Analyse
Læsetid: 4 min.

Regeringstop toner blåt flag med ny akutplan for sundhedsvæsnet

Lettere adgang for udenlandsk arbejdskraft, mindre tid til forskning og flere patienter til privathospitalerne er de tre slagnumre i SVM-regeringens nye sygehusplan: Alt sammen er blå mærkesager
Allerede under valgkampen stod det klart, at Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, i dag lægger linjen for dansk sundhedspolitik, såvel tidligere som fremover.

Allerede under valgkampen stod det klart, at Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, i dag lægger linjen for dansk sundhedspolitik, såvel tidligere som fremover.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Indland
4. februar 2023

Statsminister Mette Frederiksen (S) er stadig den altdominerende skikkelse i dansk politik. Men indholdet i ét af de første konkrete udspil er langtfra socialdemokratisk.

Ved lanceringen af SVM-regeringens nye akutpakke, der skal afhjælpe de voksende ventelister på landets sygehuse, lagde de tre partiledere op til at gribe ned i værktøjskassen fra Lars Løkke Rasmussens (M) regeringsperiode.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) – som var med på pressemødet fredag eftermiddag på KolleKolle ved Værløse, og stod side om side med de tre partiledere – præsenterede tre større initiativer, som i de seneste år har været foreslået af de største borgerlige partier.

Det første tiltag handler om at ville rekruttere mere udenlandsk arbejdskraft. Konkret skal sprogkravene for sygeplejersker fra tredjelande ændres, så Danmark i højere grad kan gøre som blandt andet Norge i dag og besætte ledige stillinger i sundhedssektoren med ikkeeuropæere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Og så er det indførelsen af skatte kroner privat hospitaler som er en væsentlig årsag til alle problemer i det offentlige sundhedsvæsen sammen med store besparelser på det offentlige sundhedsvæsen gennem 20 års systematisk undergravelse af det offentlige sundhedsvæsen med Venstre på statsministerkontoret.

Det kunne være lige til at grine af, hvis ikke fordi det er en ideologisk kamp om ødelæggelse af det offentlige, så private aktører for plads til at tømme lommerne på os alle sammen som vi har fået en forsmag på med den her energikrise som har givet private energi- og olieselskaber historiske høje overskud betalt af dig og mig.

En katastrofe, at det der før var socialdemokratiet vil lægge stemmer til det. Men er de private aktører først kørt i stilling er det for sent at rette op. Det ved socialdemokratiet udmærket.

Forsvaret har lige mistet op mod en milliard kroner til private aktører som under stor ståhej fik tildelt Forsvarets serviceopgaver med arealpleje, rengøring, tekniskserviceydelser, kantinedrift og andet lignende. Den private aktør er nu smidt på porten og Forsvaret har de seneste måneder ansat ca. 1.000 personaler til at genopbygge det ødelagte. Bare for at understrege, hvad det er der sker nu.

For slet ikke at tale om alle de skandaler der har været med privat hjemmepleje og plejehjem.

Eva Kjeldsen, Ole Svendsen, Christen Thomsen, Torben Burkal, Bjarne Tingkær, P.G. Olsen, Torben Arendal, erik jensen, Carsten Munk, Steen K Petersen, Flemming Sørensen, erik pedersen, Steen Simonsen, Søren Mørk, Inger Pedersen, John Scheibelein, Nova Lone Jespersen, Lisbeth Glud, Jes Thomsen, Elisabeth From, Carl S. Rasmussen, Hans Larsen, Rasmus Kristiansen, Bjarne Andersen, Frank Wilhelmsen, Marianne Jespersen, Torben K L Jensen, Torben Skov, Ole Olesen, Holger Nielsen, Ebbe Overbye, Mogens Holme, Lars Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Ib Christensen, Jørgen Tryggestad og Uffe Gammelby anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Det er ren ansvars fralæggelse.

Ministre, med løn for ansvar, kan ligge det over på "vi har betalt andre for at vinde".

Torben Burkal, Steen K Petersen, erik pedersen, Inger Pedersen, Rasmus Kristiansen, Bjarne Andersen, Torben Skov, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Der er store penge i sundhedsvæsnet!
Der er store penge i ledige!
Der er store penge i børns bedste!
Der er store penge i ældrepleje!
Der er store penge i at privatisere.

Måske vi skulle fokuser lidt på i hvilke lommer de penge ender?

Når formålet er at "lave penge" og vækst, giver det så rum for kvalificeret og etisk erhverv.
Hvad har vi i dag for, at det er etiske mål der driver?

Kan i give et eksempel på at privatisere har givet OS de rette priser?

Ole Svendsen, Martin Christensen, Bjarne Tingkær, Torben Arendal, erik jensen, Carsten Munk, Steen K Petersen, erik pedersen, Steen Simonsen, Inger Pedersen, John Scheibelein, Lise Lotte Rahbek, Lisbeth Glud, Jes Thomsen, Elisabeth From, Carl S. Rasmussen, Rasmus Kristiansen, Bjarne Andersen, Lillian Larsen, Torben Skov, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Akut behov - afskaf regeringen!

Eva Kjeldsen, Ole Svendsen, Torben Arendal, Steen K Petersen, Nova Lone Jespersen, Elisabeth From, Hans Larsen, Rasmus Kristiansen, jens christian jacobsen, Bjarne Andersen, Marianne Jespersen, Torben K L Jensen, Lillian Larsen, Ole Olesen, Holger Nielsen, Uffe Gammelby, Ib Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Læs professor Morten Sodemanns kritik af det blå triumvirats såkaldte sundhedspolitik, og forstå lynhurtigt, at det med deres (i egen selvopfattelse) 'geniale' plan kun kan gå endnu mere galt, end det i forvejen er gået.

Her en lille smagsprøve:

"Social ulighed er et politisk problem, men det er ikke et problem, der får taletid i en statsministerdebat. Behandlingsgarantien på 30 dage blev heller ikke nævnt med et ord, til trods for at alle er enige om, at det er en af de store benzinslugere i sundhedsvæsenet: Alle har lige ret og adgang, så garantien kommer især de velstillede med småskavanker til gode – de kvæler sundhedsvæsenet med deres hurtige pakkeforløb.

En million voksne danskere har en sundhedsforsikring, og en million voksne har ikke. Alle læger er enige om, at sundhedsforsikringer dræber sundhedsvæsenet med middelklassens finurligheder, der fint kunne vente – forsikringer er en smutvej til hurtig undersøgelse for lidelser, der enten går væk med tiden eller glimrende kunne vente et par år."

https://www.altinget.dk/artikel/professor-statsministerkandidaterne-undv...

Og for at man virkelig skal kunne se, hvor langt mod højre det har båret hen efter valget og dannelsen af den nye blå blok, kommer her en advarsel imod Lars Løkke Rasmussen, skrevet af lærer og MF for socialdemokratiet fra 2019-2022 Camilla Fabricius, og udgivet i Arbejderen på valgdagen 1. november.
(Jeg ved ikke, hvorvidt hun er blevet valgt ind igen, og har måttet omkalfatre sine synspunkter..)

"Hovedpersonen i min historie hedder Lars Løkke Rasmussen (LLR), og den starter i 2007, hvor han som Venstres sundheds- og indenrigsminister designer og gennemfører strukturreformen, der bestod af kommunesammenlægninger, nedlæggelsen af amterne, og konstruktionen af regionerne som vi kender dem i dag.
Nedlæggelsen af amterne betød et enormt tab af viden i psykiatrien, da amternes netværk blev nedlagt.

Samme år gennemfører han en udvidelse af det frie sygehusvalg, der på det offentlige sundhedsvæsens regning giver ret til behandling på et privathospital efter en måneds ventetid.
Efterfølgende udtaler Statsrevisorerne kritik af LLR’s aftale med privathospitalerne, i Socialdemokratiet taler vi om “overbetaling”.

Det er her, at drænet af det offentlige sundhedsvæsens ressourcer virkelig tager fart, for LLR’s aftale giver privathospitalerne rum og vilkår til at udvide.
Det gør de med læger og sygeplejersker, som før arbejdede i det offentlige sundhedsvæsen."

https://arbejderen.dk/blog/lars-loekkes-andel-i-krisen-paa-de-offentlige...

Så nu ved vi altså, at det er blevet socialdemokratisk politik at styrke privathospitaler (og alt andet privat), egenbetaling i sundhedsvæsenet, give pokker i den eskalerende ulighed og forebyggelse af den, underminere det offentlige sundhedsvæsen yderligere, samt gøre forskning som Danmark ellers har nydt godt af til et spørgsmål om produktivitet.

Fra forskning til faktura, igen, igen.

Velbekomme!

Eva Kjeldsen, Ole Svendsen, Christen Thomsen, Torben Burkal, Martin Christensen, Torben Arendal, Torben K L Jensen, erik jensen, Steen K Petersen, Ditlev Palm, William Kern, Brian W. Andersen, Flemming Sørensen, erik pedersen, Steen Simonsen, Inger Pedersen, John Scheibelein, Lise Lotte Rahbek, Lisbeth Glud, Elisabeth From, Hans Larsen, Rasmus Kristiansen, Bjarne Andersen, Frank Wilhelmsen, Marianne Jespersen, Torben Skov, Ole Olesen, Holger Nielsen, Ebbe Overbye, Freddie Vindberg, Uffe Gammelby og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Har vi som borgere i et demokrati, mulighed for at forlange valg?
Eller er det os frataget os i demokratiets navn?

Hvordan kan et flertal af borgere, i et demokrati, få det til at blive til et valg?

Torben Burkal, Steen K Petersen, erik pedersen, Nova Lone Jespersen, Lise Lotte Rahbek, Elisabeth From, Bjarne Andersen, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Holger Nielsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Ib Christensen du kan prøve med et borgerforslag. Hvis det får over 50.000 tilslutninger er folketinget forpligtiget til at tage forslaget op i folketinget.

www.borgerforslag.dk

jens christian jacobsen

Ja, det var en fejl at fremme privatiseringen af hospitalsvæsenet i 2007. Men nu har vi privathospitaler med en overkapacitet og et offentligt system med underkapacitet. Og ventelisterne vokser.
Hvad skal der gøres? Nedlægge privathospitalerne? Forbyde deres overbetaling af sundhedspersonale?
Hæve sygeplejerskelønningerne?
Vi kan alle sammen komme med skudsikre snuptagsløsninger af typen: det-er-vi-mange-der-mener.
Hvor er jeres forslag til virkelige forandringer, der kan give befolkningen et varigt, trygt og effektivt sygehusvæsen? De 'strukturelle forandringer?'

Jens Voldby Crumlin

Med det nye regeringsgrundlag er den neoliberale planøkonomi blevet helt ufravigelig i al ført politik, gennemført ved reformer som ikke var en del af den politik der blev fremført i valgkampen. Der bliver tale om systematisk afvikling af den offentlige kernevelfærd og et tagselv bord for kapitalfondenes profitmaksimering og skatte unddragelser. Det kommer ikke bag på mig at det var den vej det gik : https://arbejderen.dk/debat/den-neoliberale-planoekonomi-tager-kvaelerta...
Men venstrefløjen er nødt til at indse at deres reformistiske parlamentsfikserede strategi er faldet sammen som et korthus. Der er kun en måde at forsøge at begrænse skaden og det er forberedelse af omfattende strejker og demonstrationer i forbindelse med det regeringsindgreb der med garanti kommer i forbindelse med den kommende storkonflikt på arbejdsmarkedet.

Bjarne Tingkær, Torben Arendal, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Rasmus Kristiansen, Flemming Sørensen, Inger Pedersen, Lise Lotte Rahbek, jens christian jacobsen, Egon Stich og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Det kan vist ikke længere være en hemmelighed, at vi har fået en regering, der agter at privatisere så mange offentligt finansierede aktiviteter som overhovedet muligt.
Med rygdækning hos Corydon og Løkke er devisen, at private virksomheder er bedre til at løse opgaverne end offentligt ansatte - og det falder jo fint i tråd med, at den liberale kongstanke er, at udvikling fremmes gennem belønning af grådighed.
Velkommen til vor tid. Hvor længe mon det varer inden krigsforbryderen Fogh melder sig klar med sin private hær, som væbnet til tænderne kan forsvare den frie verden imod fæle russere og kinesere?

Torben Arendal, erik jensen, Rasmus Kristiansen, Steen Simonsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

De samme læger og de samme sygeplejersker arbejder på offentlige hospitaler og derefter samme dag eller uge på privathospitaler. Er det ikke også et problem ? Eller hvad ?

Ole Svendsen, Torben Arendal, Ditlev Palm og William Kern anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Ib Christensen
03. februar, 2023 - 21:36

Jeg har tænkt over det samme; hvordan slipper vi af med en (denne) regering ?

jens christian jacobsen

Et forslag til strukturændringer, der ikke kun vil gavne sundhedssektoren, men hele det offentlige system. Forslaget kan formodentlig sættes i værk i løbet af 3-8 år:
Lav en model for en ressourceneutral 'familieforbrugsenhed' eller en borgerstandard og beskat så et forbrug, der rækker der ud over. Det gælder fx mere end én bil (i byzoner), flere huse og rum pr. husholdning og vel også skat på luksusvarer. Ressourceskatten skal træde i stedet for eller delvis erstatte skat på arbejde, der er et absurd bidrag til en velfærdsstat. Begræns samtidig fradragsmuligheder og indfør en diffentieret moms.
Så skulle der være penge i kassen til både cyperforsvar, et effektivt og omsorgsfuldt sundhedsvæsen, grøn omstilling og andre væsentlige offentlige sektorer.

Jeg kan ikke forstå, at mange flere ikke længe har kunnet se, at S var og er blå, førte og fører neoliberalistisk blå politik, gjorde meget for at fremme en neoblå folkestemning - selv om de - via til lejligheden skabte narrativer og slogans - samtidig har fået det til at se ud og lyde som om, at alt stadig var og er åh så socialdemokratisk.

Og det er jo egentligt i sig selv en præstation - at man kan fortsætte med at få bildt så mange ind, at man vil noget - og så reelt samtidig arbejder for og gør noget andet. Men verden er jo kompleks, de fleste kan ikke se igennem, hvad der sker. Der er meget og mange perspektiver på alting, som vi ikke kender og heller ikke får kendskab til.

Mange kan jo heller ikke tro på, at dette "scam" kan være rigtigt, så det er slet ikke en tanke, der har strejfet mange eller stadig ikke strejfer dem - selv om det er "tykt", i min optik, det, der er foregår. Derudover så er der gode muligheder i dag for bevidst polarisering - så "politisk virkelighed" forsvinder i hate-speech.

Denne blåvaskning af dansk politik er - som jeg forstår det - for at omkalfatre Danmark (måske også som EU-diktat - besluttet af ikke-demokratisk valgte øverste ledere), så vi flugter tilstande og samfundsindretninger og/eller udviklingen af samme i andre vestlige lande. Det med det formål at sikre enten fastholdelse af evigt eksisterende neoblå tilstande og samfundsindretninger (som i USA) eller sikre, at udviklingen som i andre vestlige lande blev/bliver vendt, sikre at folkestemningen blev/bliver ændret, så der "legitimt" kunne og kan føres mere og mere (ulighedsskabede og menneske- og frihedsrettighedsundergravende) neoliberal, ja neokonservativ, måske endda neofeudal politik - og hvor modsvaret ift. kritik altid er den sammen: DU kan bare tage dig sammen, du har selv al ansvar for alting ligegyldigt hvad dine forudsætninger er, dit udgangspunkt er; ligegyldigt, hvad andre i en ureguleret verden skaber af rammer og omstændigheder omkring dig. Og så skal du i øvrigt bare lade være med at være så skammeligt misundelig.

MEN det er da interessant, hvis flere og flere godt kan og tør italesætte, at Danmark politisk er blåt og vi kun ser ind i et fremtid, der farves endnu mere blå - med de mange og store ændringer der følger - også ift. hvad vi inden længe kan kalde for de nye danske moral-etiske værdier, værdier generelt, holdninger og overbevisninger om, hvad der er ok, ret og rimeligt.

I den forbindelse er det jo interessant at erindre, at middelklassen på globalt plan mere og mere "uddør" - netop pga. den mere og mere neo-liberale, neo-konservative politik og samfundsindretning i vestlige lande. Måske der er nogle blåt-stemmende stadigt ressourcestærke, veluddannede (og tænker jeg privilegie-blinde), der burde tænke lidt længere frem - og forholde sig til, at man måske via sin karriere og sine blå kryds ved valg er med til på den lidt længere bane at "save egen gren over". Bare en tanke. Men - som jeg lige hørte i radioen: Denne middelklasse er åbenbart mere optaget af at danne menneskekæder og sympati-demonstrere foran IRMA - så det ... er vi nok langt fra ...

Torben Arendal, Ditlev Palm, Rasmus Kristiansen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Sundhedsvæsnet har altid og er stadig delvist privat. For 20 år siden fik meget ondt i skulderen. Efter et par dage blev jeg henvist til en speciallæge. Jo det kunne man fint ordne i august. Det var i maj måned jeg henvendte mig. Jeg spurgte om ikke jeg kunne få en tid som privatpatient. Jo desværre ikke i dag, men først i morgen. Jeg betalte 500 kr. fik en indsprøjtning og så var det ovre. At sundhedsvæsnet skulle være blevet ringere siden amterne er blevet nedlagt tror jeg ikke på. Det frie sygehusvalg har fx gjort at ingen med fornuften i behold lader sig operere for hofter og knæ på region Sjællands hospitaler i Sydsjælland eller Falster. I Norge og Sverige er der også hele tiden jamren over sundhedsvæsnet. Hvem er det der lige kan ordne et sundhedsvæsen som hele tiden får flere og flere patienter bl.a. fordi vi uforskammet nok bliver ældre og ældre. 30 dages garantien har dårlige slagsider, men er da et gode i forhold til tidligere tider. Vi bruger omkring 10 % af BNP på sundhedsvæsnet i DK. Det gør man også i Norge og Sverige. Det er altså ikke så nemt at få systemet til at fungere og perfekt bliver det nok aldrig. Vi kan gerne have brug for en anden regering, men hvilken regering får sundhedsvæsnet at køre optimalt. Det spørgsmål har jeg ikke set svaret på.

For nu at sige det som det er, så har Danmark fået en SKIDTVIGTIG regering henover midten, som igen har givet Danmark en oppossition henover midten.

Den lagde fra med noget så tåbeligt som at gribe ind i den frie forhandlingsret på arbejdsmarkedet,med at afskaffe St. Bededag som fridag, - men kun vendt mod arbejdstager siden.

Et yderligere anslag mod arbejdstagersiden er nye regler for fremmede udefra til arbejde på bl.a. vore hospitaler - trods de yderst stramme regler mod indvandring, som åbenbart helt omløbes.

SomJacob Jensen eller har proklameret det politisk; "mere frihed flere muligheder", så får privatismen et skub fremad, her udført ved flere penge til privathospitalerne.

Hvordan er det så lige gået med udliciteringen og privatiseringen og de lovede løfter fra den politiske gren der er fortalere for dette?

Er det så blevet billigere - NEJ, ingen af løfterne er blevet holdt -tværtimod!

Det er blevet dyrere og ringere på alle områder: sundhedsvæsnet, ledige, børns bedste, ældrepleje, uddannelse, forsvaret osv., osv., osv.,

Det er jo ikke det eneste der er sket, det moralske og etiske forfald for mammon hos kræmmerne har udvandet forholdet mellem mennesker.

Tag f.eks. parkeringsselskaberne og de bøder de udsteder - "enten betaler du eller de får en megadyr retsag på halsen" er den skjulte trussel mod din økonomi.

Selv rykkerskrivelserned giver gode penge, - selv om der er tvivl om dere ankomst eller afsendelse, så er der fortsat en megadyr retsag der hænger over hovedet på bilisten.

Trusselsamfundet om økonomisk ruin, som kræmmerne benytter sig af uden skelen eller hensyn til modparten, - vi er vores egne lovgivere overfor borgerne på vore områder og med vores rettigheder.

Regeringen har skilt sig af med ansvaret for moral og etik i samfundet ved denne udlicitering og frigørelse til liberalismen frie hærgen over andre borgere.

For år siden var jeg selv ude for det, vis skulle hente vort barnebarn på Fyn efter et skoleophold, og i den forbindelse skulle vi krydse storebæltsbroen med vores Brobizz som vi tidligere har gjort, så det så vi intet problem ved.

Imidlertid var vores bil nødvendigvis til reparation, så egentlig kunne vi ikke hente barnebarnet, - men så var vi så heldige at en bekendt hørte det og tilbød os at låne os sin bil, så vi kunne hente barnebarnet alligevel.

Vi var selvfølgelig taknemmelig for tilbudet, og i den og vi selvfølgelig vores Brobizz med i bilen og hentede barnebarnet på Fyn.

Den Brobizz vi har følger der en rabat-ordning med, men det anså vi ikke for noget problem, - men det skulle vise sig ikke at være tilfældet.

Nu havde jeg ikke tilmeldt ovre Brobizz sammen med nummerpladen på vores bil, men det viste sig at firmaet selv havde gjort det automatisk.

Vi kørte som nævnt over Storebæltsbroen både ud og hjem med barnebarnet, og Brobizz, pippede hver gang ve doverkørslen, - så alt var jo i orden troede vi.

Efter noget tid modtog vi så en "regning"(man havde trukket et beløb fra vores konto) svarende til fuld betaling uden rabat, - fordi Brobizz var blevet brugt af en bil med en anden nummerplade!

Det kan umiddellbart virke rigtigt og i orden i princippet, - men det er det slet ikke.

Selvfølgelig kunne Brobizz firmaet ikke vide vores egen bil var til reparation, men man kunne vel for søren have spurgt ind til om der var en årsag til en bil med en anden nummerplade var kørt igennem Storebæltbroen med vores Brobizz - og den var blevet stjålet eller noget andet.

Det blev der ikke spurgt om, - man trak bare beløbet selv, "ud fra den konklusion", at vi havde forbrudt os mod brugen af Brobizz og lånt den ud imod reglerne.

Det fik vi så rettet op på bagefter, men det er et skred i den måde vi omgås hinanden på i forhold til tidligere, - hvor man spurgte til årsagen inden man handlede.

Det rejser også et spørgsmål og de "åbne bankkonti" som erhvervslivet er så interesserede i vi har, hvor de selv har ret til at trække beløb fra vores konti.

Det handler også om et etisk og moralske forfald og ikke mindst knæfald for markedet og dets krav, uden hensyntagen til det etiske og moralske skred det medfører imellem mennesker og ikke mindst det magtforhold af økonomisk overlegenhed som får lov til at udvikle og udspille sig.

Så kan man godt pille ordene ned fra retsbygningen på Nytorv ned "Med lov skal man land bygge" og erstatte dem med "Med kræmmerlov skal land forfalde moralsk og etisk til kapitalens grådighed"!

Jesper Johannsen

Du har en fodboldt. Du har to hold på 11 personer. De spilder så fodbolt. Privatisering går så ud på alt det der sker omkring fodboldt spillet. Et kæmpe setup med ekstra salg af klaphatte, øl krus, flag, t-shirts, hotdogs, fanklubber, milliard kontrakter. Og du kan selv fortsætte.

Før fodboldt blev kommercielt i Danmark efter amerikansk forbillede og en milliard forretning var det bare fodboldt. En bold, 2 hold af 11 spillere på en græsplæne.

Fodbolden kan du så erstatte med alt mulig andet og bygge en ny kommerciel milliard forretning op omkring. Et samfund på speed og stesolid, hvor man kan få sit fiks alle vegne og hvor du kan kører hurtigere og hurtigere.

Torben K L Jensen

Selv for de radikale var kamelen for stor hvis de tog del i danmarkshistoriens mest upopulære sammenrend af neo-liberale deformatorer som uden tvivl ender på den historiske losseplads som alle tides fuser - at de har et flertal der bygger på nordatlandiske stemmer stemmer gør den blot mere skrøbelig - En venstreorienteret stemme i Grønland burde hive stikket inden det er for sent.

Ole Svendsen, Torben Burkal, Rasmus Kristiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Martin Nielsen

Ja, det er blå politik at flytte patienter til privathospitalerne - og det risikerer at bringe det offentlige sundhedsvæsen ud over et tipping point, hvor de dygtigste fagfolk søger over i det private og man ikke kan rekruttere nye og driften bryder sammen. Og hvor vi ikke kan uddanne nye specialister i det offentlige sundhedsvæsen og må til at importere dem i langt større tal - med sprogproblemer til følge og brain-drain i de lande, de kommer fra.
Det er ikke specielt blå politik at sørge for, at de udenlandske fagfolk, som allerede er i Danmark, men venter 3-4 år på at få sagsbehanldlet deres ansøgning om at arbejde i den sundhedssektor, der mangler deres arbejdskraft, får en hurtigere sagsbehandling, så de kan forsørge sig selv og patienterne og sundhedsvæsenet kan få gavn af deres arbejde. Det har venstrefløjen og Radikale presset på for længe. Det er vist kun DF og NB, der er imod dette win-win-tiltag - og kun af rent symbolpolitiske årsager. En skam at regeringen hidtil har tøvet for at få DF og NB til at holde sig i ro - godt for alle, at det nu ændres.
Mindre tid til forskning er også i strid med blå politik om mere forskning, der kan styrke både sundhedsvæsen og medico-industri. Det er en nødløsning, der måske kan accepteres i en kort overgang for at håndtere den aktuelle krise for rekruttering og fastholdelse, som skyldes mange års forsømmelser på politisk og ledelsesmæssigt plan, som er forværret af corona. Hvis ikke disse problemer håndteres, rækker det som en skrædder et vist sted at hive forskerne ind til patienterne - og skader udviklingen på længere sigt.