Asbest
Læsetid: 9 min.

Beboere på Frelsens Hærs herberg på Amager blev udsat for asbest

En beboer på Frelsens Hærs herberg på Hørhusvej måtte af egen lomme betale for en laboratorieprøve, der påviste asbest, fordi herberget ikke tog hans bekymring alvorligt under en igangværende renovering
Ole Tougaard advarede flere gange mod en mulig asbestrisiko, da håndværkere brød fliser ned på de tre badeværelser, som skulle renoveres i Hørhuset på Amager.

Ole Tougaard advarede flere gange mod en mulig asbestrisiko, da håndværkere brød fliser ned på de tre badeværelser, som skulle renoveres i Hørhuset på Amager.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
25. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Søndag den 13. november 2022 gjorde Ole Tougaard det selv. Som beboer på tredje sal i Hørhuset på Amager havde han siden slutningen af marts kunnet se, hvordan polske håndværkere brød fliser ned på de tre badeværelser, som skulle renoveres. Efter telefonisk rådgivning fra Dansk Miljø Rådgivning (DMR) i Silkeborg købte han en maske, handsker og en hammer hos et byggefirma, og tilbage på herberget brækkede han et stykke flise, fugemasse og fliseklæb af væggen på et toilet i stueetagen. Det var den samme slags fliser, der var nedtaget fra badeværelserne på tredje sal. Han tog også prøver fra byggeaffaldet, der lå spredt ud over den svalegang, der forbinder værelserne på etagen, og puttede det hele i plastposer og sendte dem til laboratoriet. Fem dage senere kom svaret: Der var påvist asbest i alle tre prøver.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Både Kristoffer Niemann Rasmussen fra KNR Tømrerentreprise og
forstander Kim Nissen fra Hørhuset har opført sig ansvarspådragende.

Man må håbe på, at der rejses en sag imod de to.

KNR Tømrerentreprise er i øvrigt angivet som ophørt virksomhed:

https://www.anmeld-haandvaerker.dk/toemrer/knr-toemrer-entreprise-vkrist...

Sonja Rosdahl, Jan Damskier, Steen Obel, erik pedersen, Helle Degnbol, David Zennaro, Marianne Stockmarr, Elise Berg, Eva Schwanenflügel, Marianne Nielsen og John Graversgaard anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Håber at beskæftigelsesministeren tager dette eksempel med i hendes ny forhandlinger om asbestproblemet.

Hvor mange andre eksempler er der mon i hverdagen med asbest ved nedrivning og ombygning? Det passer desværre med, at der stadig er mange der bliver syge og får lungebesvær.

Men stor tak til Ole Tougaard, der burde få en belønning.

Sonja Rosdahl, Kirsten Andersen, Steen Obel, erik pedersen, Helle Degnbol, David Zennaro, Marianne Rosenkvist , Marianne Stockmarr, Nova Lone Jespersen, Elise Berg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Marianne Rosenkvist

Det er helt konsekvensfrit for et firma at håndtere asbest uforsvarligt. Ind med ufaglært udenlandsk arbejdskraft, pis på alle regler eller opfør dig uvidende om regler.
Når renoveringen er slut, så er det inden myndigheder, der gider bekymre sig om sagen.
Så længe det er konsekvensfrit for dem der tjener pengene på at sætte andre til det beskidte arbejde, så bliver det ikke anderledes.

jens peter hansen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Helle Degnbol og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Helle Degnbol

Naturligvis er vi alle teknisk uvidende. Men vi kan lære det, kan vi.

Og vi kan tale med hinanden (eller hvad?).
I nødstilfælde skrive til rette vedkommende (eller hvad?).

Jeg har vidst en smule om det her, dvs. jeg kender problemet og har læst reglerne omkring asbest, de er klokkeklare.

Men man har ingen gennemslagskraft.

Det er jo ikke kun bygherrer, firmaer - og pædagoger. Der lukkes øjne hele vejen igennem så gennemført, at man skulle tro, det var en bevægelse (Arlo Guthrie), men af den dårlige slags.

Myndighederne er heller ikke for hurtige, ser det ud til (Teknik og Miljø; Socialtilsyn Hovedstaden).

Håndværkerne går det i alle tilfælde grusomt udover.

Tak. Det skal helt klart have stået i avisen og være skrevet med just denne grundighed, før nogen tror det - og agerer derefter. Efter denne klare redegørelse må sagen følges op og følges til dørs (udgangen).

Jeg har mødt samme holdning på en arbejdsplads og i to boligforeninger, ingen nævnt ingen glemt.

"Nej nej, du må tænke på, at det her er asbest af den gode slags". Ja hvad ved jeg? jeg gik i hvert fald ikke ud og købte rette grej osv.

Hvor umådelig sejt, Ole Tougaard, og du skal selvfølgelig have mere end udgifterne dækket (jf. Dorte Sørensen).

»Det er noget, beboeren selvbestaltet har gjort". Der mangler kun sagsøgning for hærværk.

Det er så trist så trist, og behandlingen af den enkelte og af mange mennesker, der lever i god tro, dybt urimelig. Men det er en eddergod og nødvendig artikel.

Anerkendelse fortjener også det rådgivende ingeniørfirma, det er toppen, det forstår man af artikelen her, og se lige deres uforlignelige, dvs. brugbare hjemmeside - jeg har sjældent eller aldrig set noget lignende.

jens peter hansen

Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning vil ikke gå ind i sagen. Hver gang nogle beboere der udsættes for den ene svinestreg efter den anden, når der der renoveres, vasker Forvaltningen hænder. Tingbjergrenoveringen fx. som drev folk til vanvid fik allernådigst besøg af Borgmester Kabell, som ikke mente der var noget at komme efter. Nu troede man at man med Barfoed havde fået en borgmester af en hel anden støbning, selv om de begge er medlemmer af EL, men det ser indtil nu ikke ud til at dette er tilfældet. Lad os dog håbe at hun går ind i sagen, da det er Kommunen der har tilsynsforpligtelsen.

Sonja Rosdahl, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar