Grønne fællesskaber
Læsetid: 7 min.

Tusindvis af borgere laver nabogrupper for i fællesskab at nedbringe CO2

En enkelt idé har på kort tid grebet om sig: Tal med dine naboer, og lav et grønt nabofællesskab om det, I kan blive enige om for at nedbringe CO₂-aftrykket. Foreløbig har 13.500 borgere gjort det
Det var under coronakrisen, at Bent Mariager fik ideen til de grønne nabofællesskaber.

Det var under coronakrisen, at Bent Mariager fik ideen til de grønne nabofællesskaber.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
12. april 2023

Jo tak, meget gerne i min baghave.

Sådan kan tanken bag de grønne nabofællesskaber, som på kort tid har spredt sig ud over landet og skabt fællesskabsgrupper i alle kommuner, formuleres som modsætningen til det mere kendte udtryk: Not in my backyard.

Det siger 58-årige Bent Mariager, som var ham, der fik ideen.

»Det var under coronanedlukningen, at jeg via et opslag på Facebook i marts 2020 lancerede ideen med at etablere grønne nabofællesskaber. Inden for en måned var der etableret grupper i Jelling, Frederikssund, Odense, Middelfart og på Ærø. Og inden for et år var der dannet 60 forskellige grupper. I dag er der flere end 13.500 borgere engageret i flere end 200 grupper i alle landets kommuner,« fortæller han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Han er lektor på Antropologisk Institut på Københavns Universitet, og han undrede sig over, at man fra myndighedernes side lagde op til, at ændringer til fordel for klimaet altid skulle ske på individniveau."

Det undrer ikke mig.

Politikerne er som flest kun interesserede i vækst, profit og erhvervslivets interesser, så individualiseringen er et vigtigt parameter i del-og-hersk filosofien om homo economicus og opsplitningen af befolkningen i dem og os.

Skøn tanke med grønne og bæredygtige fællesskaber.

Håber ikke, politikerne finder ud af, hvordan man kan udlicitere og privatisere denne bevægelse!

Elisabeth Tryde, Mette Johansson, Lise Lotte Rahbek, jens christian jacobsen, Arne Albatros Olsen, Ingrid Olsen, Inger Pedersen, Nike Forsander Lorentsen, Jes Thomsen, Freddie Vindberg, johnny volke, erik pedersen, Mogens Holme, Rasmus Kristiansen, Jørn Ulsing, Naja Abelsen, Carsten Munk og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar

"Tusindvis af borgere laver nabogrupper for i fællesskab at nedbringe CO2 "

Det er rigtig prisværdigt, at de gode mennesker vil gøre det så godt og rigtigt, men det hjælper intet i den store sammenhæng.

De skulle lave nogle online fællesskaber med en masse kinesere, indere og amerikanere, hvor der kunne deles ideer, tips og tricks til, hvordan man kan få vores levestandard uden at udlede mere co2. Alt andet er feel good, og uden reel betydning.

jens christian jacobsen og John S. Hansen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Ja, en fint og rigtigt initiativ, også selvom CO2-effekten er til at overse. Det vigtigste er de potentialer som fællesskaberne udløser. Hvad kan det ikke blive til af radikale, grønne presssionsgrupper! En god nyhed!

Elisabeth Tryde, Mette Johansson, Rasmus Kristiansen, erik pedersen, anne lindegaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Finn Holmager

Jens Bondo: "men det hjælper intet i den store sammenhæng". Måske, men uanset hvad, synes jeg, at det er bedre at gøre noget, end slet intet at gøre! Og vi har også et ansvar som enkeltmenneske, selv om vi ikke er kinesere, indere og amerikanere! Den enkelte dansker ligger globalt på 3. pladsen hvad angår CO2-udslip!

Elisabeth Tryde, Rasmus Kristiansen, erik pedersen, anne lindegaard, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

DKs 5 mio indbyggere kunne egentlig ligge på 1. pladsen i svineri, uden det ville gøre en nævneværdig forskel for kloden. Bare vent til Indiens og Kinas over 2 mia mennesker, får den den samme levestandard som os. De er godt på vej, og så er den for alvor gal.

Det der tilgengæld kunne gøre en stor forskel, var at kigge på den rigeste ene procent, der sviner mere en dobbelt så meget som halvdelen af den fattigste del af verdens mennesker.

I den sammenhæng gør en flok små økologiske fællesskaber ikke en forskel.

Lise Lotte Rahbek

Jeg er vældig glad for at Information sætter fokus på borgerfællesskaber ift. klimaudledninger.
Måske kommer der også en gang fokus på lokalråds-indsatser ude i landegnene.
(jaja, jeg ved godt nogen synes vi alle skal være burhøns i byerne og hader tanken om bonderøve med plads. Men vi er også en del af forandringerne)

Elisabeth Tryde, Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Finn Holmager

Fordi Danmark er et lille land på næsten 6 millioner mennesker, fritager det os ikke for et ansvar. Lande som Sverige og Grækenland har ca. 10 millioner indbyggere hver. Skal halvdelen i hvert land bare læne sig tilbage og ikke gøre noget, fordi: det hjælper alligevel ikke? Hvis vi deler verdens indbyggere op i portioner på 6 millioner som ikke "behøver at gøre noget" sker der ihverfald ikke noget!

Carsten Munk, Rasmus Kristiansen, Lise Lotte Rahbek, Elisabeth Tryde og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar