Interview
Læsetid: 3 min.

Christian Rabjerg Madsen modsiger velfærdsforskere: »Vi er i en velfærdskrise«

Velfærdsforskere kalder Mette Frederiksens krisefortælling overdrevet, men det er Socialdemokratiets Christian Rabjerg Madsen uenig i. Ifølge ham kan regeringens ønske om mere forskelligartet velfærd også betyde mere privatisering
De velfærdsforskere, der mener, at Mette Frederiksen (S) overdriver sin krisefortælling om velfærdssamfundet, glemmer at se på de ydre omstændigheder, som gør de eksisterende udfordringer meget værre, siger Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen.

De velfærdsforskere, der mener, at Mette Frederiksen (S) overdriver sin krisefortælling om velfærdssamfundet, glemmer at se på de ydre omstændigheder, som gør de eksisterende udfordringer meget værre, siger Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
23. marts 2023

Statsminister Mette Frederiksen (S) ser dystert på fremtiden for velfærdsstaten. Det lod hun forstå under sin tale til Kommunernes Landsforenings (KL) topmøde i slutningen af sidste uge. Men ifølge en række velfærdsforskere, som Information har talt med, er kriseretorikken overdrevet. De anerkender, at velfærdssamfundet har udfordringer med rekruttering og demografi, men peger også på, at problemerne ikke er nye.

Så hvorfor er Socialdemokratiets formand så pessimistisk? Og hvad er løsningen? Det har Information spurgt partiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, om.

– Hvor akutte er udfordringerne for velfærdsstaten? Nogle af forskerne, vi har talt med, siger jo, at det ikke er en krise nu og her.

»Jeg bider mærke i, at Torben M. Andersen (professor på Aarhus Universitet, red.) siger i jeres artikel, at hvis man bare bliver ved med at køre ad samme spor, så ender man i en situation, hvor velfærdssamfundet ikke kan leve op til sine grundlæggende målsætninger,« siger Christian Rabjerg Madsen.

»Det understreger, at vi har et meget alvorligt problem.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Hvordan vil I så undgå, at den offentlige velfærd bliver discountvelfærd for dem, der ikke har råd eller adgang til de private alternativer?

Det blev der ikke svaret på.

Else Mortensen, Rasmus Kristiansen, Dennis Tomsen, Mette Johansson, Bjarne Andersen, Inger Pedersen, fin egenfeldt, Marie-Christine Poncelet, Steen Obel, Marianne Jespersen, Susanne Kaspersen, Ole Olesen, Holger Nielsen, Erik Boye, Ebbe Overbye, Jes Thomsen, Martin Christensen, Arne Albatros Olsen, Jørgen Tryggestad, Estermarie Mandelquist, Dorte Sørensen, jens christian jacobsen, Freddie Vindberg, Dylan Storm, Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

velfærdsforkere?

Det er meget ringe af "den mindst ringe" at misse korrekturen i en overskrift, men i anglicismens hellige navn, vil jeg godt godtage ordet som en betegnelse for nogle, der gafler løs af velfærden.

Mette Johansson, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen og Torben Kjær Andersen anbefalede denne kommentar

Særligt de blå politikere ser f.eks. privathospitaler som løsningen på ventelister. Den helt store løgn og manipulation med befolkningen er så, at det er netop er opdyrkelsen af privathospitaler, som har skabt ventelisterne. For privathospitalerne lægger beslag på lægekapacitet, som får en højere løn for at behandle forsikringspartienter på privathospitaler. Har du en sundhedsforsikring kan du få en tid inden for 14 dage på et privathospital. Her du ingen sundhedsforsikring kan du vente i månedsvis før lægen har tid til dig.

Den påståede velfærdskrise er skabt politisk ved gennem 20 år at have nedbrudt den offentlige velfærd gennem krav om besparelser år efter år og lede pengene hen på private ydelser.

Men hvad der er årsagen til den påståede velfærdskrise ser de yngre generationer ikke. De kender af gode grunde ikke tiden fra før den politiske nedbrydning af Danmark. De ser kun de korte ventelister med en sundhedsforsikring på et privathospital og undre sig over man opretholder det uduelige offentlige sundhedsvæsen.

Det omhandler ikke længere mennesker i Danmark. Men udelukkende om penge. Er du et liv, som kan betale sig at opretholde? Eller er der mest penge i at kassere dig?

Else Mortensen, Rasmus Kristiansen, Steen K Petersen, Mette Johansson, Bjarne Andersen, Inger Pedersen, fin egenfeldt, Peter Wulff, Marie-Christine Poncelet, Michael Larsen, Marianne Jespersen, Gunilla Funder Brockdorff, P.G. Olsen, Flemming Sørensen, Susanne Kaspersen, Carsten Munk, Ole Olesen, Holger Nielsen, Erik Boye, Ebbe Overbye, Jes Thomsen, Martin Christensen, Lise Lotte Rahbek, Henriette Lund, Estermarie Mandelquist, Dorte Sørensen, jens christian jacobsen, Freddie Vindberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er klart, at Mette Frederiksen og den nye blå blok ikke kan indføre privatiseringer uden at 'preppe' befolkningen på forhånd, nemlig ved at tale økonomien ned og kriserne op, og desuden omtale nedskæringsøvelserne som en form for frisættelse fra tyngende bureaukrati og kynisk kontrol som skiftende regeringer (inklusive S), ellers har været direkte ansvarlige for at indføre.

"Danskerne" skal i krisehumør, for ellers skrider projekt superliberalisme i sin indre modsætning; at den højt besungne frihed i virkeligheden er fravær af velfærd.

Else Mortensen, Rasmus Kristiansen, Klaus Jensen, Steen K Petersen, Mette Johansson, Bjarne Andersen, Inger Pedersen, fin egenfeldt, Peter Wulff, Steen Obel, Marianne Jespersen, Susanne Kaspersen, Carsten Munk, Ole Olesen, johnny volke, Holger Nielsen, Erik Boye, Jes Thomsen, Martin Christensen, Arne Albatros Olsen, Lise Lotte Rahbek, Anders Jørgensen, Jørgen Tryggestad, Estermarie Mandelquist, Nova Lone Jespersen, Dorte Sørensen, Freddie Vindberg og Dylan Storm anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

"Vi er i en velfærdskrise"

All right, så siger vi det... og krisehjælpen, består af en ny, rød regering.

Rasmus Kristiansen, Mette Johansson, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Ole Olesen, Holger Nielsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Den del af befolkningen, der ikke har råd til private forsikringer, skal arbejde mere for at velhavere kan springe køen over og få en 1. klasses behandling. Som tak for merarbejdet mødes de af ventelister og manglende behandling.

Else Mortensen, Rasmus Kristiansen, Klaus Jensen, Steen K Petersen, Mette Johansson, Bjarne Andersen, Inger Pedersen, fin egenfeldt, Christian Mondrup, Marianne Jespersen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Ole Olesen, johnny volke, Holger Nielsen, Steffen Gliese, Martin Christensen, Arne Albatros Olsen, trine christoffersen, Henriette Lund og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

Min påstand er, at Danmark er på vej mod amerikanske tilstande. Hvis du har penge, eller forsikring så kan du blive behandlet på et sygehus, men hvis du ikke har nogen af delene, så kan du godt få lov til, at dø af din sygdom, så sparer vi jo penge på din behandling.
Med den regering vi har nu, er jeg nervøs for, hvordan den såkaldte sundhedssystem ser ud om 5 år.

Else Mortensen, Steen K Petersen, Bjarne Andersen, Inger Pedersen, Marianne Jespersen, jens christian jacobsen, Dorte Sørensen, P.G. Olsen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Ole Olesen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Holger Nielsen

Din teori om amerikanske tilstande i sundhedsvæsenet er ikke svær at bevise.
Desværre skal vi nok indse, at de allerede er indtruffet..

Her et lille udpluk:

"Direktør på Aarhus Universitetshospital erkender: 
Lange ventelister kan have kostet menneskeliv"
https://www.dr.dk/nyheder/indland/direktoer-paa-aarhus-universitetshospi...

"Patienter med tarmkræft venter kritisk længe på operation på Aarhus Universitetshospital."
https://www.dr.dk/nyheder/indland/kraeftlaege-maa-opgive-doedeligt-syge-...

"Topchef i Region Midtjylland 'var ikke klar over', hvor slemt det stod til på kræftafdeling"
https://www.dr.dk/nyheder/indland/topchef-i-region-midtjylland-var-ikke-...

"Milliarder til sundhedspersonale er forduftet i regeringens akutplan til sygehusene: - Der er tale om et gigantisk svigt"
https://avisendanmark.dk/danmark/milliarder-til-sundhedspersonale-er-for...

"Over 300 millioner kroner brugt til tomme sengepladser i psykiatrien"
https://www.dr.dk/nyheder/indland/over-300-mio-kr-brugt-paa-tomme-sengep...

"Mere privatisering kan forstærke krise på de offentlige sygehuse"
https://arbejderen.dk/indland/mere-privatisering-kan-forvaerre-krise-paa...

"Tolkegebyret er en underskudsforretning i millionklassen"
https://nyheder.tv2.dk/politik/2019-09-13-tolkegebyret-er-en-underskudsf...

"Mere end 2,3 millioner danskere har nu en privat sundhedsforsikring"
https://www.fogp.dk/nyheder/mere-end-2-3-millioner-danskere-har-nu-en-su...

Men det er slet ikke nok. Vi skal have meget mere privatisering og udlicitering.

Med ordene fra Robinson ekspeditionen:
Nu bliver det endnu vildere!

Else Mortensen, Rasmus Kristiansen, Holger Nielsen, Steen K Petersen, Mette Johansson, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Andersen, Inger Pedersen, fin egenfeldt, Lene Basballe, Michael Larsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Christian Råbjerg Madsen understreger og tydeliggør hvorfor vi skal af med denne regering hurtigst muligt og hvorfor vi ikke skal stemme på socialdemokratiet, hvis vi mener retfærdighed, lighed og befolkningens velfærd samt seriøs klimaindsats.
For tiden forsøger han systematisk at forsvare indgrebet mod store bededag som et forsøg på at forsvare store bededagsindgrebet! Lige meget hvad han bliver spurgt om.
Til gengæld må det være enhver journalists pligt at spørge om skattelettelserne til de mest velhavende, lettelse i multimillionærernes arveafgift mv. Hvorfor glemte Informations journalister bla. de mange hårdere realitets spørgsmål??

Else Mortensen, Rasmus Kristiansen, Holger Nielsen, Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Andersen, Carsten Munk, Inger Pedersen, Ebbe Overbye, Lene Basballe, Steen Obel, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Socialdemokratiet er systembevarende, vi har en politisk system krise ikke kun i Danmark.
Hvordan har Socialdemokratiet som i sin tid har båret arbejderbevægelsens drømme og ønsker ladet det her ske og være med til det.
Dem der er i toppen af Socialdemokratiet er ligeglade, individuel set føler de nok ikke skyld og de oplever ikke på egen krop konsekvenserne af deres politik.

Else Mortensen, Rasmus Kristiansen, Holger Nielsen, Steen K Petersen, Freddie Vindberg, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Andersen, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Vi har så helt afgørende en velfærdskrise. Den skyldes at vi har glemt hvad velfærd er og forveksler den med materiel velstand, vækst i produktion, i erhvervslivets indkomster og i vækst af skrald. Nogen også i magt til ranelse!

Else Mortensen, Rasmus Kristiansen, Holger Nielsen, Steen K Petersen, Mette Johansson, Freddie Vindberg, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Andersen, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

»Og så er der klimaet. Tilsammen betyder det et behov for store milliardinvesteringer, som gør, at vi er i en velfærdskrise.«

Ja, der ER jo det der med klimaet...

Men hvad er det for nogen tiltag, der skulle true velfærden? Jeg har mere end svært ved at se dem.

Til gengæld er det ikke svært for mig at få øje på TOPSKATTELETTELSER, der tydeligt truer velfærden!

Rasmus Kristiansen, Holger Nielsen, Steen K Petersen, Mette Johansson, Steffen Gliese, Carsten Munk, Freddie Vindberg, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

jens christian jacobsen
23. marts, 2023 - 06:22

Sådan er det "moderne" velfærdssamfund. Alle udfordringer med personalemangel løses ved at afskære de mindst velhavende 25%, det nye C hold, fra at få hjælp.

Og det ovenikøbet iværksat af Socialdemokratiet. Uden dem kunne det slet ikke lade sig gøre. Mange vælgere vil blive så skuffet over Socialdemokratiet at de fremover helt vil afholde sig fra at stemme. Og så vil der for alvor kunne føres ren blå politik efter det næste folketingsvalg senest 2026.

At kalde det løftebrud eller endog vælgerbedrag slår slet ikke til over for de handlinger Socialdemokratiet nu udfører over for deres trofaste vælgere i årtier.

Realiteten er, at Socialdemokratiet har kasseret de 25% som har mindst. Præcis som SPD i Tyskland gjorde det i 2003. Her blev det økonomiske tæppe trukket væk under C holdet. Og de har været glemt i den politiske debat lige siden. Alle er ligeglade med dem. Det er som om de nærmest ikke eksisterer.

Og så er det først lige begyndt i Danmark. Det bliver meget være. Ikke nok med C holdet skal udfører alt arbejdet for at gøre livet bekvemt for resten. De kommer også til at bære den største last når det kommer til klimaudfordringen. Det kommer til at ske gennem f.eks. CO2 afgifter så de ikke længere har råd til ordentlig mad, el, varme og transport. Resten kan så bare fortsætte med forbruget uændret.

Og er du på A eller B holdet, så er det en let og bekvem, samt billig løsning at ofre C holdet. Desuden magter de heller ikke at gøre modstand. Lave oprør.

Ingen interessere sig for de mennesker fremover.