klimadilemma
Læsetid: 1 min.

Stem: Bør regeringen stoppe med at støtte pluginhybridbiler?

Selv om pluginhybridbiler sviner, holder et flertal i Folketinget fast i, at de er en del af overgangen til mere grøn energi. Men hvad mener du? Stem her
Selv om pluginhybridbiler sviner, holder et flertal i Folketinget fast i, at de er en del af overgangen til mere grøn energi. Men hvad mener du? Stem her

Søren Breiting/Ritzau Scanpix

Indland
11. februar 2023

Som Fagbladet Ingeniøren endnu en gang skriver – og som vi har gentaget igen og igen – er pluginhybridbiler ikke en god klimaløsning. Tværtimod sviner de som almindelige benzin- og dieselbiler, viser endnu et studie.

Alligevel holder et flertal i Folketinget fortsat fast i, at pluginhybridbiler skal have grøn skatterabat på lige fod med elbiler, fordi de mener, at hybridbilen er en fin overgangsløsning i omstillingen fra almindelige benzin- og dieselbiler til rene elbiler.

Det er Danmarks mest citerede forsker i 2022, professor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet, ikke enig i. Som han skriver på Twitter:

»Hør her. Nu. Hybridbiler er ikke grønne. Punktum.«

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Erichsen

Denne afstemning duer ikke. Der er forskel på rigtige hybridbiler og plug-in hybridbiler. Plug-in hybridbiler er fup, hvis de ikke har samme funktion som ægte hybridbiler, der oplader, når der bremser, decellererer etc.

Thomas Tanghus

Blander du ikke tingene sammen Michael Erichsen?
Plugin-in hybrider oplader også ved de forhold (fortæl mig andet?). Forskellen er, at "rigtige" hybridbiler *ikke* kan oplade via elnettet, men er afhængige af (fossile) brændstoffer.

Et af problemerne ved plugin er så, at eldelen sjældent bliver udnyttet tilstrækkeligt. Det er bare nemmere at hælde benzin i tanken. Og du er endt op med et mere kompliceret og mindre effektivt køretøj

Så skal vi ikke bare droppe dem?

Så har vi de "rene" elbiler. De er så dejligt stille - men de sviner stadig afsindigt! Både ved udvindelse af materialer og ved brug. Store - altså virkeligt store - mængder mikroplast bliver udledt via dækkene til vores lille bitte sårbare blå biotop...

Torben Burkal, Holger Nielsen, Christa If Jensen, Torben K L Jensen, Erik Nielsen, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Så spørgsmålet bør være: Hvor længe vil vi tillade, at den overdrevne biltrafik ødelægger vores verden?

Helle Bovenius, Holger Nielsen, Christa If Jensen, Erik Nielsen, Carsten Munk, Ib Christensen, Anker Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Thomas Tanghus - det svære spørgsmål er så - hvem definerer hvad overdreven biltrafik er, hvordan og hvornår?

Thomas Tanghus, du skal vist sætte dig lidt mere ind i hvordan de forskellige ting fungerer og hvordan de beskattes.
Plugin hybrider har fordele på registreringsafgiften mm., men kan som regel kun køre relativt få kilometer før den kan oplades så der er begrænset fordel der.
En selvopladendende hybrid beskattes som benzin/diesel, og oplader sig selv ved selv lette fartnedsættelser og så selvfølgelig når den brændstofdrevne motor kører, og de nyeste modeller kan sagtens køre på battetiet med over 80 km./t., og jeg har om sommeren kunnet køre på batteriet i op til 80% af tiden når det er på almindelig landevej, ved brug af adaptiv fartpilot så bilen selv holder farten og accellererer op efter fartnedsættelse. Det giver et lavt gennemsnitligt benzinforbrug , og dermed også renere kørsel, men ingen egentlig afgiftsreduktion og det er nok der plugin hybriderne hører hjemme, især fordi en stor del af den el. der kommer fra opladningsstikkene kommer fra fossilt brændsel uanset om man abonnerer på miljøvenlig el. eller ej.
Det ville være mere miljørigtigt at afskaffe personbil transport, men så bliver man nok nødt til at have urbaniseringen effektiviseret så man skal bo hvor man arbejder, og i det hele taget mindske den personlige frihed. Nej tak, siger jeg.

Jesper Johannsen

Hvorfor skal staten i det hele taget give støtte til bilkøb? Med et prisskilt på måske både 400 og 500 tusind kr. har køberne da vist mere end råd til at betale selv.

Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Holger Nielsen, Thomas Tanghus, J. Nielsen og Filip Meyer anbefalede denne kommentar

De bliver ikke støttet. De betaler massive mængder i skat for at købe hybridbiler

Hvorfor skal staten i det hele taget give støtte til bilkøb?

Staten støtter ikke bilkøb. Alle bilkøbere betaler massive mængder skat

@Nils Ordkløveri

Jesper Johannsen

Registreringsafgiftens bør 5 dobles, afgift på brændstof fordobles, kørselsfradrag fjernes, kørselsafgift indføres.

Vi skal alle sammen over på miljø og ressource venlig offentlig transport og cykler. De opkrævede penge skal bruges på dobbeltsporede sikre cykelstier separeret fra bil og lastbil trafikken og til tilskud til el-cykler. Ligesom speed el-cykler skal have lov til at kører 45 km/t på de nye cykelstier uden for bebygget områder. Langs de nye cykelstier skal der oprettes rastepladser med toiletter og andet nyttigt for cyklister.

Privat bilisme skal gradvis afvikles. Det er vejen frem til bæredygtighed.

Jesper Johannsen

Cykling nedbryder stress og vejvrede.

Thomas Tanghus

Bjarne Jensen, min pointe er, at "rene" (absurd betegnelse) hybridbiler *kun* oplades ved det fossile brændstof du hælder i tanken. Afgifter er i det henseende irrelevant.

Thomas Tanghus, afgifter er ikke irrelevante når plugin hybrider primært anvender fossil brændsel, hvilket emnet vel handler om. Den korte rækkevidde kræver jo hyppig opladning og jeg har talt med en taxa vognmand, der købte en Mercedes hybrid fordi han kun kunne få den ønskede model i plugin hybrid, og han ladede sjældent op da det var for besværligt. Det kalder jeg en pointe.
Selvopladende hybrider skal jo slet ikke ses som el biler, men som biler der kan opnå stor brændstofbesparelse ved at bruge elmotoren som generator ved nedbremsning, noget som gør en stor forskel ved bykørsel et princip som jo er blevet anvendt på bybusser.
Rene el biler er jo en hel anden sag og som kan vise sig at være meget klimafjendtligt hvis man må kassere bilen efter få år på grund af for store reparations omkostninger.
Jeg husker godt dengang man troede, at privat transport ville foregå med små flyvende “bobler” i dette århundrede, og nu vil mange bare have at nødvendig transport skal foregå i elektrificerede tog.
Nytænkning og kreativitet er en stor mangelvare i disse tider, hvor vi er godt på vej imod, at tilbyde aflivning for at sikre at alle kan yde.

John Kier Nielsen

John Kier Nielsen
Jeg mener at, vi især skal favorisere Brintdrevne biler, da de ikke kræver så store tunge batterier og tilmed har en stor rækkevidde.

"@Nils Ordkløveri"

Nixen, bixen.

Derimod er postulatet om "støtte" newspeak af værste skuffe.

"Registreringsafgiftens bør 5 dobles, afgift på brændstof fordobles, kørselsfradrag fjernes, kørselsafgift indføres."

Skrevet af en sand byboer der ønsker at alle beboere i Danmark samles i 2 byer samt at en stor del af de velfærdstjenester vi kender skal afskaffes da Danmark ved en så reaktionær straf af flexibilitet fuldstændigt udrydder enhver form for konkurrenceevne.

Der er intet, som i INTET, nyt i, at standardtest til sammenlignelig vurdering af biler i skattemæssig forstand, giver andre resultater end praktisk kørsel. Praktisk kørsel er på alle parametre bare afhængig af kørestil, daglig kørsel og vejrforhold. Min praktiske kørsel viser 58% el kørsel med min Ford KUGA PHEV. Benzinkørsel med 12,4 km per l, men den er præget af motorvejskørsel, fordi de lange ture uden el er på motorvej.

El biler støttes derimod massivt. Kommunerne medfinansierer opsætning af ladestandere. Der betales derfor fra alle beboere i Københavns Kommune til elbil ejerne der typisk er i den øvre del af lønskalaen.