Mor til 15-årig i højreekstrem gruppe: »Jeg troede, at han var blevet klogere«

Information har gennem tre måneder fulgt en gruppe danske unges højreekstreme onlinefællesskab. Forummet har ikke kun tiltrukket ideologisk motiverede unge, men også unge på jagt efter opmærksomhed, styrke og tilhørsforhold. Vi har opsøgt forældrene til to helt unge gruppemedlemmer. Den ene er folkeskoleelev og har delt terrorvideoer, men ved ikke, hvad ’ekstremistisk’ betyder
Screendump fra video på forummet Fædrelandsfront.

Screendump fra video på forummet Fædrelandsfront.

Indland
20. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Moren er chokeret, da vi siddende ved familiens spisebord afspiller et kort klip fra et masseskyderi i Christchurch. Videoens gerningsmand livestreamede i 2019 sin nedskydning af 51 mennesker i håb om, at andre højreekstreme ville dele og dyrke drabsvideoen.

»Det er jo … sygt,« siger moren.

Hendes datter har delt videoen online på et dansk, højreekstremistisk onlineforum kaldet Fædrelandsfront. Pigen er folkeskoleelev.

Vi viser moren et lille uddrag af de 900 beskeder, datteren i november og december 2022 skrev på onlineforummet.

»Jeg tror ikke, at min datter forstår, hvad hun har delt og været med i. Vi taler meget om verdenshistorien herhjemme, og min datter giver bestemt ikke udtryk for at være racistisk,« siger moren.

Hun fortæller, at datteren – vi kalder hende Sofie – er fagligt dygtig, men socialt umoden og i en periode har været skolevægrende.

Moren går ind på datterens værelse og kommer tilbage til køkkenet med Sofie ved sin side. Moren vil gerne have, at vi i fællesskab taler med datteren om den højreekstreme gruppe.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Hvor er der mange lag i disse historier, og mange veje der har ført til dem!
Et par gange har det været nævnt at politiet havde været der for et år siden. Hvorfor har det ikke stoppet de unges adfærd? Hænger det sammen med forløbet af politiets besøg? Med personerne fra politiet? Med hvor velrustede de var/er til den type opgaver? Med at politiet burde hyre folk udefra, fx psykologer eller pædagoger, til at løse den type opgaver, folk der ikke nødvendigvis tænker som politiet gør? Med manglende opfølgning?
Jeg er ikke i tvivl om politiets gode vilje, men har den gode vilje også gode vilkår for at blive til godt arbejde?

erik pedersen, Christa Una Ryholt, Eva Schwanenflügel, Elisabeth Tryde, Gitte Loeyche, Kim Rune Sloth Jensen, Nova Lone Jespersen, Egon Stich, uffe hellum, Maya Drøschler og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Annette Munch

Det er et imponerede "graverarbejde" I her har gennemført. Både idémæssigt og indsats.
Jeres opfølgende og opsøgende initiativer ser ud til at være et nybrud i journalistikken.

1. Når I kontakter "eksperter" kunne i overveje de lokale SSP grupper, hvis eksistensbegrundelse er kriminalitetsforebyggende indsatser.
Disse unge er i randområderne af potentielle ekstremistiske grupperinger - også selv om det ikke skal blive kriminelt at have politiske holdninger.
Det er snarere opfordringer til vold, der kan blive det.

2. Det ville være interessant om I vil "afsløre" andre dele af politiske og religiøse netværk, der opfordrer til vold - f.eks. Bogbrænderens følgere

erik pedersen, Ete Forchhammer , David Zennaro, Peter Wulff, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Ingrid Olsen, Helle Degnbol, Hans Larsen, Elisabeth Tryde og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Jeg synes også, det er en spændende artikelserie. Jeg kan dog godt blive lidt træt af at høre om den generationskløft, som om det er en ny opfindelse. Den har i hvert fald eksisteret de sidste hundrede år, hvor samfundet har forandret sig hastigt.
Jeg er nok heller ikke så bekymret for de unges radikalisering, for den har også været her i mange år. Og de fleste bliver voksne og kommer ud af det.