Venstrefløjen
Læsetid: 5 min.

Enhedslisten vil i valgforbund med SF og Alternativet til næste europaparlamentsvalg

Det vil styrke klimaet og svække Socialdemokratiets »asociale« politik, hvis Enhedslisten, SF og Alternativet går i valgforbund ved næste europaparlamentsvalg, mener Mai Villadsen. Partierne er »langt fra hinanden«, siger Franciska Rosenkilde, men afviser ikke samarbejdet
Mai Villadsen, politisk ordfører for Enhedslisten, i samtale med Informations indlandschef Anton Geist om fremtiden for venstrefløjen.

Mai Villadsen, politisk ordfører for Enhedslisten, i samtale med Informations indlandschef Anton Geist om fremtiden for venstrefløjen.

Sigrid Nygaard

Indland
17. marts 2023

Når danskerne næste år skal til europaparlamentsvalg, bør Enhedslisten, SF og Alternativet gå i valgforbund sammen. 

Sådan lyder ambitionen fra Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, der vil bryde med det valgtekniske samarbejde, partiet tidligere har haft med Folkebevægelsen mod EU, og i stedet lave et nyt valgforbund for, hvad hun kalder »klimastemmerne« på venstrefløjen. Det siger hun i et større interview i Information i dag.

»Det er vigtigt, at vi indgår et valgforbund, så vi undgår, at klimastemmer går til spilde. Det kommende europaparlamentsvalg bliver afgørende for klimaet. Vi ser en meget sort højrefløj i fremvækst i mange lande, og derfor er det vigtigt at få så mange grønne mandater til Bruxelles som muligt,« siger hun.

Enhedslisten har da også flyttet sig siden det seneste parlamentsvalg i 2019.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tja, gik stemmerne fra Alternativet ikke sidste gang til RV, og dermed til den såkaldt liberale gruppe sidst?

Holger Nielsen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Jan S. Jensen

Jamen så bliver der jo plads til et nyt parti, der hvor Enhedslisten lå for en to år siden! Med brutal kritik af EU og NATO. Milelangt fra der hvor Enhedslisten er på vej hen i dag.

Marianne Wiltrup

Jeg synes det lyder som en god idé at samle klimakræfterne der i et fælles valgforbund. Rent politisk befinder jeg mig lige i det spændingsfelt. For Enhedslisten er det et tegn på accept af EU. Det var på tide! SF og især Alternativet er pro-EU (dog med en kritisk tilgang). Alternativet er udsprunget af de meget EU-glade Radikale, det er korrekt; samme Radikale er også et klimaparti. Hverken Alternativet eller Radikale er socialister, hvilket ikke gør dem til super liberalister. Der er andre veje end de fastlåste ideologier, især i så vigtigt en opgave som klimapolitik.

John Andersen

Godt udspil fra Mai.
Jeg kender mange der stemmer EL til folketingsvalg, men ikke til EU-valg, fordi de ikke vil risikere at deres stemmer går til Folkebevægelsen mod EU.
Folkebevægelsen bidrager ikke til udviklings af en europæiske venstrefløj, men er en objektiv støtte til de national konservative kræfter. Mai's udspil er også godt til at presse SF: vil de være en del af en grøn venstrefront eller halehæng til Socialdemokratiet

Jørgen Tryggestad og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar