«.

Det giver dog næppe mening at afsætte en minister, som netop er tiltrådt og ikke har lod og del i den hidtidige politik på klimaområdet. Og SVM-regeringen har jo sit flertal og risikerer ikke at få en mistillidsdagsorden for klimaindsatsen imod sig.

Så det reelle spørgsmål er, hvad regering og folketing kan og vil gøre for at sikre de vedtagne klimamål, som ifølge Klimarådets aktuelle statusrapport nu virkelig er i fare.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Socialdemokraterne brugte klimasagen for at kunne danne regering. Det lykkedes. Som regering gennemfører de den Nødvendige Politik i blå forklædning med 'jobåbninger', løbtilbageholdenhed, skattelettelser til de rige og reduktion af sociale ydelser, der 'holder folk ude af beskæftigelse.'
Klimaindsatser har folketingets flertal opgivet. De henviser til DI og Landbrug & Fødevarers undskyldninger om at Danmark er et lille land, og vores udledninger ingen rolle spiller i den globale sammenhæng osv.
Af den og af mange andre grunde: Stem blankt og vær med til at organisere befolkningen politisk hvor de bor og lever.

Jesper Johannsen

Før var "vi" alle så stolte over "rettidig omhu".

Nu har vi så fået "Sådan er det jo" som erstatning.

Men nu er det jo heller ikke fordi "rettidig omhu" har gjort nogen forskel. Det lyder da bare godt. Men det var så det. Det er det samme som bæredygtighed omskrevet til Bæredygtigt landbrug. Det har vist heller ikke tjent noget godt.

Men snart. Det er det i hvert fald. Og det er så det, det "moderne" er rigtig god til. Smart. Eller med andre ordre ord: Vi bliver fyldt op over ørerne med vrøvl og salgsgas. Og er blevet det i årtier.

Dorte Sørensen

Tak for den gennemgang - Så blegner al den tale om Stor Bededags afskaffelse - men en sådan indblanding i Den danske model - ser ud til at være vigtigere end at tage fat på klimaproblemerne.

Ove Junne, Rasmus Kristiansen, Torben K L Jensen og Mikael Benzon anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Arrogancen hos regeringen, er nået sådan et niveau, at jeg er i tvivl, om de overhovedet gider at læse rapporten fra Klimarådet.

Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Rune Stilling, Ole Olesen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Det er SÅ pinligt, at regeringen heller ikke på dette punkt ikke kan, ikke vil eller ikke formår at omsætte aftaler til handling.

Ete Forchhammer , Inger Pedersen og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

I dag afskaffer regeringen så store Bededag. Hvilket betyder en dag mere med produktion på fabrikkerne, en dag mere med kørsel til og fra arbejde, en dag mere med indtjening osv.

Disse effekter vil alle betyde en øget udledning af CO2.

Sikkert ubetydelig, men alligevel så viser det at regeringen ikke tænker klimaforandringerne ind i helheden.

De har det som et særskilt område, som der kan skrues op og ned på.

Men for at tackle klimaforandringerne, så er vi nødt til, at tænke i helheder.

Fx. så vil de skattelettelser som store Bededag skal skaffe midler til, jo også CO2 udledende, da vi ved at hvis vi giver de rigeste flere penge, så bliver de brugt på de mest CO2 udledende produkter.

Dorte Sørensen, Rasmus Kristiansen, Jes Thomsen, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Rune Stilling og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Lad os bare se det i øjnene - krig er blevet vigtigere end klimaet.
Afmagtens kolde gys risler i takt med gåsehuden.

Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Kim Morten Nissen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar

Egentligt havde jeg besluttet mig for et par kommentarer, men efter det foregående kommentarspors slutning dropper jeg det.

https://www.information.dk/indland/2023/02/viden-nok-aendrer-vores-adfae...

Jeg er forsker, og forskere arbejder på at fremskaffe den bedst mulige viden. Vi duer ikke til at lade 5 og 7 være lige. Det kan være brydsomt for os selv og en plage for omgivelserne. Derfor er det bedre at jeg for fremtiden koncentrer mig om klimaforskningen og andre gøremål.

Rasmus Kristiansen, Ove Junne og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Anders Bentsen

Ups: Min afsluttende kommentar var ikke møntet på din sidste kommentar. Det var en udmærket dialog vi havde om vertikalt landbrug.

Morten Petersen

Vores politikere fejler eklatant i disse år…..desværre ikke voldsomt overraskende…

Rasmus Kristiansen, Kim Houmøller, Thomas Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Thomas Andersen
28. februar, 2023 - 14:09

Netop!

Eva Schwanenflügel og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar