Statsborgerskab
Læsetid: 3 min.

Højesteret underkender ministerium: Kvinde i fangelejr i Syrien bliver igen dansker

Det var uproportionalt, da staten i 2020 administrativt fratog en kvinde hendes danske statsborgerskab, fordi hun var rejst til Syrien og tilsluttet sig IS, mener Højesteret. En betydningsfuld dom, lyder vurderingen fra jurister
Kvinder og børn i Al Roj-lejr i det nordlige Syrien i 2021.

Kvinder og børn i Al Roj-lejr i det nordlige Syrien i 2021.

Delil Souleiman

Indland
23. marts 2023

En kvinde af iransk afstamning, der er født i Danmark i 1994 og opvokset her, og som i 2015 rejste til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat (IS), er igen dansk statsborger. Det har fem højesteretsdommere afgjort onsdag i en sag, der ifølge flere jurister vil få principiel betydning.

Kvinden opholder sig i dag i den kurdiskkontrollerede Al Roj-lejr i det nordlige Syrien sammen med sine to børn på fire og seks år. Med sit generhvervede danske statsborgerskab vil hun og de to børn formentlig snart komme til Danmark.

Først et par ord om baggrunden for sagen: Som 20-årig rejste kvinden i 2015 til al-Raqqa-provinsen i Syrien, som dengang var kontrolleret af IS. Her giftede hun sig og fik børn.

I 2020 besluttede Udlændinge- og Integrationsministeriet sig for administrativt at fratage kvinden hendes danske statsborgerskab, fordi hun havde tilsluttet sig terrororganisationen IS. Ministeriet henviste i den forbindelse til, at hun ikke dermed ville blive statsløs, fordi hun ud over sit danske statsborgerskab også havde iransk statsborgerskab efter sin far, der kom til Danmark som flygtning i 1984.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

EB: Iran.
Administrativ fratagelse af statsborgerskab er kujonagtigt af Danmark. Danske statsborgere hører Danmark til. Tag dem alle hjem, sæt dem for en dommer og giv dem en straf. Mht. krigsdeltagelse i Syrien, fik en dansk kæmper dansk straf for deltagelse på den vestlig støttede side! At kæmpe i Ukraine er velsignet af Danmark. Det blev de danske østfront soldater også, indledningsvis i begyndelsen! Det er ikke nemt at være ung og påvirkelig, endsige forstå de skiftende uansvarlige politiske vende-kåber. Så, bring alle danske hjem og straf dem, såfremt de har begået noget strafbart.

Gitte Loeyche, Inger Pedersen, Rolf Andersen, jens christian jacobsen, Marianne Jespersen, Steen Obel, fin egenfeldt, Lisbeth Saugmann, Jan S. Jensen, Rikke Blak Stanley, erik pedersen, Torben Lindegaard, Torben Siersbæk, Knud Anker Iversen, Jes Thomsen, Eric Mård, Martin Christensen, Dorte Sørensen, Christel Gruner-Olesen, Lone Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Men når Højesteret nu har underkendt fratagelsen af statsborgerskabet, så må regeringen i det mindste straks hjemtage kvinden og hendes 2 børn, som de gjorde med de første kvinder og børn med dansk statsborgerskab.
Bare en stor skam for børnene at de skulle tilbringe ca 2 år længere i fangelejren i Syrien.

Gitte Loeyche, Inger Pedersen, Rolf Andersen, jens christian jacobsen, Marianne Jespersen, Steen Obel, fin egenfeldt, Eva Schwanenflügel, Lisbeth Saugmann, Jan S. Jensen, Torben Lindegaard, Torben Siersbæk, Eric Mård og Frederik Schwane anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Kvinden tilbydes nu evakuering til Danmark, siger Peter Hummelgaard.

Torben Lindegaard

@Ulrik Dahlin

For en ikke-jurist er det helt uforståeligt, at Landsretten kan acceptere
inddragelse af det danske statsborgerskab under henvisning til kvindens
iranske statsborgerskab - blot fordi hun har opholdt sig i 8 år i det
ISIL kontrollerede område i Syrien.

Det kan da umuligt give større tilknytning til Iran, at kvinden har opholdt
sig i Syrien i en lang periode - og endda i et område udenfor den syriske
regerings kontrol.

Stadigvæk som ikke-jurist .... det er helt utoligt, at Landsretten kan dømme
så totalt skævt, at Højesteret fuldstændigt må afvise Landsrettens synspunkt.
Det burde ikke kunne lade sig gøre.

Ete Forchhammer , Gitte Loeyche, Inger Pedersen, Per Christensen, Rolf Andersen, Marianne Jespersen, fin egenfeldt, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Interessante kommentarere, hvor nogle helt glemmer muligheden eller helst gerne overser muligheden for hvorledes udviklingen ville være hvis IS havde vundet og ikke var blevet bekæmpet.

Ville kvinden så være blevet i Mellemøsten som hustru til en IS kriger, eller ville hun have krævet at komme til Danmark som Dansker?

Jan S. Jensen

For min skyld kunne de pågældende embedsmænd fra Udlændinge-og integrationsministeriet fint og gerne indgå i Mads Brüggers udstilling af netop embedsmænd i voks. Magtens voksmuseum.

Inger Pedersen, Rolf Andersen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Højesterets dom er opløftende. Tak. Min følelse af tillid er styrket.

Torben Lindegaard

@fin egenfeldt 23. marts, 2023 - 11:46

"Højesterets dom er opløftende.Tak. Min følelse af tillid er styrket"
citat fra læserbrev

Yes - det er opløftende og tak til Højesteret.

Men det styrker da ikke tilliden til Retssystemet, i dette tilfælde til
Østre Landsret, at Højesteret fuldstændigt afviser et synspunkt,
som Landsretten har lagt til grund for en Dom.

Det er de færrester Domme, der efterprøves ved 3. instansbevilling -
og hvor mange borgere har kræfter - økonomisk og psykisk -
til at køre denne årelange proces ??

Jeg må blankt erkende, at min tillid til Retssystemet er blevet svækket.

Inger Pedersen, Rolf Andersen og Jan S. Jensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Ja det er skønt og mon ikke man står og vifter med korsbanneret når den fortabte datter kommer hjem, for derefter at dømme hende på hendes gerninger.