Reportage
Læsetid: 5 min.

Stor demonstration mod afskaffelsen af store bededag: »De skal holde fingrene væk«

For nogle handler det om princippet. For andre om at forsvare en af deres forholdsvis få fridage. Demonstration mod afskaffelsen af store bededag samlede søndag tusindvis af mennesker
»Vi knokler 15 timer om dagen, og vi arbejder også om lørdagen. Det er hårdt arbejde. Så skal de da ikke komme og tage vores fridag,« siger Somjit Nielsen fra Skjern, der sammen med tre kollegaer har taget den fire timer lange tur i bus til Christiansborg Slotplads.

»Vi knokler 15 timer om dagen, og vi arbejder også om lørdagen. Det er hårdt arbejde. Så skal de da ikke komme og tage vores fridag,« siger Somjit Nielsen fra Skjern, der sammen med tre kollegaer har taget den fire timer lange tur i bus til Christiansborg Slotplads.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Indland
6. februar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Vinden bider, og temperaturen nærmer sig frysepunktet.

Fra scenen på Christiansborg Slotsplads opfordrer komikeren Michael Schøt de fremmødte til at holde kroppen i gang ved at klappe og hoppe.

»For det er fucking koldt,« siger han.

Trods februarvejret er tusindvis af mennesker mødt op til fagbevægelsens demonstration mod regeringens plan om at afskaffe store bededag som en helligdag.

En plan, som på rekordtid har sendt den nytiltrådte SVM-regering til tælling i meningsmålingerne, og som ifølge fagbevægelsen og arbejdsmarkedsforskere øger sandsynligheden for en storkonflikt, når der i foråret skal forhandles overenskomster.

Ifølge demonstrationens arrangør, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), er mindst 50.000 mødt op til arrangementet, hvor musikerne Anne Linnet og Tessa udgør det musikalske trækplaster. Et tal, der dog i skrivende stund ikke er bekræftet af Københavns Politi.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Til den store demonstration benyttede Pia Olsen Dyhr lejligheden til at punktere forhåbningen om, at SF kunne tænkes at tilslutte sig idéen med, at en fjernelse af Store Bededag bliver lagt ud til befolkningen.

TV2 journalist Ole Krohn spurgte:

"Men taler du ikke med to tunger nu? På den ene side siger du, at forslaget først skal stemmes igennem efter næste valg - og på den anden side vil SF ikke sende forslaget til folkeafstemning?"

Hvortil Pia Olsen Dyhr svarede:

"Nej, for jeg synes, det er det, det repræsentative folkestyre skal kunne. Det med folkeafstemninger er en aller-, allersidste udvej, siger Pia Olsen Dyhr.

- Vi er umiddelbart ikke interessede i en folkeafstemning, tilføjer hun."

Så nu ved vi, at SF er endnu et af de såkaldt ansvarlige partier, der udelukkende bliver stødt på manchetterne, når det handler om at blive udelukket fra at deltage i et forlig, man har været med i før valget, nemlig forsvarsforliget og det, der stolt bliver benævnt 'det nationale kompromis'..

Politisk satiriker Michael Schøt opsummerede fornemmelsen for den nye blå bloks magtarrogance på sublim sarkastisk vis:

 "De kunne ligeså godt kalde den SM-regeringen, for det kommer til at føles som at være lænket til en seng og have glemt sit safeword".

Stakkels Danmark, hvis regeringen da ikke krakelerer snart!

Lars Løfgren, Gitte Loeyche, Hans Larsen, erik pedersen, søren ploug, Sara Sindberg Bentsen, Arne Albatros Olsen, Inge Lehmann, Eva Kjeldsen, Dennis Tomsen, Thomas Andersen, Thomas Tanghus, Jes Thomsen, Peter Blondin, Inger Pedersen, Ole Olesen, Nova Lone Jespersen, Steffen Gliese, Mogens Holme, Bente Kølle, Poul Søren Kjærsgaard, Henning Andersen, Kim Morten Nissen, John Damm Sørensen, Estermarie Mandelquist, Dorte Sørensen, Finn Jakobsen, Marianne Jespersen, Torben Skov, Bjarne Andersen, Susanne Kaspersen, kjeld jensen, Rasmus Kristiansen, Jørgen Tryggestad, Troels Ken Pedersen, Lise Lotte Rahbek, William Kern, Torben K L Jensen og Per Dørup anbefalede denne kommentar

Det er en meget stor misforståelse, når politikere afviser folkeafstemninger som værende i strid med det repræsentative demokrati. Tværtimod, det er det repræsentative demokratis mindretalsbeskyttelse, hvor et parlamentarisk mindretal kan henvende sig til befolkningen for at få konstateret, om det parlamentariske flertal nu også repræsenterer borgernes ønsker i et specielt spørgsmål.

Der er andre steder i verden, hvor man ikke er så bange for at spørge borgerne. I Schweiz gennemførtes alene i 2021 13 landsomfattende folkeafstemninger, og ingen kan vel påstå, at landet ikke fungerer særdeles udmærket. I Californien gennemføres hvert år flere hundrede folkeafstemninger, de fleste på lokalt plan om alt muligt fra alkoholbevillinger til vejføringer og skolebyggerier og meget andet.

Afvisning af folkeafstemning efter grundlovens 42 er torskedumt af SF, som ellers har chancen for at markere sig stærkt i denne valgperiode. Især når man ser på strategien på længere sig i denne valgperiode. Når Socialdemokratiet kører henover borgerne, vil mange S-vælgere søge andre steder hen, og der er en stor risiko for, at en del søger over til det blå protestparti, Danmarksdemokraterne. I Værste fald kan S gøre sig så upopulær i denne valgperiode, at Støjberg formår at samle S-vælgere op i hobetal, ligesom DF gjorde i 2015. Konsekvensen kan blive et blåt flertal ved næste valg.

Det er meget vigtigt, hvis der skal skabes mulighed for et rødt flertal i 2026, at SF griber mulighederne for at fastholde frafaldne S-vælgere på den røde side, og her er folkeafstemningssagen en meget vigtig chance, som SF ikke bør lade gå fra sig. Støjberg og hendes afdankede DF'ere kan fryde sig; de vil elske, at SF afviser at spørge borgerne. Så kan Olsen Dyhr hvis næste valg skaber blåt flertal (med Løkke, Støjberg, Vanopslagh, V, K etc.) trøste sig med, at hun var "ansvarlig" ved ikke at spørge borgerne og derved svigte politikernes enebestemmelsesret.

Lars Løfgren, Hans Larsen, erik pedersen, søren ploug, P.G. Olsen, Poul Anders Thomsen, Inge Lehmann, fin egenfeldt, Eva Kjeldsen, Dennis Tomsen, Peter Blondin, Ole Olesen, Nova Lone Jespersen, olivier goulin, Steffen Gliese, Mogens Holme, Poul Søren Kjærsgaard, Torben Arendal, Klaus Lundahl Engelholt, Thomas Andersen, Estermarie Mandelquist, Dorte Sørensen, Marianne Jespersen, Bjarne Andersen, Susanne Kaspersen, Torben Skov, kjeld jensen, Steen K Petersen, Rasmus Kristiansen, Jørgen Tryggestad, Torben K L Jensen, Jesper Johannsen, Morten Wieth, Mads Troest, Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Ja, det skal de. Men det gør de ikke. SVM er en flertalsregering og kan gøre lige hvad de vil uden nogen kan gribe ind og stoppe dem. Heller ikke 50.000 demonstranter kommer til at gøre indtryk.

Husk det til næste valg. Ds skal vi have et SF, som er større en Socialdemokratiet, som ingen længere kan stole på andet end de rige og velhavende mennesker i Danmark.

Det kan da godt være Socialdemokratiet og Mette fik statsminister kontoret og det kan da godt være Den-Lille-Svindler fik sit midtsøgende lilla parti. Men det er en Venstre regering som har til mål at ødelægge velfærdsstaten og privatisere det offentlige. Og når missionen er gennemført bliver det for alvor dyrt for de almindelige danskere og et paradis for de velhavende. Et Danmark med et A, B og C hold er ved at blive født. Et land, hvor frihed er for de få betalt af de mange.

Med et rødt flertal til rådighed begik Socialdemokratiet og Mette Frederiksen vælger bedrag som ikke har set sit sidestykke i Danmarks historien.

Velbekomme.

søren ploug, Poul Anders Thomsen, Inge Lehmann, Dennis Tomsen, Mads Troest, Nova Lone Jespersen, Torben Arendal, Lene Basballe, John Damm Sørensen, Jeanette Jensen, Estermarie Mandelquist, Marianne Jespersen, Torben Skov, Bjarne Andersen, Susanne Kaspersen, kjeld jensen, Steen K Petersen, Rasmus Kristiansen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Og forhåbentligt flere folkeafstemninger, efter måske Sweitz'isk model til at starte med, hvor mange beslutninger lægges ud til borgerne. En folkeafstemning behøver slet ikke at være en stor forkromet ting på den lokale skole eller hal, med valgtilforordnede og stort apparat. Vi har alle Mit Id, Og hvis det er sikkert nok til at vi alle tør give dybt følsomme oplysninger til det offentlige, banker osv. Så er det nok også troværdigt og sikkert nok, til at vi kan afgive stemmer i offentlige afstemninger. de få som ikke benytter Mit Id, kan stemme på det lokale borgerservice. Det er en god parlamentarisk mulighed, og vigtig for vores demokrati, at vi har en håndbremse i forhold til vores politikere, og holde dem i den virkelige verden......Vi husker vel alle hvor galt det ville gå, hvis vi ikke tilsluttede os Euroen, og dommedags profetierne. Sådan gik det jo ikke, tværtimod. Danskerne som helhed, ved meget mere end vores politikere. Så derfor skal de høres, så meget som muligt, i vigtige principielle sager.

erik pedersen, kjeld jensen, fin egenfeldt, Susanne Kaspersen, Peter Blondin, Eva Schwanenflügel, Ole Olesen, Nova Lone Jespersen, Mogens Holme, Poul Søren Kjærsgaard, William Kern, Torben Arendal og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Allan Frederiksen

Ved elektroniske valg er det umuligt at bevare anonymiteten, hvilket er påkrævet for at have demokratiske valg.

erik pedersen, søren ploug, Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, Inger Pedersen, Nova Lone Jespersen, Bjarne Andersen, Lise Lotte Rahbek, John Damm Sørensen, Rasmus Kristiansen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Jeg kan forstå at politikerne er forsigtige med folkeafstemninger,men lige præcis i det her tilfælde burde paragraffen komme til sin ret.
En så totalitær regering bør sættes på plads.

erik pedersen, søren ploug, P.G. Olsen, Arne Albatros Olsen, Poul Anders Thomsen, Inge Lehmann, kjeld jensen, Lene Basballe, Susanne Kaspersen, Peter Blondin, Eva Schwanenflügel, Ole Olesen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Repræsentativt demokrati er jo noget, man har, for ikke at få den ægte vare - som indebærer alles deltagelse i fælles beslutninger, udpegning til offentligt ombud ved lodtrækning, mere fokus på fællesskabet og samfundet end private økonomiske forhold på arbejdsmarkedet.
Jeg er ikke tilhænger af en afskaffelse af St. Bededag, selvom argumentet ligger lige for: den bliver ikke brugt efter hensigten! Og det gør den så alligevel, fordi der afholdes mange konfirmationer den dag.
Det er altså imidlertid en misforståelse at mene, at Folketinget skal blande sig udenom. Det er en national helligdag, og det er lovgivning, der bestemmer det - ligesom da lovgivning bestemte, at vi - fuldkommen ude af trit med alle andre lande - holder fri juleaftensdag. Den er jo kommet til som en fridag, ligesom en både femte og sjette ferieuge er det, indenfor de seneste få årtier. Skal man pege på et problem den anden vej, så er det jo, at arbejdstid i vid udstrækning ikke overholder de 37 aftalte timer, men for gode ord og god betaling forlænges uge for uge.
Men igen: det er lovgiver, der fastsætter rammerne for arbejde og fritid, og indenfor disse forhandles overenskomsterne.
Vi har i årtier haft så meget arbejdskraft, at vi har kunnet josse med den; men det kan vi ikke længere. lige om lidt går de største danske årgange på pension, og vi mærker allerede i dag manglen på kvalificeret personale mange steder. Det bliver kun værre, hvis vi ikke gør noget. Her hjælper det dog ikke at udvide arbejdstiden med en dag, som yderligere lægger beslag på den arbejdskraft, der er, så den ikke f.eks. kan gå derhen, hvor der måtte være mere brug for den på en helligdag.
Hvad en kunstig indført hverdag medfører, er mere omsætning, men det er jo ikke den rigtige vej at gå, og udbyttet vil jo være til at overse (og overgås af omkostningerne i forbindelse med en ekstra hverdag).

Nike Forsander Lorentsen

Det er da groteskt at tusindtal demonstrerer før bevarende af St. Bededag, når Ukraines folk er under angreb af en stormagt som Rusland. Hvad med at demonstrere for fred og diplomati?

Frederik Schwane, Henning Kjær, Rasmus Kristiansen og Hans Schjørmann anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Et angreb på den danske model kommer jo ikke kun fra regeringen - der er jo også EU der har stemt for en mindsteløn der bliver dikteret fra Bruxelles så måske er realiteterne bare den at regeringen med med S i spidsen har bøjet sig for kommisionen så fagforeningerne og arbejdsgiverne på sigt vil blive irrelevante og i virkeligheden en hjælp til Macron´s frontalangreb på de magtfulde franske fagforeninger hvis vi gør den danske model tandløs og forresten den eneste der virker i EU oven i købet en model Macron ser på med misundelse. Det bliver et virkeligt hedt forår i EU vi ser i horisonten.

Lene Basballe, kjeld jensen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar

Hvis/når "arbejdstid i vid udstrækning ikke overholder de 37 aftalte timer, " så er det fagforeningerne man skal gå til for at løse problemet, det er ikke nogen staten/myndighederne kan bestemme/løse. Desværre er fagforeningernes faldende medlemstal en del af deres manglende evne magt til at gøre noget ved problemet, og så der mange der vil have andre til at løse deres problemer, uden selv at bidrage.

Arne Albatros Olsen

" Kom så med det, Mette" !

Det er jo fuldstændigt rigtigt , og i øvrigt en indlysende banal sandhed, at en regering skal være i stand til at træffe svære og upopulære beslutninger , når det absolut kræves.

Hvilket jo på ingen måde burde være en undskyldning for den helt idiotiske beslutning om at afskaffe St. Bededag som fridag.

Men nu har du muligheden for at træffe den meget svære beslutning i det mindste og som et plaster på såret, at udskrive en folkeafstemning, og lade folket afgøre det spørgsmål.

Hvor svært kan det være !

Kom nu med den Mette, den folkeafstemning, altså !

Steffen Gliese, kjeld jensen, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

@Nike Forsander Lorentsen
Altså fordi der er krig I Ukraine,så skal danskerne i følge dig,acceptere et hvilket som helst overgreb fra regeringen.

Du må være enhver diktators våde drøm.

kjeld jensen, Ole Bach, Jeppe Bundgaard , Arne Albatros Olsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

Tænk hvis PFAS i drikkevandet kunne trække lige så store overskrifter som afskaffelsen af St. Bededag. Eller Ruslands invasion af Ukraine. Eller klimaproblemerne. Eller det nødlidende sundhedsvæsen.

Hvorfor er det lige St. Bededag, der kan trække folk op af sofaen, når nu vi har så mange andre problemer at kæmpe med. Det forarger mig ret meget, faktisk, at vi som folk er så navlepillende.

Og lige præcis den problemstilling fortæller jo netop, hvorfor vi ikke er modne nok til at holde folkeafstemninger. En folkeafstemning for eller imod St. Bededag giver slet ikke mening i en finanslov-forståelse. Afstemningen skal i stedet handle om, hvad vi vil undvære i stedet. Og den forståelse er slet ikke tilstede.

Henning Kjær, Rasmus Kristiansen, Nike Forsander Lorentsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Gad nok vide om demonstrationer på slotspladsen har nogen som helst effekt på regeringen ?

Nike Forsander Lorentsen

@Peter Meyling
At sammenligne den mulige fjernelse af St. Bededag med Putins overgreb på Ukraine, myrderier og voldtækt på landets befolkning, det er da langt ude.