Energi
Læsetid: 4 min.

Branchen jubler: Ny EU-aftale tillader fortsat at kalde al biomasse for vedvarende energi

Europa-Parlamentets forslag om at begrænse medlemslandenes afbrænding af træbiomasse endte ikke som en del af den nye EU-aftale om vedvarende energi. Dermed har blandt andre den danske regering fået sin vilje. Dansk Fjernvarme ånder lettet op – og grønne organisationer raser
De enorme mængder træ, som hentes direkte i skovene og brændes af for at give el og varme, tæller i dag som en vedvarende energi, selv om det i virkeligheden udleder CO₂ direkte i atmosfæren.

De enorme mængder træ, som hentes direkte i skovene og brændes af for at give el og varme, tæller i dag som en vedvarende energi, selv om det i virkeligheden udleder CO₂ direkte i atmosfæren.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
31. marts 2023

Brancheorganisationen Dansk Fjernvarme er glad. For efter lange forhandlinger landede Europa-Parlamentet og EU-landene torsdag morgen en aftale om at øge EU’s mål for vedvarende energi. Fra de nuværende 32 procent skal medlemslandene i 2030 nu få mindst 42,5 procent af deres energi fra vedvarende energikilder.

Et centralt slagsmål har i den forbindelse været den omstridte brug af biomasse som energikilde. De enorme mængder træ, som hentes direkte i skovene og brændes af for at give el og varme, tæller i dag som en vedvarende energi, selv om det i virkeligheden udleder CO₂ direkte i atmosfæren.

Som et nybrud forsøgte Europa-Parlamentet under forhandlingerne i praksis at begrænse EU-landenes afbrænding af træ. Parlamentets forslag lød, at kun nogle former for biomasse i fremtiden måtte tælle med som vedvarende energi.

Men sådan gik det ikke. Nok bliver kravene til brugen af biomasse skærpet – men landene må fortsat afbrænde såkaldt primær biomasse fra skove og kalde det vedvarende energi. Og det er Dansk Fjernvarme tilfreds med.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ganske fornuftigt af EU. Det er jo et ganske simpelt og kort kulstofkredsløb, der er tale om.

Dorte Sørensen

Det er lidt tosset - først fyrede "vi" med træ og fældede næsten al skov i Danmark - så begyndte vi med kul - gas/olie mv. For nu at bilde os ind at træflis og andet biomasse er neutral for klimaet.

Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Lise Lotte Rahbek og erik pedersen anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Det glade vanvid.
Vi ødelægger habitater og fortrænger/ udrydder arter for at få varme i stuerne. Det er ikke bare dumt; det er ligegyldighed og respektløshed.
Lige så klogt som at pisse i bukserne for at holde varmen
Jeg er godt nok træt af at læse “nyheder”

Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Gunner Boye Olesen

EU forliget tillader bare at vi i Danmark fortsat giver tilskud til afbrænding af biomasse til kraftvarme; men vi bestemmer selv niveau. I dag er det over en milliard statskroner, der går til det mens nye solceller og vindmøller intet får. Biomasse til varme får heller ikke tilskud. Lad os simpelthen stoppe statsstøtten til afbrænding af træstammer i kraftvarmeanlæg i Danmark. Vi behøver jo ikke spilde danske skattekroner på tvivlsomme klimaindsatser selvom det er tilladt i EU.