Store bededag
Læsetid: 4 min.

Krav om fremmøde til store bededagsafstemning kan koste danske arbejdspladser, mener Venstre

Eftertiden bør vide, hvem der ville afskaffe store bededag, mener fem partier, som vil have samtlige politikere til at stemme om sagen. Venstre kalder det »chokerende« og et udtryk for »manglende politisk modenhed« fra partierne
Folketinget bruger normalt clearingaftalen, når der skal stemmes om lovforslag. Clearing er en uformel aftale mellem partierne, der sikrer, at medlemmer kan blive væk fra afstemninger, uden at det ændrer på et eventuelt flertal.

Folketinget bruger normalt clearingaftalen, når der skal stemmes om lovforslag. Clearing er en uformel aftale mellem partierne, der sikrer, at medlemmer kan blive væk fra afstemninger, uden at det ændrer på et eventuelt flertal.

Ida Marie Odgaard

Indland
27. februar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Kampen om store bededag er så godt som afgjort, men tirsdagens afstemning kommer ikke til at foregå, som den slags plejer.

I weekenden udsendte fem partier en pressemeddelelse om, at de vil bryde den såkaldte clearingaftale, der normalt betyder, at ikke alle politikere behøver at være tilstede i salen ved samtlige afstemninger.

SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige mener nemlig, at sagen er så principiel, at alle folketingsmedlemmer bør give deres holdning til kende. Så principiel, at eftertiden skal kunne se, hvad hvert enkelt medlem har stemt. 

Men spørgsmålet deler Folketinget, og De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, der ellers også er imod afskaffelsen af store bededag, har på Twitter kaldt ideen »politiske drillerier«, som han ikke vil deltage i.

I regeringen er man også uforstående over for, hvorfor clearingaftalen skal brydes – særligt fordi det betyder, at miljøminister Magnus Heunicke har måttet aflyse en tur til Indien for at deltage i afstemningen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Dette er jo et opgør med den idiotiske måde, regeringen forsøger at få os til at tro, at værdi i samfundet skabes på.

Per Christensen, Morten Kjeldgaard, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Lise Lotte Rahbek, Inger Pedersen, Mathias Petersen, Ole Andersen, Alvin Jensen, Anders Reinholdt, Susanne Kaspersen, Poul Søren Kjærsgaard, erik pedersen, Tommy Clausen, Dorte Sørensen, Marianne Jespersen, Henrik Bentzen, Mette Rasmussen, Ole Olesen, Holger Nielsen og Jesper Johannsen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Tænk at man skal møde på arbejde.

Morten Kjeldgaard, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Gitte Loeyche, Alvin Jensen, Flemming Sørensen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Egon Stich og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Et være bøvl at skulle rejse til Danmark fra Den Dominokanske Republik bare for at trykke på en knap. Findes der ikke en app for sådan noget?

Freddie Vindberg

Verdens dårligste show. Og regeringen startede det.

Eva Schwanenflügel, P.G. Olsen, Carsten Munk, Mathias Petersen, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Mogens Holme, Lene Basballe og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

Jeg ved godt. at store bededagsferien ikke rammer mig, da jeg er på pension, MEN alligevel - jo det gør det, fordi der er mange ting, der foregår i bededagsferien - konfirmation, hveder og meget mere, ikke at forglemme at de personer der passer deres arbejde får en fridag mindre.
Regeringen er tosset, fordi de vil ikke indse, at de griber ind i arbejdsmarkedet, og tror de kan slippe godt fra det. Men de kan ikke tænke så langt, at der er valg inden for 4 år, og vælgerne bestemmer, hvem der skal sidde på tinge. Vi kan fyre dem til den tid, og lur mig, de får mange tæsk, og hvem taber flest vælgere. Der er ikke maget tilbage af de tre idiot partier.
Jeg ved ikke om nogen af dem kommer ned i nærheden af spærregrænsen, men jeg tror de nærmer sig, og ryger de ud på røv og albuer jubler jeg. Jeg stemte ikke på nogen af dem sidste gang, og det er jeg meget glad for i dag. De kan ryge og rejse på første klasse som Den Lille Svindler nok gør, jeg kommer ikke til, at savne de fjolser.
Dette er "kun" et indlæg om min mening om de tosser, der tror de ved alt! Men ikke en skid om, hvad der foregår ude i den danske hverdag.

William Kern, Peter Blondin, Jesper Sano Højdal, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Mathias Petersen, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Egon Stich, Tommy Clausen, Henrik Bentzen og Mette Rasmussen anbefalede denne kommentar

Regeringen har vel selv bestemt afstemningsdagen? så hvad hyler de over.

William Kern, Peter Blondin, Eva Schwanenflügel, Sven Elming, Per Klüver, Rolf Andersen, Gitte Loeyche, Lise Lotte Rahbek, Mathias Petersen, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Tommy Clausen, Marianne Jespersen, Henrik Bentzen, Mette Rasmussen, Inger Pedersen og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Burde det ikke mere reglen end undtagelsen, at de Folkevalgte mødte op ved afstemningerne.
Jeg har aldrig glemt hvor få Folketingsmedlemmer, der var med ved afstemningen om at føre Danmark med i Irakkrigen.

Den er eller god ,når socialdemokraterne nu siger at det er forfærdeligt, at disse partier bryder med gl. regler - hvad så med at socialdemokrater lige har løbet fra indgåde aftaler aftalt med deres gl. støttepartier med begrundelsen at nu var der ikke flertal for aftalerne i Folketinget - (men er det ikke mere for ,at socialdemokraterne ikke længere vil stå ved deres gl. vedtagelser - hvordan kan vælgerne nogensinde mere have tillid til en socialdemokrat?

Peter Blondin, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, P.G. Olsen, Mette Rasmussen, Per Klüver, Rolf Andersen, Gitte Loeyche, Lise Lotte Rahbek, Inger Pedersen, Mathias Petersen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Susanne Kaspersen, Martin Mortensen, Steen Bahnsen, Mogens Holme, erik pedersen, Egon Stich, Tommy Clausen og Carl S. Rasmussen anbefalede denne kommentar

Der er som om, at Pape kun kan ses et et lys nu. Bare tanken om ham emner af ....en stakkels klovn (på den gode måde), der også er til fis og ballade. Det må være pga. den her:

Der var en, der helt seriøst spurgte mig på vejen herind: 'Går du af som formand?' Så kiggede jeg ham i øjnene og spurgte: Er det et seriøst spørgsmål?

Og det var så efter Ekstra Bladets offentliggørelser.

Henrik Jandorf

Bring Bager-konen, Bageren og den lille Bagerdreng fra Christiansborg til Vridsløselille.

Da Anders Fogh Rasmussen kort før lukketid fredag d. 21. marts 2003 gennemtvang den vigtigste folketingsbeslutning siden 2. Verdenkrig, nemlig beslutningen om at sende hvad der viste sig at blive 43 danske soldater i døden i en ulovlig angrebskrig på fremmed grund, så stemte 61 for (V, K og O), og 50 imod (S, R, SF, Ø, KF og Siumut). Hvad de sidste 68 'ansvarlige' folkevalgte mente denne dag var 'uden betydning'. Afstemningen foregik efter den såkaldte clearingaftale, som betyder, at ikke alle politikere behøver at være tilstede i salen ved samtlige afstemninger.

I morgen, tirsdag, stemmes om afskaffelsen af Store Bededag, og 5 partier vil bryde clearingaftalen og har derfor bedt alle om at møde og stemme. Dansk Folkeparti holder på, at navnene på de politikere, der vil afskaffe Store Bededag, skal frem: "Ligesom man i gamle dage opstillede skamstøtter over vigtige personer, der svigtede, når det virkelig gjaldt, så vil vi have navnene på dem, der stemmer for det her attentat mod dansk kultur."

Den frifundne dokumentfalskner, Morten Messerschmidt, den Sidstedags Hellige
Vogter af 'danskheden', vejrer ny luft og agerer atter som smålighedens frontløber og fordobler sine anstrengelser efter at have glemt sit mål.

"Store Bededag stammer fra en forordning af 27. marts 1686 som en "ekstraordinær, almindelig bededag", placeret den fjerde fredag efter påske. Dagen var én af i alt 3 faste- og bededage, indført af Hans Bagger, biskop i Roskilde fra 1675 til 1693.
Store Bededag startede allerede aftenen før. Klokken 18 skulle der ringes med kirkens største klokke, og så skulle "boder, kældre og kroer" som solgte drikkevarer lukke. Næste dag skulle alle - i ordentlig tid og ædru - komme i kirke. Man skulle faste, indtil alle gudstjenester var overstået, og afholde sig fra arbejde, spil, leg og anden "verdslig forfængelighed". Det var også forbudt at foretage rejser - dog med undtagelse for dem, der var ansat i postvæsnet."

Også SF holder fast i, at befolkningen skal vide, hvad de folkevalgte mener i denne for vort land så livsvigtige beslutning:
»Sagen er ekstremt principiel, og der er noget principielt i, at danskerne skal vide, hvor deres folketingspolitikere står i den sag,« siger gruppeformand Karina Lorentzen Dehnhardt.

Hvor dybt! 'Vi forlanger i pricippet at vide, hvad I principielt mener.' En afgrund af visdom ligger gemt heri.

Venstres Lars Christian Lilleholt kan på vegne af partiets gratis bonusrunde tage det helt let og kalde det »politiske drillerier«:

»Resultaterne er jo givet, så det betyder bare, at der kan være ministre, der ikke kan passe deres arbejde, og i yderste konsekvens vil det betyde, at vi mister danske arbejdspladser, fordi der skulle have været et stort erhvervsfremstød i Indien i de kommende dage,« (?????!!!!!!!)

Forstår I politikere, at jeres vælgere sættes skakmat, uanset om spillets regler følges eller ikke? Er det muligt at forstå, hvorfor vi synes I er uduelige og ikke jeres jobs værdige, når I for jeres tårnhøje gage ikke kan løfte jeres kerneopgaver? At I er uden substans og konsekvent hæger om jeres sæde, fremfor at pleje det mandat, I blev valgt ind på? At jeres løfter og argumentation svajer i vinden, alt efter hvad det nu kan betale sig at stå for?

Om det handler om mink, Lynetten,, varmecheck, landbrugsskandalen, uværdig adskillelse af muslimske familier, ulovlig grænsekontrol eller afskaffelse af Store Bededag, der blev forsøgt taget som gidsel for at skaffe midler til dødbringende våben - al det spiller ingen rolle, for I SLIPPER FOR TILTALE, NÅR I GANG PÅ GANG BEVIDST BRYDER LOVEN ELLER ANDRE FORMER FOR REGLER - ADFÆRD GANSKE ALMINDELIGE MENNESKER BLIVER STRAFFET FOR.

May You Forever Live In Hall Of Shame.

Ærbødigst

Henrik Jandorf

Annette Mørkholm

Når der træffes vigtige beslutninger i Folketinget skal alle være tilstede. Som Henrik Jandorf skriver sendte 61 politiker Danmark i krig. Der var kunne 111 tilstede den 18. marts 2003.
Den aktivistiske udenrigspolitik har kostet 69 soldater livet.
Når op mod en ½ million har skrevet under på at St. bededag ikke skal afskaffes, synes jeg det er en vigtig beslutning. Og alle navne skal selvfølgelig kunne læses efterfølgende. Marianne Jelved undslog sig med indgreb i lærerkonflikten at hun kørte i TAXA. - derved blafre det i vinden. Det skal det ikke her. Alle skal på arbejde den dag.

Per Christensen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, fin egenfeldt, Lise Lotte Rahbek og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Det er jo lige før man håber det koster danske arbejdspladser, så er arbejdtskraf udbudet jo større til de andre virksomhedder.
Så slipper vi vel for andre store bedrags dags forlig.:-)

Peter Blondin, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Der kan ikke være ret mange, der køber spinet om, at afskaffelsen af Store Bededag drejer sig om konflikten i Ukraine. Dertil kunne 2 milliarder kroner let skaffes ved at fare med lempe mht skattelettelserne. Når der er tale om et demokratisk overgreb, handler det ikke kun om den hastige proforma-proces i Folketinget, hvor ingen parter høres, men om indgrebet i den ellers så højt besungne Danske Model på arbejdsmarkedet, om det tonedøve indgreb i den delikate balance i forholdet mellem stat og kirke, om det indvarslede flertalstyranni (trods sangen om det brede samarbejde), om hele ideen om at opsige indgåede forlig, hvis regeringen ikke gider dem (og de andre partier), om afskaffelsen af helligdage som sådan, hvilket åbner en ladeport ift fremtidige "kriser", om selve tankegangen om, at vi bare skal arbejde mere og mere, fordi vækst trumfer sundhed (inkl sund fornuft) - og ja, man kunne blive ved. Desuden indser vælgerne vel det politiske spil bag: at S er sluppet for rigsretssag til gengæld for at sælge sig selv og den politiske dagsorden og uddele ministerposter til V, old and new. Løkke er bagmanden - og vi ved om ham, at han er skruppelløst destruktiv ift alt hvad han ikke forstår. Hvilket ikke synes at være så lidt. Det må man et eller andet sted i hvert fald håbe... At den mand er kommet til fadet på ny - det er ikke morskab, det er hærværk!

Inger Pedersen, Kim Jensen og Mette Rasmussen anbefalede denne kommentar
Morten Kjeldgaard

Der er mange for hvem det kan være ligemeget at miste St. Bededag som fridag, for de vil bare vælge at holde fri den eller en anden dag.

Men en national helligdag er vigtig for familierne, for så har både far og mor fri, og børnene skal ikke i skole. Så det er en dag man for en gangs skyld kan arrangere et eller andet fælles for hele familien.

Det er sgu i orden at hele Folketinget skal møde på arbejde for at afskaffe sådan en fridag.

Per Christensen

De kunne passende holde afstemningen på Store Bededag. En ny arbejdsdag for regeringen...