Dagens grå spareøvelse udstiller regeringens sande kulør

Det dybt konservative finanslovsudspil har karakter af en magtdemonstration fra den nye flertalsregering: Forhandlinger med andre partier vil reelt kun ske på skrømt
Finansminister Nicolai Wammen præsenterede torsdag regeringens udspil til finansloven.

Finansminister Nicolai Wammen præsenterede torsdag regeringens udspil til finansloven.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
24. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Intet er neutralt i politik, og derfor er SVM-regeringens første finanslovsudspil også en klar tilkendegivelse af, hvad de tre partier prioriterer, når det kommer til stykket. Og vel at mærke, når de ikke behøver at byde sig til over for andre partier.

Med flertallet sikret på forhånd står finansminister Nicolai Wammen (S) i en sjældent parlamentarisk styrkeposition: For første gang behøver han ikke at tage hensyn til venstrefløjen, og han kan derfor undlade – som tidligere – at skulle åbne for indrømmelser i forhold til klima og velfærd.

På den anden side behøver Venstres stærke mand, økonomi- og forsvarsminister Troels Lund Poulsen, heller ikke at tækkes den nationalkonservative højrefløj, men kan i stedet betone, at behovet for ekstra hænder i høj grad kan og vil blive løst ved at tiltrække billigere arbejdskraft fra udlandet.

De symbolske foræringer til støttepartier er helt droppet, og altså til begge sider i Folketinget. De forhandlinger, der formelt begynder fredag, vil alene være et spil for galleriet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bruno Petersen

Der kan - som LTM selv antyder - være store udgifter på vej. Jeg har ikke fuldstændigt styr på antallet af reelt arbejdende kommisioner, men i implementeringens navn, den implementering der skal erstatte snik snak om et par eller tre kriser, er det vel klogt at regne med uforudsigelige udgifter? I den herskende logik er oimplementering lig med handling og i vid omkreds er handling lig med kapitalistisk virksomhed så ……
De kommisioner jeg lige kommer på er 1) den der har lagt en handleplan frem på psykiatri-området, 2) lønkommisionen, hvor en SMV regering vel meget tænkeligt kan lande på lønændringer som et rimeligt kompromis. 2) CO2-afgiftsudvalget (det kalder jeg det) der skal stå på mål overfor 40 års fornægtelser af egen indsats for gode produkter og “skidt” for åben skærm. Hertil kommer klima-implementeringen. En SMV regeringen kan vel kun implementere forandringer ved at lade staten betale ligesom det var staten der betalte udviklingen af vindmølle-teknologien? Der er sikkert også udgifter forbundet med ændringer af velfærdsområdet. Husk på at ændringeri retning af mindre velfærd formentlig også koster, fordi det indebærer handlinger.

Inger Pedersen

Jamen det er jo bare sådan, det er.
For mig at se -Tydeligt fra dag ét!

Nogen håbede på noget andet - bar' ærgerligt, Sonny Boy!

Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel og Elisabeth Tryde anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

At øge arbejdsudbuddet under fuld beskæftigelse lyder som noget der ikke kan lade sig gøre umiddelbart - så man (regeringen) må sørge for at flere bliver arbejdsløse og det gør man bedst ved at indskænke de fleste aktiviteter i stat og kommuner. Sådan ville man gøre for ti-femten år siden men den gælder ikke mere nu hvor manglen på uddannet arbejskraft der bliver nødvendig til den store omstilling vokser eksponentielt- noget der gælder i Europa for den sags skyld i hele den vestlige Verden. Den gordiske knude hedder uddannet arbejdskraft der ikke kan løses med et sværdslag men et projekt der tager år. Selvfølgelig kan man - som regeringen - stikke hoverdet i busken og håbe på det forsvinder af sig selv.

Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel, Elisabeth Tryde, Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek, Arne Albatros Olsen, Inger Pedersen, Holger Nielsen og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Morten Larsen

Mette F er færdig i dansk politik efter næste valg, forhåbentlig vil ingen lønmodtagere stemme hverken på hende eller socialdemokratiet. Mette er ikke blevet presset, hun havde et rødt flertal, ikke stort indrømmet, men hun har selv, helt af eget initiativ valgt at svømme ind i den blå ruse, og er nu så langt inde at der ikke er nogen vej tilbage.

Jan Nielsen, Claus Petersen, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, Elisabeth Tryde, Benny Larsen, Bo Boisen Pedersen, Torben K L Jensen, Marianne Jespersen, Steen K Petersen, fin egenfeldt, Elisabeth From, Hans Larsen, Ole Olesen, Arne Albatros Olsen, Dylan Storm, Søren Jensen, jens christian jacobsen, Bjarne Andersen, Troels Brøgger, Søren Fosberg, Inger Pedersen, Steen Bahnsen og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

@Morten Larsen vi er helt enig om, at efter næste valg er hun færdig i politik, for hun har begået politisk selvmord.
Jeg ved ikke om det er med vilje, men hun ved jo godt, at med den (u)fortjente høje årsløn, er hendes fremtid sikret, og når hun går på pension ca. 10 år før vi andre kan, så skovler hun ca. 60.000 ned i lommen pr. måned før skat. Jeg ved af gode grunde, om hun måske har et smuthul, så hun ikke skal betale ret meget i skat, men det vil ikke undre mig om hun har det. (Årslønnen kan være OK, men ikke den høje pension, den skal ned, for så ville der være mange penge på kistebunden, de er små nu, fordi der er så mange fra FT, der får livslang pension, og det er efter en lov fra 1929).
Det er vel også derfor, at hun går ind for skattelettelser i toppen, for det gavner jo hende selv.
Jeg er glad for, at jeg ikke stemte på nogen i SVineMikkel partierne, for da hun nævnte det med, at hun ville over midten, kunne jeg godt se, hvor det bar hen. Den Lille Svindler og Venstre i regering, det kan aldrig gå godt for arbejderklassen.
Velfærden og arbejder klassen bliver slagtet.

Jan Nielsen, Claus Petersen, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, Elisabeth Tryde, Marianne Jespersen, Steen K Petersen, Elisabeth From, Freddie Vindberg, Flemming Sørensen, Jes Thomsen, Mogens Holme, Hans Larsen, Ole Olesen, Per Dørup, Dylan Storm, Søren Jensen, jens christian jacobsen, Bjarne Andersen, Troels Brøgger, Søren Fosberg, Inger Pedersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

Der skulle stå, at jeg ved af gode grunde ikke, om hun har et smuthul.

Morten Larsen

Holger Nielsen @
Hvis man favoriserer erhvervslivet, står der jo altid en stor, og ikke mindst vellønnet stilling parat når man er færdig i politik, som tak for hjælpen. Det har vi set utallige eksempler på, så mange at jeg ikke engang gider remse op, for i ved hvem jeg taler om. Men Corydon og Brian Mikkelsen og Esben Lunde Jensen ( røg lige til et topjob i fiskeriet) Skal dog lige nævnes. Mette F syntes selv hun er alf for klog til at gå på pension nu. Gud hjælpe os

Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel, Elisabeth Tryde, Steen K Petersen, Ole Olesen, Jes Thomsen, Mogens Holme, Arne Albatros Olsen, Holger Nielsen, Søren Jensen, Inger Pedersen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar
Jens Voldby Crumlin

"Uden pres fra enten venstrefløjen eller højrefløjen står de tre regeringspartier ganske afklædte tilbage, politisk set, uden selv at kunne formulere et klart og blot tilnærmelsesvist ideologisk projekt, ja, ud over at ville forvalte statsapparatet med en nøjsom, påholdende og næsten overforsigtig stabilitet."
Prøv lige at tænke lidt over dette citat fra Lars Triers analyse. Har han slet ikke forstået at denne politik i den grad er ideologisk funderet og alt andet end stabilt eftersom vores velfærdssamfund på stort set alle områder er på randen af sammenbrud.
Regeringen har fra første færd indskrevet sit neoliberale ideologiske korstog i regeringsgrundlaget med krav om privatisering af velfærdsydelser, skattestop og klare melding om at det private arbejdsmarked skal favoriseres over det offentlige uanset konsekvenserne for bl.a. vores sygehusvæsen.
Lad os nu erkende og sige højt hvad den sorte regerings strategi går ud på: Afvikling af velfærdssamfundet gennem neoliberal planøkonomi. Strategien var tydelig i dansk politik allerede før valget. Med den nye regering er der bare sat turbo på :
https://arbejderen.dk/debat/den-neoliberale-planoekonomi-tager-kvaelerta...

Claus Petersen, Rasmus Kristiansen, Torben Arendal, Morten Larsen, Eva Schwanenflügel, Leif Høybye, Elisabeth Tryde, Benny Larsen, Bo Boisen Pedersen, Torben K L Jensen, Marianne Jespersen, Steen K Petersen, Carsten Munk, fin egenfeldt, Lise Lotte Rahbek, Elisabeth From, Freddie Vindberg, Ole Olesen, Flemming Sørensen, Jes Thomsen, Mogens Holme, Thomas Petersen, Holger Nielsen, Per Dørup, Estermarie Mandelquist, jens christian jacobsen, Bjarne Andersen, Søren Fosberg og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Den næste regering bliver en ren blå flertalsregering. For Socialdemokratiet bliver pulveriseret ved det næste valg. Præcis som det skete for SPD efter de i 2003 indførte HARTZ reformerne, som efterlod 25% af den tyske befolkning i fattigdom. Siden faldt valgdeltagelsen i Tyskland fra ca. 90% til 70% og banede vejen til 16 år med Angela Merkel og CDU/CSU.

Rasmus Kristiansen, Elisabeth Tryde, Benny Larsen, Steen K Petersen, Poul Søren Kjærsgaard, Lise Lotte Rahbek, John Scheibelein, Hans Larsen, Holger Nielsen, Per Dørup, Estermarie Mandelquist, jens christian jacobsen, Bjarne Andersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Der er ikke noget alternativ til Mette F & Cos l.iberalisme. Ehl. kender ikke længere deres eget fine skrift De første 100 dage og SF er stadig socialdemokratiske røvslikkere. De Radikale....
Stem blankt!

Thomas Petersen

"... en nøjsom, påholdende og næsten overforsigtig stabilitet."

Jeg tror LTM tænker på økonomisk stabilitet, som jo er den eneste form for stabilitet denne regering dyrker.

Skidt med at klimaet går amok, skidt med at vi snart ikke kan drikke vores grundvand, skidt med situationen i sundhedsvæsnet, skidt med om kandidatuddannelserne bliver halveret.

Skidt med det hele, bare økonomien går godt. Samme holdning som Macron, iøvrigt, og dernede går det jo fint ;-)

Rasmus Kristiansen, Morten Larsen, Eva Schwanenflügel, Elisabeth Tryde, Benny Larsen, Inger Pedersen, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Ole Olesen, John Scheibelein, Jes Thomsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Farvelfærdsstat.

Morten Larsen, Eva Schwanenflügel og Elisabeth Tryde anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Med rædsel kan man tænke: Godt med klimakrisen! Så sker der forandring. Ak hvor sørgeligt at vi ikke har kunne fostre et bedre lederskab til at styrer gennem disse forandringer. Men!!!!!! Det almindelige menneske er måske klogt nok til at ændre adfærd i den nødvendige retning: Mindre arbejde i form af rovdrift på natur og mennesker; mere fri tid til fællesskaber; stop for investering i alt "ikke-grønt"; genbrug, genbrug, genbrug!

Den nye økonomiske realitet?

Den inflation vi er ramt af lige nu i Vesten er ikke den form for inflation vi er vant til styret ud fra økonomiske bevægelser i Vesten. Det her er en helt anden form for inflation. Økonomer har de seneste måneder givet utryg for forundring over inflationen ikke falder mere end den gør. For efter de traditionelle Vestlige virkemidler med forhøjelse af renten burde den normalt gøre det.

Men Vesten og deres økonomiske magt position befinder sig ikke længere i den normale tilstand. For den inflation vi er vidner til er en vedvarende inflation, som er ved at undergrave vores førende købekraft til at skrumpe set i forhold til resten af verden. Vi er ved at bevæge os hen mod en ny økonomisk realitet, hvor det ikke længere er os, som kan styre mod billige rejsemål verden over. Nu bevæger det sig den anden vej. Nu er det os, særligt i Europa, som bliver de billige rejsemål for resten af verden. Stille og roligt. Men sikkert bliver vores købekraft udhulet de kommende år. Alt i mens resten af verden vil se deres købekraft stige.

Snart er det slut med billige rejsemål i f.eks. sydøst asien. Nu kommer sydøst asien til os på billig ferie. Og det er allerede begyndt. I de seneste 10 år er der kommet flere og flere kinesiske turister til destinationer i EU. Først de rige. Men efterhånden flere og flere middelklasse mennesker.

Så den her inflation er ikke kortvarig. Den er vedvarende som led i den nye virkelighed, den nye verdensorden vi befinder os på vej ind i nu synlig for en hver.

Mange forventer Kina vil overhale USA som verdens største økonomi inden for 10-20 år. Men i realiteten, når det omhandler købekraft, så er Kina for længst verdens største økonomi. Men det er ikke lige den fortælling vestlige medier stor i kø for at fortælle. De vil helst forsætte den gode gamle fortælling om Vesten som de ”gode”, som styrer verden for at bevare freden over for resten af verden. De ”onde”. Som vi har fået fortalt det i snart 100 år generation efter generation helt uden spørgsmålstegn. Den fortælling begynder at miste sin troværdighed og bliver holdt kunstigt i live og har gjort det siden finanskrisen i 2008 som var resultatet af Vestens og kapitalismens sidste økonomiske party før festen sluttede. Nu bliver det mere og mere klart for offentligheden vi i vesten kun sidder tilbage med tømmermænd.

Hvor er det trist for en gammel S-vælger at konstatere, at jeg er enig i stort set alt, hvad der skrives i kommentarerne foran.

Sammenligningen med SPD's selvmål/selvmord er desværre relevant, og også i flere sydeuropiske lande har gamle socialdemokratier slidt sig selv op gennem centrum-højre alliancer.

Danmark har brug for at fastholde og udvikle velfærdsstaten. Det er den, der gør de skandinaviske lande så værdifulde at leve i.. Når Mette Frederiksen taler om velfærdssamfund, er det en forskønnende eufemisme for
Foghs "minimalstat". Ligesom når politikerne vil "sikre kernevelfærden." Det betyder; skære ind til benet.

Er der intet håb? Kan hverken SF eller EL stille noget op? Skal vi i fremtiden styres af Støjberg, Løkke og Vanopslagh? Jeg efterlyser konstruktive forslag; selv om jeg ikke selv har nogen snuptagsløsninger; det er blot så trist, hvis vi kun kan blive enige om kritikken.

Rasmus Kristiansen, Dorte Hildebrandt, Inger Pedersen, Mogens Holme, Sonja Rosdahl, Eva Schwanenflügel, Ole Olesen og Elisabeth Tryde anbefalede denne kommentar

Men samtidig med Danmark kommer under økonomisk pres ser politikken kun en løsning med mere og mere privatisering med den konsekvens, at der oprettes flere og flere meget højtlønnede CEO’er, samt bestyrelser i de her ”nye” private selskaber. Overflødige meget højtlønnede vel at mærke, som før privatisering ikke var nødvendig og dybest set heller ikke er det i dag. Seneste skud på stammen, hvor det bliver helt åbenlys for en hver, hvad den her privatisering går ud på, fik et par nøglemedarbejdere inden for elforsyningen udsigt til udbetaling af en bones på henholdsvis 250.000.000 kr. og 300.000.000 kr.. Toppen af kransekagen. For længere nede af bonus ranglisten er der 100 vis af lignende bonusser på vej. Dog med mindre beløb, men fortsat helt helt uhørt. Og penge som du som forbruger kommer til at betale for blå luft uden værdi. Hvilket du fik at se med de vilde regninger der dumpede ind af brevsprækken på el og varme i 2022 med en energikrise som følge af Ukraine krigen som undskyldning – Selv om de reelle energiomkostninger isoleret set ikke var meget dyrere i Danmark ind det vi har været vant til. Og den form for økonomisk udbytning af almindelige danskere vil vi se meget meget mere af i det Nye ”moderne” Danmark, som den her SVM midtsøgende regering nu baner vejen for. Ikke mindst inden for boligområdet, hvor de økonomisk bedst stillede i de her år opkøber mere og mere boligmasse, som særligt C holdet kommer til at betale dyrt for, da de for fremtiden ikke har økonomi til at betale for en ejerbolig efter devisen det er dyrt at være fattig.

SVM regeringens løsningsmodel for det Nye Danmark overordnet set:

1. Den økonomiske udfordring i den nye verdensorden forsøges løst i Danmark ved at føre alle værdier fra bunden af samfundet, C holdet, til toppen, A holdet. Tjek.

2. Klimaudfordringen forsøges i Danmark at løses ved at føre alle værdier fra bunden af samfundet, C holdet, til toppen, A holdet, og derved afskære bunden fra forbrug. Tjek.

Men det bliver som at tisse i bukserne og for ikke den ønskede effekt andet end bunden nu kommer til at knokle sig halvt ihjel uden at få noget ud af det. Og at A holdet nu kan føle sig som overmennesker, som har retten til at disponere over særligt C holdet som deres kilde til bekvemmelighed.

Men redde klimaet. Det kommer det ikke til. Tværtimod gør det det meget være da A og B holdet nu føler der bliver gjort noget. Og det helt uden konsekvenser for dem. Hvilket ikke er andet end det selvbedrag vi har levet under i snart 40 år, hvor konsekvenserne af vores livstil har været almindeligt kendt. Men C holdet har ikke ressourcer til at protesterer. Så A og B holdet kan købe sig lidt tid ved at ofre de ressourcesvage. Og gør det uden at blinke.

A og B holdet skal gennem deres øgede købekraft købe Nye Danmark ud af klimaudfordringen ved at kunne betale for nye elbiler, meget dyrere flybilletter, meget dyrere elektronik, meget dyrere fødevare osv. for at skabe den nødvendige økonomi i samfundet til at betale for omstillingen. Og bunden, C holdet, bliver overladt til sig selv og er dem, som reelt betaler hele regningen – Og det uden det på nogen måder bringer os i hus med klimaudfordringen. Det udsætter den bare endnu en gang som undskyldning som det er sket så mange gange før de seneste 40 år. Den eneste forskel blive A og B holdet føler de kan have god samvittighed over deres forbrug og livsstil fordi de føler de gør det rigtige med el biler, klimarenoveringer af boliger og sommerhuse, betaler CO2 aflad, når de benytter fly på ferie osv.. Men det er ikke andet ind en illusion. For skal klimaet reddes kræver det en fuldkommen ændring af den måde vi lever på. Og det kan ikke lade sig gøre. For det kræver afskaffelsen af kapitalismen, som er den direkte årsag til vi sidder i de her problemer. Og det samtidig med resten af verden vil med på den forbrugsvogn.

I Vesten er vi ca. 1.000.000.000 mennesker. Resten er ca. 7.000.000.000. Og grundlaget for ødelæggelserne af klimaet er først og fremmest skabt af den livsstil der føres i Vesten med 1.000.000.000. Hvad yderligere 7.000.000.000 vil medfører af konsekvenser for livet på Jorden vil medfører kræver ikke meget fantasi at forestille sig.

Og ja. Jeg er godt klar over det ikke bare lige er 1.000.000.000 vesterlændige mod 7.000.000.000 fra resten af verden. Det er lidt firkantet sat op. For mange af de 7.000.000.000 har allerede et lignende forbrug og livsstil som i Vesten. Men mange mange fler milliarder mennesker vil være med og knokle dag ind og dag ud for at komme i mål.

I sandheden en uløselig opgave. Det kan kun ende i konflikt og krig efterhånden som sandheden bliver mere og mere åbenlys de kommende årtier. Og det er vi jo allerede ved at forberede os på med de kommende enorme militære oprustninger – Vi ved det alle sammen godt, hvilken virkelighed der venter forude.

Det, som der i virkeligheden sker er, at denne her SVM regering beder de svage om at tage ansvar for de stærke.

Men det som burde ske er at magtfulde topchefer og stenrige privatpersoner skal betale mere skat, skat og ... skat.

De 10% rigeste i samfundet er ansvarlige for 50% af forureningen gennem deres forbrug grundet deres alt for store købekraft. Det kommer den her SVM regering ikke til at gøre nogen forskel på. Tværtimod. Politikken fører os den helt helt forkerte vej som de har gjort det i årtier.

Der er brug for et alvorlig oprør mod den nu førte politik hen imod det Nye ”moderne” Danmark, som kommer til at grave fundamentet væk for en stor del af den danske befolkning og forgylder de mest velhavende.

Og det uden at løse noget som helst på de udfordringer vi står over for. Tværtimod.

Rasmus Kristiansen, Mogens Holme, Elisabeth Tryde og Carsten Munk anbefalede denne kommentar