Dobbeltdiagnoser
Læsetid: 7 min.

Misbrug og psykisk sygdom hænger ofte sammen. Men det gør behandlingen ikke

Op mod 40.000 personer i Danmark lider både af psykiske lidelser og et misbrug, men ender ofte mellem to stole, fordi psykiatri og misbrugsbehandling ligger hos henholdsvis region og kommune. Selv om problemet ikke er nyt, er der først nu ved at ske politisk handling
Anna Madsen har en dobbeltdiagnose og er hovedpersonen i den nye dokumentarserie ‘Pigen på den lukkede’, som har premiere på TV 2 i dag.

Anna Madsen har en dobbeltdiagnose og er hovedpersonen i den nye dokumentarserie ‘Pigen på den lukkede’, som har premiere på TV 2 i dag.

TV2

Indland
23. februar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

26-årige Anna Madsen er fanget i en ond cirkel. Gentagne gange er hun blevet afvist af de behandlingsforløb i psykiatrien, der skulle afhjælpe hendes psykiske lidelser, fordi hun tager stoffer. Men hun tager stofferne for at dulme sine psykiske smerter.

Anna Madsens historie er trist, men desværre ikke unik. Hun havde det allerede svært i barndommen. Forældrenes skilsmisse og sygdomsforløb sendte hende ud i et misbrugsmiljø på Stevns, hvor hun voksede op. I en ung alder blev hun udsat for et seksuelt overgreb. Hun havde første kontakt med psykiatrien som 13-årig og har siden været svingdørspatient med en lang række indlæggelser bag sig. I dag er hun afhængig af stoffer og fixer jævnligt kokain og ryger hash.

Anna Madsen er hovedperson i den nye dokumentarserie Pigen på den lukkede, som har premiere på TV 2 i dag, torsdag. Stationen har fulgt hende i tre år og fortæller også historien om et psykiatrisk system, der ikke er indrettet til de tusindvis af patienter, der som Anna både kæmper med misbrug og psykiske lidelser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jacques Gauguin

Jeg var overlæge på et amtsligt misbrugscenter fra 1996-2002.
Desværre bevæger analysen af vanskelighederne ved behandling af mennesker med dobbeltdiagnoser sig på et alt for overfladisk plan.
Det er konsekvensen af, at der er mindst 2 divergerende og inkommensurable vinkler (den sundhedsvidenskabelige og den social-ditto) at betragte tilstanden på.
Forståelse og løsning sf problemets håndtering kræver en langt mere bred faglighed.
Jeg stiller mig gerne til rådighed for uddybende beskrivelse af problemets kompleksitet.
Venligst
Jacques Gauguin
skabilken@gmail.com
30 28 31 46