Kritikken af Danske Banks klimapolitik vokser. Nu fortæller flere forskellige pensionsselskaber, som alle er aktionærer i banken, at de vil stemme for et kritisk aktionærforslag fra Mellemfolkeligt Samvirke, når det tages op på bankens generalforsamling på torsdag.
Forslaget går blandt andet på, at Danske Bank bør genbesøge sin lånepolitik til fossile olie- og gasselskaber.
Det sker til trods for, at Danske Bank i januar 2023 fremlagde en stor klimaplan, der blandt andet har skærpet bankens politik for udlån til olie- og gasselskaber samt fastlagt et mål om at være CO₂-neutral i 2050.
Selv om den er et »vigtigt skridt«, er det ikke godt nok, mener Katrine Ehnhuus, der er rådgiver i bæredygtig finans i Mellemfolkeligt Samvirke og ansvarlig for aktionærforslaget.
»På trods af den nye klimaplan har Danske Bank stadig milliarder i selskaber, der leder efter endnu mere olie og gas. Det skal forslaget sætte en stopper for,« fortæller Katrine Ehnhuus.
Verdens behov for olie kender kun en vej. Op. Det Saudi Arabiske olieselskab Aramco har slået ny overskudsrekord med 1.130 milliarder kr.. De olie producerende lande går gyldne tider i møde med den udvikling verden har kastet sig ud i.
Klima hvad for noget? Det må vente. Måske ikke i EU/Danmark, men i resten af verden.
Pensionskasser og banker har kerneopgaver, akkurat som de folkevalgte politikere og myndigheder har. Som kunde i alle fire foretagender håber jeg, at rollerne ikke blandes med politisk opportune begundelser.
Som chefen for Finanstilsynets kontor for tilsyn udtaler til dagens JP; “Det er imidlertid vigtigt, at selskaberne samtidig har et skarpt øje for lovgivningens krav om at kunne styre sine finansielle risici og om at sikre pensionskunderne det bedst mulige afkast”