Hendricks’ formel for hundelorte på gaden svarer til pensionskassernes våbeninvesteringer

Investeringer i våbenindustrien pakkes ind som national opofrelse i en højere sags tjeneste, for hvis pensionskasserne ikke gør det, vil mindre hæderlige folk gøre det. Men det argument svarer til, at alle lader deres hunds lort ligge på gaden – i stedet for at alle samler den op
Ukrainske soldater ved frontlinjen i Donbas, januar 2023.

Ukrainske soldater ved frontlinjen i Donbas, januar 2023.

Abaca/Ritzau Scanpix

Indland
3. marts 2023

En toneangivende pensionskasse meddelte forleden, at kassen fremover med den reneste samvittighed vil investere i våbenindustrien for landets, Ukraines og forsvarets skyld, og indskrænker sig altså ikke til grønne bønner og havvindmøller. Retfærdigvis er den grønne omstilling fortsat en prioritet, men afkast fra våbenbranchen er værd at tale om. Og hvis vi ikke gør det, er det folk med dunkle motiver, der griber tjansen, og så ved man ikke, hvor pengene ender, og hvis nu alle sagde nej til at bløde dødens købmænd de betroede talenter … men det gør alle ikke, derfor gør vi det til gavn for udtjente politiassistenter, nedslidte sygeplejersker og skoletrætte lærere. Det sidste blev heller ikke sagt direkte, men den smøre er ikke ukendt ved tvivlsomme dispositioner, hvor egne intentioner glimrer, frem for dem der i stilhed gør det samme.

At fortjenesten ender hos våbenproducenterne, hvis investeringsindbydende varer uden alle mellemregninger tager livet af folk, er en anden sag. I den forstand italesættes den nationale forpligtelse til at ophjælpe fandens fabrikat af død og fordærv, der i disse onde tider emballeres som opofrelse i en højere sags tjeneste.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Lige i øjet og godkendt med et stort "Hørt" om Metz´Intermezzo om dumhedens triumf - så du er i godt selkab kære Metz for som man siger - "Mod dunhed kæmper selv guderne forgæves".

Gitte Loeyche, Mette Møhl, Inger Pedersen, Flemming Sørensen, Anne-Marie Esmann, Carsten Munk, Mogens Holme, Per Madsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

'...og kulørte lamper.'
Tak til Metz for den ugentlige småsure, daldren rundt på petit-journalistikkens brede landevej.

Anne-Marie Esmann

Jens Christian Jacobsen. Heldigvis overgår hr. Metz's indlæg i vid og klogskab dit mærkværdige skriv. Vi er mange efterhånden, der synes at der skal ske fredsforhandlinger samtidig med at vi hjælper Ukraine. Det ville da være forfærdeligt for os alle hvis den krig eskalerer. Men vores magthavere har åbenbart ikke tænkt situationen godt nok igennem før vi gav grønt lys for myrderierne, som kunne være undgået, hvis vesten virkelig ville. Så godt at vi har gode stemmer i debatten som også giver os fakta og ikke bare holdninger og synsninger. Tak fordi du gør os alle klogere Metz.

Gitte Loeyche, Mette Møhl, Inger Pedersen, Finn Jakobsen, Carsten Munk og fin egenfeldt anbefalede denne kommentar
Ib Gram-Jensen

Anne-Marie Esmann, 03. marts, 2023 - 10:53:

"Men vore magthavere har åbenbart ikke tænkt situationen godt nok igennem før vi gav grønt lys for myrderierne, som kunne have været undgået, hvis vesten virkelig ville."

Lad lige den påstand stå på nethinden et øjeblik - en fornuftig begrundelse for den fra Anne-Marie Esmanns side er det vel utopi at håbe på?

fin egenfeldt

Det er tragisk at ethvert indspark, der taler for en forståelse af russeres følelser af at være truet ses som en accept af Ruslands angreb og et svigt af Ukrainsk kamp for selvstændighed. Det er som om vor egen følelse af at være truet, vores egen angst lukker vores øjne for at andres angst. Så ser vi kun kulden hos de andre; ikke hos os selv.

Hvis vi ikke væbner os med mod; mod til at ville forhandling, vil angsten tage magten og forstandens brug fra os alle. Så vil vi fortsætte med vores "imperie-tænkning". Der må kunne findes en vej for selvstændighed uden afhængighed eller underkastelse. Garantier herfor kan gives både i øst og vest, nord og syd. Men man skal overvinde sin angst.

Gitte Loeyche, Mette Møhl, Inger Pedersen, Finn Jakobsen og Anne-Marie Esmann anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Ib Gram-Jensen.
"Vore magthavere---" Lad os lige huske at dette begreb omfatter Putin, Xi, Mette, Macron, Biden, etc etc. .

Det omfatter ikke børn, kvinder, soldater ved fronten.

Ib Gram-Jensen

Fin Egenfeldt,
Jeg skal ikke komme nærmere ind på dit første indlæg - det kan betyde alt og ingenting - men blot påpege, at Anne-Marie Esmann udtrykkeligt bebrejder "vesten" for ikke at have givet grønt lys for myrderier, som "det" kunne have forhindret. Bortset fra, at "vi" og "vore magthavere" blandes sammen i sætningen, omfatter "vore" magthavere (i vesten) nok hverken Putin eller Xi - i hvert fald hvis hendes påstand skal hænge nogenlunde logisk sammen.

Limericks In Tempore Belli:

At krige kan ende helt galt,
er sandt nok, ja nærmest banalt.
Men at tro at det nytter
at ingen beskytter
den angrebne, ender fatalt.

Og at Fred er bedre end Krig,
er de fleste nok enige i.
Men det ville pynte
hvis den der begyndte,
tog ansvar for kaos og lig.

På prosa: jeg har svært ved at læse andre pointer i Metz' klumme end den banale at krig er noget skidt, og at man helst ville være fri. Men intet om hvordan vi realistisk slipper af med den igangværende. At vaske sine hænder er som at prøve at holde varmen ved at .... man ved nok.

Ib Gram-Jensen

Lige en korrektion til kommentar 12:01: der skal naturligvis stå, atAnne-Marie Esmann udtrykkeligt bebrejder "vesten" at have givet grønt lys for myrderierne - ikke at hun bebrejder "vesten" ikke at have gjort det.

Jeg er enig med Finn Egenfelt i at vi godt kan forsøge at forstå russernes følelser. Følelser som frygt for Nato, frygt for LGBT+, normaliseringen af pædofili, samt forargelsen over dyre bordellerne i Danmark. Samt alle de andre irrationelle følelser KGB styret har induceret i Russerne. Men mon ikke det fremmer den gensidige forståelse at gøre det fra en styrke position ? Som den estiske minister og andre med indsigt i Rusland siger: måden er at håndtere Rusland på er gennem styrke.
Her må den innovative våbenindustri anerkendes som er nødvendigt onde. Og min pensionskasse må da gerne investere.

jens peter hansen

Rusland har ret til bufferstater, har Metz tidligere skrevet. Det er den ret Rusland nu forsøger at tage. Forudsætter denne ret ikke at der et nogle der vil Rusland det ondt ? Er det Estland, der vil angribe Rusland med hjælp af en dansk brigade der er træt inden den bliver dannet. At Ellemann sætter et billede op af kampvogne, krigstanks som Metz skriver, er der noget der hedder fredstanks?, viser hans håbløse inkompetance, men rokker da ikke ved at Rusland, dog med Marie Krarup og Metz' forståelse, er en agressiv nabo til små og sårbare lande. At disse søger beskyttelse er vel ikke så mærkeligt set i historiens lys. Hvordan en fred skal opnås ved vi ikke, men vel ikke ved at fodre bjørnen eller hvad ? For så er ukrainerne jo i virkeligheden de stivsindede skyldige. Underkast jer, vi har retten på vor side og alt bliver fred og fordragelighed igen, når I har forstået det.