Regeringen bør svare klart på, om de ansvarlige ministre i løbet af de seneste syv år med grænsekontrol er blevet advaret om, at der var risiko for, at den var ulovlig.
Sådan lyder kravet nu fra flere politikere fra oppositionen, efter at Information har bragt en række artikler, der sår tvivl om lovligheden af grænsekontrollen.
»For os er det selvfølgelig afgørende at finde ud af, om de har gjort det med åbne øjne,« siger Zenia Stampe, retsordfører for De Radikale.
»Altså, om der har været et embedsværk, der har informeret ministeren om, at vi her bevæger os på et meget usikkert grundlag og kan være på kant med EU-retten.«
Den såkaldt ’midlertidige’ grænsekontrol blev indført i januar 2016 og har nu stået på i mere end syv år. Skiftende regeringer har rutinemæssigt forlænget kontrollen hvert halve år, men uden at begrundelserne for forlængelserne ifølge juridiske eksperter lever op til EU-rettens krav.
Tak til information for afdække den lumpne sag. Flere justitsministre har om gået loven lemfældig og når politiet ikke ser nogen formål med grænsekontrollen er det helt vildt at man forsætter med denne symbolpolitik.
Offentlighedslovens der forhindrer avisen i at få alle sagsakter frem er også kritisabelt. Vi skal have transparens istedet for magtfuldkommenhed.
'Sagen' er ikke mere 'lumpen' end at samtlige lande i EU har indført såkaldt midlertidige foranstaltninger der betyder lukkede grænser overalt i Europa. Så der kommer naturligvis ikke til at ske noget som helst. men denne Rasmus Andresen fra de tyske 'Grønne' bliver sikkert genvalgt.
https://home-affairs.ec.europa.eu
Så længe Justitsministeriets embedsmænd/jurister ikke direkte gør opmærksom på mulighederne for at grænsekontrollen kan være ulovlig, er ministrene ansvarsfrie.
I de tidligere artikler fremgår det, at embedsværkets begrundelse for hvert halve år at forlænge kontrollen, skifter flere gange og at de samme begrundelser genbruges.
Der er næppe tvivl om, at embedsværket godt ved, hvad der er politiske opportunt og løbende vurderer, hvad ministrene ønsker at vide/ikke vide.
@ Jens Christian Jacobsen
Det er ikke samtlige lande i EU, der har haft 'midlertidig' grænsekontrol nonstop i over syv år. Det er fem EU-lande: Østrig, Tyskland, Frankrig, Sverige og Danmark.
Selvfølgelig har de vidst det.
2Lasse Skov Andersen
Jeg har svaret dig, men ser ikke svaret på mobilen.
Derfor endnu engang: Hvis du faktachekker på mit link vil du opdage, at mange lande - måske ikke alle - men i hvert fald 8-10 stykker i EU - siden 2006 har indført periodiske grænselukninger. Også Tyskland, af flere omgange.
Men det er selvfølgelig altid godt at være den pæne dreng i klassen med den rene skjorte.
Og alternativet? Åbne grænser?
Hold nu op: Alle har jo vidst fra starten at det var ulovligt at lukke grænserne i denne situation uden nogen nævneværdig begrundelse, når vi selv har aftalt, at der skal være fri bevægelighed i EU og nydt godt af det. De aftalte regler muliggør kun midlertidig lukning på højst et halvt år, så ingen har da kunnet forestille sig, at de 7 års lukning var lovlig.
Jørgen Huno Rasmussen
@Agnete Korsgaard
Jeg kan holde op, men kendsgerningerne i mine links taler for at EU-landene ikke holder op. 'Midlertidig' tolkes ikke som en engangsforeteelse, som du gør, men som 'tilbagevendende midlertidigheder.' Det kan synes urimeligt og givet imod lovgivningens intentioner, men sådan agerer regeringer altså. Det er ikke kun et dansk, men et EU-problem.