Ligeløn
Læsetid: 11 min.

Det er 50 år siden, Danmark fik sin første overenskomst med ligeløn. Men løngabet består

Efter årtiers kamp fik Danmark i 1973 sin første overenskomst med ligeløn. Et halvt århundrede senere er ligelønsspørgsmålet stadig omdiskuteret. Tallene viser, at kvinderne fortsat halter bagefter
I 1973 demonstrerede Kvindesagen for ligeløn.

I 1973 demonstrerede Kvindesagen for ligeløn.

John Stæhr/Ritzau Scanpix

Indland
8. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Året var 1971, der var overenskomstforhandlinger, og Kvindeligt Arbejderforbund havde fået nok. Nu ville fagforeningen have ligeløn for mænd og kvinder, der på det tidspunkt systematisk fik forskellig betaling for at udføre det samme stykke arbejde.

Men sådan endte det ikke.

Anker Jørgensen, ja, den Anker Jørgensen, som dengang var formand for Dansk Arbejdsmandsforbund, endte i forligsinstitutionen med i sidste øjeblik at vælge en lille stigning i timelønnen til mændene. Og det kostede altså ligelønnen. 

Det skulle angiveligt have fået daværende formand for Kvindeligt Arbejderforbund – som i dag er lagt sammen med 3F – Edith Olsen til at slå i bordet med sin håndtaske i raseri.

Men to år senere, i 1973, fik Danmark sin første overenskomst nogensinde med formel ligeløn. Og i 1976 vedtog Folketinget så Ligelønsloven, der forbyder lønmæssig forskelsbehandling på grund af køn. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Gert Friis Christiansen

Sober artikel. Det var godt, at få et mere nuanceret billede af lønforskellene. Tidligere er tallene blevet brugt, så man troede, at kvinder burde have en lønstigning på 13,5 % før alt var retfærdigt. Men så enkelt er det så ikke. Den ulighed der er, virker mere håndterbar og burde kunne løses.

jens peter hansen

Min gamle skole fylder 50 i år. For 50 år siden var der en manlig skoleleder og en kvindelig og mandlig vicer. I dag er består hele ledelsen af skolen af kvinder, idet skolen hat fået sin første kvindelige skoleleder. Så noget er der sket

Søren Kristensen

Jo, vist, løngabet består, men nok ikke så udpræget som før. Noget der også består er værnepligten, som kun henvender sig til mænd og det faktum at mænd lever 3 - 5 år kortere end kvinder og derfor burde kunne gå på pension 3 - 5 år tidligere, nu vi taler om ligestilling. Men, det er ikke så mærkeligt at kvinderne vil have mere i løn, eftersom syv ud af ti butikker i gadebilledet henvender sig til kvinder, mens de tr sidste fordeler sig på én til mænd og to til begge køn.

John S. Hansen

Jeg var selv i mange år ansat i et typisk mandefag i staten.

Min kone, som var i forlagsbranchen tjente 25% mere end jeg gjorde.

Sidenhen mødte jeg en anden kvinde som var i finansbranchen - her tjente hun 120% mere end jeg gjorde.

Jeg selv sad ikke på et lunt kontor i Børge Mogensen stole, men havde et hårdt, risikofyldt og nedslidende arbejdsliv/arbejdsmiljø.

Jeg håber på at vi på længere sigt får kvoter for jord og betonarbejdere, lastvognschauffører osv.

Henrik Svejstrup

DJØF's årlige undersøgelse skal man tage med et stort forbehold.
Deres data grundlag er meget overordnet og tillader ikke, at man tager højde for væsentlige elementer, der vil øge den forklarede lønforskel væsentligt og dermed formindske den uforklarede lønforskel tilsvarende.
Bare det faktum at den DJØF's egen uforklarede lønforskel faldt med 1,2 %p på bare et år, hvor den gennemsnitlige lønforhøjelse har været på ca 3 % gør undersøgelsen metoden utroværdig.
Diverse ideologiske organisationer som DJØF, har gennem årene kommet med meget forskellige lønforskelle....helt op til 28 %...og nu er det altså 7 %.
Glem ikke at DJØF og andre organisationer er stærkt feministisk aktivitisk.
DJØF arbejder f.eks. for at ledelseslaget matematisk skal repræsentere virksomhedens køns-sammensætning.
Så at bede DJØF og andre tilsvarende organisationer om undersøgelser af lønforskelle mellem kvinder og mænd, vil være det samme som at bede Dansk Folkeparti om at undersøge virkningen af indvandring i Danmark.
Og hvem ville tro på sådan en undersøgelse ?
Mere interessant er lønkommisionens undersøgelse, der viste en uforklaret lønforskel på 2,5 %. Denne undersøgelse blev blå-stemplet af den kendte super-feminist Karen Sjørup, det klart indrømmede at der var lige løn for lige arbejde, men ikke lige løn for ligeværdigt arbejde (hvordan man ellers vil måle det)
Endelig er de godt betalte DJØF'er løn i stor udstrækning et resultat af personlige forhold som f.eks. villighed til overarbejde og mange andre faktorer.
Elementer som DJØF selv skriver i deres undersøgelse, ikke er taget højde for

Lise Lotte Rahbek

Jeg ønsker sådan set bare
at begge køn (+ alle eventuelle andre køn)
vil holde op med at se det som en ære at lønarbejde sig til døde i knokkeljob enten fysisk og psykisk.
Jeg ønsker at vi kan få sat en udløbsdato på denne evindelige fornærmethed mellem kønnene fordi kvinder i hvert fald også skal være soldater og slå mennesker ihjel (kvinder ER soldater frivilligt og slår beredvilligt mennesker ihjel ligesom mænd gør det)
eller også skal de ud og knokle med beton og være brolæggere og knokle sig ihjel som mænd altid har gjort det.

NEJ!!

Mænd og kvinder skal holde op med at knokle sig ihjel og de skal have en hæderlig løn, for det arbejde de udfører.
Ligeløn er en rigtig god ide. Så kan mænd tage forældreorlov uden at husstanden går fallit eller tage en ny uddannelse eller hvad pokker de måtte have lyst til frem for at knokle sig ihjel for gud, fædrelandet og hvemdenuellershædrer.
Punktum.

Lillian Larsen, Amalie Stærke, Eva Schwanenflügel, Anne Katrine G. Gelting, Marianne Jespersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Henrik Svejstrup

Søren Kristensen
Nu du taler om pension.
Hvor mange tror du er klar over at i snit 20% af den af mænd indbetalte pension på personlige livslange pensionskonti i snit overføres til kvinder ?
Altså for indbetaleren fuldstændigt ukendte kvinder ?
Det er vel at mærke tale om penge som mænd betaler af deres egen løn.

Henrik Svejstrup

Lise Lotte
Der er gentagne gange sandsynliggjort lige løn for lige arbejde.
At lave en 100% korrekt undersøgelser er nemlig komplet umuligt.
Ellers er jeg 110% enig i din kommentar

Der er 117 forskellighed årsager til, at der er en naturlig lønforskel, som ikke har noget med diskrimination at gøre.

For et dumt spørgsmål
Hvorfor, igen og igen at det har kunne la sig gøre, at man har kunne bruge så opskruet tal i løn debatten. Og tilmed at deres regnemetoder er blevet påpeget igen og igen, at de ikke var retvisende.

Jeg kan finde et klip fra 1981 der påpege dette
https://www.youtube.com/watch?v=DUpgoayBPJc

Men også, hvorfor blande man ligeløn samme med løngab.

Fra goggle
"LØNFORSKEL I DANMARK Lønforskellen mellem kønnene kan opgøres som et løngab, der defineres som den gen- nemsnitlige procent,"

Så løngab, har ikke noget med at man bliver snydt i lønposen, så hvorfor blive dette tal så brugt??

For løngab sige ikke noget om hvorfor, kun at der er en forskel. Og ikke de naturlig 117 grunde til der er en forskel. som ikke har noget med diskrimination at gøre. Løngab siger kun, at i bunde af vores lønseddel, er vores tal forskelligt.

Skal ikke sige hvor grundig denne rapport er. men den prøver at tage hensyn og ikke gør brug af de "normale" opskruet tal. "Af en lønforskel på cirka 14 procent kan 85 procent ’forklares’ med den nye analyse. Dette efterlader en ’uforklaret’ del på cirka 2 procentpoint."

https://www.vive.dk/da/nyheder/2020/koensskaevt-arbejdsmarked-skaber-loe...

Henrik Svejstrup

Jens Jensen,
VIVE benytter sig af den samme model som lønkommissionen udviklede tidligere.
Løbende har VIVE forbedret modellen således man tager lidt flere elementer i betragtning som forklaring på lønforskellen end tidligere.
Modsat DJØF og andre, er VIVE lønforskel meget ens år for år, hvilket er logisk når man tager hensyn til hvor meget løn-forskelle kan udlignes med en meget lav lønstigningstakt.
Som tidligere skrevet, diskvalificere DJØF deres egne beregninger, når de kommer frem til, at lønforskellen er faldet med godt 1 % på bare et år.