medier
Læsetid: 3 min.

Information indgår samarbejde med Gajol om at levere citater til lakridsæsker

Vi vil stadig være de store ideers avis, men vi skal skrive kortere og nå bredere ud, siger chefredaktør Rune Lykkeberg
»Information blev skabt som en modstandsavis, og på samme måde er udgangspunktet for Gajol modstand. Ikke den systemiske modstand, men den modstand, vi alle sammen møder i hverdagen, hvis vi for eksempel skal på arbejde i regnvejr,« siger Informations kreative chef.

»Information blev skabt som en modstandsavis, og på samme måde er udgangspunktet for Gajol modstand. Ikke den systemiske modstand, men den modstand, vi alle sammen møder i hverdagen, hvis vi for eksempel skal på arbejde i regnvejr,« siger Informations kreative chef.

Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Indland
1. april 2023

Information har i årtier skrevet om de store tanker.

I interview med samtidens intellektuelle og artikler om samfundets store udfordringer er avisen blevet til ud fra en præmis om, at forestillinger om verden skaber forandringer i virkeligheden. Derfor er Information af nogle læsere blevet kaldt en ’intellektuel avis’.

Nu skal et nyt samarbejde mellem Information og producenten af Gajol bringe Information ud til endnu flere og gøre op med en forestilling om Information som en tung og utilgængelig avis. De ofte lange historier skal bredes ud i et kort format: citatet på flappen af Gajol-æskerne.

»Vi tror stadig på den intellektuelle, offentlige samtale og på ideernes magt, men vi må også være ærlige og sige: Mange gode ideer tager faktisk ikke særlig lang tid at forklare,« siger chefredaktør Rune Lykkeberg i en pressemeddelelse.

Han understreger, at Information stadig skal være tro mod avisens historie og kerne, men at især en del af weekendstoffet skal formidles kortere.

Lykkeberg nævner den franske økonom Thomas Piketty som eksempel.

Siden udgivelsen af Kapitalen i det 21. århundrede har Information flere gange i både interview og bøger gengivet den franske økonoms redegørelse for fordelingen af velstand og indkomst de sidste par århundreder.

Men Pikettys bog er 676 sider lang og indeholder en del kapitler, som er en gennemgang af jordbesiddelsesregistre i Frankrig i slutningen af 1800-tallet.

»Det er en god bog, bestemt. Det er en vigtig bog, helt klart. Men netop derfor er vi som avis forpligtet til at få Pikettys tanker og andre af tidens store internationale intellektuelle ud til endnu flere herhjemme. Det er den ambition, vi nu får mulighed for at realisere sammen med Gajol,« siger Lykkeberg.

Informations idéstof er en naturlig forlængelse

I løbet af de kommende uger vil man på Gajol-pakkerne kunne finde netop et citat fra Pikettys anmelderroste bog: »r > g«. Det er en henvisning til den franske økonoms centrale pointe om, at afkastet fra formuer, r, vokser mere end indkomsten fra arbejde, g, hvilket har været centralt i ulighedsdebatten. 

I en fælles pressemeddelelse udtaler Toms Group, som producerer Gajol, at man ser Informations idéstof som en naturlig forlængelse af de kinesiske ordsprog og Piet Hein-citater, som i årtier har været trykt på æskerne.

»Mange af citaterne fra avisen er helt på niveau med nogle af vores allerbedste ’flapper’. Derudover er lakridserne stadig af den samme kvalitet, så på den måde står det samlede Gajol-produkt stærkere i dag,« udtaler marketingdirektør Johnny Quatsch.

Han fremhæver et af de nye lakridscitater, der stammer fra bogen Global ulighed, hvor økonomen Branko Milanovic omskriver Karl Marx’ formulering om, at proletarer ikke har noget hjemland:

»Kapitalen har ikke noget hjemland,« lyder citatet. 

Et andet citat i den første serie af lakridspakker er fra den slovenske filosof Slavoj Žižek, som i debatten om tonen på de sociale medier har skrevet: Internettet har ikke gjort det muligt at være en anden. Det har gjort det muligt at være dem, vi i virkeligheden er.

De første citater er udvalgt i samarbejde mellem Toms Group og Informations kreative chef, Lasse Lavrsen. Det har ifølge ham været afgørende for samarbejdet, at virksomheden og avisen har en fælles historie og et delt udgangspunkt: modstanden.

»Information blev skabt som en modstandsavis, og på samme måde er udgangspunktet for Gajol modstand. Ikke den systemiske modstand, men den modstand, vi alle sammen møder i hverdagen, hvis vi for eksempel skal på arbejde i regnvejr og har glemt vores gummistøvler. Det danske vejr er jo Gajol-vejr. På den måde er vi forenet både i vores udgangspunkt og i vores mission,« siger den kreative chef.

Netop modstanden er ført videre i en ny kampagne for avisen, hvor det nuværende slogan »Modstand siden 1943« er omskrevet til et slogan, som læsere og andre vil kunne møde i tv og gadebilledet: »På lakridserne siden 2023.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ekstremt seriøst fantastisk genialt initiativ. Endnu engang tager den mindst ringe aves i Danmark teten og viser vejen.
En avis der løfter Børge Outze's "arv", helt i forlængelse den, for menneskeheden - vigtige indsats den gjorde som modstandsavis under 2 verdenskrig, og dermed var en af de væsentligste biddrags ydere til Europas befrielse fra nazismens grimme svøbe.

Det giver håb - det peger på en bedre fremtid for os og vore børns og deres fremtid.

Endelig et initiativ der kan forandre vores måde at tænke på - så vi kan løse alle de problemer vores måde at tænke på, indtil nu - har medført.

Jeg er stolt og glad over at være abonnement på Information.

Verden kan nu kun blive et bedste sted at leve - med sådan et fantastisk tiltag.

Det eneste man kan frygte - er at denne artikel, med sit visionære indhold - blot er en AI robot som chatGBT, der har hacker sig ind og skrevet artiklen i anledning af at det er 1. april.

Christoffer Slott, karen Thomsen, Susanne Kaspersen, Torben K L Jensen, David Zennaro, Viggo Okholm, søren ploug, Per Selmer, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Torben Siersbæk, Karen Stoustrup, Danny Hedegaard, Christian Mondrup, Lise Lotte Rahbek, Katrine Damm, Ejvind Larsen, Anker Nielsen, Thomas Corydon, erik pedersen og Peder Bjerring anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Fuldstændig genialt, også uagtet at jeg er klar over at det i dag er den 1 april!

Jeg synes faktisk at avisen skal gøre alvor af tanken, og rent faktisk realisere projektet sammen med Tom's group.

Hvis avisen gør det, vil jeg se frem til at kunne købe værket i boghandlen næste gang til Informations festival!

Titel

Det er information vejr på Gajol
- samlede information citater

Jeg er sikker på at den vil stor sælge!

Næste gang deltager vi 1000 læsere, og ikke 600 som første gang:-)

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Malene Thorborg

Aprilsnar

Søren Kristensen

Den der lysreklame, findes den egentlig stadigvæk - i så fald burde den fredes? (rettidig omhu -remember)

Torben Siersbæk

Hvis gajol også får farve og facon som prikken over "i" i informations hoved, så er den helt hjemme.

Tag en langsom samtale med Tom om det...

Vi ser resultatet i 2024 (d. 1. april!).

Freddie Vindberg

Johnny Quatsch, er også nævnt i en anden artikel i Information d. 1. april 2022.

Jeanette Jensen

Det kan kun højde niveauet....
Vi savner et modstykke til Gajolpakkefilosofien , der breder sig som pest over landet særligt indenfor den positive psykologi.
1.4.

Anne-Marie Esmann

Mon ikke det er aprilsnar!

især blev jeg "inponeret" da jeg læste udtalelsen af marketingdirektør Johnny Quatsch, for hvis jeg husker rigtigt så betyder "quatsch" på tysk - vrøvl / nonsens, - så mon ikke det er en APRILS-NAR!!

Thomas Corydon

Niels Christensen - nej, ikke spor sjovt vel - det er netop det tragisk-komisk-aprilsnaragtige ved det.........

Torben Siersbæk

Ærgerligt, at marketingdirektør Johnny Quatsch ikke hedder Tom til fornavn.
Det havde ligesom passet bedre ;-)