klimadilemma
Læsetid: 1 min.

Stem: Må samernes kultur og levevis også vige for den grønne omstilling?

I Norge har 151 vindmøller været årsag til en uges protestaktioner, fordi de står på land, som samerne bruger til rensdyrdrift
Samer foran det norske kongeslot i protest mod opsætningen af vindmøller på land, der traditionelt er blevet brugt af det oprindelige folk til rensdyrdrift.

Samer foran det norske kongeslot i protest mod opsætningen af vindmøller på land, der traditionelt er blevet brugt af det oprindelige folk til rensdyrdrift.

Alf Simensen/Ritzau Scanpix

Indland
6. marts 2023

Greta Thunberg er gået til kamp mod 151 norske vindmøller. De står nemlig på de godt 40.000 norske samers land, og det er samerne, Greta Thunberg og flere norske miljøorganisationer meget utilfredse med. Vindmøllerne forstyrrer nemlig de ruter, de norske samer bruger til deres rensdyr, og derfor kræver de, at møllerne fjernes. Samerne er et såkaldt oprindeligt folk, og derfor skal der tages særligt hensyn til deres kultur og levevis, er argumentationen. Derudover har Norges Højesteret givet samerne medhold i sagen og sagt, at opstillingen af vindmøllerne er et brud på samernes menneskerettigheder.

Men når nu klimakrisen buldrer derudaf, kan man også argumentere for, at samerne må indse, at de ikke kan påstås at leve isoleret, og at deres kultur i lige så høj grad kommer til at blive påvirket af den enorme grønne omstilling, der skal ske. Samerne er jo ikke et museum eller en særlig tidslomme. De anvender også GPS, smartphones og alt mulig andet, der hører nyere tider til.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg synes det opstillede dilemma er lidt en stråmand. Det reelle spørgsmål er ikke så meget hvad vi synes om samerne og deres levevis, men om grønne hensyn kan overtrumfe en højesteretsdom.

Samernes liv og hverdag skal respekteres - deres levevis er afhængig af den cyklus som vejrforhold bestemmer om dyrs og menneskers overlevelse.

Sådan har Samerne altid levet og ønsker fortsat at leve, uden indblanding fra den kommercielle udvikling - det er ikke de oprindelige folk som er skyld i klimaforandringerne.

- den digitale udvikling findes overalt på vores planet, også brugere af GPS og smartphones der hvor mennesker foretrækker at leve mere ud
fra naturens vilkår .

- så kan alle dem som foretrækker et liv med teknologien tæt på PLACERES ANDRE STEDER ( i den kunstig skabte verden ) - i industri, trafik, indkøbscentre, asfalt, tilrettelagte underholdning , forbruger og ensretning.... hvis de føler sig lykkelige i den verden.

- og så skal vi lade de oprindelige folk være i fred - vi oplever gang på gang at tvang eller massiv påvirkning for at "omvende " folk til vores "såkaldte Civilisation " fører til mistrivsel og kaos og folk bliver ulykkelige.

Endnu et godt træk fra Greta Thunberg at vise forståelse for andre kulturer og levemåder.

Vi må selvfølgelig ikke sammenligne de nulevende oprindelige folks liv med museum - hvor lavt kan det blive !!!!!

Søren Fosberg

Vi lader jo netop ikke de oprindelige folk i fred ved ikke at at sætte de møller op. Klimaforandringerne rammer også dem som de rammer alle andre hvis ikke vi stopper med at forurene. Hvis man kan undgå det ved ikke at ville deltage, så er problemet jo løst. Men det kan man ikke.

Iøvrigt, hvordan vil møllerne gribe ind i samer og reners levevis?