Vælgerflugten fra midterregeringen slår alle rekorder

Den nye midterregering er kommet i stærk modvind med en række upopulære beslutninger – og det straffer vælgerne prompte. Men balladen er kun lige begyndt
Socialdemokratiet har fået viklet sig ind i en vælgerkrise, hvor flere og flere vender ryggen til Mette Frederiksens højredrejning i den økonomiske politik.

Socialdemokratiet har fået viklet sig ind i en vælgerkrise, hvor flere og flere vender ryggen til Mette Frederiksens højredrejning i den økonomiske politik.

MADS CLAUS RASMUSSEN

Indland
9. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Hvis Socialdemokratiet fortsætter med at skuffe vælgerne i samme tempo som nu, risikerer regeringspartiet slet ikke at klare spærregrænsen ved næste valg. Så vidt går det næppe, men aldrig før er en overlegen styrkeposition blevet sat så hurtigt over styr i dansk politik.

Nedturen er så spektakulær, at de seneste målinger må og skal tolkes med betydelige forbehold. Forskerne har aldrig set et regeringsparti styrtdykke så hurtigt i vælgeropbakning, som Socialdemokratiet gør lige nu: Med blot 18,6 procent i den nyeste Voxmeter-måling er Mette Frederiksens parti hastigt på vej ned mod det niveau af vælgeropbakning, som Socialdemokratiet havde, da forgængeren Helle Thorning-Schmidt havde været statsminister i et år – og diskussionen om løftebrud rev og rasede.

Denne gang er vælgerne ikke desto mindre forsvundet endnu hurtigere. Siden dannelsen af SVM-regeringen før jul tegner næsten en tredjedel af S-vælgerne til at være blevet skræmt væk. Andre målinger viser et mindre fald, men tendensen er klar: Socialdemokratiet har fået viklet sig ind i en vælgerkrise, hvor flere og flere vender ryggen til Mette Frederiksens højredrejning i den økonomiske politik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det ville ikke genere mig spor, hvis den nye blå blok røg samme vej som den flydende CO2, som kronprinsen just beordrede sendt ned i undergrunden under oliefelterne.

Aase Nielsen, Kim Øverup, Hans Larsen, uffe hellum, Fie Ankjer Nielsen, Torben Arendal, Marianne Jespersen, Per Dørup, Troels Ken Pedersen, Kim Houmøller, Herdis Weins, Alvin Jensen, Mette Rasmussen, Henrik Ilskov-Jensen, Dennis Tomsen, erik pedersen, Jan S. Jensen, Ole Andersen, Niels Clausen, Gitte Loeyche, Flemming Sørensen, Sonja Rosdahl, Lone Hansen, jens christian jacobsen, Susanne Kaspersen, erik jensen, Jes Thomsen, Nova Lone Jespersen, Holger Nielsen, kjeld jensen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Henning Andersen, Rasmus Kristiansen, Estermarie Mandelquist, Thomas Vestergaard, Peter Meyling, Thomas Andersen, Arne Albatros Olsen, Lillian Larsen, Espen Bøgh, Mathias Petersen, Ete Forchhammer , Inger Pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Arbejdsudbud, arbejdsudbud - regeringen (og de radikale) vil have os til at arbejde mere og længere. Jeg går den anden vej: Jeg har besluttet at gå på deltid.
John Hansen

Kim Øverup, Hans Larsen, uffe hellum, Fie Ankjer Nielsen, lars søgaard-jensen, Klaus Lundahl Engelholt, Torben Arendal, Marianne Jespersen, Per Dørup, Troels Ken Pedersen, Jens Thaarup Nyberg, Kim Houmøller, Herdis Weins, Alvin Jensen, Mette Rasmussen, Henrik Ilskov-Jensen, erik pedersen, Ole Andersen, Niels Clausen, Torben Andersen, Flemming Sørensen, Lone Hansen, Claus Voltelen, Mette Johansson, jens christian jacobsen, Thomas Jørgensen, Susanne Kaspersen, Peter Andersen, erik jensen, Nova Lone Jespersen, Holger Nielsen, kjeld jensen, Steen K Petersen, Mogens Holme, John S. Hansen, Rasmus Kristiansen, Estermarie Mandelquist, Jan S. Jensen, Thomas Andersen, Bjarne Andersen, Anker Nielsen, Arne Albatros Olsen, Lillian Larsen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Mathias Petersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Et vingeskudt Socialdemokrati dykker med samme hastighed som en tårnfalk på jagt med Venstre i slipstrømmen viser at den afart af demokratiet de krampagtigt holder fast i er det største fejlskøn i nyere tid. Triumviratet har spillet fallit og dét har folkestyret sgu ikke råd til.
Desværre også superlim til taburetterne.

Aase Nielsen, Marianne Wiltrup, uffe hellum, Marianne Jespersen, Per Dørup, Herdis Weins, Alvin Jensen, Henrik Ilskov-Jensen, Dennis Tomsen, erik pedersen, Ole Andersen, Gitte Loeyche, Carsten Munk, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Rasmus Kristiansen, Peter Meyling og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rune Stilling

Det mest interessante er da at finde ud, hvordan vælgerne kan være så dumme, at de bliver ved med at tro på, at Socialdemokratiet gør noget godt for dem, når de i årevis har demonstreret det modsatte. Mængden af fuck-ups under Socialdemokratiets ledelse de sidste mange år er voldsomt stor.

Sådan ser det dog ikke ud fra indefra. Set fra Socialdemokratiets synsvinkel har de gjort vældig godt. Socialdemokratiets raison d'etre er forbrugersamfundet. Vi skal alle sammen forbruge os ihjel, således at der kan blive skabt endnu flere arbejdspladser, der kan medføre endnu forbrug, og så fremdeles. Vi skal alle sammen arbejde så meget som muligt, så vi kan understøtte visionen om det evigt voksende forbrug. Det er også derfor Socialdemokratiet hader humanister og lignende, som værdsætter og kan vise andre værdier end de materielle. Den slags afsporinger skal bekæmpes med hård hånd.

Aase Nielsen, Kim Øverup, Hans Larsen, Marianne Wiltrup, uffe hellum, Fie Ankjer Nielsen, lars søgaard-jensen, Klaus Lundahl Engelholt, Carsten Bjerre, Marianne Jespersen, Per Dørup, Mette Rasmussen, Kim Houmøller, Herdis Weins, Alvin Jensen, Henrik Ilskov-Jensen, Dennis Tomsen, Kim Andersen, erik pedersen, Ole Andersen, Niels Clausen, Bo Boisen Pedersen, Gitte Loeyche, Flemming Sørensen, fin egenfeldt, Frej Sundgaard, Merete Andersen, Carsten Munk, Finn Jakobsen, Mette Johansson, Thomas Jørgensen, Susanne Kaspersen, Inger Pedersen, Peter Andersen, Rolf Andersen, Jes Thomsen, Nova Lone Jespersen, Holger Nielsen, kjeld jensen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Torben Arendal, John S. Hansen, Henning Andersen, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Kristiansen, Estermarie Mandelquist, Mads Aagaard, Lisbeth Saugmann, Ejvind Larsen, Thomas Vestergaard, Peter Meyling, Thomas Andersen, Bjarne Andersen, Jørgen Tryggestad, Anker Nielsen, René Hansen, Arne Albatros Olsen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Mathias Petersen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Hvis Socialdemokratiets vælgere flygter fra Mette Frederiksen og over til Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti eller, værst af alle, Nye Borgerlige er ikke meget vundet ved et folketingsvalg senest i 2026.

Men den her SVM regering er en flertals regering og kan dermed gøre hvad den vil, så længe de kan blive enige .

Meningsmålinger her og meningsmålinger der. De tæller ikke. Og da slet ikke med så lang tid til et valg, som der formodentlig er.

Som Mette Frederiksen sagde det i november 2022: Der venter nogen en overraskelse. Det fik hun da ret i.

Holger Nielsen, jens christian jacobsen og erik jensen anbefalede denne kommentar

Eva Eva +++++

Arne Albatros Olsen

Mette Frederiksen er ikke længere formand for Socialdemokratiet, men for Socialforræderiet.

Venstre ved man aldrig, hvor man har.

og Moderaterne er bare et skalkeskjul for gøgeungen LL.

Aase Nielsen, Per Hansen, Marianne Wiltrup, Marianne Jespersen, Per Dørup, Mette Rasmussen, Kim Houmøller, Alvin Jensen, Herdis Weins, Henrik Ilskov-Jensen, Ole Andersen, Sonja Rosdahl, P.G. Olsen, hans-henrik elofsson, Lone Hansen, Mette Johansson, Susanne Kaspersen, erik jensen, Nova Lone Jespersen, Holger Nielsen, kjeld jensen, Steen K Petersen, Egon Stich, Mogens Holme, Torben Arendal, Jan S. Jensen, Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Thomas Andersen og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Peter Meyling

@Jesper Johannsen
S har bedraget vælgerne i årtier med at "de andre er meget værre."
Mettes reformer som beskæftigelsesminister, var noget af det værste jeg har set i min levetid.
Så der er afgjort en risiko for, at en del S-vælgerne flygter til Nye borgerlige og DF,men man skal bare huske på,at S for længst er rykket længere til højre end den yderste højrefløj.

Fie Ankjer Nielsen, Rolf Andersen, lars søgaard-jensen, Marianne Jespersen, Per Dørup, Herdis Weins, Alvin Jensen, Dennis Tomsen, Keld Sandkvist, Ole Andersen, Bjarne Andersen, Susanne Kaspersen, Ebbe Overbye, Holger Nielsen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Rasmus Kristiansen, Estermarie Mandelquist og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Stig Bang-Mortensen

Det øgede arbejdsudbud (et fjollet ord for arbejdskraft som er fantastisk til at sløre hvad vi taler om) kan kun tages fra de lavest lønnede. De fleste andre har en pensionsordning som gør at de kan forlade arbejdesmarkedet når det passer dem.
For mig betyder fjernelse af Store Bededag reelt at der er disponeret over 4-5 feriedage og så er jeg væk.
Mon ikke konjukturændringerne vil betyde at det øgede arbejdsudbud reelt set bare betyder større arbejdsløshed i fremtiden for mindre bemidlede seniorer fordi det udbudte arbejde kun findes i job som kræver lange uddannelser. Dem med opsparing fortsætter uforandret som planlagt mod strandstolen med langemand højt løftet.

lars søgaard-jensen, Mette Rasmussen, Troels Ken Pedersen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Niels Clausen, Bjarne Andersen, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen, Steen K Petersen, Mogens Holme, John S. Hansen, Lise Lotte Rahbek og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Jan S. Jensen

Hvem skal betale for regeringens skattelettelser og militære isenkram? Dig med din fede seniorpension tænker socialdemokraterne.

Og ingen af dem har gidet afslutte deres kanidatuddannelse. Der står altid en storkreds et sted og griner. Så logikken hos socialdemokratiet er altså, når nu ikke socialdemokrater magter at tage alle 5 år af deres uddannelse. Så forkorter de den da bare. Og så hapser de din seniorpension.......

Marianne Jespersen, Mette Rasmussen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

'...Hellere lave et stort dyk nu, og så senere og tættere mod næste valg kunne begynde at dele gaver ud til de vigtigste vælgergrupper.'
Netop! Så glemmer alle de frafaldne løftebruddene. Så stemmer de igen, som de altid har gjort. På trods af fagbevægelsens markedstilbedelse, af ustraffede svindlere blandt FTs medlemmer, af den politiske elites fuckfinger til klimaødelæggelserne osv osv.
Stem blankt!

Holger Nielsen, Carsten Bjerre og Per Dørup anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Socialdemokraterne kan rette blikket imod vore sydlige nabolande og se, hvad der sker, når man sælger ud af den sociale kapital og laver politik til fremme af ulighed og privatisering. Legitimiteten blandt kernevælgerne forsvinder og partiet reduceres til et ligegyldigt centrum-højre sammenrend af ambitiøse karrierepolitikere uden indsigt i andet end eget spejlbillede.
Vores problem er nok, at vi savner en venstrefløjspolitik, der kan levere andet en enkelte relevante kritiske korrektiver til socialdemokraternes borgerlige svar på tidens udfordringer.

Kim Øverup, Per Hansen, Holger Nielsen, lars søgaard-jensen, Torben Arendal, Carsten Bjerre, Alvin Jensen, Marianne Jespersen, Mette Rasmussen, Flemming Berger, Rasmus Kristiansen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen, Marie-Christine Poncelet, Poul Erik Pedersen, Alfred Rosen, Lise Lotte Rahbek og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Preben Møller Hansen om folketingspolitikerne
https://www.youtube.com/watch?v=sDXbM3ToBSU

Freddie Vindberg

"Vælgerflugten fra midterregeringen slår alle rekorder"

Og dem der bliver tilbage - de har det hele, og lidt mere - og de vil helst ikke miste det hele igen.

Niels Clausen

jens christian jacobsen
09. marts, 2023 - 09:55

Øv, jeg var eller helt enig med dig. Lige indtil jeg så den sidste sætning, som stod der som en naturlig konklusion:
'Stem blankt!' ?
Det kan du da ikke mene. Så vinder magteliten jo totalt. Så er du jo ikke en skid bedre end fagforeningstoppen, som heller ikke har fantasi til at forestille sig andet end socialdemokratiet.
Lad da være med at gemme dig ned i sofaen, men rejs dig op og gør noget. Find det parti som du tror er det bedste bud på at ændre tingenes tilstand og støt/påvirk det.

Per Hansen, Holger Nielsen, Ove Hector, uffe hellum, Rolf Andersen, Rasmus Kristiansen, Alvin Jensen, Herdis Weins, Inger Pedersen, Kim Andersen, Eva Schwanenflügel og Ole Andersen anbefalede denne kommentar
Dennis Tomsen

@Niels Clausen

At stemme blankt er ikke det samme som at undlade at stemme. Det sidste bedre kendt som sofavælgere.

Dem, der stemme blankt, gør faktisk deres demokratiske pligt, og sørger for at deres stemmer registeres under egen kategori udenom de opstillede partier.

Altså en aktiv demokratisk tilkendegivelse om at de opstillede partier ikke er dækkende nok for den pågældende stemmeafgiver.

Ultimativt et gult kort til hele det politiske system såfremt nok stemmer blankt.

Kim Øverup, Christian Skoubye, Holger Nielsen, lars søgaard-jensen, Carsten Bjerre og Mette Rasmussen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

"man skal bare huske på,at S for længst er rykket længere til højre end den yderste højrefløj"

Aahhh Peter Meyling. Socialdemokratiet være end Nye Borgerlige. Nu er du vist kommet lidt ud i torvene.

Holger Nielsen, uffe hellum, Niels Clausen og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Niels Clausen

Dennis Tomsen
09. marts, 2023 - 16:19

Den demokratiske pligt, ja. Men hvad betyder det? At man er med til at legitimere et system der skaber mere ulighed?
'Ultimativt et gult kort til hele det politiske system såfremt nok stemmer blankt.' Gule kort er jo ligegyldige i fodbold. Det løser jo intet i forhold til de ting der blev nævnt i det indlæg jeg svarede på.
Når vi så er vendt helt tilbage til feudalismen, så kan vi alle gå rundt i markerne og ønske hinanden tillykke med at vi, i det mindste, gjorde vores demokratiske pligt. Hvor pinligt.
Hvad med at komme med et bud på hvordan man reelt skaber forandring, i stedet for at snakke ubrugelige floskler?

Per Hansen, Holger Nielsen, Rasmus Kristiansen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Clausen

.. Forresten, så synes jeg at den demokratiske pligt er at du bruger din stemme på noget fornuftigt. Der er mange som har kæmpet for at vi skulle få de muligheder som vi har i dag for at påvirke vores samfund.
.. og der er mange som rundt om i verdenen kæmper for at få noget der bare minder en smule om det.

Per Hansen, Holger Nielsen, uffe hellum, Rasmus Kristiansen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dennis Tomsen

@Niels Clausen

Jeg kan sgu' ikke rigtigt regne ud hvad du sådan harcelerer over...der må være et bestemt ordvalg, der får dig til at gi' den gas i alle mulige retninger uden at forholde dig til lige det, jeg faktisk kommenterede.

Nuvel, jeg gjorde dig bare opmærksom på at en, der stemme blankt immervæk stemmer aktivt, og derfor ikke kan sidestilles med en passiv sofavælger, som slet ikke stemmer. At det stadigvæk ikke er fint nok for dig, er sådsn set dit problem.

Niels Clausen

Dennis Tomsen
09. marts, 2023 - 21:24

Ja ja, whatever. Men det er jo stadig en spildt stemme. For mig giver det mere mening at man vælger sofaen i stedet for.
Det jeg 'harcelerer' over, er at der er mennesker der tror at en blank stemme har en betydning, og at man ved at afgive en sådan, er med til at gøre noget 'aktivt'.
Det er da et ret stort selvbedrag.

Per Hansen, Holger Nielsen, Marianne Wiltrup, uffe hellum, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Man kaldte det også demokrati dengang det kun var 18% af befolkningen der hade stemmeret. Hvorfor tror I så at det legitimere noget som helst at blive hjemme eller stemme blankt? Politikerne vil da ikke løfte en lillefinger for at ender på det. Så er der bare færre de skal overbevise for at vinde valget og dermed er det lettere for de store partier.

Per Hansen, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Rasmus Kristiansen og Niels Clausen anbefalede denne kommentar
Mette Rasmussen

Man skal vel ikke stemme på noget eller nogen, man ikke tror på ?!

Holger Nielsen

Der er flere her, der mener, at man skal stemme blank, så har man stemt! Der også nogle der mener, at bliver man hjemme, så bla. bla. bla.
Min løsning på det spørgsmål er, at man stemmer enten på et af de partier, der står på vippen, og måske ikke kommer ind. Stemmespild JA, men man har gjort sin borgerpligt, og har brugt en af sine få rettigheder. Vi har jo ikke meget at sige, for FT bestemmer jo, hvad vi mener, men er vi ikke enig med dem så er vi (vælgerne) de eneste, der kan smide dem ud i kulden, og der hører mange fra FT hjemme. De skulle prøve at få samme behandling som de byder os. Knokle en vis del ud af bukserne i opslidende erhverv, (alle nævnt ingen glemt). Kan de forklare, hvordan f.eks. en murer kommer op på et stillads med en rollator, og "knalder brikker" i 8 timer? Nej for der er flere, der ikke har afsluttet deres uni. uddannelse, og nogle af dem ved ikke, hvordan man arbejder, for de har aldrig prøvet det. Hvis de f.eks. pudser vinduer i deres eget hjem, hvor meget spin er der så i det. Reklamefis i en hornlygte, for de underbetaler MÅSKE andre til, at gøre det beskidte arbejde for dem. Ja jeg er vred på dem, for de skider på os, der har betalt deres uddannelse, og de sviner os til, når vi ikke kan arbejde for dem mere. :(