Uddannelse
Læsetid: 7 min.

Kontroversielt kinesisk ph.d.-program er udbredt på de danske universiteter

Der er indskrevet mere end 200 kinesiske ph.d.-studerende med stipendium fra Chinese Scholarship Council (CSC) på de danske universiteter. Kontrakten med CSC indeholder krav om at servicere regimets interesser og økonomiske sanktioner til familiemedlemmer, hvis studierne afbrydes. DTU er stoppet med at optage CSC-studerende. Aarhus Universitet sætter optag på pause, mens man undersøger sagen
»Vi er ved at undersøge til bunds, om de samme forhold, der har været fremme i Sverige, gælder for vores ph.d.-studerende, så vi på et oplyst grundlag kan træffe en beslutning om, hvad der nu skal ske,« siger David Egholm, som er prodekan på Natural Sciences på Aarhus Universitet.

»Vi er ved at undersøge til bunds, om de samme forhold, der har været fremme i Sverige, gælder for vores ph.d.-studerende, så vi på et oplyst grundlag kan træffe en beslutning om, hvad der nu skal ske,« siger David Egholm, som er prodekan på Natural Sciences på Aarhus Universitet.

Casper Dalhoff

Indland
13. februar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Rettelse: Det fremgik tidligere af denne artikel, at der ikke er ph.d.-studerende med stipendium fra Chinese Scholarship Council (CSC) indskrevet på Københavns Universitet (KU). Oplysningen, der er leveret af KU, er dog forkert, og universitetet forklarer nu, at der p.t. er indskrevet 139 ph.d.-studerende, hvor finansieringen helt eller delvist er fra CSC. KU er dermed det universitet i Danmark med flest CSC-studerende. Information følger op med et interview med universitetet om sagen.

Loyalitet over for Kina. At servicere regimets interesser. Og aldrig at deltage i aktiviteter, som er i modstrid med de kinesiske myndigheders ønske.

Det er vilkårene for de ph.d.-studerende, der får stipendier fra det kinesiske program Chinese Scholarship Council (CSC). Og dem findes der mere end 200 af på de danske universiteter, viser en rundspørge til alle landets otte universiteter, som Information har foretaget. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Svend Jespersen

Og det giver måske anledning til endu en gang at undersøge det emne, som bliver omtalt i linket herunder, nemlig forbindelsen mellem Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og dets kinesiske Music Confucius Institute.

https://www.dkdm.dk/en/node/448

uffe hellum, Kim Gammelgaard, Josephine Kaldan og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hele denne rejsen omkring i uddannelsesøjemed har totalt taget overhånd.

William Kern, erik jensen, Svend Jespersen, Josephine Kaldan og Jesper Kloppenborg anbefalede denne kommentar

Det er rigtig fint at have opmærksomhed på de kinesiske studerendes levevilkår i DK og kravene o at vende tilbage til Kina, som betaler for forskeruddannelsen.
- det er vel heller ikke helt uvæsentligt at Universiteterne får gratis arbejdskraft

Når ‘naivitet’ og økonomi går hånd i hånd

Bemærk også, at studerende fra Kina ikke betaler skat i Danmark af arbejdsindkomst på op til ca. 49.000 kr. Det skyldes, at de såkaldte Færø-regel, der oprindelig skulle hjælpe færøske studerende i København, er udvidet til at gælde for stort set alle udenlandske studerende.

Skatteministeriet skriver herom på sin hjemmeside (om udenlandske studerendes fritagelse for beskatning):

7) Kina
Kinesiske studerende er fritaget for beskatning af arbejdsvederlag optjent her i landet, der er nødvendigt for deres underhold. Fritagelsen gælder dog kun for arbejde, der ikke har forbindelse med den pågældendes studieophold, jf. artikel 21, stk. 1, litra (iii), i overenskomsten af 26. marts 1986 med Kina. En fritagelse skal dog, jf. artikel 21, stk. 2, kun vedvare i en sådan periode, som med rimelighed og efter sædvane er nødvendig for at fuldføre uddannelsen. En fysisk person kan aldrig opnå begunstigelsen i mere end 5 år fra begyndelsen af et sådant studium eller uddannelse at regne.