Information afdækker nye oplysninger om formodede russiske spioner i Danmark

For et år siden udviste Danmark 15 ansatte på den russiske ambassade, der angiveligt bedrev spionage. Nu kan Information afdække nye oplysninger om de russiske diplomaters identitet og aktiviteter
For et år siden udviste Danmark 15 ansatte på den russiske ambassade, der angiveligt bedrev spionage. Nu kan Information afdække nye oplysninger om de russiske diplomaters identitet og aktiviteter

Jens Dresling

Indland
15. april 2023

Regeringen og Politiets Efterretningstjeneste holdt oplysningerne tæt til kroppen, da det i april sidste år blev besluttet at udvise 15 formodede efterretningsofficerer, der arbejdede under dække som diplomater ved den russiske ambassade i København.

Men nu bliver der sat navn på de formodede spioner. Information er lykkedes med at identificere 12 af de 15 udviste russere, som avisen fortæller om i første afsnit af en serie om russiske aktiviteter i Danmark. Og det er blandt andet på baggrund af lækkede russiske registre muligt at forbinde en af de udviste til en adresse i Moskva, der er kendt som tilholdssted for officerer i den militære efterretningstjeneste GRU.

Over for Information bekræfter PET nu, at der blev udvist efterretningsofficerer fra såvel GRU som den civile udenrigsefterretningstjeneste SVR.

»Der var både efterretningsofficerer fra GRU og SVR blandt de 15 efterretningsofficerer, som blev udvist i april 2022,« oplyser PET, efter Information har forelagt dele af sin research for tjenesten og stillet en række spørgsmål.

For første gang deler PET også sin vurdering af, hvilken effekt udvisningerne har haft, med offentligheden.

»​​Udvisningen af de 15 russiske efterretningsofficerer i Danmark for et år siden har efter PET’s vurdering betydet, at Ruslands kapacitet til at spionere på dansk grund gennem fysisk tilstedeværelse er blevet væsentligt reduceret«, oplyser tjenesten.

Danmark gik hårdt til værks

Information har ikke kunnet afklare, om myndighederne mener at have udvist alle de russiske diplomater, der formodes at være efterretningsofficerer. Men ifølge Informations oplysninger anser PET de 15 udvisninger for at udgøre noget nær en rydning af den såkaldte rezidentura i Danmark. Et begreb, som de sovjetiske efterretningstjenester KGB og GRU under Den Kolde Krig brugte om deres baser i udlandet, og som fortsat anvendes i efterretningskredse.

Meget tyder også på, at Danmark var blandt de lande, som gik hårdest til værks i forbindelse med udvisningerne, der blev koordineret mellem vestlige lande. Mens Danmark udviste 15, udviste Sverige og Norge blot tre russiske diplomater hver. Finland udviste to, og først i denne uge har Norge udvist yderligere 15 russiske formodede efterretningsofficerer.

Ifølge PET har Rusland blandt andet interesse for Arktis og Grønland og for »forskning i grønne teknologier og vedvarende energi, der udgør et alternativ til og dermed en trussel mod Ruslands eksport af fossile brændsler«.

Information afdækker et mulig hvervningsforsøg rettet mod den politiske rådgiver Claus Perregaard. Han fortæller, at han i forbindelse med et vælgermøde i Det Grønlandske Hus i 2019 blev opsøgt af en ansat ved den russiske ambassade. Perregaard har blandt andet været rådgiver for tidligere udenrigsminister Villy Søvndal og i mange år beskæftiget sig med grønlandsk politik. Han opfattede henvendelsen som indledningen til et rekrutteringsforsøg.

»Der er jo masser af åbne kilder, man kan lave vurderinger af. Hvis de har behov for at tale med folk, som har netværk og sådan noget, så kunne jeg ikke se anden mulighed, end at det var, fordi de ville have andre typer informationer, som åbne kilder ikke ville kunne give dem,« siger Claus Perregaard.

»Det, jeg potentielt set ville have kunnet bidrage med, ville isoleret set måske være ingenting. Men koblet med informationer, de kunne hente hos alle mulige andre, kunne det være med til at tegne et billede eller give et indblik i, hvilke grønlandske politikere der kunne være til salg, eller hvad er det for nogle dagsordener, de kan pushe, hvis de vil skabe røre i andedammen, eller hvad ved jeg.«

Ansatte ved den russiske ambassade var angiveligt også involveret i sagen om den russiske forsker Alexey Nikiforov. Han blev i 2021 idømt 3 års fængsel og udvisning for bestandigt for at have indsamlet oplysninger om grøn teknologi fra DTU og den nordjyske virksomhed SerEnergy og »videregivet disse oplysninger til en russisk efterretningstjeneste« mod betaling af »et betydeligt beløb i amerikanske dollar«.

»Alexey kom på ambassaden og havde ambassadekontakter,« siger Nikiforovs mangeårige kollega, professor på DTU Niels J. Bjerrum til Information.

Ambassadeforbindelsen bekræftes af to kilder med kendskab til sagen.

I et skriftligt svar til Information afviser den russiske ambassade, at de 15 udviste var spioner.

»Dette skridt fra dansk side var grundløst og havde til formål at ødelægge relationerne mellem vores lande yderligere,« skriver ambassaden.

Putins håndlangere i Danmark

Efter præsident Putin havde indledt sin angrebskrig mod Ukraine, blev 15 formodede efterretningsofficerer udvist af Danmark. Ifølge regeringen har de udført spionage på dansk grund. Samtidig har russiske diplomater og russisksindede aktører forsøgt at påvirke den danske offentlighed og fremme russiske interesser. I denne serie afdækker Information russiske aktiviteter i Danmark.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her