Mette Frederiksens chokkur skal vække vælgernes frygt for velfærdskrise

Kommunerne har hverken penge eller personale nok til at kunne levere den velfærdsservice, som borgerne forventer. Men det vil snart blive endnu værre, lyder det dystre budskab fra statsminister Mette Frederiksen (S). Og løsningerne, ja, dem venter hun med
På Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg åbnede Mette Frederiksen for første gang op for, at lighed og ensartethed ikke længere skal være idealet for kommunernes service til borgerne.

På Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg åbnede Mette Frederiksen for første gang op for, at lighed og ensartethed ikke længere skal være idealet for kommunernes service til borgerne.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Indland
18. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Hvis man er kørt fast i problemer, kan det nogle gange virke at doble op. Sådan forsøger statsminister Mette Frederiksen (S) i hvert fald at håndtere den udbredte kritik af forestående velfærdsforringelser.

Landets borgmestre har længe advaret om de sociale konsekvenser af SVM-regeringens spareplaner. Som optakt til ugens Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg har flere bykonger været ude og indskærpe, at regeringens krav om, at kommunerne blandt andet skal til at skære i bureaukratiet og lukke jobcentrene, hurtigt vil forplante sig ned i almene serviceforringelser.

Men bekymringerne blev hurtigt overskygget af en endnu mere ildevarslende fortælling, da statsminister Mette Frederiksen indtog scenen på KL-topmødet torsdag og advarede om, at den danske velfærdsmodel står over for en langt dybere krise, end selv borgmestrene har turdet sige åbent.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Bemærkning til - "Flere i regeringstoppen har efterhånden erkendt, at proteststormen mod afskaffelsen af store bededag har været forstærket af en manglende problemforståelse blandt vælgerne. Analysen er, at alt for mange slet ikke forstod behovet for at skulle skaffe ekstra penge i statskassen, og at indgrebet derfor kom til at virke alt for overrumplende."-

Kan det ikke vendes om til regeringens manglende problemforståelse, når de vil give skattelettelser og i sær til de mest velstillede, når der er et så stort behov for at skaffe ekstra penge i statskassen?

uffe hellum, Ole Reinhold Jensen, Christoffer Slott, Tina Peirano, Morten Petersen, Hans Larsen, Marianne Jespersen, Jens Garde, Sonja Rosdahl, Claus Voltelen, Lene Basballe, Morten Højbjerg Sørensen, Christian Mondrup, Elisabeth Tryde, Flemming Sørensen, Karin Gottenborg, John Hansen, Mogens Holme, Kenneth Jacobsen, Jes Thomsen, Eva Schwanenflügel, Ilona Haritoncenko, Mette Johansson, Inger Pedersen, Peter Krogh, Troels Ken Pedersen, Arne Albatros Olsen, Torben Arendal, Anna Dorthe Bertelsen, Nils Lauritzen, Ole Meyer, Steen K Petersen, Maia Aarskov, Ejvind Larsen, Fie Ankjer Nielsen, Nova Lone Jespersen, Torben K L Jensen, Jesper Kloppenborg, Alvin Jensen, Dennis Tomsen, Ole Olesen, Mette Rasmussen, Jens Henriksen, Rune Stilling, Claus Petersen, Bjarne Andersen, Allan Jacobsen, Kim Morten Nissen, Erik Boye, Erik Nielsen, ingemaje lange, Margit Hansen, Katrine Christiani, Anders Reinholdt, Steffen Gliese, Thomas Petersen, erik pedersen, Lise Lotte Rahbek, johnny volke, Carsten Munk og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Torben Kjær Andersen

Intet nyt i fremgangsmåden: skræm dem først i et musehul og lad dem så vente lidt på Vormoder

Hans Larsen, Elisabeth Tryde, Arne Albatros Olsen, Torben Arendal, Anna Dorthe Bertelsen, Steen K Petersen, Ejvind Larsen, Fie Ankjer Nielsen, Jesper Kloppenborg, Alvin Jensen, Margit Hansen, Katrine Christiani, Anders Reinholdt, johnny volke og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er i høj grad en misforståelse at tro, at markedsvilkår - også dér, hvor det hører hjemme - indebærer noget med 'billigt'.
Det er lidt svært at indse, hvor denne idé om 'mangel på penge' skulle komme fra, eftersom penge er en afledt effekt af produktivitet.
Man er bange for at komme til at mangle folk, men man vælger alligevel en metode, som er langt mere ressourcekrævende end den gamle velstandsmodel: bare at få tingene gjort, gjort tilfredsstillende og gjort i tide. efter behov.
Det, vores samfund lider under, er alle forsøgene på at begrænse velfærden. De har været dyre.

uffe hellum, Hans Larsen, Marianne Jespersen, Lene Basballe, Elisabeth Tryde, John Hansen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Troels Ken Pedersen, Michael Andersen, Arne Albatros Olsen, Torben Arendal, Anna Dorthe Bertelsen, Ole Meyer, Ejvind Larsen, Torben K L Jensen, Alvin Jensen, Dennis Tomsen, Mette Rasmussen, Jens Henriksen, Anders Reinholdt og johnny volke anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Før Mette Frederiksen og Socialdemokratiet gik i regering med Venstre og Moderaterne, hvis hovedpolitik er privatisering af de offentlige serviceydelse som en topprioritet som led i kampen om afvikling af velfærdsstaten, var udfordringerne ikke større end der blev lovet 1.000 flere sygeplejesker, flere pædagoger, flere SOSU medarbejdere.

Nu er det så pludselig, som skudt ud af den blå luft, blevet en kæmpe udfordring, som Mette med et kun ser en løsning på gennem de føromtalte privatiseringer af de offentlige serviceydelser. Argumentet er mangel på arbejdskraft. Men kommer der flere hænder gennem privatisering? Er privatisering en trylleformel?

Gennem privatisering bliver det først og fremmest dyrere for Danmarks borgere. Privat har først og fremmest som mål at give det størst mulige afkast til ejerne. Service kommer i anden række. Privat betyder også du kan få en mere luksuriøs ydelse, hvis du har råd til at betale. Og her kommer så kernen ind i billedet. For privat betyder forskellig ydelse alt efter pengepung. Der er en hvis mængde personale til rådighed, som alle deles om i dag. Men nu kan du købe dig til ekstra hænder og blive boret på WC, få massage, pedicure og meget andet. Tre i gang hos dig 24/7. Med de tre 24/7 må så undværes et andet sted. Det bliver naturligvis hos dem, som kun lige har råd til det basale. Bleskift en gang i døgnet. Det tager kun 10 minutter og så er personalet allerede tilbage i bilen på vej til den næste 24/7.

Med andre ord. I det nye privatiserede serviceydelser for du det du har råd til. For de få vil det betyde mere eller meget mere. For de mange vil det betyde mindre eller meget mindre.

Men så er personale problemet da løst.

-

Private børnehave med omsorg for børnene, hvor børn får de bedste udviklingsmuligheder. Du kan tilkøbe en hente/bringe ordning. Børnehave mad.

Private skoler med de dygtigste lærere. Små klasser. Kreative fag. Skole mad.

Private hospitaler med de bedste læger og sygeplejesker med god forplejning og god tid.

Private hjemmepleje og hjemmepleje, hvor kun din økonomi sætter grænser for ydelserne. Du kan jo ansætte dit eget personale.

Og resten af befolkningen, ikke mindst det C hold som er ved at blive dannet? Thjaaa. De må jo klare sig så godt de kan. Det er jo et privat anlæggende.

Tina Peirano, Hans Larsen, Marianne Jespersen, Christian Mondrup, Elisabeth Tryde, Karin Gottenborg, John Hansen, Annette Munch, Mogens Holme, Jes Thomsen, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Michael Andersen, Jacob Steenstrup, Torben Arendal, Ole Meyer, Steen K Petersen, Flemming Birch, K Thomsen, Jesper Kloppenborg, Alvin Jensen, Dennis Tomsen, Ole Olesen, Kim Houmøller, Flemming Sørensen, Erik Boye, Erik Nielsen, Lasse Ror K., Anders Reinholdt, maida saralic, Ebbe Overbye, johnny volke og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Håber ikke det ender sådan Jesper Johannsen.

Det er heldigvis andre muligheder - men det kræver en anden samsætning af Folketinget - en omfordeling så alle får LIGE MULIGHEDER og ikke bare som en borgelig talemåde.

Det virker mere end uhyggeligt at MF nu mener - "At kommunerne skal frisættes til en større forskellighed, reelt også mellem fattige og rige." -
Fremtiden ser sort ud for en stor del af den danske befolkning.

Marianne Jespersen, Elisabeth Tryde, Karin Gottenborg, Mogens Holme, Jes Thomsen, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Steen K Petersen, Jesper Kloppenborg, Ole Olesen, Mette Rasmussen, Erik Boye, Carsten Munk, Margit Hansen, Anders Reinholdt, Jesper Johannsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er korrekt at problemerne griber ind i hinanden.
Det er tåbeligt at kommunerne skal konkurrere indbyrdes.
Det er lige så tåbeligt som at give skattelettelser i toppen af samfundet og så lade "danskerne" betale den ønskede militære oprustning med fridag og frygt.

Hvis man tænker på, at at der her i landet findes en udviklings- og forenklings>Styrelse under skatteministeriet, med 1700 ansatte, 80 chefer og kontorer på 4 forskellige lokaliteter hen over landet, som skal varetage it-systemer for samme ministerium, så kan det være rævesvært at forstå at kommunerne ikke er råd til at gamle fru Olsen kan få gjort rent i sit hjem.
Hvis man tænker for meget over det, får man hovedpine.

uffe hellum, Tina Peirano, Hans Larsen, Marianne Jespersen, Lene Basballe, Elisabeth Tryde, Mogens Holme, Jes Thomsen, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Jens Thaarup Nyberg, Inger Pedersen, Arne Albatros Olsen, Torben Arendal, Steen K Petersen, Nova Lone Jespersen, Torben K L Jensen, Jesper Kloppenborg, Ole Olesen, Mette Rasmussen, Kim Houmøller, Carsten Munk, Torben Kjær Andersen, Anders Reinholdt, Jesper Johannsen, Steffen Gliese og Thomas Petersen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Naturen og hele verden står i brand. Og hvad bliver det så politisk brugt til? Et kapitalistisk ideologisk korstog mod velfærdsstaten. Så er der da udvist handlekraft.

Tina Peirano, Hans Larsen, Marianne Jespersen, Lene Basballe, Elisabeth Tryde, Karin Gottenborg, Mogens Holme, Jes Thomsen, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Michael Andersen, Torben Arendal, Steen K Petersen, Maia Aarskov, Jesper Kloppenborg, Ole Olesen, Mette Rasmussen, Flemming Sørensen, Margit Hansen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
maida saralic

En aggressiv, men psykotisk krise-retorik fra regering, så man hurtigt glemmer mink og FE sagen, Samsam sagen, at rekruteringsproblem er lige med bedre løn, at omsorg er ikke en konkurance sag - alt imens de afvikler velfærdstaten.

Marianne Jespersen, Jes Thomsen, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Michael Andersen, Arne Albatros Olsen, Steen K Petersen, Jesper Kloppenborg, Mette Rasmussen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Dorte Sørensen, det håber jeg heller ikke. Men det her er en flertalsregering. Og så længe Socialdemokratiet vil stå model til det her, så kan de gøre nøjagtig hvad de vil. Og den politik de gennemfører vil være varig. Det er kun et spørgsmål om, hvor slemt det bliver. Men det kan du få et fingerpeg om ved at rette blikket mod Tyskland, hvor A, B og C holds samfundet for længst er gennemført. Et Tyskland som er kontrolleret økonomisk og politisk af eliten til deres fordel. C holdet må her knokle for at overleve og vil aldrig nogensinde få økonomisk råd til noget som helst. Heller ikke i alderdommen, hvor de må leve en overlevelsestilværelse. I Tyskland er det for længst blevet normalt at der er enorm stor forskel på folk. A holdet dirigere, som ejer de hele verden. C holdet stor ret og regnes ikke for noget og så er de i øvrigt selv skyld i det. A holdet lever i deres helt egen verden. Her lukkes nødig nogen ind. Et lukket netværk, som søger for at lede alle goder hen til sig selv eller ligestillede i netværket.

Marianne Jespersen, Elisabeth Tryde, Jes Thomsen, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Torben Arendal og Rune Stilling anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

I takt med at velfærdssamfundet har sørget for, at fællesskabssocialdemokrater fik uddannelse, sundhed og velstand, har vi udviklet et egokrati uden solidaritet, medmenneskelighed og anstændighed, hvor velfærdsstaten systematisk nedbrydes og efterlader os i en situation, der minder ubehagelig meget om den, hvoraf fællesskabssocialdemokratiet i sin tid udsprang. Det er sørgeligt ubegavet, at ulighed og grådighed igen skal være Danmarks skæbne.

Tina Peirano, Marianne Jespersen, Lisbeth Glud, Elisabeth Tryde, Carsten Munk, Jes Thomsen, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Per Dørup, Michael Andersen, Peter Aarslev, Torben Arendal, Steen K Petersen, Jesper Kloppenborg, Ole Olesen, Mette Rasmussen, Michael Larsen, Ebbe Overbye, Jesper Johannsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kim Morten Nissen

Mette Frederiksen eller General Napoleon.

Nu har hun overtaget gården, og blevet præcis som den tidligere gårdejer.

Det er til grin, det er så til grin!

uffe hellum, Elisabeth Tryde, Mogens Holme, Jes Thomsen, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Niels Vest-Hansen, Inger Pedersen, Torben Arendal, Ole Meyer og Jesper Kloppenborg anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

De seneste 20 år er der blevet kanaliseret flere og flere værdier og goder fra bunden og mitten af samfundet op i toppen.

En af de største trusler mod det amerikanske samfund er, at de få bliver bare rigere og rigere samtidig med flere og flere rucher ud af middelklassen ned mod bunden. Det gør sig i øvrigt også gældende i Tyskland. Da Trump blev valgt som præsident blev 100 millioner amerikanere hjemme på sofaen. Hvilket bare gør ondt være og giver eliten endnu flere muligheder for at dirigere landet til deres fordel. En ond spiral er sat i gang.

10% af de rigets udleder 50% af alle klima- og miljøskadelige stoffer. Elitens løsning på det problem er at afskære flere og flere af de 90% fra forbrug ved at fjerne deres økonomisk værdier. Så kan eliten fortsætte festen og de opsatte klimamål nås.

Marianne Jespersen, Elisabeth Tryde, Mogens Holme, Jes Thomsen, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Per Dørup, Torben Arendal, Steen K Petersen og Kim Morten Nissen anbefalede denne kommentar
Michael Andersen

De sidste årtier har været en lang ørkenvandring af regeringer, der ikke har varetaget mine interesser og den politik, som jeg har ønsket. Det ser ud til at fortsætte. Venstrefløjen er for ineffektiv, og S opfører sig som klasseforæddere.

Hans Larsen, Egon Stich, Anders Reinholdt, Steffen Gliese, Elisabeth Tryde, Torben Arendal, Dennis Tomsen, Jes Thomsen, Achim K. Holzmüller, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Niels Vest-Hansen, Jens Thaarup Nyberg og Per Dørup anbefalede denne kommentar

Hvordan påvirker skattelettelser og våbenindkøb inflationen?

Asger Dalsgård Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Elisabeth Tryde og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Jan S. Jensen

Jeg tror Mette Frederiksen har indset, at uden chok-det-ene-chok-det-andet vil journalister og borgere igen spørge hvad laver i tre partier i regering sammen?

Hvad laver venstre i en s-ledet regering, og hvorfor har s v med på slæb. Det er essentielle spørgsmål for en regering. Og v kan stadigvæk ikke svare for sig.

Malte Nielsen, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Torben Arendal og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Hun taler i den grad frygten og bekymringerne op .
Sådan genkender man en diktator in spe.

Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

En ganske tankevækkende analyse af Lars Trier Mogensen. Pointen er altså at der godt ifølge Mette Frederiksen må være forskel på servicen fra kommune til kommune, ikke just en ny tanke, men måske for socialdemokratiet at sige det så åbent. Men stadig vil det jo være sådan at lovgivningens kriterier for de forskellige ydelser vil være styrende, håber jeg. Dvs. Borgerne vil stadig have rettigheder i henhold til lovgivningen, men vi får se, for det er jo her det spændende kommer ind.

Marianne Jespersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar