Forskning
Læsetid: 9 min.

Verden over går piger og drenge tidligere i puberteten. Uden at forskerne kan forklare hvorfor

Pubertetsalderen er faldet markant det seneste århundrede, især blandt piger. Noget skyldes stigende levestandard, men faldet er fortsat helt op til i dag. Hormonforstyrrende stoffer, overvægt og opvækst menes at spille en rolle, men forskerne kender ikke de præcise årsager. Og udviklingen bekymrer dem
Hvert år i uge seks sætter folkeskolerne sex på skoleskemaet. Og gennem de seneste årtier er pubertetsalderen blevet lavere og lavere for både piger og drenge, uden at forskningen præcist kan forklare hvorfor. Arkivfoto.

Hvert år i uge seks sætter folkeskolerne sex på skoleskemaet. Og gennem de seneste årtier er pubertetsalderen blevet lavere og lavere for både piger og drenge, uden at forskningen præcist kan forklare hvorfor. Arkivfoto.

Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Indland
7. februar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Det skabte internationale overskrifter, da en gruppe danske forskere i midten af 00’erne satte sig for at undersøge pubertetsalderen blandt eleverne på en række skoler i København.

For det viste sig, at alderen, hvor piger gik i puberteten, i løbet af 15 år var faldet med hele 12 måneder. Hvor pigerne i 1991 var knap 11 år, når de begyndte at udvikle bryster – som er deres første pubertetstegn – var de i 2006 knap ti år.

»Det var virkelig en markant ændring på ret kort tid,« som cheflæge og professor i vækst og reproduktion på Rigshospitalet Anders Juul siger.

Som ph.d.-studerende havde han indsamlet de første data i 1991, og det var også ham, der sammen med en række kolleger stod bag studiet i 2006.

»Der var stor opmærksomhed om vores resultater. Jeg kan huske, at The New York Times skrev en artikel, hvor de konstaterede, at nu var det puberty boom, man kendte fra USA også kommet til Europa,« fortæller Anders Juul. I øjeblikket er han ved at opdatere studiet med nye undersøgelser på de københavnske skoler – The COPENHAGEN Puberty Study kaldes det. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Hm, jeg troede da, at man havde fundet ud af, at det er den langt bedre ernæring, der giver tidligere fysisk modning.

Der er formentlig tilstrækkelig evidens for påvirkningen fra hormonforstyrrende stoffer - så dem kunne man jo starte med at forbyde.

Men medicinalindustrien søger som altid udveje for profitskabelse - som her Lundbeckfonden med undersøgelse af et nyt marked for symptombehandling af angst og depression ift. lav pubertetsalder.

Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Nova Lone Jespersen, Hans Martens, Lise Lotte Rahbek, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen, Naja Abelsen og Alfred Rosen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Vi indhalere hormoner og kemikalier i stadig stigende mængder. Det sker nok ikke uden en eller anden unaturlig konsekvens. Hvad med PFAS i modermælk. Nu hvor det er alle vegne.

Måske kan miljø også spille en rolle. Børn får adgang til voksen verdenen og de udfordringer det medfører i en meget tidlig alder gennem online tilværelsen på en iPad på børneværelset og lever livet mere eller mindre uafhængig af Mor og Far lige fra vuggestuealderen. Herefter ser de kun Mor og Far nogle timer om aftenen, hvor de for at vide de selv bestemmer. Det kræver en form for modenhed i en tidlig alder.

Sikkert en blanding af det hele.

erik jensen, Rasmus Kristiansen, Ib Christensen, Arne Albatros Olsen, Hans Martens og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Vi er alle deltagere i et omfattende kemisk eksperiment, hvad enten vi ønsker at deltage eller ej. På et eller andet tidspunkt i fremtiden er der nogle mennesker, der kommer til at betale en meget høj pris for vores laden stå til.

Minder dette ikke om nogen af de andre store problemer vi står overfor?

Vi er som de mennesker, der befandt sig på første klasse på det synkende Titanic. Musikken spiller og der bliver festet. Til sidst bliver vi opslugt af det iskolde vand med en klynken.

Eva Schwanenflügel, Rasmus Kristiansen, Jesper Kloppenborg, Mette Johansson, Inge Lehmann, Ib Christensen, Signe Hansen, Naja Abelsen, Hans Martens og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Epigenetik

Samfundsændringerne promoverer tidligere og tidligere seksualisering
Det er ren Lamarckisme

Jeg gad vide om det er et universelt fænomen - eller mest fremtrædende i vestlige og urbaniserede samfund?

/O

Lise Lotte Rahbek, Jesper Kloppenborg og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Et enkelt opslag. Fra det amerikanske sundhedsministerium. I 2011 (sic):
'..pubertetens begyndelse og forløb kontrolleres i vid udstrækning af det neuroendokrine system. Faktorer, der påvirker timingen og reguleringen af ​​dette systems funktioner, kan ændre pubertetens begyndelse og forløb. Adskillige miljømæssige hormonforstyrrende stoffer (ED'er) med væsentlig indflydelse på det normale pubertetsforløb er blevet identificeret. Mange dyre- og menneskeundersøgelser der vedrører ED'er viser, at disse stoffer i vid udstrækning kan påvirke puberteten; der er dog stadig spørgsmål, der mangler at blive afklaret. I denne artikel bliver den tilgængelige evidens gennemgået fra dyre- og menneskeundersøgelser om virkningerne af miljømæssige ED'er med potentiale til at forårsage tidlig eller forsinket pubertet.'
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3065309/
EDer: østrogener, organohalogener, ptalater, tungmetaller, medicinrester, industrikemi fx bifenoler mm.
Men hvem ved? Måske de kan tåle det, de unge mennesker....

Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Signe Hansen og Naja Abelsen anbefalede denne kommentar

Alfred Rosen og så skal vi også huske, at man spærrede de fattige på tredje klasse inde helt bevidst inde, så de ikke kunne optage plads i redningsbådene.
De var forbeholdt passagererne på første klasse.

De rige, der bestemmer hvilke kemikalier der bruges eller forbydes, tror stadigvæk, de har førsteret og adgang til redningsbådene.

Det er den eneste måde, at forklare deres tåbelige handlinger.

De må vitterligt tro, at de ikke rammes af de skader de påfører vores allesammens miljø.

Alfred Rosen, Lene Basballe, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Kristiansen og Jesper Kloppenborg anbefalede denne kommentar

Oliver goulin piger i ulande går faktisk endnu tidligere i pubertet.

Jeg kan huske, at jeg for nogen år siden læste en artikel fra mener jeg Mozambique.

De var bekymrede og var i et dilemma, så de efterspurgte råd fra FN og forskningsverdenen.

De var klar over, at deres piger gik tidligere i pubertet og at det nok skyldtes, at de sprøjtede med det hormonforstyrrende DDT mod malaria.

Begge ting er et stort problem, hvordan kunne de løse det.

Og hvis voksengørelse skulle fremme tidligere pubertet, skulle man allerede have set det for mange år siden i de samfund med traditioner, hvor piger giftes væk allerede fra femårsalderen, de europæiske kongehuse eller f.eks. den jødiske, hvor piger anses som voksne ved 12 år og en dagsalderen.

Men det er først med udbredelsen af hormonforstyrrende stoffer i u og i lande man har set nedgangen i pubertetsalderen.

Ps det er stadigvæk lovligt, at sprøjte med DDT mod malaria, hvorfor det stadig bruges til dette i mange lande.

erik jensen, Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar